Tisztelt Sporttársak!

Köszönöm, hogy szánnak rá néhány percet és olvassák az aukcióhoz készült írásom. Megtiszteltetés, hogy újra ezen a felületen szerepelhetek.

A korábbi eredményeim mellé, az idei évben a 4. tagszövetségi bajnoki címet tudták csatolni fiatal galambjaim.

A fiatal galambok versenyei napjainkban egyre nagyobb próba elé állítja az embereket. Sokan inkább részt sem vesznek rajta, többeknek gondot okoz a versenyprogram teljesítése is. Jómagam nagy gondot fordítok a jövő reménységeire. Versenydúcomban lassan egy évtizede elképzelni sem tudok olyan egyévest, aki nem tudta teljesíteni, sőt eredményesen teljesíteni a fiatalok versenyeit. Minden évben minden fiatalomat végig küldöm. Véleményem az, hogy az utánpótlástól kell megkezdeni az építkezést. Fiataljaimat a sötétítés módszerével versenyeztetem. Ami azt jelenti, hogy mindegyikük ugyanabban a teljes fizikai erőnlétben vág neki a sorozatnak. Ebből következik, hogy a teljesítmény alapú szelekciójuk már a kelési évükben teljesen jogos és helyt álló. Belátható, hogy ez mekkora előny ahhoz képest, mintha a betegségeknek és a vedlés nehézségeinek kitett, általában jelentős veszteséggel járó fiatal-szezon után próbálnék véleményt mondani a minőségükről. Ezáltal egy évet nyerve, hamarabb pálcát törhetek a tenyész galambok felett is, felgyorsítva az eredményorientált tenyésztést. Ezért nagy bizalmam van abban, hogy tenyésztői munkám eredményeképp kiváló képességű fiatalokat sikerült árverésre bocsátani. Azt hiszem, joggal remélem, hogy ugyanúgy nem fogják cserbenhagyni jövendő gazdáikat, mint ahogy nekem sem okoztak csalódást az elmúlt években.

Ez a szezon más volt, mint az eddigiek. A kellően nehéz versenyek miatt küzdelmessé vált az év. Bár az elején 57 küldöttből 34 egyszerre érkezett. A következő versenyen újabb 21 rohamozta a bejárót, mégis kialakult egy hátrány, ami nekem még nagyobb motivációt jelentett. Megmutattam, hogy végig bízva kis kedvenceimben igen is meg lehet a bajnoki cím. Büszke vagyok rájuk, hogy az utolsó versenyen 326 kilométerről is 39 kosarazottból 16 egyszerre érkezett. Ezzel ellentmondást nem tűrően az élre repítették a csapatot.

Youtube-on megtekinthető videó 1. verseny, érkezés:

Youtube-on megtekinthető videó verseny, 225 km, érkezés:

Youtube-on megtekinthető videó verseny, 326 km, érkezés:

Immáron 9 év távlatából, biztos vagyok benne, megtaláltam azokat a galambokat, azt az alapot, amire a jövőben is lehet építkezni. Tenyészdúcom lakói évről évre, sorozatban képesek bajnok fiatalokat nevelni. Olimpiai résztvevő és nemzeti bajnok galambjaim gyerekei, unokái újra és újra versenyeket tudnak nyerni, egyéniben és csapatban egyaránt.

Engedjék meg, hogy bemutassam a sikerek kovácsait, alap pilléreit:

2010-ben a meglévő már képességeit bontogató 2 pár Füzesabonyból, Nagy Ferenctől származó galambhoz 10 darab Grampsch Istvántól került be a tenyésztésbe. Közülük maradandót alkotott 3 tojó és 2 hím: Lady Gaga, Charlotte, Glória, Garfield és Stone. Mindegyiküket fényképen is megtalálhatják a megfelelő aukciós galambokhoz mellékelten csatolva.

A következő sorokban bemutatom azt a galambom, akit joggal nevezhetek tenyész galambnak. Akinek a nyakába lehet varrni az eddigi eredményeken kívül, az idei tagszövetségi bajnoki címet egyaránt. Miért is írom ezt, a következőkben kiderül.

„ABSOLON” :

2011-ben Véletlenségből került hozzám. Egy hirdetés okán vásároltam meg a fiatal galambjaim házát, melyből azóta is versenyzek. Az akkori tulajdonos, azt a kedvezményt adta, ha megveszem a galambházat, választhatok egy galambot a márkásabbnál márkásabb lakóiból. Egy mérhetetlenül intelligens, nagyszerű felépítésű, hatalmas kovácsolt hím nézett rám a dúc ajtajából. Elragadó volt, őt választottam. Kiderült Horváth Károlytól az ország egyik legeredményesebb tenyésztőjétől származik.

Absolon épp időben érkezett, hogy a legerősebb pillérré váljon. 2012-ben már az első tenyésztési évében fiaival: Playboy-al és a 70-essel hozzájárult az első tagszövetségi bajnoki címemhez. Később a 70-es két év alatt 2-szer 10 helyezést és tagszövetségi sprint sampion első címet szerzett. Mára mindkettő a tenyésztésem alapjai számos féltestvérükkel. Absolont ugyanis akár a Feri bácsitól származó, akár a Grampsch galambokkal párosítottam mindig kimagasló utódok születtek. Számos gyereke tenyészdúcom lakója.

Például Aisha 2014-ben nemzeti bajnokcsapat tagja, őt Glóriával keltette. Wonderful 509: Országos sport F kategória 5. helyezett, akinek egy Nagy Feri bácsitól származó tojó az anyja.

 1. évi fiatalok nemzeti bajnokságának megnyerésekor az 5 versenyből bármely hármat tekintve az élen végeztek galambjaim. Ezeken 5 X 20 csapatgalambot kosaraztam. Ebből a 100 csapatba rakott galambból 90 esetben Absolon leszármazottai voltak.

Visszatérve az idei évre: 62 fiatallal álltam rajthoz, melyekből 32 Absolon unokája, 14 a dédunokája, 1 a fia volt. További 11-ben fellelhető a vére. Nagy kedvenc, ő a nagybetűs TENYÉSZ.

2019.09.15-én 225 kilométerről, 1771 galamb közül 2 perces előnnyel tagszövetségi 1,2,3,4,5 díjat nyerő fiataljaimból az első 4 Absolon unokája volt. Közülük három az aukción megszerezhető!

A deresek:

A deres szín egyetlen galambomra vezethető vissza. Gyerekkori nagyszerűen versenyző saját galambomra Hu2008-26-04703 deres tojóra. Aki 2010-ben tagszövetségi sprint sampion 2. és középtávú sampion 5. helyezést ért el. 13 versenyen 11-szer volt eredményes. Az ő unokája Maximus szuper tenyész hímem. Aki az olimpiai résztvevő deres tojómat és számos díjnyerőt keltett. Maximus egyébként Absolon unokája is. A deres szín generációkon át jól öröklődik.

Lelkes fiatalként én is olimpikon galamb tenyésztéséről álmodtam. Később ez céllá, majd valósággá alakult. A sors úgy alakította, hogy a régi kis kedvenc deres tojó távoli leszármazottjából, unokájából lett olimpikonjaim egyike.  Ez nagy büszkeség számomra.

Maximusnak gyerekei a következő élhelyezéseket érték el:

 • 1. díj 3029 galambból 133 km
 • 1. díj 2335 galambból 155 km
 • 1. díj 710 galambból 251 km
 • 1. díj 677 galambból 326 km
 • 1. díj 429 galambból 251 km
 • 2. díj 3029 galambból 133 km
 • 2. díj 1553 galambból 326 km
 • 3. díj 2336 galambból 225 km
 • 3. díj 1553 galambból 326 km
 • 4. díj 656 galambból 251 km
 • 5. díj 2336 galambból 225 km
 • 5. díj 1553 galambból 326 km
 • 6. hely 1421 g. 251 km
 • 6. hely 1602 g. 133 km
 • 7. hely 659 g. 251 km
 • 8. hely 780 g. 426 km
 • 9. hely 631 g. 225 km
 • 10. hely 2024 g. 251 km
 • 11. hely 1265 g. 133 km
 • 11. hely 1262 g. 155 km

Az elmúlt jó pár évben mindössze egy új galamb került be az állományomba. Egy Sötét kovácsolt hím Black Jack, Nagy Feri bácsitól. Black Jack-nek az apja 74377-es kiváló verseny és tenyész galamb. Nálam az új, idegen galamb mindig háttérben van, így volt ez vele is. Első éveiben csak téblábolt a tenyészdúcban. Idén az egyik olimpiás galambom rokontenyésztett lányával már kiemelkedő utódokat adott. Jó keresztező partnerré válhat a jövőben. Több gyermekük szerepel az aukcióban.

Habár minden bizonnyal állományom alapjaiban a nyugat híres vérvonalai megtalálhatóak, az építkezéskor számomra sosem a különböző vérvonalak és lapok voltak fontosak. Mindig a közvetlenül nagy teljesítményű galamboknak a leszármazottjai érdekeltek.

Évek óta bevált gyakorlat az, hogy saját legjobbjaim kombinációiból fiatalokat vonok tenyésztésbe. Eddig nagy százalékban bejöttek elképzeléseim. Ezáltal egyrészt szélesebb képet kapok az utódok eredményeiből és gyorsan egységesedik az állomány. Másrészt a tenyészdúcban is nagy a nyomás, mert kell a hely a fiatal egyedeknek.

Amíg az eredmények számomra örömet okoznak, továbbra sem tervezek beszerzést. A tapasztalatim azt mutatják, hogy a képességek javulása gyors és folyamatos ebben a módszerben, és egyre jobban is örökítik azokat.

Bár kétség kívül engem is csábít ez a kulturált és színvonalas lehetőség, amit a galambaukció.hu csapata létrehozott.

Az öreg galambok versenyén kis létszámmal próbálok minőségi munkát elvégezni, nagyon közvetlen viszonyt kialakítva a versenyzőkkel.

Youtube-on megnézhető videó a lányokról 1. rész: https://youtu.be/0Tw7Jk-2uCk

Youtube-on megnézhető videó a lányokról 2. rész:  https://youtu.be/JFzYAoFeth8

Az idei évben csak 28 tojóval versenyeztem, közülük 21 özvegy módszerben repült. Ezen a jövőben sem változtatok. A lányok példamutatóan teljesítettek:

Röpcsoport középtáv sampionok között az első 10-ben 7 galamb végzett. Az első 20-ban pedig

10 galamb. 1,2,3,5,6,7,8,11,14,16,

Röpcsoport sprint sampionok között, az első 10-ben 5 db galamb: 1,3,4,6,7, Az első 20-ból szintén 10 db az enyém.

Kitettek magukért 32C fokban 426 kilométerről Amstettenből is: tagszövetségben 110 tenyésztő, 1888 galamb közül csapat első helyezés, röpcsoportban 64 tenyésztő, 1109 galamb közül szintén csapat első helyezés, kistérségben pedig 38 fő, 560 galamb közül egyéni 2,3,6,12,13…. helyezéseket szerezték meg. A helyezési mutató 9/14.

 A fentiekből következik, hogy a fiatal gárdámból csak néhány tojó az, akiket át tudok emelni a következő évi versenyekre. A jó hír viszont az, hogy így számos kiemelkedően illetve jól teljesített fiatalommal találkozhatnak a galambaukció.hu felületén.

Külön büszkeség, hogy az elmúlt pár évben tőlem elkerült galambok utódai másoknál is eredményeket érnek el. Például:

Tari István barátomnál 2019-26-97912 fiatalja 5 úton 5 helyezést ért el. Köztük 1. díj 490 galambból. A galamb Cseh-Pintér keresztezés.

Apja: Absolon és Lady Gaga fia.  Anyja: Pintér Ferenc: (Dirk Van den Bulck X Leo Heremans)

Németh Gábor barátomnál a győri tagszövetségben, a HU-2018-11-19160 tojó kerületi középtávú sampionbajnokságban 5. hely. Cseh-Földing galambok keresztezése.

Apja: Independence és Wonderful509 fia., anyja  Földing Norbert galambja.

Muri László és Lajtos Péter jóvoltából a váci teszttelepet is teljesítette 1-1 leszármazott.

Az előző évi sikeres árverésből kiindulva a szervezőkkel egyeztetve idén is tudatosan készültem a kollekcióval. A 2019-es bajnokcsapat legjobbjai és testvéreik, valamint a legjobb tenyészek életerős, ivarérett, átválogatott utódai kerülnek árverésre. Ki merem jelenteni, ha valamilyen okból csak a jelenlegi aukción szereplő galambjaimból tudnék 2020-ban tenyészteni, utódaikkal (a szokásos 50-65 galambbal) bátran állnék rajthoz a következő fiatalok versenyszezonjában.

Minden galambot youtube linkre kattintva néhány másodperces rövid videóban is megtekinthetnek az érdeklődők.

A tenyészpárokról készült videók a következő linkekre kattintva elérhetők:

Videó az aukción szereplő galambok egy részéről: https://youtu.be/fqoiuRVMzxI

Mindenkinek sok sikert kívánok a licitáláshoz. Minden galamb 15000 Ft kezdő licitről indul. Köszönöm megtisztelő ajánlataikat.

Érdeklődő kérdéseikre szívesen válaszolok. Telefonszámom: +36 30/534-34-29

E-mail: cseh.balint@freemail.hu

Csapatbajnoki eredmények:

2019  Tisza-tó tagszövetség fiatal galambok bajnoksága 1. hely

2018  Fiatal galambok nemzeti csapatbajnokság 4. hely

2018  Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport fiatal galambok bajnoksága 1. hely

2017  Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport fiatal galambok bajnoksága 1. hely

2017  Tisza-tó tagszövetség fiatal galambok bajnoksága 2. hely

2016  Fiatal galambok nemzeti csapatbajnokság 1. hely

2016  Tisza-tó tagszövetség fiatal galambok bajnoksága 1. hely

2014  Fiatal galambok nemzeti csapatbajnokság 1. hely

2014  Tisza-tó tagszövetség fiatal galambok bajnoksága 1. hely

2012  Tisza-tó tagszövetség fiatal galambok bajnoksága 1. hely

Sport F kategória eredmények:

2018 Országos sport F kategória: 8, 16, 20. hely

2016 Országos sport F kategória: 2, 3, 5, 8, 12. hely

2014 Országos sport F kategória: 2; 9. hely

2013 Országos sport F kategória: 6. hely

2012 Országos sport F kategória: 5. hely

2018 Tagszövetségi sport F kategória: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12.

2016 Tagszövetségi sport F kategória: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14.

2014 Tagszövetségi sport F kategória: 1, 2, 3, 4, 5.

2013 Tagszövetségi sport F kategória: 2.

2012 Tagszövetségi sport F kategória: 1.

Champion galambok:

2019  Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport fiatal championok: 2,3,4,5,6,7,9,10,11,12,…

2018 Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport középtáv champion tojó:1,2,3,5,6,7,8,11,14,16,

2018 Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport sprint champion tojó: 1,3,4,6,7

2018 Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport rövidtáv champion tojó: 1,3,6,8,9,11,13

2018 Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport középtáv champion tojó: 1,2,8,9,11

2018 Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport fiatal championok: körülbelül 1500 galambból! 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,19, 20,23,24,25,27,29.

2017 Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport fiatal championok: 1,2,3,4,6,8,12,14,15,16.

2016 Tisza-tó tagszövetség II. Röpcsoport fiatal championok: 1,2,3,4,5,6,8,9,12,13,14,15,16,17,18,19,

 2019:

2019.09.01.  115 km 1913 galamb     51/57  89 %  34 egyszerre érkezett!!!

2019.09.11. 155 km 1893 galamb  36/59  61 %  21 egyszerre érkezett!!!

2019.09.15. 225 km 1771 galambból 1,2,3,4,5,8,21,22….   az első 5 kb 2 perces előnnyel 1201 m/p sebességgel repült.

2019.09.22. 251 km 490 galambból 2,3,4,5,6,7,9,10,11…

2019.09.29.326km1050galambból 6,12,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,54,55,74,75,  25/39 59 % helyezési arány.

2018:

Budaörs: 133 km, 1265 galamb, 55 helyezés / 63 kosarazás

1,1,1,1,1,1,1,8,9,9,11,12,13,15,15,17,18,31,32,33,34,35,36,36,36,39,40,41,41,43,44,45,46,48,49..

Első 50-ben 35 darab. Az első 8 galamb körülbelül 2,5 perces előnnyel egyszerre érkezett!

Győr: 225 km, 2044 galamb, 49 helyezés/ 63 kosarazás

1,1,1,1,1,1,1,1,1, 10,10,10,10,10,10,10,17,17,17,20,20,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,46,47….

első 50-ben 34 darab  Az első 25 galamb megközelítőleg 2,5 perces előnnyel egyszerre érkezett!

Mosonmagyaróvár 251 km, 429 galamb, 26 helyezés/ 32 kosarazás

1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,22,32,33,34,46 …. első 50-ben 25 darab. Az első 20 galamb hozzávetőlegesen több mint 2,5 perces előnnyel egyszerre érkezett!

Utankénti eredmények:

133 km 1602g / 1,2,6,26,32…

225 km 1937g / 1,2,3,4,5,6,7,8,9,12,22,…

251 km 631g / 5,6,6,8,9,9,11,11,13,14,21,22,23,24,25,28…

133 km 3029g / 1,2,2,4,5,5,7,8,9,10,10,12,13,14,15,16,21,26,27…

155 km 2521g / 1,2,3,3,5,5,7,10,13,42,43,44,45,48,49,52,53,54,55,56…

225 km 2336g / 1,1,3,3,5,5,7,8,8,10,11,12,13,14,15,16,17,22,30,31,32,…

251 km 672g /   1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,13,14,15…

326 km 1553g / 2,3,3,5,6,7,8,9,10,11,12,14,15,17,45,48…

181 km 1250g /1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,17, 18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30…

133 km 2965g / 13,14,15,16,17,18,19,21,21,23,24,27,40,41,42,43,44,45…

225 km 1360g / 1,2,3,4,5,6,7,12,39,40…

155 km 1638g / 1,2,3,4…

251 km 2461g / 2,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,18,28,37…

340 km 2124g / 4,5,6,7,9,17…

155 km 1829g / 11,21,22,30,44,62…

225 km 2085g / 1,2,47,52,53,54,55,61…

251 km 515g / 2,10,20,41,51…

340 km 446g / 4,20,25,26,29…

155 km 1369g / 3,4,5,6,7,8,9,10,11…

225 km 1125g / 1,2,3,4,33,34,35…

251 km 702g / 1,2,3,4,10,11,12,13,15…

340 km 562g / 1,8,11,12,17,24,26…