Még csak az ötödik évre, 2016-ra vezethető vissza az állományépítés a Lébényben Fodrászmesterként dolgozó sporttársnál, melyet a hajdani Czank Sándor által tenyésztett, a BE-10-3047133-as „Góliát” leszármazott hím alapozott meg. Az eredeti Gaby Vandenabeele madár „Góliát”, Ökrös Kálmán által került be hazánkba, majd Czank sporttársnál, később Tasi Árpádnál alkotott  tenyésztésben maradandót! Anyai ágról rokonított „Wittenbuik” galamb, számtalan klasszisban csörgedez vére szerte az Országban, Rongits sporttárs is egyik kiváló referenciája tenyészértékének.

            Fiához partnernek kezdetben szintén tiszta „Gaby”-kat, később Leo Heremansokat, Koopman-okat, Prange véralapú madarakat használt. Remekül működnek a keresztezések! Említésre méltóak a Németh Károlytól, Adrián Arnoldtól és a környék legjobbjaitól érkezett madarak. Továbbá Czank Sándor „Hu 2016-11-4015”, a „15”-ös leszármazottak, a fészektestvér „Hu-2016-11-4016”-os is a cikk főhősénél található. A „15”-ös Középtávú klasszis, 2019-ben Sport H kategória Országos 2., V.L.G. Középtáv Versenykerületi 3. volt! Klasszikus özvegy módszerrel versenyzik, főként rövid- középtávon működnek jól és robbannak madarai, a rendszeres gyógyszerhasználat nem ismert tényező számára, finoman fogalmaztam! Kérdésemre kissé zavarba jött és az igazat megvallva a „Kakasos por”-on kívül nem tudott egy általa használt gyógyszernevet sem megnevezni. Sötét folt galambászatában a gyógyszerek alkalmazása, a Neo-te-solt is csak akkor kapják, ha változást lát versenymadarai székletében. Volt olyan szezon, hogy ez egyszer sem történt meg! A fent említett készítményt régóta ismerem, viszont az 4-5 különféle hatóanyagú, un. modern kori kombinált gyógyszerek végett melyek kimondottan Postagalamboknak készülnek már nem használom. Ráadásul vényköteles, Oxitetraciklin és Neomicin remek arányú párosításával biztosítja a különféle „coccus” utónevű betegségek 🙂  valamint a bakteriális fertőzések mielőbbi leküzdését.

Szezon elején 4-5 magántréninget végez, közben már csak házkörül repülnek madarai. ANIMI’S -t esznek a versenyzők, télen pedig a saját maga által beszerzett magokból összeállított takarmánykeveréket eteti. Kiegészítőként Parton, Röhnfried és Jovati termékeket használ, az emésztőt napi szinten cseréli. A takarítást nagyon szigorúan veszi akárcsak fodrász üzlete, a dúc is mindig ragyog! Napi többször kézbe kerül a spakli, seprű, lapát, a higiéniai maximális fenntartásában látja a fertőzésekkel szembeni védekezés első lépését. Folyamatos kemény szelekciós nyomás alatt tartja az állományt fiatal kortól kezdve, csak a legeredményesebbek maradhatnak a dúcban! Kevés tenyészmadárral dolgozik (12 pár), nem riad meg a rokontenyésztéstől, a legeredményesebbjeit kivétel nélkül továbbtenyészti. Hosszasan regélhetnék lényegtelen dolgokról, de a módszer egyszerű, takarmányozás egyszerű, gyógyszerhasználat szinte nem ismert, nincsenek különedzések, nincsenek extra kiegészítők! Van higiénia, vannak  extra eredmények,  na meg extra galambok!

2019-ben az akkor 3 éve versenyző Rongits sporttárs, a 11. Kisalföld Versenykerület Rövidtávú Bajnoka lett közel 200 tenyésztőből! 2021-ben pedig a Versenykerület Középtávú Bajnoka a tenyésztői létszám változatlan közel kétszáz! A „HU-2017-11-15148” hímje 2021. Magdeburg Szuperkupa versenyről 650 km-ről 111 tenyésztő 1176 galambja közül kerületi első, 362 tenyésztő 3684 galambja közül a szenzációs második díjat repülte!  Voltak és vannak is hosszú távú szép eredményei, összességében viszont azt gondolja egyenlőre ezt a műfajt meghagyná másoknak. Ezidáig egy darab 9 hosszú út 9 helyezett kimondottan hosszútávú galambja született, Totál Champion volt a kerületben, idén sajnos az egyik rövid versenyen ottmaradt, űrt hagyva ezzel a galambász lélekben. Mai napig várja haza. Egyébként 2021 valami eddig ismeretlen okból kifolyólag a súlyos veszteségek éve lett, néztünk páran magunk elé lehajtott fejjel egy-egy verseny estéjén azthiszem……..

Az idei évi legjobbja az immár 4 X 1. díjas „Hu 2020-D545730” KH, a „730”-as az Országos Sport H kategória győztese, kvalifikálta magát az aradi Postagalamb Olimpiára! Kiváló eredményei átláthatóbban a képen találhatóak.

Apja a Hu 2018-D-373166 KH, egy Prange -Ringlose- vonalú hím  X  (Koopman X Lottermann) vérű tojó

Anyja Hu 17-D-269181 KT, a a fent említett „Góliát” lánya!

Remek kiállású, hatalmas izomzatú, kiváló tollazatú, széles mellkasú szenzációs intelligens madarak! Abszolút favorit számomra  a család!

!FIGYLEM! A „730”-as édes testvére elérhető az aukción!

Említésre méltó  továbbá a „Hu 2020-D545780” KcsapH,  K.v.d. Beek hím X Németh Károly tojó gyereke. A „780”-as  többek között egy mesés első díj büszke tulajdonosa 205 km-ről 5181 galambból, valamint  3. díjé 419 km-ről!

A „780”-as testvérének gyereke és féltestvére elérhető az aukción!

Végezetül a négy év alatt 43 helyezést és majd 13.500 díjkm-ert szárnyaló „Hu 2017-D-264944” KH, ami a fent említett „Hu 2018-D-373166 KH” édes testvére, azaz egy Prange -Ringlose- vonalú hím  X  (Koopman X Lottermann) felmenőkkel rendelkező tojó gyereke. A  „944” KH, kimagasló összteljesítménye mellett kettő db második, egy 3. egy 4. díja is akad 2000-es galamblétszámokból!

Párban a „Góliát” lányával, egy közvetlen gyereke elérhető az aukción!

Ha valaki nagyon rövid időn belül ilyen eredményes szeretne lenni, a cikkben elolvashatta a recept hozzávalóit. Alap ugye a jó galamb, ezt lehetőség szerint fűszerezni még jobbakkal, kell némi szorgalom mely győzni akarással párosul, egy csipet szerencse és nagyjából ennyi lenne……..

Elnézve a Kisalföld Versenykerület által rendezett főszezononkénti cc 20 versenyt amiben nincs benne a Maraton, az extra hosszútávhoz mégis hozzátartozik, így akár 24 útról beszélhetünk. A rövid – közép – hosszú és általános távú Bajnoksági formákat, melyek mindegyikéhez tartozik “Extra” jelzős Bajnokság is! A közel kétszáz tenyésztőt , a főszezon kezdeti 6000-es , a fiatalok versenyein közel 10.000-es galamblétszámokat, tudva a listákon szereplő nagy nevek szakmai felkészültségét, azt kell mondjam Észak-Nyugati sporttársaink közül bárki bármilyen díjat reptet, bajnokságot nyer, hosszú éveket tölt el itt az élmezőnyben, szerepel ezzel együtt az Ország élvonalában, az biztosan nem a véletlennek köszönhető!

Az fent említett alap most könnyedén beszerezhető a www.galambaukcio.hu-ról, a többihez pedig sok sikert kívánva üdvözletét küldi:

Szalai Gábor