A szerző előszava:

Az idei évtől próbálok az aukciós tenyésztők csúcsgalambjaira fókuszáló cikkeket írni, a köztudat az elmúlt öt évre visszatekintve nagyon jó irányban látszik változni. A Verstraete név meghatározó szerepet töltött be a Postagalamb fejlődéstörténetében. 1968-tól fonalként futnak végig az általuk tenyésztett szenzációs madarak Nemzetek kiváló állományain. Oostakker-i tenyészdúcuk olyan jeles tenyésztési ikonok és leszármazottaik otthona, mint „Gouden Bol”, „Mirage”, „Zilveren”, „Elvis”, „Rapido”, „Panter”, „Uno”, „Miljonair”, „Bolide”, „Cadillac”, és még sokan mások. Mind közül messze magasan kiemelkedik a szenzációs „Topstar” névre keresztelt Kk hím, aki e mostani cikkem megihlette……

Fotó: Xavier Verstraete és családja

Az apa, Raoul által több mint 50 éve a galambászat csúcsán a Verstraete galambok, az általa tenyésztett meghatározó madarak leszármazottaival munkásságát fia Xavier folytatja. Raoul és fia, Xavier Verstraete galambjainak  sportágunkban elért sikereikről a magazinok széles körben beszámoltak. Több mint 50 éve kulcsszerepet játszanak versenyeredményekben, Nemzetközi szinten egyik vezető név az ELIT-ben. Raoul-t és Xavier-t kérdezve a sikerük titkáról, a válaszuk ugyanaz  mint a többi hasonló magasságokban lévő tenyésztőé:

– Titok nincs, a siker kulcsa a GALAMB!

Említésre méltó utódok születtek főként „Gouden Bol” és „Uno”-tól, de minden kétséget kizáróan felbecsülhetetlen érték „Topstar” és gyerekei. Ezek a fenomenális madarak a Verstraete galambok hazai és nemzetközi hírnevét biztosították be! Raoul és Xavier egyhangúlag kijelentették, hogy a „Topstar” a legjobb tenyészmadár aki valaha élt dúcukban. Szárnyalási még lenyűgözőbbek, ha figyelembe vesszük a nehéz időjárási körülményeket amelyek uralkodóak voltak legjobb eredményei születésénél. Nyár közepén, erős szembeszélben közel az 1000 m/perc sebességhez zajlottak azon versenyei melyeken főként a régióban kiugróan szerepelt. Ez volt a fő oka, hogy  Raoul és Xavier „idejekorán” a tenyészetbe tették, a döntés később helyesnek bizonyult. Olyan csúcskategóriás tenyészmadár lett, mely hihetetlen számú hosszútávú bajnokot nevelt ki nagyon rövid idő alatt.

Közülük a legelső említésre méltó az „Xtra”! Raoul és Xavier 2008-ban általa szerezte meg első Nemzeti győzelmét  Cahors-ból! „Xtra” fantasztikus versenygalamb, aki Nemzeti 1. díjjal koronázta meg pályafutását, 5425 galambot utasított maga mögé. Két héttel korábban Zóna 3. díjat repült 4381 galambból Brive-ból, egyúttal 21. lett  /14.521 galambból. „Xtra” mára az egyik vezető név a tenyészdúcban. Utódai közül több első osztályú versenyző és hosszútávú bajnok madár a nyomdokaiba lépett, nagyban megnehezítve Verstaete ellenfeleinek dolgát. „Xtra” és apja „Topstar” közvetlen leszármazottai jelentős szerepet játszottak Raoul és Xavier általános bajnoki címeiben. – Belgium Antant 2009 és 2010, Belgium Általános Bajnokai 2011! Ezek azok a fenomenális versenymadarak akik minden távon tudják hogyan kell díjat nyerni, a hosszabb középtávtól a hosszútávig és az extrém nagy távolságokig leginkább!

Fotó: A „Topstar” a sztárgenerációjának vitathatatlan montázsa, eredményei…….

Kiemelve:

1. Nemzeti Cahors 5,425 galamb 2008 (Xtra)

3. Nemzeti Zone Brive 4,381 galamb 2008 (Xtra)

1. Nemzeti Ászgalamb ‘Duivenblad’ 2008

1. Nemzeti Ace Pigeon young birds ‘Belgian Fondtrophy’ 2011 (Best Star)

1. Nemzetközi fiatal IFV 2011 (Best Star)

1. Régiós Blois 5,272 p.

2. legjobb madár 4 egymást követő szezonban a  2009-2012 -PIPA ranglista.

2. Régiós Blois 2,712 galamb (Clo Clo)

2. Nemzeti Ász Fiatal ‘Belgian Fondtrophy’ 2010 (Bella)

6. Négy nemzeti legjobb Fiatalja Pipa ranglista 2010 (Bella)

A következő generációk is igazán sikeresnek bizonyultak, nem csak saját dúcukban! Több tenyésztő nyert országos első díjat és ász galamb címet  leszármazottakkal. Ezen állítást méltóképp illusztrálják a fent kiemelt legjobb repülő referenciák. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy 2014.-ben Erik Limbourg a Nemzetközi Perpignan-t, Gaby Vandenabeele a Nemzeti Tüll-t nyerte a lenyűgöző „Topstar” unokáival!

„Black Magic” BE10-2135147 apja elsőosztályú tenyészgalamb Erik Limbourg dúcában az „Xtra” édes testvére, párja az „Eagle Eye” féltestvére volt!

1. Nemzetközi Perpignan 17,965 galambból,
1. Nemzeti Perpignan 6,248 galambból

Féltestvére tojó,
2. Nemzeti Ász 2015
2. Nemzeti Ász Középtáv 2015
1. Tartományi Issoudun 1,213 galambból
5. Nemzeti Issoudun 3,582 galambból
41. Nemzetközi Issoudun 11,984 galambból
1. Souppes 207 galambból
3. Souppes 1,184 galambból

Unokatestvére “NEW WITBUIK”
1. Nemzeti Barcelona 6,393 b. 2012, 1,149km!
6. Nemzetközi Barcelona 25,438 galambból 2012, 1,149km!

A „Kiana” BE09-3095175 tojó  Raoul és Xavier Verstraete valamint Gaby Vandenabeele közös tenyésztéséből származik. „Kiana”-t „Rudy”-val, egy meghatározó Vandenabeele törzsapával párosították. Kiváló tenyészpárnak bizonyultak, létrehozták a Nemzeti győztes „New Bliksem” BE13-3056024-et! „New Bliksem” 400.000 Euróért kelt el árverésen…..

„Kastar” egy újabb tenyész-sztár ami közvetlen fia a „Topstar”-nak, felelős több első díjas utódért 200-700 km-ig! Fia nemrégiben főszezonban, a 2. Nemzeti Bourges Szuperkupán a Top 100-ba érkezett!

A felsorolt néhány hivatkozás csak egy része a rengeteg kimagasló eredménynek, amelyek bizonyítják a hatalmas tenyészértékét és teljesítményszintjét e sikeres vérvonalnak. A kivételes tenyészadottságokkal megáldott „Topstar” nemcsak Országos első díjas madár apja, nagyapja két Nemzetközi első díjasnak, Nemzeti első és további előkelő helyezett Ászgalambnak. A nagyszerű sportolók mindegyike képes uralni a legigényesebb versenyeket.

Verstraete újra nyomatékosítja:

– A GALAMB a siker kulcsa!

A Verstraete galambok több mint 50 éve a csúcson vannak, és soha nem volt elérhetetlen számukra vagy utódaik számára csúcseredmények megszerzése. Raoul és Xavier sikeres dúcának titka egyben legfontosabb értéke, hogy kiváló fiatalokat tenyésztettek igazi szuper elsőosztályú versenygalambokból. Raoul mindig kiemelten figyelt a tehetségekre. Jól tudta, jó galambok jó galambokból születhetnek. Madaraik nagy elszántsággal és akaraterővel rendelkeznek, hogy minden elvárását felülmúlják tenyésztőjüknek. Amivel rendelkeznek az a Verstaete fajta veleszületett minősége. Raoul ilyen galambokat szeretett volna anno csapatában, ők tették lehetővé ezt, hogy a legmagasabb szinten teljesítenek szezonról szezonra. Tenyésztők százai jutottak általuk a csúcsra, miután bekereszteztek állományukba Verstaete galambokat, ez nem lehet véletlen!

2014-ben „Topstar”-nak már termékenységi problémái voltak, ami azt jelentette  eljött az ideje, hogy tehetséges fiai és lányai folytassák örökségét. Eddig is remek munkát végzett, a Verstaete galambokat világszínvonalra emelte!

Az aukcióra felkerült galambok lapjain nem lesz nehéz megtalálni a „Topstar” nevet. Xavier kiváló minőségű madarakat küldött Magyarországra! Jó licitálást kívánok Sporttársak, újabb az oldal kínálta kihagyhatatlan lehetőségek egyike a mostani!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok magam és Kollégáim nevében!

Sporttársi Üdvözlettel: Szalai Gábor

A közelmúlt kiugróbb eredményei Verstaete madarakkal szerte a Világban:

2022  

Loobuyck J&J – Belgium    

2. Nemzeti Bourges Szuperkupa, landolás a Top 100 között!

( „Ohlala” – „Kastar” vonal )                                                                     

Van Hee Annemie – Belgium                                                                    

1 Nemzeti Ász Fiatal                                                                       

2021

Pattaya-Tájföld, 4. a döntőben 500 km ,  Stefan Haggenmüller

( „Ohlala” x „Miss Panter” x Koopman)                                                            

2020

1. a döntőben 435km  Moledo, Atlantic Coast Race, Brockamp-Drexler

(„ Xtra” x „Miss Panter        „ vonal)                                                       

1. a döntőben 500km – Pattaya- Tájföld, Stefan Haggenmüller,

( 50% „Ohlala” x „Xtra”)                                                               

2018

1. Balcan Fair Play verseny 500km Stefan Haggenmüller ( 50% „Ohlala” x „Xtra”)

2017

 1. a döntőben Roemania Gold Race 460km Dulcan Lulian, ( „Uno” – „Bolide” – „Manders” – „Topstar” )                                                           

2017

2. a döntőben Algarve OLR Race „Xtra” unoka!                                          

2016

2. a döntőben, Black Sea One Loft Race – Urselet Adi – Verstaete vonal…                                                           

2015

1.  Nemzeti Ászgalamb Középtáv, Románia Dulcan Lulian