Tavalytól az aukciós cikk készítése óta van szerencsém a főhős német barátságát élvezni. Sikerült az akkori szezonzáró aukción vásárolni egy remek   Bosua véralappal rendelkező KkH-et, mely nagyszerűen illeszkedett akkori elképzelésembe. Értelmes tekintete mellé, rendkívüli jó testi adottságok párosultak közepes termetéhez. Hatalmas szárnyak, fantasztikus rugalmas tollak, ragyogó meggyvörös szem, extra egészség jellemezte. Az élet úgy alakította sorsát, hogy Ukrajnában folytatja tenyész karrierjét. Reménykedem, hogy barátomat kiváló utódokkal ajándékozza meg a „Bosua hím”, akkor minden tekintetben megérte „elengednem”. Többen vagyunk úgy azt hiszem, hogy jobban örülünk mások a mi galambunkkal elért sikerének, mint saját magunkénak! Nem kell ezt különösképp többeteknek magyaráznom……..

A „beszédes” képen az említett „Bosua hím” és lapja.

– Minden tekintetben kiváló!

Röhlig Urat galambjai szelektálásában főként, a világ minden táján való teszttelepi versenyeztetés segíti. 2021. Novemberében az FCI PAMOK THAILAND egy thaiföldi teszttelep első komolyabb 100 km távú tréningjén 2346 galamb ellenében 18.  helyezést, majd Decemberben szintén 18. helyezést ért el madara a 480 km-es döntő ütközetében, melyről jódarabig összesen csak 151 db madár talált haza!

Essék néhány szó Bernd Röhlig nem épp gyakorinak mondható fő foglalkozásáról, a porcelánkészítésről….

A porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga. Magas tűzön, mázasan 1200°C és 1400°C között tömörre kiégetett, kagylós törésű kerámia. Legfőbb tulajdonságai a keménység, áttetszőség és fehérség, amelyek kiemelik a többi kerámiaipari termék közül. Keménységét és további fizikai tulajdonságait leginkább a mullitnak köszönheti; ez az ásvány tipikusan 1100°C fölött keletkezik a porcelán egyik fő alapanyagából, a kaolinból. A porcelánt a kínai Honan tartományában találták föl a Tang-dinasztia (618–907) idején, majd igazán népszerűvé a 14. századtól a Császári Porcelánkészítő Manufaktúra tette. A kínai udvar számára készített pikkelyszerű, narancshéj-hatást nyújtó mázas darabok a 15. században jelentek meg. Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, ahol azokat szépségük és különlegességük hamarosan rendkívül népszerűvé tette. Az igazi kínai porcelán mindmáig luxuscikknek számít! Bernd Röhlig mesés galambos porcelán remekeivel az Országos kiállítások, díjátadók alkalmával találkozhattunk.

A tavaly Februárban róla íródott átfogó cikk az alábbi linken olvasható, melyben egészen a kezdetektől mutattam be a tenyésztőt, -ahogy azt teszem általában- :

Az ilyen és ehhez hasonló világszínvonalú sikerek eléréséhez hasonló minőségű madarak kellenek, Röhlig Úr nem pironkodik ha az ELIT-ből gondolja indokoltnak a beszerzéseket.

Aukciójára felkerült madarak kifogástalan állapotban kerülnek átadásra új tulajdonosaiknak, a személyes tapasztalatom alapján bátran merem biztatni a kezdőket és haladókat egyaránt a vásárlásra!

Üdvözlettel: Szalai Gábor