Sokszoros bajnokunk és olimpikonunk bemutatására aligha van szükség, essen szó inkább jelenkori legjobb galambjairól. Ha valakinek mégis ismeretlenül cseng a név, mert például csak most vágott bele sportunkba, annak az alábbi írás elolvasását ajánlom:

Mindenekelőtt az  M-152508-as gyűrűszámú kék hím érdemli meg, hogy a galambász-köztudatba kerüljön. A galamb nagyanyja és dédanyja is nyert már egymilliós pénzdíjat, és mi sem bizonyítja jobban a fontos gének átörökítésének sikerét, minthogy az 508-as maga is megnyerte ezt a fődíjat, azzal, hogy Aachen-ből országos első díjat szerzett, így az aranygyűrűs verseny győztese sem lehetett más. A 2023-as a harmadik év volt, amikor a galamb pénzdíjat nyert tenyésztője számára! 2021-ben Heide, 2022-ben pedig Klottenburg volt, ami hozott a konyhára. Az anyja Bárdos István Millionare vonalából származik, apját pedig Brackl Frederick tenyésztette Belgiumban, és tombola-nyereményként került hazánkba. Nádas sporttárs a szerencsés nyertestől vásárolta meg. Az 508-as különleges adottságokkal rendelkezik, nem számít neki sem a szélirány, sem a versenytáv, minden úton képes a pontszerzésre. Noha eredményei all-round jelleget mutatnak, Nádas Pál Magyarország  legjobb hosszú távú galambjának tartja. Pályafutása során egyetlen versenyút volt, Aachen, ahonnan nem egyből a párjához szállt, hanem szüksége volt 1-2 percre az itatónál ahhoz, hogy ismét pihent galambnak tűnjön. E rendkívüli galamb két őszi fia kerül árverésre.

Az aukcióra 15 galamb lesz bocsátva. 3 őszi fiatalon túl 5 olyan is, amelyek a dúc legjobbjai között teljesítették a Kisalföld tagszövetség fiatal programját. A megvásárolható idősebb galambok magas minőségét az magyarázza, hogy a tenyésztő egy nagyon korlátos méretű tenyészdúccal rendelkezik (7-8 tenyészpár elhelyezésének lehetőségével), ahová csak úgy kerülhet be új galamb, ha ki is kerül valami olyan, aminek a hiánya már fáj. Márpedig bemeneti oldalon hosszú a várólista, mert a 2023-as évben számos kiváló galamb mutatta meg magát. Az országos kiállításra 5 galamb megy, az egyik közülük például a tagszövetség A kategóriás győztese. Efelett szándék van az össz-galamblétszám csökkentésére és a marathon táv hangsúlyozására a tenyésztésben, mely szempontok miatt olyan galambok kerülnek eladásra, melyeknek máskülönben a tenyésztésben volna a helye, bármilyen erős galambász esetében.

Így történhetett meg, hogy kalapács alá kerül a „798” (4 kategóriában is országos élmezőnyben) és a „793” (a 405-ös testvére), melyek még 2023-ban is kiválóan versenyeztek, kifejezett díjrepülők voltak, és főszerepet játszottak a 2022-es országos középtávú bajnoki cím megnyerésében. Hiába szól minden logika amellett, hogy a tenyésztésbe kerüljenek, ha egyszer nincs már ott hely.

Figyelemre méltó két bevált tenyészhím, melyek a tenyészdúcból kerülnek ki és amellett, hogy eredetileg jó versenyzők is voltak, mindketten keltettek már igen jó versenyzőket. A D-945668 kimagasló tenyészgalamb, testvérei is díjrepülők.

A kollekcióban ki kell emelni a 179405-ös kék hímet, mely B kategóriában szerepelt a romániai olimpián. Nem kevesebb, mint 11 alkalommal nyert első díjat egyesületében. A galamb igazán nagy érdeklődésre számíthat, mivel már jó tenyésznek is bizonyult, két tojóval is adott már nagy mezőnyben díjnyerő galambot. Nem mellesleg egyik bevált párja is megszerezhető lesz, az N-21348 kkt, tehát gyakorlatilag egyetlen lépésben extra tenyészpárhoz juthatunk! A 405-ös egy (már említett) hím és két tojótestvére is az aukció részese. A két tojó özvegy hímek párja volt, de fiatalon kiválóan versenyeztek.

A vásárlást komolyan fontolgatók bátran hívják fel Nádas Pált a 06-30-6360344 telefonszámon egyes galambokról további információkért.