Kisgyerekkora óta kapcsolata van galambokkal, énekes madarakkal
édesapja által, tőle örökölte a madárszeretet. Ha épp nem volt szem előtt és nagy csend uralta a családi ház udvarát, szinte biztosan galambjai között „garázdálkodott”! A szülőházból elköltöztek, az új lakóhely negyedik szomszédja Gombos Béla-bácsi lett, aki hozzásegítette versenysportunk megismeréséhez.

            1987-ben komolyabban kezdte venni a postagalambokkal való foglalkozást,   Béla-bácsitól rengeteg újat tanult. Jelen tudása nagy részét tőle szerezte, és természetesen édesapjától aki továbbra is mindenben támogatta, segítette. Három évvel később 1990-ben sikerült megnyernie az egyesületi fiatalok bajnokságát, hamarosan pedig előkelő helyeken kezdett végezni a főversenyeken is. A 90-es évek végén külföldi munkavállalása végett a galambászat abbahagyására kényszerült, aztán húsz évnyi kihagyást követően 2018 tavaszán hazatért. Első fontosabb teendői közé a dúcépítést, a környékbeli sporttársak felkeresését tette. A tőlük kapott madarakkal belevágott újra a versenyzésbe, az év őszén már az egyesületben fiatalok bajnoka lett, a Tagszövetségben pedig 4. helyen végezett. A Balázs Attilától kapott madarak meghatározóak lettek, jelen állománya gerincét képzik, az összlétszám nagyjábóli háromnegyedét teszik ki. Előszeretettel vonaltenyészti őket, hozzájuk keresztező partnernek szintén nagy nevű hazai galambászok, mint Mészáros Zsolt, Grampsh István, Kóczián József, Kovács Attila, Tóth Pál, Stein Otto, galambok kerültek. Dúca modern stílusú, rácsos folyosós, padlórácsos, rendkívül jó levegőjű, napfénytetős objektum. Kicsi, mindig patyolat tiszta, esztétikus és nem utolsó soron rendkívül praktikus.

Kettő áll ebből a szárligeti udvaron, egyikben a fiatalok és a tenyészek, másikban a versenyzők foglalják el helyüket. 24 pár versenygalambjával totál özvegy módszerrel versenyzik, forgatásos, áthajtásos rendszerben. A tojók mindig is  közelebb álltak szívéhez, nagy hangsúlyt fektet a velük történő kapcsolatteremtésre, ismerősei között van aki „A suttogó”-nak hívja….

Takarmányozásban Berki László van segítségére, ő keveri a leadott rendelésére a versenytakarmányt, saját már jól bevált receptúrája alapján készül. Kötelező gyógykezeléseket természetesen alkalmaz, kiemelt szerepet kap a Trichomunas elleni védekezés egész évben! A megelőzés szintén fontos, ehhez  természetes anyagok használatát preferálja, mint a magas c-vitamin és antioxidáns tartalmú citrom. A magas szénhidrát és cukor tartalma mellett, fehérjét, szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumot is tartalmazó méz. Az antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal teli, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmazó, vitaminokban is bővelkedő, a vér oxigénszállítását elősegítő cékla. Vagy például a főként vértisztító, féreghajtó hatása miatt kedvelt vörös és fokhagyma.

Mindent tervszerűen, módszeresen próbál végezni, a selejtezést nagyon szigorúan veszi. Versenyszezonban  tavaszi bemelegítő edzéseket követően előkerül a zászló házkörüli tréningekhez, aztán megkezdődik a fokozatos heti többszöri magántréningezés, a hétvégi várható út nehézsége függvényében akár száz kilométerig. A galambok főszezon után egy fiatalt nevelhetnek majd özvegyítésre kerülnek és a dúcok bezáródnak. A téliesített dúc szalmapadlóján láthatóan nagyon jól érzik magukat madarai.

Ragadozómadár jelenlét szempontjából sem könnyű terep Tatabánya környéke. Szárliget Komárom-Esztergom megyében a Vértes és a Gerecse hegység határvonalán, két hegyvonulat között helyezkedik el. A környék legismertebb kirándulóhelyeinek , látványosságainak egyike a Gerecsén található hatalmas fémalkotás, a Turul madár szobra. A 907-es bánhidai csata emlékére emelték, szárnyaival óvja a várost és lakosságát! A történelmi írások szerint a Turul az Árpádok, a magyarság mitikus őse, jelképe, címerállata. Egy monda szerint a madár vezette el őseinket “Attila örökségébe” a Kárpát-medencébe. Történt ugyanis, hogy a magyarok fejedelme még levédiai tartózkodásuk alatt álmot látott. Az álomban óriási sasok támadtak állataikra, tépték, pusztították őket, az emberek hiába űzték el rendre mindet, mindig máshol csaptak le. Ekkor a magasból Turul vágott a sasok közé, az egyiket azonnal megölte, minek látványára a többi elmenekült. A pusztítás hatására őseink elhatározták, hogy új hazát keresnek, elindulnak Attila király örökségét visszafoglalni, de az utat nem tudták hozzá. Ismét megjelent az égen a Turul, és éles hangján lekiáltott a fejedelemnek, hogy kövessék, majd ő mutatja az utat. Eddig ez álom volt, amit jelként értelmeztek az ősi magyarok, de nem mertek útnak indulni. Rövidesen súlyos dögvész pusztított jószágaik között, a tetemeken ezrével lakmároztak a keselyűk. A Turul a valóságban is megjelent, mint az álombeli sast, úgy sújtott halálra egy keselyűt, majd nyugatnak szállt. Egyértelmű volt, hogy a vezér álma valóra vált, a magyarok népe hát elindult a madár után. Amikor eltűnt a szemük elől tábort vertek, mikor újra megjelent, követték. Pannóniába érve aztán a Turul nem tért vissza többé, ebből tudták, hogy elérték a földet amit hun őseik hagytak rájuk.  Ami közelebb vihet minket a mitikus madár beazonosításához az a fenti történet, mely egészét ismerve említik a hatalmas, fekete sarlós szárnyait. Annyi bizonyos, hogy ragadozóról van szó. Felmerült többféle sólyom, sas, karvaly és saskeselyű faj is a találgatások során. Magából a Turul szóból kiindulva, és tekintve a pusztai népek szoros kapcsolatát a vadászsólymokhoz, nagy valószínűséggel sólyomról lehet szó. Ha pedig a mondában szereplő leírást összevetjük természettudományos tényekkel, valamint ornitológusok alkotta véleményekkel, akkor erős a feltételezés a Turul nem más,  mint mindannyiunk rettegett ellensége, a Kerecsensólyom.

Sem a domborzat tehát, sem az említett ragadozómadár állomány nem könnyíti meg a galambászatot Komárom-Esztergom-megye hegyes-völgyes vidékén, de azért tud sokáig fennmaradni fajunk, mert képesek vagyunk a környezetünk  változásaihoz ilyen remekül alkalmazkodni! Sándor is igyekszik a lehető legtöbbet kihozni nagyszerű állományából!

Jelenlegi legjobb versenymadara a 2018-D-378261 KT 23 helyezéssel, átlaga 5 % alatti! 2020-ban és 2021-ben is Sport B kategória I. helyezettje a Versenykerületben! A 61-es tojónak 2 gyereke is megtalálható az aukcióra került galambjai között!!! Másik kiválósága a „Mister Eu.” névre keresztelt 2019-12-66751 KH, aki Brno-i Európa Kupán Fiatal Kategóriában képviselhette Magyarországot!

Az állományalapító HU-2012-D-480621 KkH Balázs Attila, /Grampsch I. -Bremen- X Horváth Károly -Schaerlaeckens-/ véralapú galambja. Életteljesítménye 25 helyezés és csaknem 9500 díjkm, többek között egy régiós Halle 1. díj és egy Nemzeti Hustopece 3. díj büszke tulajdonosa több mint 4000-es galamblétszámokból! Jelenleg 8 db gyereke van Bóbis sporttárs tenyészetében!

Fia a „Szerény” névre hallgató HU-13-O-21030 KkH, Anyja Grampsch I. -Schaerlaeckens- tojó.  Top 10 eredménye 1.84%-os, életteljesítménye pedig 34 helyezés és csaknem 12.000 díjkm! Közvetlen gyereke és unokája megtalálható az aukción!

A „Szerény” KkcsH testvére a 2015-D-933021 KkcsT-tól féltestvérével párban, is remek fiatalok kerültek az aukcióra!


Bóbis Sándor eddigi pályafutásának – !3,5 év!- kiemelkedőbb eredményei:

2021:

Tatabánya Tagszövetség Rövidtávú Bajnoka

Tatabánya Tagszövetség Középtáv 2.

Tatabánya Tagszövetség Általános táv 2.

Tatabánya Tagszövetség Fiatalok Bajnoksága 3.

2020:

Tatabánya Tagszövetség Rövidtávú Bajnoka

Tatabánya Tagszövetség Általános távú Bajnoka

Tatabánya Tagszövetség Fiatalok Bajnoka

Nemzeti Bajnokság Fiatal Galambok 3.

Tatabánya Tagszövetség Középtáv 2.

2019:

Tatabánya Tagszövetség Fiatalok Bajnoksága 2.

Nemzeti Bajnokság Fiatalok 5.

2018:

Tatabánya Tagszövetség Fiatalok Bajnoksága 4.

Sporttársi üdvözlettel: Szalai Gábor