Adrián Arnold:

„Aki követte az idei versenyszezont az tisztában lehet vele, hogy az év közbeni nehézségek után az utolsó versenyen Hannoveren sikerült a bajnokság élére kerülni. Azt tartja a mondás, : – Csak egyszer érdemes igazán a lista első helyén állni, a legvégén! Fiam az idei évtől családi és munkahelyi elfoglaltságok miatt teljesen kiszállt a napi galambászatból, így mára egyedül dolgozom a madarakkal. Sok újat nem tudok róluk mesélni, az eredményesebb vérvonalak nagyrészt ugyanazok mint az előző években. Természetesen az ember kísérletezik újakkal, de nagyon kevés bírja a 15 hetes folyamatos terhelést. Az eredményeket eddig rendre magabiztosan szállók kikerültek a dúcból, így a generációváltás miatt kérdőjelekkel álltunk a 2021-es startvonalra. Szerencsére a hároméves 18-as évjárat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a fiatalabbakkal kiegészülve sikeresen abszolválták az évet. Bizakodva várjuk a jövőt, mert az évesek is bontogatták szárnyaikat, megmutatták, hogy lehetnek olyan jók, mint őseik! Egyesületünkben öröm galambászni. Sok eredményes sporttárssal hétről-hétre baráti rivalizálások folynak, az ugratások jelentek motivációt a szezon egészében. A tagszövetségi vezetés munkája a sok elégedetlenkedő hang ellenére kiváló! A katasztrófautak elkerülésével megteremtették azt a biztonságot, melyben a tagságnak nem kell évről évre újrakezdeni a tenyésztői munkát! Ezzel együtt egy színvonalas, erős versenyprogram szolgálja az állományok maximális kipróbálásának lehetőségét. Köszönettel tartozom, hogy ilyen helyen galambászhatom!”

            Gyerekkora óta voltak galambjai több fajta, majd a 70-es évek végére a postagalambok kerültek előtérbe. 1979-től a lébényi egyesület tagja. Ez évben egy felcédulázott galamb révén megismerkedett Csordás Károllyal, akivel a mai napig jó barátságban vannak. Anker Alfonz Repülő Keresztrejtvénye című galambász tankönyv mellé hasznos tanácsokat kapott tőle és sok jó galambot. Ezek összessége adott egy magas alaptudást, ami aztán több év tapasztalattal párosult. Első kiugró sikerét 1986-ban a Maraton Club versenyén Aachen-ből érte el a „4522” KT egyéni 22. helyezést repült, csapatversenyben pedig 13. lett. A „6361-85-5530” KkH középtávú Champion 1. lett a hajdani Nyugat –Pannónia Versenykerületben. E két szép eredmény adott jelentős lökést a későbbi versenyzéshez, az azóta eltelt cc 35 év rengeteg nagy teljesítményű verseny és tenyészgalambbal ajándékozta meg. A négy évtizednyi galambászatból nehéz kiragadni a legkedvesebb élményt, de talán a 2003 Rostock Országos győztes csapat lehet ez. Rostock verseny csapatkiírás szerint 5 galambból, nevezett + 2 befutóval került megrendezésre, reggeli feleresztéssel. Csak 3 madarat kosaraztak a várható rendkívüli időjárás végett, kánikula erős szembeszéllel párosulva nehezítette a galambok hazatérését. Aznap ez senkinek sem sikerült a majd 3000 madárból. Az Országban az első másnap reggel 803m/p sebességgel érkezett. Adriánék Országos 18. helyezéssel kezdtek, erre jött a másik két madaruk 66. és 76. hellyezéssel, így 2796 induló galambból Nemzeti csapat elsők lettek!

Az állomány alapját a Csordás Károlytól kapott Anker galambok leszármazottai adják. Ezek eredményesen repültek több generáción keresztül, ezért újra Tőle került be erősítés 1993-ban, majd 2000-ben. Mivel a régi galambok kimagaslóan szálltak, az eredeti alap megmaradt és a behozottakat ezekre keresztezte, a kemény megröptetés után, szigorúan teljesítmény alapján szelektálta. A jelen állomány ezek leszármazottaiból három fő családra épül. Elsősorban az akkori legsikeresebb versenyzőre a „Hóka” nevű galambra, mely Anker-féle Leus, De Baare, Symons, valamint Schaub és Meulemans vérvonalakra vezethető vissza. Második körben Jos-Ritye-Derby-Kapoentje vonal, harmadszor pedig egy nagyobb összetételben Janssen alapú Csordás vörös tojóra. A maratonos galambjaik Stichelbaut, Wanroy, De Baare és Desmet-Matthijs ősökkel rendelkeznek. Természetesen a továbbfejlődés reményében ezek mellett, próba jelleggel hoznak be új egyedeket változó sikerrel. Távoli rokontenyésztés és szigorú szelekció a tenyésztési alapelv. A döntésekben már fia is meghatározó szerepet játszik, a szelekciót követően kerülhet  be új galamb teszt jelleggel. Amik az utóbbi években sikeresek beépültek és letették a névjegyüket náluk, az egy Csordás Károlytól származó Velencei Béla által tenyésztett hím Van Breemen ősökkel. Ledó Gábortól hozott,  Takács Gábor kiváló vérvonalaira épülő hím. Utóbbi pár évben amik még csak a szárnyukat bontogatják náluk, egy szintén Csordás Károlytól származó Peter van de Merve fekete tojó, és Csóri Csabától az 5 X 1. díjas „538” KH egy fia.

A tenyészdúcban továbbá több nagy teljesítményű versenyhím megtalálható, melyek mindegyike rendelkezik már eredményes utódokkal.

A jelenkori legkiemelkedőbb versenygalambjuk a 18-D-373475 SKcsapH, aki végigrobotolva a 2020-as évet, 2021-ben is kitett a dúc hírnevéért. Két év alatt az Országban egyedüliként repült 10 ezer km felett! 3 év alatt 33 helyezést 14729 díjkm. Repertoárjában mesés díjak is szerepelnek, Chomutovból 1./ 1998 galambból, Hannoverből és Rostockból 2 %-on belüli élhelyezéssel. Ősei közt legjobb galambjaik szerepelnek,  Apja a „68316”, anyai oldalon pedig „229000” és „185157”  közvetlenül. Hogy a sokszor emlegetett vér továbbra is biztosan ne váljon vízzé…. Édestestvére, a „470710 „ KkH Wittenbergéből tagszövetségi 3. díjat repült!

16-D-127325 Vk-SalyH

4 év 45 hely, 12* 1%-ban

2020: tgsz rövidtávú ch 1.

2019: tgsz D kat 2.

2018: Magyaroszág Bajnok Galambja Nemzeti 1.

Versenykerületi Általános Champion 1.

Versenykerületi  Totál Champion 1.

Versenykerületi H kategóri 1.

Magdeburg 1./2014

Wittenberge 2./1853

Prága 2./1652

Magdeburg 3./1417

Louny 6./2662

Cihovice 10./4292

18-D-373454 KH

3 év alatt 32 helyezés

10×1%-ban 10e dkm

2019 Versenykerületi Extra Középtávú Champion 2.

Chomutov 1./4386

Louny 4./2420

Prága 7./4185

Prága 5./2703

Louny 11./3900

Említésre méltó továbbá, a 3 első díjjal büszkélkedő 18-D-373481 KH amely 3 év alatt 37 helyezést 12.000 díjkm-ert repült, ebből 9×1%-ban. , Chomutov 1./2562, Prága 1./877, Bernartice 2./1723, Chomutov 8./3611!  2019.-ben a Kisalföld Versenykerület Extra Középtávú Champion 1.

Klasszikus özvegységben reptetnek, padlásdúcban az özvegy hímekből  60 db -45 a főprogramra, 15 maratonra- található. A főprogramosok dolgoznak 100-tól 800 kilométerig. Amelyik rövid-középtávon folyton élhelyezést száll, nem feltétlen teszik be hosszú útra ha nem szükséges, valamelyik testvére majd megoldja a hosszútávot. A takarmányt a környékbeli gazdáktól szerzik be, és maguk keverik össze a saját elképzelés szerint. Gondosan ügyelve a minőségre tudják ezáltal biztosítani a szezon során a terhelés függvényében a takarmány megfelelő összetételét. Étrendkiegészítők, emésztők tekintetében a megbízható gyártók minőségi termékeit használják. Gyógyszerek tekintetében nem az ár számít, hanem a komponensek. A kevesebb sokszor több elvét alkalmazva, nem azért kell adni a galamboknak valamit, hogy a saját lelkünket könnyítsük újabb biztosnak gondolt magyarázattal. Csak akkor kapjanak bármit, ha azt feltétlen szükségesnek ítéljük! Gyógyszereknél a hatóanyag a lényeg, mindegy ki gyártja. Vannak olyanok akiknek a termékeit szívesen használják mert mindig kiváló minőségűek, de példának okáért ugyanazért a ronidazol tartalmú készítményért nem adnak ki 10x-es árat, mert az Belgiumból van importálva és szép a csomagolása. Ügyelnek a Trichora-Kokcira, gombákra, légutakra, Antibiotikumot csak végszükség esetén adnak. Eddig a munkahelyi elfoglaltságok miatt nem lehetett rendszert felállítani a galambászatban, de az elmúlt évben ez megváltozott. Az idei évtől már volt rendszeresség az ellátásukban, volt idő a reggeli-esti gondos egy időben történő ismétlésekre. Ahogy mindig, a versenyszezon előtt kaptak néhány tréninget 20-30km, majd özvegyítés következett. Szezon közben nem tréningeznek, kivétel, ha ki kell mozdítani a galambokat egy látszólag fásult állapotból, vagy „traumás” út után vissza szükséges adni magabiztosságukat.

Az aukcióra  Legjobb galambjaik gyerekei, unokái közül olyanokat válogattak, amelyekre ők is tenyésztenek, így véleményük szerint bárki számára jó alapot, vagy keresztezési lehetőséget nyújthatnak!

Tanács kezdőknek, fiataloknak:

„Egyrészt nem a papír repül, persze alapnak nélkülözhetetlen. Próbáld megtalálni azokat a családokat, vérvonalakat, amikkel tudnál dolgozni. Lehet, hogy a szomszédnál jók, mert abban a környezetben, tartástechnológiában, tréningrendszerben kiválóan működnek, de ha nálad bármit másképp kapnak ők is másképp fognak muzsikálni…..

Keresd az intelligens galambot! Könnyebb a te rendszeredhez szoktatni őket, jobban tudod olvasni a visszajelzésüket! Több Sporttárs szívesen segít elindulni eme csodás hobbiban. Menj dúclátogatásokra, beszélgess, jegyzetelj. Semmit sem kell szentírásnak venni, hiszen itt tényleg minden út Rómában vezethet. Bárkitől hallott-látott számodra szimpatikus részeket építsd be galambászatodba, és rövidesen az eredmények is jönni fognak!

– Nem az a jó mentor aki szádba adja a szavakat, hanem aki gondolkodásra

késztet!”

Adrián Arnold és fia elmúlt pár évének dobogós eredményei:

2021:

Kisalföld Versenykerület  Általános Bajnokság 1.

Általános Champion 2.,4.

2020:

Kisalföld Versenykerület Hosszútávú Bajnokság3.

Rövidtávú Champion 1.

2019

Kisalföld Versenykerület Szuperrövidtávú Bajnokság 2.

Kisalföld Versenykerület Extraközéptávú Bajnokság 2.

Kisalföld Versenykerület Középtávú Bajnokság 3.

Kisalföld Versenykerület Hoszútávú Bajnokság 3.

Extra középtűvú Champion 1.,2.

2018:

Kisalfold Versenykerület Általános Bajnokság 2.

Nemzeti Hosszátvú Bajnokság 3. !

Kisalföld Versenykerület Rövid Champion 1.

Kisalföld Versenykerület Általános Champion 1.,3.

Kisalföld Versenykerület Totál Champion 1. 5.

2017:

Kisalföld Versenykerület Szuperrövidtávú Bajnokság 1. hely

Kisalföld Versenykerület Hosszútávú Bajnokság 1. hely

Üdvözlettel: Szalai Gábor