A Pannon Maraton Klub egyéni győztesei

2019-es évben a Pannon Maraton Klub három versenyt rendezett Homberg-Efze, Magdeburg és Braunschweig feleresztési helyekről. A sors úgy hozta, hogy mindhárom nyertes galamb a Délnyugat Tagszövetség sorait erősíti, így meglátogattam mindhárom tenyésztőt.

A Klub 2019.06.15.-én rendezte meg első versenyét Homber-Efze feleresztési helyről. Az időjárási körülmények miatt az a döntés született, hogy a napközbeni feleresztést előre hozzák és már reggel 5,50-kor fel lettek eresztve a galambok.

A 686 induló galambból egyedül Nagy József sporttárs 2018-D-392282 FaT galambja érkezett meg aznap. A rögzítő rendszer 20 óra 27 perc 4 másodperckor rögzítette a galambot.

József 1994-ben kezdett el komolyabban foglalkozni a galambokkal az azóta sajnos megszűnt barcsi K06 egyesületben. 2002 óta a szigetvári L02 egyesület tagja. Jelenlegi galambjai Pintér Zsolt, Maul József, Kajli István, Makkos Tamás, Kovács Vilmos és Adorjáni Mózes István tenyészetéből származnak.

Munkája miatt a galambokra kevés ideje marad, sokszor távol dolgozik, ilyenkor párja segíti galambok ellátásában felkészítésében. Egy hosszabb szlovákiai munka során ismerkedett meg Nagy Tibor szlovákiai tenyésztővel, akitől fiatal és tenyész galambokat is vásárolt. Ezzel el is jutottunk a hombergi hősünk szüleihez, akik szlovák import során érkeztek Józsefhez. A 282-es tojó apja egy Heremans vérű hím, az anyja pedig egy Vandenabeele vérű tojó. Bár a galamb a Vandenabeele tojóra hajaz megjelenésében méreteit tekintve mégis az átlagosnál nagyobb testű erős galamb.

Homberg-Efze verseny előtt a galambok gyógyszeres kezelést nem kaptak, elektrolitot viszont két alkalommal is, valamint egy keveredés folytán az utolsó etetésre a versenyzők erősen borsós tenyész keveréket kaptak.

A maraton verseny előtt a 282-es teljesítette a 20-as tagszövetség valamennyi versenyét a szezon során, pihentetve nem lett. Ami a fészekállapotát illeti pakoláskor néhány napos tojások voltak alatta. A szezon hátralévő részében pakolva lett a Pannon Maraton Braunschweig versenyére is, ahonnan másnap sérülten érkezett, de így is felkerült a tagszövetségi díjlistára.

Azt, hogy a 282-es eredménye nem egy egyszeri véletlen jól jelzi, hogy József már évek óta eredményesen szerepel a Pannon Maraton Klub versenyein. A legkiemelkedőbbet kiemelve 2015-ben a fiatalok Jihlava versenyén 1. és 3. díjakat nyert.

A Magdeburg versenyre 2019.06.29.-én került sor déli feleresztéssel! Galaczi Sándor 12-P-06944 KKT galambja másnap reggel 7 óra 29 perc 50 másodperckor érkezett meg Pócsára.

Sanyit a Pannon Maraton tagjainak biztosan nem kell bemutatni, hiszen a kezdetek óta részt vesz a Klub versenyein folyamatosan az élvonalban röptetve. Mondhatjuk, hogy a pénzdíjas versenyek specialistája. Ezt mi sem igazolja jobban, mint az, hogy az idei évben a Magdeburg volt a Pannon gyűrűs galambok versenye, amit egy összetett első helynél jobb eredménnyel nem is lehet megnyerni.

Sanyi 2001-ben kezdett el galambászni az L07 egyesületben, melynek azóta is tagja. Állattartással foglalkozik, így adja magát, hogy a galambokból is igen nagy létszám van az udvarban. Látogatásomkor is épülőben volt egy új dúc. Sanyi nem csak a Pannon Maraton versenyein eredményes, hanem a kerületi programban is általában jól szerepel. Ennek legékesebb bizonyítéka, a 2006-ban megnyert általános bajnoki cím.

A 6944-es Sanyi saját tenyésztésű 2017-es késői galambja. Mivel 2017-es gyűrűje már nem volt ezért is kapott öreg gyűrűt. Apja Tóth Csabától származó Delbar, anyját már ő tenyésztette, Gál László, Soós Miklós és Horváth István galambjaiból.

A 6944-es már évesen is hozott helyezést Hombergből, majd a 2019-es szezon elején a szépen gyűjtögette a helyezéseket. 4 rövid úton is listára jött. Ezután Homberg-Efze következett, ahol 16. helyezést szerzett. Magdeburg előtti héten két napig tricho kezelést kapott a társaival együtt, majd élete versenyét teljesítve megnyerte a versenyt!

Sajnos a barunschweigi versenyről még nem érkezett haza, így csak a magdeburgi érkezéskor készített fotó áll rendelkezésünkre a galambról.

A záró versenyt Braunschweigből rendezte a Pannon Maraton Klub 2019.07.14-én. Az időjárási körülmények miatt itt is a tervezett déli start helyett már reggel 5:45-kor el lettek engedve a galambok. Aznap 34 galamb érkezett meg amik közül Kerni Mihály 17-P-20438 Kta hímje volt a leggyorsabb, 17 óra 26 perc 01 másodperckór rögzítette a rendszer.

Misi bácsinak mindig voltak galambjai de versenyezni 1970-ben kezdett el velük, majd több költözködés miatt 1990-ben kezdte újra a röptetést Pécsett Németh István barátjától származó galambokkal először az L01-ben majd 1994-től az L08-ban melynek ma is tagja. Bár rendkívül szerény körülmények közt tarja galambjait mégis szinte minden évben az élmezőnyben szerepel a tagszövetségben és a Pannon Maraton versenyein is. A fiatal galambokhoz különösen jó az érzéke, velük háromszor nyert kerületi bajnokságot, keleti és nyugati irányú röptetések során egyaránt.

A 20438-as apja Horváth Istvántól származó Symons galamb, még az anyja egy Zergi Dezsőtől származó Symons és egy Maul József galamb párosításából kelt. A braunschweigi verseny előtti pályafutását kiemelkedő eredmények nélkül teljesítette a galamb. 2019-ben a Braunschweig a 3. Pannonos útja volt és a kerületi programot is teljesítette mellette. A verseny után néhány nappal a kifejezetten nehéz szezon miatti  fáradtság semmi jele nem látszott a kimondottan nagytestű erőteljes galambon. Szabadon engedve vidáman csattogott a levegőben. Ami a maraton versenyre történő felkészítését illeti Misi bácsi a tradícionális módszert alkalmazta. Sok kukorica és sok napraforgó.

Végezetül mindhárom sporttársnak további szép sikereket és jó egészséget kívánok. Remélem mindhármukkal hosszú évekig összemérhetem még a tudásomat a versenyeken!

László Zoltán