Kóczián József a csapat Főnöke idén vehette át kiváló eredményeikért a Magyarország Mesterversenyzője címet. Nagy megtiszteltetés számára, talán erre a legbüszkébb a sok egyéb kimagasló siker mellett. Ezúttal sem hagytam ki természetesen a személyes gratulációt. Kezében egy eredeti Leo Heremans galambbal fogadott, mely épp akkor került át az ELIT tenyészoldalra. Kiváló utódai vannak, mondja Józsi megérdemli innentől a kiemelt bánásmódot. Tavaly írtam már róla, hogy lassan bezárul a kör a tenyésztésben, úgy érzi most jött el ez az idő. Kijelentheti, immár  kiforrott az állománya!

Nemigen van hova fejleszteni őket, megvan a kemény mag innentől csak rokonít és célzottan a díjasokat örökítő galambokra és családjukra fókuszál. A legjobban teljesítő versenygalambjaik már mind egytől egyig a tenyészdúcot erősítik.

Ha hoz be újat akkor is csak személyes látogatást követően a Világ Olimpikonjaiból, a legkiválóbb sokszoros díjnyerő galambok közvetlen gyerekeit vagy rokontenyésztett unokáit, ebben lát még némi potenciált.

A fiatalok kezdő létszáma hosszú évek óta eléri a majd félezret. Ezekből a versenyek végére 100-150 db marad de mindnek részt kell vennie kíméletlenül minden úton és mellette számtalan magántréningen! Ezután Balogh Imre kézből szelektálja őket, náluk még nem a teljesítmény a versenydúcba kerülés alapja. Akármilyen jó helyezéseket repülhetett egy fiatal, ha Imre hibát talál az alkati  adottságokban azonnal selejtezésre kerül bármelyikük!

Egyéves koruktól általában 4 éves korukig hozniuk kell minden évben az 5%  alatti összteljesítményt. Akik nem tudják megugrani ezt az igen magasra tett mércét, kikerülnek a versenydúcból!

Az 1300 mp körüli vagy az alatti röpsebesség melynél kimagasló eredményeket, díjakat szállnak galambjaik, amikor már kevésbé segíti őket a szél és erőből kell tudni nagyot repülni! 200-800 km-ig bevethetőek, rendkívül stabilak, strapabíróak. Az elmúlt két szezonban /2019-ben-2020/ a 3 különböző Versenykerületben + a Derbyben összesen elképesztő, !! 26 db Első Díjat nyert a Kóczián Team !! Ebben természetesen nincsenek benne a röpcsoporti vagy Olimpiás csoportos Díjak! Emellett számtalanszor állhattak a dobogó 2. és 3. fokán…..

Fogtak idén 640 km-ről 1250 körüli kezdősebbességű Lipcse-Toucha versenyről Országos 2. csapatot, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2020 Nemzeti Bajnokság Hosszútáv 2.-ak legyenek!

Példaképpen hozom továbbá a talán még nehezebbnek mondható, Győr Versenykerület által rendezett idei leghosszabb egynaposra tervezett Rostock versenyét kiemelkedően teljesítő galambjukat, 871 km-ről az Országban 8.-ként, a Zónába 1.-ként, 1064 mp sebességgel este 19:19 -kor érkezett 18-R-137399-es KH-et „ Mr Rostock”-ot. Büszke rá, nagy meglepetés volt, óriásit repült! Aznap nagyjábóli 10% volt itthon az Országban a közel 1000-es induló létszámból, a 850 km feletti Zónánkban összesen 3 db!

Munkáim során meg talán itthon is láttam és fogtam már pár jó galambot. Így most is  kiemelnék egyet az aukción fellelhetők közül,  a „170” -es KKH-et  -extra kézben!- , 2020-ban az Édes Testvére a 18-D-121624 a 06 Dubakanyar Tagszövetség legeredményesebb galambja,  Általános Champion Hím 1. !

Apjuk egy eredeti Peter Van de Merwe kiváló tenyészgalamb a „Replay” vonalból.

Érdemes kutatni a 4 versenyszervező oldalait (B1, Dunakanyar, Esztergom, Derby) listáit eredmények után, hiszen az aukción szereplők között néhai kerületi Fiatal Championok, számos helyezést repült 1-2-3 éves versenyparipák is megtalálhatóak, mellettük 2 külföldi galamb is, egy eredeti Flor Engels és egy 100% Leo Heremans. Utóbbit 4 társával együtt vette majd úgy döntött kipróbálja őket versenyeken mit tudhatnak. A fiatalok versenyeit ez a madár sikeresen végigrepülte anno majd tenyésztésbe került.

A Hímek közül -számomra ez a fontosabb- csaknem mind volt a kezembe a mustrán. Nyugalommal állíthatom minden adottságuk megvan ahhoz, hogy emeljenek bárhol a színvonalon! Elég egyöntetűek  kijelenthetem hiszen Józsinak is megvan már a maga galambzsánere. Széles mell, óriási szárnyak, széles tollak, intelligens tekintet, selymes tollazat, könnyed súlytalanság jellemzi őket! Szemük világít, csúsznak ki a kezemből a púdertől, ahogy annak ilyenkor is mint általában mindenhol lennie kellene….

Magyarországon sajnos a galamb még nem képvisel akkora értéket mint számos más Országban úgy mint sportunk őshazájában Belgiumban,vagy Hollandiában, Németországban, újabban Kínában! Ez lényegében óriási szerencséje a hazai tenyésztőknek, viszonylag elfogadható áron méregdrága galambok utódaihoz juthatnak hozzá az Aukciós oldalon.  A házhoz szállítás pedig szinte ajándék a kiszemelt galamb mellé…..

Az Országos Kiállítás elmarad a világjárvány miatt, ez a lehetőség kiesik a kosárból az esetleges erősítési tervekre.

A galambaukciós oldalak valamint a galambvásárlások margójára írhatjuk a nemrégiben nagy port kavart a  PIPA-n 1,6 Millió Euróért / 572 Millió Ft!/ eladott Gaston Van de Wower „New Kim” névre keresztelt galambja, melynek  származási lapján  fellelhető a 633690-98 „KAASBOER” ami egy Józsi által pár éve vásárolt eredeti Gaston lapján is megjelenik.

A Van de Wouwer végárverés elképesztő 9,55 Millió Euróval zárult ami mai árfolyamon számítva közel 3,4 Milliárd Ft-nak megfelelő összeg.

Hamarosan a Tv2 fog riportot forgatni erről a szenzációról Fóton.

A Kóczián Team mostani Aukcióján a tavaly említett Vercammen-ek mellett  jelentős százalékban 2010-es évtől vásárolt, tehát 10 éve gondosan tenyésztett és keresztezett eredeti Eijerkamp galambok utódai találhatóak. Olyan nagy nevekkel a felmenőkben  mint az „EURO”, „ROSSI” , „ROSSI GOLD”, „OLIMPIC VIVIEN”, „OLIMPIC HANS”, „NIEUWE OLIMPIADE” ! Egyikőjük sem zsákbamacska, szerte az egész Világon bizonyították már rendkívüli tenyészértéküket!

A versenydúcban lévő Klasszis galambok Eijerkamp véralappal:

A 16-D-101651Rossi Boss” / „KK EURO” X „ROSSI GOLD”/ 14 db egyszámjegyű helyezést repült, 4 X 1. Díjat elképesztő létszámokból!

A 17-D-124392 „Blue Angel” és 17-D-124393 „Rossi Star” , /„SUPER STAR” X „EURO” X „ROSSI GOLD” / unoka, 2 fészektestvér Tojó elképesztő összeteljesítménnyel és Díjakkal!

De a Lotterman, A. Marcel, Champuis vonalakból a HU-16-D-101666  „SÁTÁNKA” névre keresztelt galambjuk közvetlen Fia is elérhető most!

Az aukció nemek szerint van kettéválasztva segítségképpen, kinek éppen Tojóra vagy Hímre lehet most szüksége erősítésképpen.

Hölgyeim, Uraim!

Józsi elénk tárta a világ ELIT galambászainak kimagasló eredményeket elért  klasszisainak utódait. Éljünk hát a lehetőséggel!

A Kóczián Team utóbbi  éveinek főbb eredményei a teljesség igénye nélkül:

2019-2020 Összesen 26 X 1. díj!

2020-tól 1-es csapattal csak egy Versenykerületben számolható csapateredménnyel:

2020:

Magyarország Mesterversenyzője

Nemzeti Bajnokság Hosszútáv 2.

06 Dunakanyar Tagszövetség Hosszútávú Bajnoka

06 Dunakanyar Tagszövetség Általános Bajnoka

 

06 Dunakanyar Tagszövetség 6X dobogó ebből 4X 1.

35 Derby Klub 5X dobógó ebből 2X 1.

01 B-I Szilasmenti Versenykerület 3X dobogó ebből 2X1.

16 Esztergom Versenykerület 1 X 1.

 

Sport D kategória 3.

 

2019:

Anker Alfonz Bajnokság II.

Nemzeti Bajnokság Rövidtáv III.

Nemzeti Bajnokság Középtáv III.

 

Sport C kategória: 7. , 10.

Sport D kategória : 8.

Sport H kategória : 8.

Sport I kategória: 6.

Magyarország legjobb galambja Hímek : 6.

Magyarország legjobb galambja Tojók: 6.

Világ legjobb galambja általános táv 4.

Világ legjobb galambja Hosszútáv: 10.

Derby Klub Általános II.

Royal Bajnokság Rövidtáv 4.

Royal Bajnokság Középtáv 4.

Royal Bajnokság Hosszútáv 4.

 

2018:

Anker Alfonz Bajnokság I.

Derby Klub Általános I.

Royal Bajnokság Rövidtáv: II.

Royal Bajnokság Középtáv: I.

Royal Bajnokság Hosszútáv: I.

Nemzeti Bajnokság Középtáv : 6.

 

Teljesítmény Hím kategória : II. , III.

Teljesítmény Tojó kategória: III. , 8.

Standard Tojó kategória : 4.

Sport A kategória: 8.

Sport B kategória: 4. , 10.

Sport C kategória: 8.

Sport D kategória: 7. , 9.

Sport H kategória : 8. , 9.

Magyarország Bajnok galambja Tojók: I. !

Magyarország Bajnok galambja Hímek: 6.

 

2017:

Anker Alfonz Bajnokság : I.

 

Derby Klub Általános: I.

Derby Liga Sprint: I.

Derby Liga Középtáv: I.

Derby Liga Hosszútáv: II.

 

Teljesítmény tojó: 8.

Sport A kategória: 8.

Sport B kategória: 9.

Sport G kategória: II. , 6.

Sport H kategória: III. , 10.

Üdvözlettel: Szalai Gábor