Balog Norbert méltán állandó résztvevője a galambaukció oldal árverési szezonjainak, hosszú ideje élversenyző egy nagylétszámú tagszövetségben, többszörös általános dobogós és sokszoros hosszútávú bajnok. Márpedig a hosszútáv a 11. tagszövetségben komoly ügy, szó sincs róla, hogy éppen csak a minimális FCI követelményeket akarnák elérni, itt öt útról van szó, amiből több 700km fölötti táv. A 2022-es év eredményeiben említendő a második hely az általános bajnokságban, a hosszútávú bajnokságban és az Anker bajnokságban is.

Ahogy az eredményességben stabilitás van, úgy a tenyésztés is nélkülözi a kapkodást. Az összefüggést nem nehéz meglátni. Ezek a galambok kiszámíthatóan szállítják a kiváló eredményeket, nemzedékről nemzedékre.  

Norbert az első értékes tenyészgalambjait Forró Józseftől kapta, aki már nem versenyez, de helyben nagyon ismert volt értékes, kislétszámú állományáról, ahonnan számos értékes példány került a sporttársakhoz. Ő Tony Deignertől importálta a sajátjait. Ez a genetikai háttér a mai napig kulcsszerepet játszik, és Norbi hálát adhat következetes természetének, hogy kitartott mellettük. Igen sikeres vérfrissítést hajtott végre Földing Norberttől, amivel sikerült elkerülnie a túlzott rokontenyésztést, és a Balog állomány ma is versenypotenciáljának teljességében tündökölhet. A deres szín ezen a módon került a dúcba. Egy újabb sikeres beszerzés a rábapatonai Németh Károlytól történt, ahol már egy utód Prágából kerületi első díjjal mutatkozott be.

Mintegy 40 pár versenyző szállítja az eredményeket, totál özvegységben. Balog Norbert arról volt híres, hogy noha hímjei is bizonyítanak hétről hétre, erőssége a tojócsapat. Lassan két évtizede már, hogy a tojó champion címet szinte előre oda lehet adni neki. Ha az első öt tojó az övé, már azon sem lepődik meg senki. Volt év, ahol az első 10-ből kilenc tojó az övé volt! Az idei év ebben jelentős változást hozott, a hímek is csillogtak! Pedig a felkészítésben nem történt változás. Norbi határozottan ellenáll a divatoknak, minden tekintetben. Ennélfogva az állomány évről évre egyre alkalmasabbá válik a stabil feltételek melletti követelmények teljesítésére. Azt mondja, hogy a hímek egyszerűen azért jobbak, mint korábban, mert az állomány maga erősödött tovább.

A Balog dúc új csillaga a 20-11-43654 számú deres hím, ami országos első az éves teljesítményét tekintve. 15 úton 15 helyezést gyűjtött, ami 6936 díjkilométert jelent! Szóljon, ha valaki tud olyan magyar galambról, bárhol, bármikor, ami ennél többet teljesített, mert én még nem hallottam! A galamb a tagszövetség első általános championja, első hosszútávú és első rövidtávú championja is!  Két év alatt 27 helyezést hozott a Győr-újvárosi dúcba.  

A versenyzés ebben az évben új dúcból történt, ámde az a régi alapokra épült, tehát egy korlátozott alapterületen viszonylag sok versenyző kap helyet. Megtörni látszik az az elv (mint ahogy a korábbi Verkerk dúcban is történt), hogy a sikerhez a galamboknak tágas élettérre volna szüksége. Ha bárki arra következtetne ebből, hogy ő akkor bizonyára egy gyógyszerhuszár, nos, alaposan mellényúlna. Számos gyógynövényterméket használ, de ezekkel nem keni össze az itatót, hanem a takarmányt nedvesíti meg velük, ami által lehetővé válik, hogy fokhagymaport és ásványi porokat ragasszon az eleségre. A takarmányozás tekintetében a korábban sokakat bajnokká tevő, mára érdemtelenül elfelejtett Süveges metódust használja. A lényege a borsómentes, hallatlanul energiadús takarmány, amiben a kukorica és a napraforgó aránya meghaladja a 90%-ot!  A Deigner eredetű állomány a legkevésbé sem hajlamos az elhízásra, ugyanakkor ezzel a megközelítéssel kizárható, hogy a galambok ereje elfogyjon a sorozat-terhelés során. Ami pedig van. Norbi csak ritkán, taktikai okból hagy otthon galambot, minden, ami legalább kétéves, minden útra kosarazva van. Az öt hosszútávra 100 kosárba tevés történt, a veszteség ebből mindössze 3.   

Az árverésre 12 galamb kerül, amiből kilenc fiatal. Mivel nincs a dúcban kísérleti galamb, amiből valami váratlan kelhetne. ezek mind hordozni fogják az állományra jellemző tulajdonságokat, az atlétikus jelleget és az allround egynapos versenyképességet. A jól áttenyésztett állomány, ahol sakkozni kell a rokontenyésztés kerülése érdekében, jó eséllyel, nagy arányban adja át a minőséget a következő nemzedékre. Eladásra kerül továbbá három tojó, melyek jó versenyzők voltak, de a csúcs-eredményhez szükséges életkorból már kiestek. Mindhárom tojó 10.000 díjkilométer fölött teljesített! Azt hiszem, hogy ez a kis kollekció csemege lehet azok számára, akik nem a nyugati nevek bűvöletében galambásznak, hanem megbecsülik magyar sporttársuk kitartó munkájának gyümölcsét, és meglátják a lehetőséget arra, hogy Balog Norbert galambjaival meglepetést okozzanak saját kerületükben.