Barátságunkra való tekintettel megkért Csaba, hogy én írjak pár sort az árveréséhez. Ismeretségünk nagyon régre nyúlik vissza, így szívesen teszek eleget felkérésének. Szerencsés vagyok, mert nagyon jó kapcsolatban voltam az édesapjával is, vele szintén kiváló kapcsolatot ápoltam. Országosan elismert és nagyagyszerű galambász volt, aki nagy tiszteletnek örvendett a galambászok körében. Nagyon sokat tett a postagalamb sportért, negyven évig vezette a sárbogárdi egyesületet, önzetlenül támogatta sportunkat! Azért tartom a fentieket fontosnak leírni, mert miden galambász életében meghatározó, hogy milyen neveltetésben részesült, ez is nagyban eldönti azt, hogy később milyen ember lesz belőle, és milyen galambásszá válik.  Otthon, édesapja mellet megtanult mindent, amiből később az egész pályafutása során profitálhatott. Minden galambász pályafutásában döntő , hogy milyen szellemiséget képvisel. Szerencsés az a tenyésztő, aki már otthonról úgy indul el, hogy az alapvető dolgokat magába szívta. Meghatározó a későbbiekben  az is, hogy milyen galambászt tekint példaképének. A kettő együtt alakítja ki a galambász szellemiségét. Fiatalon került a 13-as tagszövetségbe, ahol akkor már nagyon komoly szakmai munka folyt, melynek eszmei atyja Szappanos István volt. Évente több alkalommal tartottunk szakmai napokat, ahol nívós előadásokat hallgathattunk. Szappanos személyisége mély benyomást tett ránk, mely mindkettőnket elkísér az egész pályafutásunk során. Mikor először találkoztam Csabával, azonnal feltűnt, hogy milyen tisztességes, rendes fiatal, akit nagyon érdekel a galambsport, szeretne tanulni és eredményes galambásszá válni. Tanulmányai is segítették abban, hogy gyorsan el tudja sajátítani a postagalambászat összes fortélyát. Fontosnak tartottam, hogy ne csak galambokkal, hanem szakmai tanácsokkal is ellássam. Könnyű volt segíteni rajta,mert  fogékony volt  minden újra. Jó érzéke van a postagalambhoz, nyerő típusú ember, akivel nagyon jó együtt dolgozni.   

Már az első találkozásaink során feltűnő volt, hogy olyan emberrel hozott össze a sors, aki önzetlenül szeretne tenni a sportunkért. Ezt be is bizonyította, tíz éve vezeti az adonyi egyesületet, meghatározó személyisége a 04-es tagszövetségnek is.  Kimagasló eredményeket ért el az utóbbi években, de maradt ugyanolyan alázatos, és szorgalmas, mint amikor megismertem. Ezt mind azért írtam le, mert a galambvásárlások során olyan embertől vásároljunk, aki nem csak sikeres versenyző, de emberileg is megfelel az elvárásainknak, azaz bízhatunk a tenyésztőben. Legfőképp, ha kezdő sporttársról van szó, hatványozottan fontos, mert a vásárolt madarakhoz várhat , használati utasítást és szakmai tanácsokat is.  Azok, akik az állományuk javítása vagy vérfrissítés miatt szereznek be galambokat, számukra is nélkülözhetetlen, hogy olyan tenyésztőtől vásároljanak, akiben maximálisan megbíznak.

Átnéztem azt a kollekciót, amelyet Csaba az árverésre kínál. Bátran állíthatom, hogy nagyszerű madarakat ajánl eladásra, amelyek az ínyencek igényeit is kielégítik. Szeretném bemutatni karrierjét a galambjain keresztül, hogy könnyebben el tudjon igazodni az aki, licitálni szeretne.

1998-ba költözött Adonyba, ahol elkezdett önállóan galambászni. Az első beszerzések Pfender Antal mányi galambásztól érkeztek, aki már akkor is sikeres galambásznak számított. A beszerzés olyan jól sikerült, hogy rögtön megnyerte velük a fiatalok bajnokságát, a nagyon erősnek számító 13-as kerület Velence-Duna röpcsoportban. 2003-ban szintén használható madarat hozott Sinkó Mihálytól, egy Marcell Desmeth vérű tojót. Ennek a tojónak az utódai még ma is megtalálhatók a Raffer Roland híres maratonos madaraiban.  2005-ben látogatott meg először Kenesén. Nagyon megtetszett, hogy végtelenül tisztességes fiatalember,   már akkor is láttam rajta, hogy jó kezű galambász, aki szép jövő előtt áll. Ajándékoztam neki egy H.05-13-57990  gyűrűszámú kék csapos tojót, amely madár gyökeresen megváltoztatta a későbbi galambászatát, mely rengeteg eredményes galambot keltett.  Ez a tojó a „260-as” Gaby hímből és a „Dirk” tojóból kelt. Ez a pár, akkor az egyik legsikeresebb tenyészpárnak számított nálam. Több kimagaslóan eredményes gyereket keltettek, melyekből sok tenyésztőnél is kiváló tenyészgalambok  lettek. Ez a pár keltette többek közt nálam a „CRIS” nevű tojót, mely jó versenyző és kiváló tenyész volt. A „TITUSxCRIS”párként lett híres.  A „260xDirk” párból került Tamás Pistához is két hím. Ezekkel lett többször bajnok, az utódaikból a mai napig nagyon sokan profitálnak. Az aukcióra szánt kollekcióban is található belőlük. A tojó Csabánál is rengeteg jó galambot keltett, emiatt vált a „Gaby Vandenabeele” galambok szerelmesévé!

Több galamb került hozzá tőlem, melyekből ütőképes állományt hozott létre, olyan híres galambászoktól való egyedekkel, mint „Rik Cools”, ”Debusscher”,”Lottermann” stb. Az igazi áttörést Velenczei Bélával való ismertsége hozta meg. Komoly, máig tartó barátság alakult ki köztük. A tőle származó galambok a tőlem lévő, főleg „Gaby” vérű madarakkal a csúcsra repítették.  Bélától származó galambok nagyon passzolnak az én galambjaimhoz, hiszen a felmenők szinte ugyanabból a családokból valók.  Ilyen madár többek között a H.14-D-756538 K H, mely elmondása szerint élete legjobb galambja. 2017-ben Sport „B” kat. országos II. 5x repült első helyezést, 4 év alatt 41. helyezést szállt.  Fészektestvére a 39-es hím csak egy hajszállal maradt el tőle. A Bélától származó kollekció zöme szintén „Gaby” leszármazott . Közülük  leghíresebb a „Kasseli” nevű hím, melynek utódai 70%-ban fellelhetők a mai állományában. Hét fia kelt a tenyészdúcában. Maradandót alkotott, a Velenczei galambok közül, a „Wellington” nevű szintén „Gaby” hím, amely származásilag megegyezik az én „260”-as hímemmel. Ebből a hímből volt a Dortmundi olimpián galambja Bélának. A jól átgondolt keresztezések robbanás szerű sikereket hoztak. 2016-ban már országos hírűvé tették Csabát. A nemzeti bajnokságban: Rövid távon: VI. hely, Középtávon: I. hely. 2018-ban Nemzeti bajnokság: rövid táv:I.hely. Továbbá rengeteg kerületi és egyesületi él helyezést ért el. Kialakult az az állomány, amely már kimondottan az ő nevéhez köthető, igazi profi galambász lett belőle, sikert sikerre halmozva! Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a fantasztikus karriernek. További sok sikert kívánok és gratulálok!

                                                                   Tóth Imre