Másfél éves lehetett mikor Édesanyja nem találta az udvaron, volt nagy   kétségbeesés, végül persze meglett! -rossz pénz… :)- A disznóól feletti padlás lécből készült ajtaján keresztül leste Apja galambjait néma csendben a külvilág teljes kizárásával. Felőle aztán kiabálhatták nevét, nem hallott úgy figyelte a madarakat. Hat éves korától már ezen ominózus helyen saját magasröptűit tarthatta. A padlás volt mindig az első mikor Apjához ért a második természetesen a Nagymama konyhája.

A Pörtlik egészen 13 éves koráig megvoltak, életüket egy vándorsólyom pár keserítette, akik a közelben fészkeltek. Olyan briliánsan működtek együtt, hogy Májustól esélye nem volt galambjainak nyugalomra. Az egyik a csapat fölött a nap irányából várta őket, míg a másik alulról bomlasztotta a falkát. Mikor egy kivált, a felső nyomban utána eredt majd rúgta is le az aznapi zsákmányukat.         A támadások fajtaváltásra késztették, elkezdett Postagalambozni. Szégyen nem szégyen de a környék legnagyobb csiszárjaként tartották számon akkoriban.  1999-ben lépett be a jászberényi R12-es egyesületbe ahol Dr Nagy Lehel azzal a kijelentéssel fogadta:

– Majd ő levágja a vadhajtásokat a kisgyerekről!

Átképzése igazi galambásszá gyakorlatilag ezzel meg is kezdődött. Ígéretéhez híven okította amikor alkalma volt rá. Jó egyesület volt sok jó galambásszal aki akart tudott tanulni tőlük, szívesen emlékszik vissza rájuk. Rengeteget ügyeskedtek Ludasi László gyerekkori barátjával, amikor csak tehették együtt galamboztak a sok csetlés botlásnak rendre új tapasztalatszerzés lett a vége.

2004-ben megismerkedik Kocsó Jánossal, akit a mai napig Mesterének mondd főleg a tenyésztés terén. Ezzel egy időben elkezd húzni a szíve a hosszútáv felé! Mesterhez illően korholja is Viktort eleget, de nem is lehet ez másként mindig volt-van mit tanulni!

Első szupertenyésze Kocsó Jánostól származó 2001-07-39323 KKH Van Den Bosche (Huyskens van Riel) X Újházy „1009” Marcell Desmet véralapú, egy igazi univerzális Allround galamb volt, az egyik héten Magdeburg-ból lett dúcelső másik héten Mosonmagyaróvárról.

Lánya az első meghatározóbb galambja egyben első kerületi Championja. Akkori állománya teljes egészében erre a vérvonalra épült. A „Veronika” névre keresztelt madár egyévesen kerületi 1. Sprint Champion, kétévesen kerületi 4. Hosszútávú Champion Tojó volt! Gyerekei, unokái a későbbiekben több alkalommal bizonyítottak, velük lett 2008-ban 5 zóna összevont Hosszútávú Bajnoka 940 Tenyésztőből!

2005-ben Bárdos Istvántól vásárol egy Houben Hímet , melyhez Dr. Nagy Lehel és Róbert versenyzőpárostól érkezik egy tisztavérű Houben Tojó. Houben Állományának törzse ezekre a galambokra épül, klasszis díjnyerőket eredményeztek az évek során sok örömet okoztak ezzel tenyésztőjüknek. 2013-ban Ludasi Lászlóval karöltve Mihalik András idegenvezetésével mennek ki Belgiumba Jelle Roziers-hez. Újabb Houben-ek érkeztek a tenyészdúcba. Legeredményesebb ilyen véralapú galambja a “Henk”.  2 év alatt 20 helyezést repült ebből tízszer 1 %-on belül! Egyévesen 13 út 13 helyezett! Apját a budapesti Olimpián vásárolta Henk De Weerd Úrtól, Anyai oldala már egy saját tenyésztésű tisztavérű Tojó.

Száraz özvegységi módszerben reptet, csak Hímekkel versenyzik. Reggel – este a ház körül tréningeznek, de ahogy ideje engedi minimum két tréninget kapnak  ezen felül hetente. Takarmányt és kiegészítőt Kerepesen szerzi be, a Patron terméket részesíti előnyben, de nem csak ezeket használja.

Jelen tervei szerint a rövid középtávot háttérbe szorítja és régi álmára próbál innentől koncentrálni, a hosszútávon minél több egyéni díj megnyerésére. Mindig érdekelte a maratonos versenyzés így ott is jó lenne állandó, stabil állományt kiépíteni.

Vannak már szép kiugró eredményei, pld.  Koblenz 960km Országos 1. vagy Aachen 1063 km Országos 1.! Egyenlőre ezek viszont nem látszanak állandósultnak ami eléggé frusztrálja, megpróbál tovább fejlődni.

Frans Labeuw tiszta Stichelbaut állományából 11 eredeti galambot vásárolt melyek szívósak nagy küzdeni tudással bírnak, extra terhelhetőségű génállománnyal bírnak.

Nagyjából 70 éve dolgozik a család ezekkel a galambokkal, rengeteg 1% belüli helyezéssel a klasszikus Belga hosszútávos és Maraton versenyeken. A keresztezés a fent már említett „Veronika” alappal beválni látszik, az egy-két éves galambok  párszor már szépen megvillantak.

Szerző: – A fotókon számomra leírhatatlan csodákat láthatunk. Személyes kedvencem a sötét szín és-vagy akár a KKH-re pillantva un. szigorú tekintet.

Ezek valami pazarul fantasztikusak ezúton gratulálok a választáshoz, baromi karakteresek!

Aukcióján néhány tiszta vérű Stichelbaut galambot kínál eladásra, hátha másnak is segítenek a hosszútávos tervek megvalósításában. Keresztezési alapnak kiválóak lehetnek, szerinte sok helyen javíthatnak állományszinten a küzdeni tudásukkal, kitartásukkal, nem mindennapi teherbírásukkal…. Kemény utakra termettek!

Végezetül néhány gondolat Viktortól elsősorban Fiataloknak, kezdőknek:

– „Az igazi érték a galambászatban a kikapcsolódás kell legyen, valamint egy remek közösséghez tartozás! Legtöbbet tanulni gyűjtésen, órabontáson, személyes dúclátogatások alkalmával lehet. Kevés galambot tartsatok és kérdezzetek bátran, ne törődjetek vele ki-mit gondol…. Ne legyetek eredményhajhászok, azok jönnek majd maguktól! Kérdezzetek! Aki többször kérdez kevesebb ideig maradhat tudatlan.”

Megfizethetetlen kincs e gyors robotszerű életben egy „saját kis természetet” melyet kapunk valahányszor belépünk dúcunk ajtaján, próbáljuk hát óvni lelkünkben ezt a csodát….

Sporttársi Üdvözlettel: Szalai Gábor

Nagy-Varga Viktor weboldala: http://nagyvargapigeons.hu/