Takács László Maroslelén, egy marosparti faluban született, ahol sok háznál tartottak galambokat, és az ő családja sem volt kivétel. Ami a postagalambászatot illeti, abban sem László volt az első a családban. Nagybátyja az Egyesült Államokban versenyzett, és neki is alkalma volt látni egy látogatás alkalmával 1982-ben. A 90.❗️ emeleten tartott állományát.

Nagybátyja vette meg a Fráter György legérzékesebb 12 galambját! Tőle hozta Demeter Mátyás, Cattrysse, Wege galambokat, melyek utódaival szinte verhetetlen voltam Szegeden!!

Anton Schults adta Bateburg van de Merwenek a New Witbuik- öt  Nl-09-1244606, mely 2012 Ben 1.Nat.Barcelona 1149 km-ről. 2002 Ben 10 főt vittem Hollandiába és látogattam meg Antont és ekkor vásároltam a Nl-02-1702497 Kk hímemet, mely nálam is meghatározó bázis lett az allományomban.

Norbert Sierens a Belga Maraton club elnöke a 80-90 -es években Vanbruanne Barcelona II vonalára építette állományát ekkor vásárolta az első két galambot tőle, melyekből a 703 nagyon bevált és már az 5. Generációs alkotják az egyik bázis vonalam. A másik beszerzés a 96- bani Be-96-3196365 Kh, mely a ,, Mr Athén apja és számos jó galambja apja lett. 

Gebr.Saya testvérektől vásárolta a Nl-03-1548156 Kt  mely szintén a holland hosszútáv reprrzenzása volt Frédi le Brendon fotózással illusztrálva, nála is aranyat termelt!

Heine Seegmüller miután a portói olimpiáról hazatért a repülőtér tranzit városában átadta a prospektusok, mely tartalmazta ,,Mr Athén ” fotóját és  származását azt leinformálta Norbert Sierensnél tett egy ajánlatot, ami egy Mercédeszről szólt .Kirepült hozzá és 6 tojó választottak párnak mellé ,azzal a megjegyzéssel hogy 2 éves korban Barcelonában lesznek indítva és  amennyiben eredmény érnek el együtt adják az interjúkat. A Merci ajánlatot visszautasította .Sajnos eljött a második év és januárban infarktusban meghalt.A Tőle származó 4278 kh szintén bevált a tenyésztésbe!

Sajnos az idő előrehaladtával a galambok sem tudnak megbírkozni , így az eredeti külföldi és a ,, Mr Athén ” is a mennyek égbóltját hasítják!!

Tőle származó galambbal lett Harmat Gábor kétszeres Pannon Maraton bajnok, mely a 

D456953 Kh és  Kovács Mihály által megvásárolt D456823 kt fia. Ez a Hím egyszer Sampion első  a második évben Sampion 2. helyezett ért el.

Gyermekként egy kiszökött galambja kapcsán került kapcsolatba a korszak egyik nagy ászával, Fráter Györggyel, ahová takarítani járt, és akitől cserébe 13 fiatalt kapott. Őnála ismerkedett meg Rucz Jánossal, akit szintén mesterének tart. Versenyzői pályafutása ezzel vette kezdetét, és már 62 éve tart! 1978-ban eljutott Belgiumba, ami nagy hatással volt rá, és neves galambászokkal ismerkedett meg. Innentől számítható a galambok tudatos beszerzésének korszaka. Megszerezte nemzetközi bíráló olimpiai minősítését is, és ezt aktívan használta, valamit a szaklapba is sokat írt. 

Legnagyobb sikerének az Athéni Olimpia alkalmából rendezett verseny megnyerését tekinti, ami abban is szerepet játszott, hogy Domaszék díszpolgára lett. A galamb a tenyésztésben is maradandót alkotott, és a tenyésztési módszerből adódóan ennek ma is van jelentősége.

A jelenlegi állomány Sierens, Vanbruaene, Hendriks-Wanroy, Vandenabeele, Devos, Van de Wegen és Leutenez alapgalambokra épül fel, amiből látszik a hosszútávú preferencia. A tenyésztéssel kapcsolatban mindig is az a klasszikus cél lebegett a szeme előtt, hogy saját hosszútávú törzset hozzon létre. Ennek módszere 2004 óta a beltenyésztés, ami azt jelenti, hogy azóta egyetlen idegen galamb sem került a dúcba. Legjobb galambjaira szoros rokontenyésztést is végez időnként, elsősorban tenyészgalamb létrehozásának céljával, de több jó versenyzője is így született, például a „Díjhalmozó” nevű. Galambjai még többszörös rokontenyésztés esetén sem mutatják a leromlás jeleit.  

A versenyzés természetes módszerben történik, de csak a hímek repülnek. A tenyésztő sikeresen alkalmazza a tojás-túlültetés módszerét, illetve kis fiatal tojásra való visszacserélését. A galambok ellátására napi egy órát szán, tehát mondhatjuk, hogy nincsenek kényeztetve. Hetente takarít, de versenyidőszakban ez mindig perzseléses fertőtlenítéssel egészül ki. Mindössze 30-35 gyűrűt használ fel évente. A fiatalok versenyén nem vesz részt, de a közös tréningeken igen. A hímek teljesítményét egyéves korukban még nem veszi komolyan, de csak az a késés megbocsátható, ami nem jár kondícióvesztéssel.  

Takács Lászlót csakis a hosszútávon elért eredmények érdeklik, azokat tartja számon (nem mintha az általános 6. és 7. helyet szégyellni kellene az elmúlt két szezon során).  2021-ben úgy lett második, hogy több versenyt a kórházból kísérhetett csak figyelemmel, majd 2022-ben megnyerte a hosszútávot! Övé lett az első hím a „világ legjobb galambja” kategóriában hosszútávon, a nemzeti bajnokság címszó alatt a kerület legjobb hossztávú hímjeinek listáján Takács galamb az 1-4-5-6-8-9-10! A standard kategória győztese is az övé, mely két év alatt 14 helyezést teljesített 6%-ban.       

D364505 Kh világ legjobb galambja hosszútáv kerület 1. Országos 22. egyben „I”.kategória 39. maraton Országos 22.

Több ismert galambász merített már eredményesen a domaszéki forrásból, a hódmezővásárhelyi Kovács Mihály, a szilsárkányi Kustor György, a mosonmagyaróvári Nádas Pál, akit 2022-ben szép pénznyereményhez segített egy félig Takács galamb.  Mocsáry József Vácdukáról is sokat köszönhet egy kovácsolt hímnek, mely bajnoki címhez segítette őt, és a továbbiakban számos dunántúli és szlovák tenyésztő erősített sikerrel tőle ebből a forrásból.

Az árverésre 15 galamb kerül, melyből 6 fiatal. Az öregebbekből a hímek jó versenyzők voltak, a tojók értelemszerűen csak fiatalon tréningeztek.

Takács László azt a régóta ismert tanácsot ismétli meg, hogy olyan helyről érdemes vásárolni, ahol a körülmények a miénkhez hasonlatosak. Vagy akár rosszabbak. Ha a galamb ott tud, akkor magasabb szinten ellátva még jobban tud. Továbbá szavaiból érezhető, hogy a keresztezett galambok örökítésének kiszámíthatóságát nem tartja egyenértékűnek a beltenyésztett galambokéval. Ennek tükrében gondoljuk át, hogy hozzáférhetünk-e egyáltalán más forrásból a többségi genetikától eltérő, beltenyésztéssel létrehozott, ugyanakkor eredményes állományból hosszútávú tenyész-reménységhez.