A szerző előszava:

A dúsgazdag emberek főként befektetési céllal mindenféle értékőrző tárgyba, – óra, festmény, luxusautó, híres személyek használati tárgyai- invesztálják vagyonukat. A „birtoklási hatás” szerint sokkal értékesebbnek tartjuk azt ami a miénk. A tulajdonlás ténye arra készteti az alanyt, hogy az átlag polgár számára elérhetetlen dolgokat vásároljon, bitoroljon. Roger Debusschere a lokereni nagymester kilóg a szimpla, nevezzük „gyűjtők” sorából. Nem csak az a célja, hogy pénzét befektesse értékes versenymadarakba,   magáénak tudhassa azokat. Az elsődleges cél, hogy saját és mások dúcaiban az általa továbbtenyésztett galambok diadalmaskodjanak!

A tavalyi cikkemet a következőképpen fejeztem be:

– ”A felbecsülhetetlen értékű állomány fejlesztése során a fő stratégia a nemzeti győztesekbe és az ászgalambokba való befektetés…..

– Csak a legjobb elég jó Roger Debusschere számára!”

Hogy pontosan mire gondoltam, hamarosan kiderül. Hosszú terjedelmű az írás,  volt hozzá jócskán anyag a www.pipa.be oldalon, ahol nem mellékesen  jelenleg a hazai www.galambaukcio.hu kínálattal párhuzamosan fut Roger Debusschere  „Willem De Bruijn special” 12 galambból álló aukciója, December 4.-i zárással! Aki nem tudná beárazni az ide küldött 52 galambot, tekintse meg az ottani összegeket, melyet a mindenkori világpiac diktál. A hazai kínálatunkban két részre osztottuk a madarakat, Rövid-Középtávúakra és Hosszútávúakra. Segítségképpen a könnyebb választás reményében, ki épp mely távon szeretne erősödni.

               2020-ban Roger Debusschere megszerezte második nemzeti győzelmét,  Bourges-ból. 2021-ben Nemzeti 1. Ászgalambja lett Extreme Hosszútáv kategóriában. Aki ismeri Roger Debusschere-t, az tudja, hogy ő legalább annyira szeret tenyészteni mint versenyezni. Célja, hogy benépesítse dúcait a modern galambsport legjavával, a nemzeti győztesekre és a Nemzeti Ász galambokra és/vagy azok közvetlen leszármazottaira összpontosítva. Megelégedéssel tölti el, ha olyan egyedeket tenyészthet tovább amelyek a legnagyobb Nemzeti győzelmeket produkálják úgy a saját dúcaiban mint más tenyésztőknél. A csúcsgalambokra való figyelme vitathatatlan. Referenciái, az általa tenyésztett  madarakkal sikerrel járt tenyésztők  sora óriási, fokozatosan növekvő végtelenbe nyúló lista…. Ez okoz örömet Rogernek, magáénak érzi e kiváló teljesítményeket.

– A csúcson játszani és eközben megengedni, hogy a sporttársak élvezzék befektetései hozamát saját dúcaikban, nem ez lenne a sportunk szépsége?

Nem kell őt sem félteni. Nevéhez fűzhető többek között kettő Nemzeti győztes madár és Nemzeti 1.  Ászgalamb, mely eredményekről sokan csak álmodhatnak.

A két Nemzeti 1. díj az erei Baert-Debusschere dúcba, Roger és társa Damien dúcába  érkezett. „Mexence”, a BE12-4210234 volt az a madár, amelyik 2014-ben diadalmaskodott, megnyerte a Nemzeti Tulle-t 1. / 5976 öreg madár ellenében, miután megnyerte a tartományi Bourges-t, 3. lett Nemzeti Zóna Bourges  3788 galambból. Apja közvetlen Gaby Vandenabeele-től származó hím („Beauty Bliksem”), Anyja a „Bernadette” tojó, Bernard Van Renterghem állománypárjának unokája, 100% Roodhooft madár. Tenyésztője nem mellékesen Nemzeti bajnok lett 2021-ben.

Óriási diadalt arattak 2020-ban a tikkasztó, szinte trópusi hőségű Nemzeti Bourges II.-n Augusztus 8-án. A „Mexendre” ragyogó kék ég alatt repült, szembeszél és 38°C körüli hőmérsékletben! A valaha volt legmelegebb verseny volt az augusztus 8.-i amit regisztráltak. A fiatal versenyek mindegyike törlésre került, az öregmadár-versenyek viszont folytatódtak. Damien és Roger ezen az elképesztő hőségű versenynapon nyerte meg a Nemzeti Bourges-t, 1. / 5294 öreg madár ellenében , a „Mexendre” BE 18-4108552-vel.

A lokereni galambbáró dúcaiban ahhoz, hogy egy új madár helyet kapjon, a legjobbak közül is a legjobbnak kell lennie. Világszerte széles körben dicsérik, mint számtalan szuper elsőosztályú madár tenyésztője. Ezt a titulust szem előtt tartva, 2018 végén és 2019 elején újabb figyelemre méltó vonalakba fektetett  elképesztő összegeket. Ide tartozik nemzetközi és két nemzeti győztes madár. Mindhárom győzelmet nehéz körülmények között, erős ellenszélben aratták. Megszerezte továbbá a 2. és 4. Nemzetközi Extrém Hosszútávú Ászgalambot. Ez egyértelműsíti Roger miért gondolhatja, hogy a világ egyik legértékesebb hosszútávú, extrém hosszútávú tenyésztői gyűjtemény birtokosa, tele rendkívüli tehetségekkel. A közelmúltban Lokerenbe „átigazolt” bajnok madarakat fogjuk közelebbről megvizsgálni.

Mindannyian emlékezhetünk a 2018-as nyár különösen nehéz időjárási viszonyaira, napsütéses hétvégékre 30°C, néha 35°C-ot is meghaladó hőmérsékletekre, továbbá ne feledkezzünk meg az erős ellenszélről sem. Az ageni verseny sem volt ez alól kivétel. Kimondottan megerőltető versenynek bizonyult. A „Belmondo” nevű Nemzetközi győztes az észak-franciaországi Jean-Paul Balcaen-é, akinek három év alatt ez már a harmadik országos győzelme volt. „Belmondo” 12 óra 10 perc repülés után ért haza, 1009 m/perc sebességgel 737 kilométerről!!!!!

Az említett időjárási viszonyok különösen alkalmasak voltak az erős szárnyakkal rendelkező csúcskategóriás versenymadarak számára. Nagy kitartás és eltökéltség kellett, hogy hazaérjenek. Csak a legtehetségesebbek remekelhettek igazán ezen a versenyen. Roger Debusschere úgy vélte ideje élni a lehetőséggel, hiszen mindig ezen körülmények közül keresi a futamgyőzteseket. Végtére is tapasztalatból tudja, hogy az ilyen versenygyőztesek a későbbiekben valószínűleg kiváló tenyészmadárrá fejlődnek. Megszerezte hát a csodamadarat „Belmondo”-t, szüleivel és testvérével együtt.

Ha már ott járt eljátszott a gondolattal, mi lenne ha a Nemzetközi Agen 3.-ra is ajánlatot tenne. Őt sem hagyta hátra, „Jean Paul”-al a kosarában távozott. Nincsenek szavak….

Láthattuk, hogy a „Belmondo” 2018-ban megszerezte a nemzetközi első díjat, majd megvásárlásra került családjával együtt, őket „Jean-Paul„ az Agen-i győztes csapattárs követte. Az elképesztő sikerű versenymadár a lokereni Debusschere királyi gyűjteményébe került. Kimondhatjuk, a fantasztikus család hazai és nemzetközi sztárokból és futamgyőztesekből felbecsülhetetlen értékű kiegészítő!

A perpignani nemzetközi verseny 2018-ban az egyik legigényesebb futam volt. Sütött a nap, 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet és enyhe ellenszél is fújt. Ez megint az erős, extra kitartó galambok versenye lett. Az egyikük „Little Perpignan” volt, Christian Demaret galambja Havre-ból.

Ez a madár kiemelkedően szárnyalt aznap, országos első díjat nyert. Nem volt kérdés, hogy felkelti Roger érdeklődését. Hamarosan tenyésztője ajánlatot kapott, „Little Perpigan” pedig Lokerenbe költözött…..

A 2018-as Jarnac-i országos versenyen a galambok még egy napot tölthettek a kosárban, hogy szép nyári időben, északi-északkeleti széllel induljanak hazafelé. Az 5371 öreg madárból álló Nemzeti 1. díj, és a 10.311 galambból álló összetett lista leggyorsabbja Michel Dufermont moeskroeni tenyésztő „Michel Jarnac” nevű madara. A győztes 1124 m/perc átlagsebességgel győzött.

Ez az országos győzelem a többi kiugró eredmény mellett hab volt a tortán a „Michael Jarnac”-ra keresztelt madár számára. Roger Debusschere beleszeretett a sportolóba, amit személyes találkozójuk megerősített. Kérdés nem volt, hogy e futamgyőztes átkerül Lokerenbe, ahol szinte azonnal megmutatta tenyésztési potenciálját.

Roger Debusschere bár szerzett néhány kivételesen tehetséges madarat, a tekintélyes vérvonalak keresése ezzel még nem ért véget. Továbbra is a hazai és nemzetközi győzteseket, az extrém időjárás bajnokait, Ászgalambjait kutatta nemzeti és nemzetközi szinten. Rábukkant a szupersztárra „Lotus” -ra, aki 2. Nemzetközi Ászgalamb Extrém Hosszútávon, Alexandre Margrisra madarára. Margis országosan elismert francia sporttárs, aki középtávtól felfelé kiemelkedő teljesítményt nyújt, extrém nagy távolságokból pláne.

„Lotus”, az ízig-vérig sportmadár, hamarosan Lokerenbe igazolt!

– Nincs vége a sorozatnak….!

Roger Debusschere, Marcel Loquet 2018-as 4. Nemzetközi Ászgalambját szemelte ki, mely címet extrém hosszú távú versenyeken elért eredményeivel érdemelte ki.

A „Lexus” névre keresztelt versenymadár az ászgalamb címét szintén extrém időjárásban és erős ellenszélben elért két csúcseredményének köszönhetően nyerte el. 1046 m/perccel érkezett 2.-ként a Nemzeti Pau-ról 3830 galambból, Nemzetközi szinten ezzel egy időben 6. lett 11.739 galambból.  Majd 1011 m/perc sebességgel 25. lett a Nemzeti St. Vincent -ről, Nemzetközi 34. 9458 madár ellenében. „Lexus” már kétéves korában is elég sikeres volt, kimagasló helyezést ért el a Pau-i, St. Vincent-i és Perpignan-i versenyeken, három évesen aztán a csúcsra jutott. Új otthona a Debusscher rezidencia, Lokeren…..

Felhasznált forrás: www.pipa.be

Végezetül, az aukción szereplő galambok közül tündököljön reflektor fényben a „Porsche” unoka, mely világpiaci értékéről akinek szükséges tájékozódjon. Itt Debuscherre Úr nem tudott akkora összeget kínálni, hogy közvetlenül a versenygalambot szerezze meg, ezért a hozzá legközelebb álló utódot választotta. Kiváló példa mely igazolja Roger Debusschere Úr állítását és szemléletét:

– „A bajnokok, bajnokokat szülnek!”

Pierre Mathijs BE09-5052387 „New Freddy”-je Rauw-Sablon X Vandenheede kiváló tenyészpárjától származik. Egyéves korára világszinten elismert versenymadár lett, rendkívül nehéz utakon elképesztő díjakat szállt. Számos csúcsot állított be, végül a Nemzeti Középtávú ászgalamb címét követően 2011. Olimpia G. kategória 1. helyezettje lett, ez után került tenyésztésbe.

Unokájából a „Wacko Freddy” KH-ből és egy Geerinckx „Lieve” KtarT-ból két fenomenális testvér született, a „Porsche 911” és a „Boxster”!

A „Posche 911” 5. , míg a „Boxster” 8. hosszútávú Ászgalamb lett 2015-ben!

„Boxster”-t 4 egymást követő héten tették hosszútávokra! Szerdán kosarazták és szombaton 600-700 km-t teljesített, általában alig észrevehető fáradtsággal érkezett haza! Ugyanez vonatkozott bátyjára „Porsche”-re, aki versenyekről hazaérve szinte ugyanolyan fitten érkezett, mint mielőtt kosarazva lett. Ők azok a versenymadarak akik heti rendszerességgel változatos időjárási körülmények között küzdve a győzelemért kimeríthetetlen energiatartalékokkal bírnak. Lett helye a legközelebbi hozzátartozójuknak a Debusschere birtokon!

Saját példámat nézve a hosszútávú állományom minőségjavítása érdekében kénytelen leszek, -bár nem volt tervben- vásárolni.

Elképesztő e Világszínvonalú kínálat!

Üdvözlettel: Szalai Gábor