Azt hiszem, Kassai doktort, a sokszoros bajnokot, és az ország élenjáró tenyésztőjét már igen régen nevezték kezdőnek. Én is csak azért engedem meg magamnak ezt a címet, mert életében először küldött galambot külföldi teszttelepre. A kiszemelt helyszín a Super Star One Loft Race volt, Spanyolországban, Allicante városában.

Május hetedikén az elküldött hat galambból a HU-20-15-36177 a záróversenyen harmadik helyezést ért el, amivel a dicsőségen kívül 5000 euro nyereményt is szállított tenyésztőjének! Ezen felül ez az erőteljes kéktarka hím a 4. ász lett.

Járjuk egy kicsit körbe, hogy miképp is értékelhetjük ezt az eredményt!  A versenytáv 508 km volt, 31 fokos hőségben. Ide már csak egy erősen megfogyatkozott, 615 galambból álló mezőny jutott el, amiből még (amikor e sorokat írom) nem tért vissza 200 sem. A benevezett galambok létszáma 3156 volt, de sajnos minden úton túlzottnak bizonyult a terhelés sokuk számára. Valamennyi út galamb-próbáló volt, és elnyújtott érkezés mellett a győztesek ideje az 1300-as métersebességet alig haladta meg.

Az ilyen típusú teszttelep júliústól-októberig várja a fiatalokat, melyek ott áttelelnek, és kora tavaszi edzőutak révén, aprólékos fokozatossággal lesznek felkészítve a tavaszi versenyszezonra. Értelemszerűen ez a déli, mediterrán éghajlatú területek szervezési formája. Kassai Péter számára azért rokonszenves ez a változat, mivel a legjobb fiatalokból lehet küldeni, hiszen a nyáron gyűrűzötteket magának már úgysem tartaná meg. Ez nagy lehetőség azoknak a tenyésztőknek, akik nem teszttelep specialisták, nem tartanak fenn külön vonalat, vagy tenyészpárokat erre a célra.

Néhány szót a galamb származásáról: a 177-es anyját a tenyésztő a galambaukcio.hu oldalon vásárolta. A forrás Nagypál László volt, aki állománya talán legjobb versenyzőjének, Hugó-nak a kékcsapos lányát is árverésre bocsátotta.

A tojó Gyulára kerülvén egy extra tenyészhímmel került párba, mely már több párosításban is adott kiválót, például a „Csoda” nevű tojót, mely két év alatt 24 helyezést szállt.

Itt jegyezném meg azt is, hogy nem tartom véletlennek a sikert olyan körülmények között, ahol a díjrapülést rendkívül megterhelő körülmények között kell abszolválni. Kassai doktor a berepülés jellemző irányához képest a tagszövetségben hátul galambászik, és állományát úgy alakította, hogy ennek ellenére se kelljen lemondania az élgalambokról. Ezt könnyű mondani, de annál nehezebb megvalósítani. Nem is sokaknak sikerült, de hogy lehetséges, arra az egyik legjobb példa éppen ő. Ez egyaránt vonatkozik az évtizedek óta formált törzsállományra, és beszerzései célirányosságára is.

Gratulálok a remek eredményhez, mely emelte a magyar postagalambászat hírnevét!

A következő évi versenysorozatra a Super Star One Loft Race teszttelep örömmel fogadja a magyar fiatal galambokat. Bővebb felvilágosítás:  Viglidán Ágoston 06306392408