A szerző előszava:

Jó pár éve figyelemmel kísérem főként Pest és környékén úgy a fő mint fiatal versenyszezon ELIT rangsorát melyen feltűnő név volt számomra a „Szűcs-Kerék”. Többször előfordult az idők során, hogy Sporttársaknál érdeklődtem felőlük de érdemleges választ nem kaptam. Bár Kerék Gábor neve elhangzott alkalmanként, de a Szűcs név továbbra is fedve maradt. Cikkemben fény derül a rejtélyre. Élményekkel gazdagodtam amit ezúton köszönök! 🙂

A rejtélyes „SZŰCS-KERÉK”

            A nyitóképen szereplő páros férfi tagja Kerék Gábor, tíz éves volt mikor barátjánál először galambokat látott, később tőle kapta az elsőt. A fiatal madár ahogy növögetett egyre messzebb és messzebb távolodott, őt követve figyelte röptét. Az egyik ilyen kóvájgáskor ismerkedett meg egy röpgalambásszal aki később már tanítgatta neki a mesterség csínját-bínját, megszerettette vele a sportot. A röpgalambász fejezet véget ért, mikor 1987-ben 25 évesen úgy döntött disszidál Németországba, élete innentől kettős Állampolgárként folytatódott…..

Egy hazatérésekor Anyósa elé állt a remeknek gondolt ötletével: 

– Mit szólna hozzá ha hazahozna pár Postagalambot, melyeket gondozni kellene még távol van a hazától? Etetni-itatni, néha takarítani…. Nyilvánvalóan igent mondott, ezzel elkezdődött kettejük közös galambászata, később Szűcs-Kerék versenyzőpáros lettek…..

Kovács Mihály barátjával kijutott Hollandiába, ahol nem kisebb nevekkel ismerkedett meg, mint Hans Eijerkamp, Bertus Champuis, Beverdam, Richard Visscher, akik jótanácsokkal is ellátták a látogatásokkor. Visscher-től volt az első kiváló tenyészgalambja, amiből az évek során számos szuper fiatalt fogott. A jelen állomány alapját Visscher, Heremans, Dieter Siebert, Kees Bosua galambok képzik, melyek szerinte nagyon jól kombinálhatóak úgy egymással, mint idegen vérrel.

Champuis Úrral való találkozása és különösen egy mondat mély nyomot hagyott benne..

– „Észt nem adhatok, csak jó galambot!” mondta Bertus Champuis…..

Komoly sértésnek vette akkor, megfogadta nem megy többé! A buszon hazafelé többször eszébe jutott, hogy vajon milyen indíttatásból nézhette őt hülyének egy ekkora ember? Mikor itthon megnézte az ott készült videofelvételeket jött rá, hogy arcán kedves mosollyal mondta az ominózus mondatot ami helyesen fordítva így hangzott :

– „ Tudást nem adhatok, csak jó galambot!”

– Teljesen másképp fest ez így azért, nemde ? :-)))

Teljesítmény alapú szelekciót végez, csak a legjobbak maradhatnak a dúcban! Tenyésztésbe az első díjasok, illetve az aukción is fellelhető akár többször első díjas biztosan bekerülhetne!

Legeredményesebbje a három első díjjal büszkélkedő HU19-N-18447-es KH, aki 2019-ben az Országos Sport F kategória 1., Kelet- Európa 2. legjobb fiatal galambja lett!

Alatta a fészektestvére a „CSEMP 51-es”

Apjuk a fotón szereplő „SUPER LEO” Heremans véralapú KH, 1-1 fészektestvérpár gyereke alkotott maradandót!

Anyjuk a „SAFRIKA” KT, szintén tiszta vérben, Kovács Mihály barátja által tenyésztett Heremans….

Minden szezonban és az úgymond holt időszakban nagy gondot fordít az egység és az egészség megőrzésére, szakirodalmak olvasásával próbálja képezni magát. Mindig van mit tanulni! – mondja… –

A takarmányt és kiegészítőket is Németországból hozza haza, szezononként akár heti többszöri ide-oda ingázásakor. Nem merte még összeadni hány tíz, illetve nem nagy túlzással százezer kilométert vezetett az elmúlt években főként a galambok miatt. Megjegyzem, ehhez elképesztő fanatikusnak kell lennie az embernek. Hátrahagyva a családot, munkát, jönni egy másik életbe elvégezni a kötelező teendőket, – Tréningek, szelekció, egészségi állapot felmérése, instrukciók meghagyása – majd irány vissza a való életbe…. Nekünk furcsa lehet, számára ez természetes.

A Rönfried termékeit részesíti előnyben. A legfontosabbnak a kiváló egészség mellett a rendszerességet tartja, amit egyébként számos általa olvasott szakirodalomban is megerősítettek.

Mottója:

– „ Mindenki annyi eredményt várjon, amennyi energiát belefektetett abba amit csinál! „

A fiatal galambok versenyein mindig irigylésre méltóan szerepeltek. . A 16. Esztergom Versenykerületben kezdődött pályafutásuk, ahol már az első évben fiatalok Bajnokai lettek. Rá pár évre pedig az egykori B03-ban folytatódott, ahol  volt olyan év melyben minden bajnoksági formában abszolút elsők, Rövid-Közép-Hosszú így Általános távú valamint újra Fiatal Bajnokok lettek!A B03 megszűnése után a 16. Esztergom Versenykerületbe igazoltak vissza, áhított eredményeiket a későbbiekben itt érték el, nyugodt szívvel írhatom fiatal versenyspecialistává lettek! 2021-ben a Pest környéki koalíció, KMBF -Közép-Magyar-Bajnokság-Fiatalok- lehetővé tette, hogy sokezres létszámokból érjenek el fantasztikus díjakat, eredményeket. Az idei évben újból Nemzeti Fiatalok Bajnokai!

Saját elmondása szerint általában a verseny nehézségétől függetlenül, ha érkeznek a madarak akkor rövid időn belül tömegesével érkeznek mintha zsinóron húznák egymást, kiugró 1-1 van mindig ők általában díjat szállnak ekkor. Az öregekkel való özvegy, de bármelyik választott versenyzési forma teljesen más témakör. Egész embert kíván, nem lehet távvezérléssel hosszútávon kiemelkedően eredményes végezni, míg a fiatalok szezon lényegesen rövidebb, vállalhatóbb számukra ebben a formában. Fenn kell tudni tartani az egészséget, kiváló genetikai adottságokat kell keresni, lehetőség szerint kerülni a gyógyszerhasználatot leginkább az immunrendszerre hagyatkozva. A Pandémia ideje alatt kevesebbszer tudott hazautazni mint amennyit szeretett volna. Büszke rá, hogy ilyen szép eredményeket értek el zseniális segítségével! Szűcs Károlyné, a Sporttársaknak csak „Mama” hosszú éveken át, ahogy most is 79 éves korát meghazudtolva tett-vett a galamboknál, az utóbbi időkben sajnos sokat betegeskedett. A padlásdúcba feljutás, a napi többszöri lépcsőzés nehézséget jelent számára. A galambok kosarazása, lecipelése majd eljuttatása gyűjtésre, valljuk be fiatalabb férfi korosztály számára is megterhelő. Több próbálkozása volt Gábornak idegen segítséget felkérni, de nem járt sajnos sikerrel…. Akiknek viszont mindenképp megszerette volna köszönni ezúton a rengeteg önzetlen segítséget amit nyújtottak, Bartoli Rudolf és Fonyódi László Sporttársak. Bármi nyűgje van-volt, rájuk mindig számíthatott….

Át kellett tehát gondolni a folytatást, a döntés nehezen de megszületett…. Körbejárta a témakört, több ismerőse egyöntetű ajánlását követően melyek szerint nyugodtan bízhatja galambjait a www.galambaukcio.hu -ra, felvette a kapcsolatot Péterrel és az idei évben tenyésztett összes, ismét fantasztikusan versenyeztetett fiatalja felkerült eladásra.

Nem egyenlő a döntés az állomány teljes felszámolásával, de lényegesen kevesebb galambot kénytelenek tartani a későbbiekben.

Az aukción fantasztikus madarakat láthatunk, melyekből pár az Országos fiatal lista élvonalában szerepel a fent már említett több csodás díjjal fűszerezett eredményeikkel.

Kiemelnék 3 szenzációsat közülük:

HU-2021-D-626137, az Ország második legjobb fiatalja, Olimpia kvalifikált 2,226-os koefficienssel!

1./ 2250 galambból 293 km-ről

2./ 3585 galambból 195 km-ről

5./ 4085 galambból 293 km-ről

Halkan megjegyezném, a HU-2021-D-626137-es galamb új tulajdonosa -persze ha úgy szeretné- , büszkén állhat az Országos Postagalmb kiállításon majd a Postagalamb Olimpián újdonsült tenyészgalambja ketrece mellett!

HU-2021-D-626100

1./ 3585 galambból 195 km-ről

1./ 4085 galambból 293 km-ről

15./ 1779 galambból 293 km-ről

HU-2021-D-626099

2./ 4085 galambból 293 km-ről

5./ 2250 galambból 293 km-ről

14./ 3585 galambból 195 km-ről

A „99” és „100” szintúgy fészektestvérpár mint a „CSEMP 51-es” az „EURO LEO”-val! Apai féltestvérek ők négyen, Apjuk a „SUPER LEO” Kék Hím!

Minden Sporttársának jó egészséget kíván, egyben kitartást! A sikerhez vezető út rögökkel teli, de megéri végigmenni rajta…..

„Szűcs-Kerék” elmúlt pár évének főbb eredményei:

2021. Fiatal galambok Nemzeti Bajnokai

Sport F kategória 2. , 9. , 16. , 17. , 18. …..

2020. Esztergom Versenykerület Fiatal Bajnokai

Fiatal galambok Nemzeti Bajnoksága 7.

Sport F kategória 7.

2019. Fiatal Galambok Nemzeti Bajnokai

Sport F kategória 1. , 5. , 9. …

2017. Esztergom Versenykerület Fiatal Bajnokai

Üdvözlettel: Szalai Gábor