A név elé írt id. (idősebb) előtag alkalmazása már nem szokás, ezért itt tisztázom, hogy Pintér Ferenc és Pintér Zsolt édesapjáról beszélünk, a korábbi Pintér és Fiai dúc alapítójáról, aki ezzel a tettével beírta a nevét a magyar postagalambsport történelmébe. A trió kezdeti galambászata idején a munkája miatt háttérbe szorult és leginkább, mint boldog szemlélő élvezte a sikert. A két fiatal Pintér önálló felemelkedése új irányt és új elvárásokat fogalmazott meg mindenki számára, aki ma Magyarországon a galambászat terén győzelmekben gondolkodik.

Nyugdíjba vonulása után, lehetősége nyílt az élet folyóján száguldó hajó utasából kormányossá előlépni. Saját megfogalmazása szerint újra kellett tanulnia a „szakmát”, amiben szükség esetén természetesen bármikor számíthatott fiai segítségére. Természetes dolog, hogy fiaival való szeretetteli kapcsolata révén tőlük hozta tenyészgalambjai túlnyomó többségét. A 2022-es év eredményei kétségtelenül mutatják, hogy a fiai nem véletlen szerepelnek évtizedek óta Magyarország legjobb galambászai között és bizony az „öreg” Pintér Feri, jó „tenyészhímnek” bizonyult, hisz a fiai kétségtelenül tőle örökölhették a galambászat iránti érzéküket. 

Pintér Ferenc az eredményeit a 30. Aranyhomok tagszövetségben érte el. Általános bajnoki címe nagy boldogságot okozott neki. Minden távon győzött, és a fiatalokkal is. Külön öröm és igen jó jel a jövőre nézve az egyévesek kiváló teljesítménye.

Az Országos eredmények közül talán kiemelné a középtávú bajnokság megnyerését. Hiszen a hármas befutói az alábbiak szerinti alakultak tagszövetségi szinten:

Országos versenyeken elért eredményei 2022-ben:

Országos 1. hely sport G. Kategória

Deli Ferenc Magyar Kupa 1.hely

Nemzeti Bajnokság – középtávú 1.hely

Nemzeti Bajnokság – hosszútávú tojók 1.hely

Nemzeti Bajnokság – Hosszútáv 2.hely

Anker Alfonz Bajnokság 2.hely

Világ legjobb galambja – Rövidtáv 2.hely

Nemzeti Bajnokság – Fiatalok 3.hely

Világ legjobb galambja – Általános táv 3.hely

Nemzeti Bajnokság – középtávú hímek 3.hely

Nemzeti Bajnokság – Rövidtáv 6.hely

Az örkényi dúc egy igazi „egyemberes”, jól szellőző, kisméretűnek nevezhető kerti építmény. A beosztása totál özvegységre lett kitalálva, és 2021-ben ezen a módon érte el elismerendő sikereit. A 2022-es év azonban mást hozott. Ferenc az évnek 30 versenyzővel vágott neki. Be volt tervezve az özvegyítés, csakhogy előtte a galambok megszállottan repülték a jobbnál-jobb helyezéseket. Ez volt az egyik ritka pillanat, amikor felhívta dúcvezetés ügyben a fiait, hogy vajon jó ötlet-e megtartani a fészekállapotot, ha egyszer ilyen jól jönnek. A fiúk egyetértettek vele, hogy ami működik, azon nem kell változtatni, hiszen a természetes módszer sokak véleményével szemben egyáltalán nem rosszabb az özvegy módszernél. Tehát ez a remek győzelmi sorozat a leghagyományosabb természetes módszer keretei között született. A galambok hamar megtanulták a napi kétszer egy óra ház körüli tréning gyakorlatát, nem akartak mindenáron visszajutni a dúcba. Ebben az időben kiváló alkalom kínálkozott a napi kétszeri takarításra. A jó tréningezésnek tudja be azt is, hogy a tojáson ülő galambok sem híztak meg a többiekével egyező takarmányon. A szezon előtt volt négy magántréning, és év közben néha, ötletszerűen. Hosszú út előtt végképp nincs rá szükség. Nos, ilyen egyszerű. Már ha igazán jók a galambjaink.  

A tenyésztést illetően úgy érzi, hogy életkora miatt nem ésszerű dolog belemerülnie saját típus kialakításába. Ő amúgy is elsősorban versenyző, ez a motivációjának lényege. Tehát úgy párosít, hogy azokból vélhetően a legjobb versenyzők keljenek. Jót a jóval elv képviselője, amint a családjában szokásos. A legjobb versenyzőkből lesznek a tenyészek, illetve ezeket kiegészítő beszerzésekből. Ferenc és Zsolt fiától megkapja a szükséges utánpótlást, illetve egy-egy erősítés külföldi elit dúcból is történt már.

Az aukcióra 14 db fiatal kerül a legjobb versenyzőkből, közöttük több országos ászgalamb közvetlen gyereke. A legtöbb galamb családi sikereket elért kombinációkból születtek. Van olyan fiatal, aminek vonalából több, mint 14 olimpiás galamb született, egészen hihetetlen. Nevezetesen: Harvard, Harvard Jr., Lotte, Timbo, Timon, Wonderboy 06, Super 40, Rihanna (2 alkalommal), Olimpiade 06, Amanda, Silver Wing, Miss Prága, Blue Bulck, Valentino unoka.

Minden fiatalt kézbe fogtam, egészséges, fejlett, ígéretes, hibátlan galambok. Gondolva a származásukban szereplő eredményes galambok sokaságra, aligha tehet közülük bárki rossz lóra.