Már nem is emlékszem pontosan, de Gábort legalább 13 év ismerem, ami végülis nem is csoda, hiszen együtt versenyzünk a 20-as Tagszövetségben, ám ezt leszámítva is elég sok közös pont lelhető fel a pályafutásunkba. Rögtön az első, hogy hiába voltunk ellenfelek a versenyeken mégis Hunyadi Lacin keresztül kerültünk először kapcsolatba. Ha már Hunyadi Laci, akkor talán mondhatjuk, hogy ő volt Gábor mestere a galambászatban, akivel egy szerencsés véletlen útján ismerkedett meg. A tőle kapott galambok és tudás indították el Gábort a sikerek útján.
De hogyan jutott el Gábor a versenyzésig? Galambok édesapja révén gyerek korában is voltak az udvarban, a postagalambokkal viszont keresztapja ismertette meg, amit 16 évesen követett a bonyhádi egyesületbe való belépése. Három év röptetés után öt év szünet következett, majd az újrakezdés és a máig is tartó barátság….

Lacin kívül nagyon sokat tanult Gábor a szomszéd egyesületben versenyző és a kerületi versenyeket domináló Tamás Istvántól. Pista bácsi igazi mestere volt a galambászatnak, akitől rengeteg hasznos információt kapott a felkészítésről. Hasonlókat mondhatunk el Tóth Csabáról, aki az egészségügyi kezelések terén pallérozta Gábor tudását.

Ha a három „mestertől” megszerzett tudás nem lenne elég tudnunk kell Gáborról, hogy mindig a fejlődésre és a győzelemre törekszik és nem sajnálja beletenni a munkát a hobbijába annak érdekében, hogy eredményes legyen, amit magam is tapasztalok, hiszen Gábor akkor érkezett meg a kerületi élmezőnybe, amikor nekem is elkezdett jól futni a szekér a saját újrakezdésem után. A kerületi TOP10-ben 2018-ban jelent meg, azóta viszont nem végzett a 4. helynél hátrébb az általános bajnokságban, ahol az eredményeit a 2020-as bajnoki címmel koronázta meg, amit még kiegészített több távonkénti bajnoki címmel is.

Lássuk hogyan éri el Gábor folyamatosan ezeket a remek eredményeket. 2019 óta kizárólag tojókat röptet. A módszert egy német galambásztól leste el és a saját lehetőségeire formálva láthatóan tökéletesen bevált neki, amivel viszont Gábor sosem elégszik meg, mindig igyekszik tovább fejleszteni, tökéletesíteni a rendszert.
A versenyzőket február végén párosítja és minden pár felnevel egy fiatalt. Ezáltal és a tojások cserélgetésével lehetősége nyílik a legjobb versenyzőinek tenyészértékét is tesztelni, így a sportpályafutás végén egyszerűbb a tenyészek kiválasztása is. A párok egészen addig közösen nevelik a fiatalok, még a hím újra hajtani nem kezd, ekkor a hímet és a fiatalt a félcellába zárja. Ide a tojók nem is láthatnak be.
A galambokat a letojás után engedi ki először. Ilyenkor szabad kijárásuk van egész nap, egészen az özvegyítésig. Özvegyítés után a tojók reggel és este is repülnek, de nincsnenek hajtva. Szezon közben a dúcban a tojók a napjaikat egyedi cellákban töltik és a rendszer fontos eleme, hogy a versenyre való felkészítéskor a hímekkel semmilyen módon nem motiválja a tojókat. A legfontosabb, hogy a gazdájukhoz való ragaszkodás maximális legyen és ennek elérésén Gábor rengeteget fáradozik is.
A versenyek kezdete előtt a lehető legtöbb edzőutat biztosítja a galamboknak, sokszor kétnaponta kerülnek kosárba, egészen 120 km-ig. A versenyek kezdetével azonban megszűnik a tréningezés, a versenyszezonban hétközben a galambok a kétszeri ház körüli tréninget leszámítva teljes nyugalomban vannak.
A szezon végeztével a párok újra felnevelnek 1-1 fiatalt, majd ezután nemek szerint elkülönítve várják újra a február végét.

Versenyekről minden esetben diétás keverékkel várja a versenyzőket, amit a megterheléstől függően akár szerdáig is etet, majd a kosarazás előtt feltölti a galambokat és kedve szerint ehet mindenki amennyit csak megkíván.
Szezonon kívül alaptakarmányt etet, amit a vedéls végeztével a téli időszakban 50% árpával egészít ki. Fontosnak tartja, hogy a téli időszakban ne legyenek túletetve a galambok, így ilyenkor különösen figyel a takarmányozásra.

Téli időszakban paramyxo és paratífusz ellen vakcinázza az állományt, de ezt leszámítva nincs előre megírt programja, mindig a szükségleteknek megfelelően kezeli galambjait. Ez érvényes a versenyidőszakra is, ilyenkor is mindig azt alkalmazza amit a madarak állapota és a helyzet megkíván. Saját bevallása szerint manapság már nem lehet gyógyszerek nélkül bajnokságot nyerni, így bátran nyúl a kezelésekhez.

Ha már tudjuk Gábor hogyan csinálja, lássuk a galambokat, akik ténylegesen leteszik a teljesítményt az asztalra.

Az állomány 3 hímre épül akiknek igen kalandos a történetük, több kézen keresztül kerültek Gáborhoz és csak ezután derült ki, hogy közeli rokonok is.
08-17-02818 „Goldman” és 15-D-960534 „Herceg” édes testvérek. Mindkettőt Horváth Jenő gyűrűzte két eredeti Peter van de Merwe galambból. Divosa-ra gyerek x unoka párosításként. Goldman időközben visszakerült Tóth Csabához, de Herceg még mindig a tenyészdúc lakója.
09-04-23637 „Smaragd”-ot Hegyi Lajos gyűrűzte két Horváth Jenő galambból, Papdi László röptette (Hosszú utakon 12 út 12 helyezés és 3 díj.) és egészen véletlenül ő Herceg és Goldman unokaöccse. Smaragdnak idén még volt két utolsó gyereke, közülük az egyik elérhető az aukción.

Az állomány kialakításánál ezt a három hímet párosította leginkább Tamás Istvántól származó Gaby Vandenabeele, Steven van Bremen és van Loon galambokkal. Majd később Nagypál Lászlótól származó President és Porto leszármazottakkal. Jelenleg Goldmannek 17, Hercegnek 9, Smaragdnak 7 gyereke van a tenyészdúcban.
Minden újonnan behozott és kipróbálásra váró galambot ezekkel a vonalakkal párosít. Legutóbb Peter van de Merwe Replay vonalából szerzett be, amikből az eredeti családdal kombinálva volt már galamb a 2023-as országos kiállításon, valamint Koopman galambokkal is próbálkozik.

A versenydúcban az utóbbi időben a következő galambok nyújtották a legkiemelkedőbb teljesítményt:
A 17-D-247312 „Herceg” lánya 3 év alatt 31 helyezést gyűjtött össze, ebből 8 alkalommal 1%-on belül teljesítve. Egymás utáni években volt tagszövetségi 1. és 2. általános sampion és ezeket az eredményeit megfejelte egy tagszövetségi 1. és egy 3. díjjal is. (Egy közvetlen gyereke megtalálható az aukción).
A 17-04-77714 „Smaragd” lánya, aki 32 helyezést gyűjtött pályafutása során és egy évvel követve a 312-est ő is két egymás utáni évben volt tagszövetségi 1. és 2. általános sampion. (Egy közvetlen gyereke megtalálható az aukción).

A 18-20-99001 „Goldman” leszármazottja aki szintén állandó szereplője a sampion listák legelejének eddig 26 helyezést szerzett ami  egy kivétellel mind 10%-on belüli helyezés! (Egy édes testvére a 31495 megtalálható az aukción)

A 20-20-13052 „Herceg” unokája. Ő nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel operál. 13 helyezéséből 10 5%-on belüli és 6 helyezése van 2,2%-on belül.

A 21-20-21037 a legifjabb a sztárok között. Goldman fia x Herceg unokája. Évesen tagszövetségi 1 sampion középtávon és 10 helyezéséből 6 helyezés 3%-on belüli egy 1. díjjal fűszerezve. (Egy édes testvére a 29003 megtalálható az aukción)

Keressétek Gábor galambjait az aukción és szerezzétek meg az általa biztosított minőségi galambokat!