Így emlegette egy külföldi oldal Karin & Walter Eßbüchl madarait. (Herbots.be) Ausztriában és Németországban az Eßbüchl név jól cseng, sajnos hazánkban még kevesen ismerik.

2023 év elején Baucsek Péter sporttárssal jártunk először Walternál. Pinzendorf an der Zaya idilli kisközségben él családjával a Weinviertel északkeleti részén. 

Érkezésünk után a szokásos kávé után, az udvar végében lévő 20méter hosszú, 4méter mély minden igényt kielégítő, keleti tájolású kétszintes dúcba invitáltminket. 

Az alsó szinten 60 kiváló tenyészgalamb, a felső szinten 100 versenygalamb és mintegy 100 fiatal birtokolja a teret, külön kisebb szekciókra osztva. 

Március elején párosítja gakambjait de a tenyészállományon kívül csak az évesekkel neveltet 1-1 fiatalt. A szezonban totálözvegyen versenyeznek. Tojók, hímek repülnek hétről hétre. Kosarazásnál a pár tagjai nem látják egymást, kizárólag érkezéskor. Ennek hosszát a verseny nehézségi foka határozza meg. Walter a hímekért, még Karin a tojókért felel. A szezon előtt már 10-15magántréninget csinálnak madaraikkal, így azok az első igazi bevetésen már bőven tudják hogy mi, mikor következik. Ezáltal már az első utakon is díjképesek. 

Takarmányt és a kiegészítőket gondosan kiszámolva, átgondolva mérnöki pontossággal adják galambjaiknak. Tehát semmit nem bíznak a véletlenre. 

A tenyészdúcban a legnagyobb nevektől vannak erdeti galambok (Heremans, Koopmann stb.). Ezekre keresztezik Dirk van den Bulck (Kittel), Rudy van Reeth (Pitbull) leszármazottakat. Zömében ezek is adják a versenyállomány gerincét a néhány egyéb kiválóság mellett. 

Baucsek sporttárssal csak ámultunk mikor jobbnál jobb “rakétákat” kaptunk a kezünkbe. Mind brutális mennyiségű izommal, extra minőségű tollazattal, és vázzal rendelkező madarak. Walter elmondta hogy általában a nehéz szembeszeles versenyeken szerepel kimagaslóan a gárdájuk. Ami nem is meglepő a top genetika és hibátlan ellátás mellett. 

Gondosan és körültekintően ügyelnek a tenyészgalambok beszerzésére. Legfontosabbnak tartják hogy ne múlt, egykor fényesen ragyogó csillagainak leszármazottaiból, hanem a jelen legkiválóbb versenyzőiből frissítsen e tekintetben. Gyakran járnak galambászni nyugatabbra és ápolnak barátságot Német, Holland, Belga sporttársakkal. Az aukcióra küldött kollekció minden tagjának testvére megtalálható az Eßbüchl verseny vagy tenyészdúcban. Valószínüleg aki ebből merít, az mellélőni nem fog gyorsaság és állóképesség tekintetében. 

Néhány eredményük a teljesség igénye nélkül:

2022.

3., 5., 12. As hím

2., 7. As tojó

1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 10. Golden Wings öreg galambok

2. Nationalmeister fiatalok

1. Nationalmeister évesek

10. Nationalmeister rövidtáv

1. Nationalmeister középtáv

2023. 

1. Nationalmeister öreg galambok 

1. Nationalmeister évesek

3. Nationalmeister rövidtáv

2. Nationalmeister középtáv

1., 4., 6., 8., 10. As hím

3., 6. As tojó   stb., stb…. 

         Sporttársi üdvözlettel: 

                         Stróbli János