38 éves, családos, két gyermek apja, vállalkozó.

Norbert egészen fiatal kora óta az F1 egyesület eredményes tagja, és hosszú ideje tevékeny elnöke. Lelkesedése és kitartó munkakedve nem csak a közösségre van jó hatással, de a sikereket is elhozta neki. Tavaly és idén is megnyerte a tagszövetségi hosszútávú bajnokságot, miközben az általános összevetést tekintve is övé a legkiegyensúlyozottabb teljesítmény, csupán a betliút rendszere tarthatta őt távol az általános bajnoki címtől.

Ha már az egymást követő hosszútávú bajnoki címekkel kezdtem, hadd emeljem ki, hogy a Kisalföld Kerület komolyan gondolja ezt a versenykiírást, és nem intézi azt el az előírt minimummal. Aki itt bajnok akar lenni, annak 5 úton kell helytállnia, 700km-es távokkal számolva. A leghosszabb út Hamburg volt, ami mindenkinek 800 fölötti táv! Norbi csapata megnyerte mindkét Magdeburgot, és ötödik helyezést ért el Hamburgból. Állományában (melyről később még szót ejtek) stabilan képviseli magát a képesség, amely az effajta utak sikeres teljesítéséhez kell. Ezért Norbi szeretné magát nagyobb mezőnyben is megméretni magát. Örömmel látná, ha ismét lenne országos Magdeburg, vagy ha az irány valaki szerint borítékolná a győri sikert, akkor nosza, északról. Sajnos erre nincs nagy esély, ránk ragadt a belga példa, ahol nagyon elaprózódik a mezőny, mert minden bajnok annyira félti a helyi dominanciáját, és az azzal járó üzletet, hogy két faluval arrébb élővel sem akar versenyezni, ha az illető veszélyes rá.

Az eredmények totál özvegységi módszerrel jönnek a kezdetektől fogva. A fejlődés állandó, folyamatos.  25 pár versenyzővel vég a szezonba. Ehhez mindössze 6-7 pár tenyészgalambot tart.  A versenyzők naponta csak egyszer repülnek, ekkor viszont a 40 perc házkörüli tréning elváratik tőlük.  Február végén párosít, a versenyzők egy pár fiatalt nevelnek. Egyetlen féle takarmányt etet, de azt sem méri.  A galambok tetszés szerint fogyaszthatnak az etetőből, de amit nem tüntetnek el azonnal, azt elveszi előlük. Eleinte tartott tőle, hogy ezzel a megközelítéssel túlsúlyosak lesznek a galambok, de ez egyáltalán nincs így. Úgy véli, hogy ez galambjai genetikája miatt működhet, melyek alapvetően igen könnyűek, sportos alkatúak.  A szelekciót tartja az eredményesség kulcskérdésének. Egyévesen 5, idősebb galamb esetében 6 helyezés a limit, ami alatt a selejtezés elkerülhetetlen.

Norbert hosszú ideje, mint tojó specialista ismert. 5 alkalommal nyerte meg a tagszövetség tojókra kiírt bajnokságát, és ritkaságszámba ment az olyan év, ahol nem az övé volt a legjobb tojó.  2019-ben 19 versenyút alapján értékelték a tojókat, ahol rajta kívül mindössze egyetlen tenyésztőnek fért be egy galambja a legjobb tízbe. E hallatlan eredményesség ellenére nem tartja jogosnak a specialista megnevezést. Nem fordít külön figyelmet a tojókra, a sok eredményes példányt családi jellegnek tekinti. Az általános eredményességet tekintve éppen az a törekvése gyümölcsözött, hogy hímjei legyenek ponterősebbek.  Ennek a módját azok napközbeni fészekre zárásában találta meg, miáltal nyugodtabbak lettek és jobban tudtak regenerálódni. A fészekben sem inni, sem enni nem kapnak. Naponta csak kétszer ihatnak, így az egészség megőrzése is könnyebb és a szembeszeles, nehezebb utakon való helytállást is összefüggésbe hozza vele, hogy talán így jobban bírják a szomjúságot a levegőben is.

Gyógyszerelési és takarmánykiegészítési programja igen visszafogott. Szükség esetén bevált gyógyszermixeket használ. Érdekesség, hogy a szezon végén a galambok kiválóan utaztak, ezért úgy döntött, hogy elővigyázatosságból a továbbiakban nem vet be semmilyen gyógyszert, nehogy az visszaüssön, és megzavarja a formát. A döntés helyesnek bizonyult. Az ásványi anyag kiegészítést a takarmányra szórt ásványi porral oldja meg, ehhez olajat, vagy más nedvesítő anyagot nem használ. A vízbe ecetet, fokhagymát, és a Natural cég teáját szokta keverni.  Az egészségmegőrzés fontos eleme a mindennapi takarítás.

Már jóideje dolgozik ugyanazzal a vérvonallal, mely a kezdetekkor is sikerélményekhez juttatta. Győrben közismert volt kicsi, de értékes állományáról Forró József (becenevén Kese), aki sokakat jutatott kiváló tenyészgalambhoz, többnyire ajándék formájában. Ő Anton Deignertől szerezte be az állománya alapjait, a Schellens vérvonalból.  Értékes mivoltukról hamar meggyőzték Norbit, mindenekelőtt arról, hogy az ő kezében is igen eredményesek. Ezért aztán a Forró-állomány felszámolásakor máshoz került utolsó darabokat is megszerezte.  Problémát jelentett viszont hasonló értékű vérfrissítés beszerzése, amit megnyugtatóan csak mostanában sikerült megoldani. Két jól ismert névtől, Adrián Arnoldtól és Földing Norberttől származó tenyészgalambjai a két bajnokságban már szerepet játszottak és végre biztosítják a továbbfejlődés lehetőségét.

Mindössze 50 fiatalt gyűrűz évente, melyeket egy kicsi, talán ha két négyzetméteres dúcból küld a versenyekre. Elvárja tőlük, hogy az egészségügyi kihívásokkal minimális segítséggel, maguk küzdjenek meg.  Magántréninget nem kapnak. Ilyen feltételek mellett ezek a galambok két egymás utáni évben voltak képesek a tagszövetségi negyedik hely elérésére!

Balogh Norbi nem csak emberileg jó természete miatt állítható elénk példának.  Üdítő kivétel, hogy nem másolja szolgaian a közismert bajnokokat, hanem elképzelései mellett kitart, azokat egyre tökéletesebbé csiszolja. Ellenállt a kísértésnek, hogy galamb palotát építsen, az állomány létszámát felduzzassza, és hogy megtöltse a tenyészdúcot drága, külföldi galambokkal.  Egyszerű dúcából félelmetesen röptet, és amikor azt mondja, hogy későbbi sikerei azon múlnak, mennyire sikerül megbecsülnie és fejlesztenie a kezében levő remek tenyészanyagot, akkor azt hiszem, csak helyeselhetünk neki.

Molnár Tamás