Pros Roosen:

Amikor először látogattam el Soontjens-hez, azt hiszem meghatódtam. Nem láttam még ehhez hasonlót, ennyi kiválóságot egy dúcban, ezek az igazi sprinterek! Soha nem fogom elfelejteni  az első benyomást,” – WOWW !!! tátott szájjal figyeltem őket… “, ha ez vagy amaz a dúcomban lehetne…. , : Megértem, miért vagy ennyire jó! –  mondtam Soontjens-nek, aztán folytattam:

– Mikor a galambsport létrájának legmagasabb fokán állsz, nagyon nehéz megtalálni egy, az alaphoz illeszkedő nemhogy „jobb minőséget” a dúcod erősítéséhez, vagy legalább a teljesítményszint megtartásához ugyanabban a magasságban. És mégis!  Most ismét egy új, ismeretlen vér „friss cseppjét” hoztad be annak érdekében, hogy a  kolónia ilyen sokáig maradhasson a „magányos csúcson”. Elképesztő érzéked van!

A „Late Tom x Checkered Verherstraeten” csodatenyész pár,  -fenomenális 1 ° -os díjazottak sorának alapja – különösen lenyűgöző volt számára. Azonnal megrendelt 2 kört fiatalt Jos-tól, aztán hamarosan 1982-ben az első Soontjens-galambok beléptek Kermtbe!

Az első versenyen amelyre kosarazták őket megrepülték az áhított 1°-os díjakat!
Jóval azelőtt, hogy mások felismerhették volna a hirtelen javulás eme páratlan kulcsát, Ő újra Soontjeshez látogatott Wommelgemben 15 közvetlen gyereket szerezett a szuper párjától (Late Tom x Checkered Verherstraeten), így számos egyéb mellett az erősen beltenyésztett Jos Soontjes kolónia legjobb versenyzője  egyben birtokosa lett! Évente a 30 – 40 fiatal Wommelgemből Kermt-be költözött. Összesen 200 és 250 közötti vásárlást hajtott végre melyeket utolsó tollig lekeresztezett!

– A „Late Tom” /”Késői Tom” / volt a legimpozánsabb, egyben a legjobb is. Ami azt illeti, Ő a „COMPUTER” I. és II. Apja, valamint a leghíresebb Soontjens galambok Nagyapja . Mint pld.  a „Raket”, a „Hond”, a „Varázscsillag” és még sokan mások…..

A Soontjens galamboknak is akadnak gyenge pontjai természetesen. Van egy  „turbójuk” ami annyi üzemanyagot és levegőt használ fel amennyit más fajták soha, hogy motorjuk felpörögjön és csúcsteljesítményen üzemeljen. Azonban ha a verseny túl kemény vagy túl hosszúra nyúlik egyszerűen kiégnek majd elvesznek,  végletekig széthajtják magukat.

A Mesterek nem egyszer tapasztalták, hogy rosszul megválasztott feleresztés vagy túl hosszúra sikerült táv esetén a galambok nagy bajban lesznek … 400 km még gyerekjáték számukra, hazaérve a pálya többi résztvevőjét messze maguk mögött hagyják. Még az 500 km sem okoz problémát erős szél esetén sem, amíg tiszta az idő. Az 500 km feletti utak viszont nehézségekbe ütköztetik őket, és a több mint egy kosárban töltött éjszaka akár végzetes lehet számukra. Túlságosan pörögnek ehhez. A legrosszabb amit emellett el lehet követni ellenük, ha nem megfelelő takarmánymennyiséggel készítik fel őket, kiégnek rövid időn belül  majd elvesznek.

– A profik nem lennének profik, ha nem tudnák ellensúlyozni ezeket a hibákat!

Roosen kísérletképpen két vonalat keresztezett, ez rendkívül jól sikerült. Különösen a „327” nővére és lánya játszott fontos szerepet ebben. A „Computer I.” egyik kiváló fiát, a „Raket” -et (1. ász BDS) összetették a „327” testvérével, az 5317859-82-el és ebből a párosításból jött a ‘Bliksem’ (‘Thunderbolt’) 5096102-85. A neve mindent elmond, elképesztően gyors galamb. Visszatették a „Bliksem” -t saját véréhez a „Limogeske”-hez aki nem mellesleg megnyerte a 3. Nemzeti Limoges-t, aztán ebből a párból jött ki a híres ‘Nationaal’.

Csak a „Kiválót a kiválóval” elv működhet azóta is!….. –

A Kermt-i Soontjes galambok bevezetése „arany injekció” volt!

Ahol a Mesterek  korábban a képzeletbeli galambász iskola lépcsőjének legmagasabb fokán álltak, a Soontjes-galambok még egy fokozattal magasabbra tolták őket … a Pros Roosen kolónia teljesítménye bámulatos lett, a vetélytársak szerint Ő is verhetetlen Bajnokká nőtte ki magát!….

Staf Van Reet:

Minden idők egyik legnagyobb Mestere. Profi tenyésztő és versenyző Bajnok aki több mint 600-szor nyert első díjat! Figyelem! – Hatszázszor! –

A világhírű Piet DeWeerd azt mondta szerinte a Van Reet galambok a leggyorsabb és legintelligensebb galambok a világon!

A Van Reet galambok világszerte nyertek. Angliában és Thaiföldön pld. , ahol fiatal versenyekre szakosodtak, még extrém forró időjárási körülmények között is  megmutatták,  képesek többször 1. Díjat szállni.

Staf alaptörzsét az „Old Line Janssen’s” alapján hozta létre, amely a Janssen testvérek “Half Fabry” -jából származik. Ezek erős, szívós galambok, amelyek hétről hétre repülnek és páratlanul gyorsan regenerálódnak! Klasszis, sokszoros díjnyerők! „Daniel” 57 x 1., „Dikke Prinz” 26 x 1., „Prinz” 32 x 1. , „Donkere Witpen Daniel” 17 x 1., „Bliksem” 18 x 1., „The Goode 53”  9 x 1., „Den Don” 10 x 1. és „Favorie” 8 x 1. és ezek leszármazottai világszerte uralják a sportot.

Van Reet gondolatai  sajátjairól:

– Galambjaim „természetesen egészségesek”, akik nem, azokat rövid időn belül selejtezem! Teljesítmény szerint válogatok, hétről hétre repülniük és nyerniük kell. A „Daniel” volt, hogy három versenyt nyert egy hét alatt!

A galamboknak egészségesnek kell maradniuk, még extrém megterhelés után is. Ha gyógyszerekkel kell kezelnie őket, akkor minden elveszett. Ennyi év versenyzés, selejtezés és gyógyszermentesség után a galambjaim egyszerűen fogalmazva „természetesen egészségesek”. 8000 madár ellen győznek, trükkök és „drogok” nélkül. A takarmány minősége, – a kimondottan kevés fehérje! –  jól kiegyensúlyozott keveréke, rengeteg tiszta friss víz, hát Ennyi a TITOK ! ?

Naponta kétszer – háromszor cserélem a vizet, minden alkalommal kimosom az itatókat!

 

Szerző:

– Uraim! Lám itt van egy ember, aki több mint 600 versenyt nyert 100 és 500 km között, és azt mondja,? – „Nincsenek titkok, csak jó galambok ! „

Jó lenne idővel inkább ez égne be mélyen a Magyar köztudatba a mostani téveszmék helyett! Nade térjük vissza a cikkhez……..

Az évek során Staf behozott néhány szuper galambot. Ezek az új behozatalok aztán egybeforrtak a legjobb Van Reets-ekkel melyeket kimondottan csak a kosár tesztelt. Csak a díjat tudó galambokat tartotta meg és tette vissza a alapba. Így került be szuper versenyzője a „FAVORIE” BELG-659426/92, nyolc első díj megnyerése után. Később „Favorie”-t a tenyészdúcban ontotta egymás után a versenyző klasszisok lenyűgöző generációit. „Favorie” Apja „Grote Tom”, – Apját Geschelpte Soontjens tenyésztette, Jos Soontjens híres dúcában-  ehhez tették a „Daniel” lányát és így született meg „Favorie” ! 2 Fiával együtt 51 db 1. Díjat produkáltak!

Staf azt mondta, soha nem volt jobb évese, mint „Favorie”, ezért kellett hozzá egy jó keresztezőpartner!

Fiai , a „Donkere Witpen” 17 x 1. Díj,  Testvére a „Dikke Prinz” 26 X 1. Díjat szálltak!

– Lenyűgöző!

Nem szabad leragadni a múltban, mindig meg kell próbálni  javulni, ezért adott új vért amúgy is sikeres családjának.

1979 óta versenyzek, – mondja- ,  és az elmúlt néhány évben egy jól bevált gyűjteményt állítottam össze. Sokan több 1. helyezettet neveltek fel vagy maguk is Klasszis Díjrepülők. Amit elmondhatok, hogy a Van Reet galambok nagyon különbözőek de egyben megegyeznek, a mentalitásukban. Rendre uralják az összes távot, és ami éppoly érdekes az összes felső fészekdobozt elfoglalják függetlenül attól, hogy más madarak ott vannak e éppen.  Hajlandóak harcolni a halálig. Tréningekkor egy-másfél  kört leírnak és egyenesen hazafelé tartanak, borzasztóan robbanékonyak! Mielőtt meglettek ezek a figyelemre méltó galambok, minden csodálatos dolgot képzeltem emellett persze kissé szkeptikus voltam, volt, hogy vállat vontam. Most, hogy valóban látom őket elmondhatom, hogy tökéletesek, és minden tekintetben páratlanok! A Van Reet galambok minden bizonnyal bekerülnek a történelembe, mint az „egyik leggyorsabb sportgalamb”, amelyet valaha is felfedeztek………..

– Végezetül e hosszúra nyúlott cikk befejezése képpen engedjétek meg, hogy bemutassam Magyarországon hol bizonyított a Soontjens véralap viszonylag  rövid időn belül……

2014-ben kezdődik a hazai történet Vácon, Bacskai Sándor teszttelepén. Ebben az évben rendezték meg a Világbajnokságot. A szezon nagyon jól sikerült, a záró buli fergeteges lett! Zene, táncos mulatság, dínom-dánom , vígadalom, ami azóta hagyománnyá vált. A vendégek között volt egy Kínai társaság akik nagyon meg voltak elégedve a teszttelep színvonalával és Bacskai Sporttárs önzetlen vendégszeretetével. Jó barátság jeleként felajánlottak Sándornak jó pár igen értékes galambot tenyésztésre kölcsön egy évre. Ezek nagy része Belga Ász vagy nagy létszámú szuper első díjas volt, igazi ritkaságok……

Közöttük a „Blue Megic” és a „Last Quen” amit a Herbots családtól vásároltak meg a Kínaiak és Herbots elmondása szerint ezek  Európa utolsó tiszta vérű Soontjensei!

A „Blue Magic”-et ahogy az előző cikkben írtam Denis Sapin tenyésztette és 7. Ász galamb Belgiumban középtávon 2010-ben 2 eredeti Soontjens-ből!  A „Last Queen”-t Pros Roosen tenyésztette és 6. Ász galamb Belgiumban középtávon 2008-ban szintén két eredeti Soontjens-ből kelt.

Bacskai Sándornál a „Last Quen” X „Blue Magic” párnak 4 közvetlen gyermeke született  (603+604, 403+404) , ezután a Hímet még gyorsan párba tette 3 Tojóval.

Az első Scherpman Erwin fiatalok versenyén országos 8. Champion csodatojója volt, 3 gyerekük született. (294+295 és a 655).

 

A második egy félvér Engels x Gaston van de Vouwer tojó ami országos 2 díjat repült 18.000 galambból, 2 gyerekük született (401+402)

A 3. párosítás pedig visszapárosítva a „Blue Magic” saját Lányával a „402-es” Tojóval volt. Ebből született a „Magic 818” és „Magic 858”.

Az eredményekre nem kellett sokat várni, az Apa-Lánya pár gyereke egy Kínai Teszttelepen 5. lett a Záróversenyen ezzel együtt 4. Champion, valamint a legjobb Európai galamb 2019-ben!

A „402”-es Fia Spanyol Tenerife-i teszttelepen 2016-2017 évben 4. Díjat repült a világ egyik leg-galambpróbálóbb Ócáni-éghajlatú versenysorozatában a világ Elitjének galambjaival szemben, Champion 3. lett!

Emellett több Kínai, Thaiföldi, Román, Cseh, teszttelepen értek el kimagasló helyezéseket, díjakat.

A Derby Klubban is szépen megállták a helyüket, egy verseny nagyon emlékezetesre sikerült. 2017-ben 183 km. Kuty-ból 7957 galambból a következő helyezéseket érték el: 1, 2, 3, 7, 12, 13, 14, 15, 17, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 28, 38, 42, 44, stb…

2020-tól a Váci teszttelep megfelelő magas szintű üzemeltetése mellett Bacskai Sándor úgy döntött, hogy nem versenyzik tovább. Megegyezett barátjával Szalma Attilával tenyéssze tovább  galambjait és közösen induljanak a külföldi teszttelepeken „Szalma-Bacskai Team” néven szerepeljenek. Ezután került Attilához plusz 9 db verseny és 30 db tenyészgalamb.

Szalma Attila:

– Sohasem felejtem el mikor Sándor mutatta a versenygalambjait, főleg a Soontjensek vettek le a lábamról. Kézben szinte súlytalanok, széles háttal hatalmas izomzattal. Közepes vagy annál kicsit kisebb testalkattal. Nagyon jellegzetes a tollazatuk – rendkívül selymes – , tömött, zárt szárnyakkal bírnak. Intelligens tekintetűek sötét árnyalatú szemszínnel.

Sugárzik rajtuk a vitalitás, egészség nyugodtság, intelligencia! Ha jellemezni szeretném őket röviden azt mondanám, „Baba arcú Oroszlánok” ! Egyből az járt a fejembe: – Hogy tudnék ezekből szerezni és beépíteni a saját állományomba? Sikerült  megegyezni Sándorral egy széria tojásra. Mivel pénzt nem fogadott el így felajánlottam a segítségem a teszttelep festésébe, talán mindenki jól járt…..

A teljes tenyészállományom lecseréltem. Nagy bizalmat fektettem Sándor galambjaiba.

2020-ban már az új tenyészmadarak gyerekeivel indultam 24 db egyévessel!

Az eredmény fergetegesre sikerült! Izgalommal vártam minden versenyt, minden hét újabb meglepetés volt számomra. Sokan fel se fogják mire lehetnek képesek az éves galambok!

Az első díjak sora Polnánál kezdődött 356 km. 1. / 3368 galambból!

Majd Radeburg 593 km Tagszövetségi 1. Országos 4. / 8842 galambból!

Aztán egy Derby klubos 1. Díj Velka Bitesből 315 km / 4417 galambból!

Összegezve a 2020 szezont, 3×1, 1×4., 2×5., 2×6., 2×7,. 1X8., 1×9., 1×10., az egyévesekkel! Ez jóval felülmúlja azt  amit vártam!

Mellette középtávon 1. Champion és Középtávú Csapatbajnoki első lettem.

Kérdés nem volt számomra, hogy elfogadom a felajánlást Sanyi Barátomtól, és belekezdünk a közös munkába, a folytatást pedig majd a jövő tolla írja……

 

Üdvözlettel: Szalai Gábor

forrás:www.pipa.be