A MÁSODIK TÍPUS

Második Típus: Balatonfőkajáron találkoztam először vele, ahol egy tagszövetségi rendezvényen szerepelt, mint vendégelőadó. A téma természetesen a sötétítéses rendszerű versenyzés volt, aminek ő az első számú szakértője hazánkban. A kezdetben meglehetős nagyszámú közönség erőteljes fogyásnak indult úgy a harmadik órában, mivel az előadó olyan részletkérdések és opciók tárgyalására is kitért, amiket a témával éppen csak ismerkedő többségnek sosem jutott volna eszébe felvetni. Az esetet nem azért mesélem el, hogy Cseh Bálint előadói stílusáról értekezzek, hanem mert ebből látszik, hogy ő nem a kompromisszumok embere. Ez véleményem szerint lényegi összefüggésben áll a galambászatával, és minden más körülírásnál jobban mutatja meg, hogy kivel is állunk szemben. Ujházy Péter azt mondta, hogy jól elkülöníthető a galambászok két típusa. Az egyik túlságosan is nagyvonalú, mindenre ráér, és a feladatok megoldását a galambok képességeire hagyja. A másik akkor is aggódik valamilyen jelentéktelennek tűnő problémán, amikor ezt látszólag semmi sem indokolja. Aztán valahogy mindig a második típus győz.

Sötétítés: Lényege a fényviszonyok manipulálása révén a versenyekre sokkal megfelelőbb, érettebb fiatalok felnevelése. A módszert alkalmazók szinte minden esetben téli tenyésztésre alapoznak, de a későbbi kelésűek számára is előnyt biztosít. A technológiai részletek szétfeszítenék e cikk kereteit, de bízom benne, hogy Bálinttal később, az árverések holtidejében össze tudunk hozni erről is egy anyagot. A félelem, mely néhány embert visszatart attól, hogy erre az útra lépjen, teljesen alaptalan. Legalábbis az a része, hogy az ilyen módon nevelt és versenyeztetett galamb a következő években csődöt mond, nem igaz. Belgiumban és Hollandiában élgalambászok sora alkalmazza, akik nem csak a fiatalokkal nyernek. Biztosak lehetünk benne, hogy nem tennék, ha ezzel hátrányt kellene vállalniuk. Attól is dőreség tartani, hogy a fiatalon elért teljesítmény alapján való tenyészkiválasztás valamilyen alternatív galambtípust alakítana ki. A galambnak ugyanazokra a tulajdonságokra van szükségük a sikerhez fiatalon, mint öregen. Bálint a Heremans galambokat említi példának, amelyek úgy a világ, mint Magyarország postagalambállományát éppen átalakítják, színvonalát emelik. Azok a bázis galambok, melyek a Heremans (és Bulck) állomány minőségét megalapozták, fiatalon, sötétítve, özvegységben érték el sikereiket, 100-200 km-es távokon.

Versenyek: Cseh Bálint számára büszkeség, hogy a 2020-as év mindegyik versenyén 20-30 fiatal galamb rohamozta az első díjat. Ami azt jelenti, hogy ha valamelyik árverezett galamb például 17. helyezést ért el, akkor az a tagszövetségi első díjjal egyenértékű teljesítmény, hiszen egyben érkeztek. Ezek a befutók a videómegosztón megtekinthetők.

Tenyésztés: A kiindulás Nagy Ferenc kerületi bajnok 2 pár galambja, valamit egy deres, ami Bálint saját, gyermekkori galambja volt. Örömmel tölti el, hogy a deres szín gyökeret vert az állományban, és ez máig kedvencére emlékezteti őt. A minőségi ugrás Grampsch István felkeresése révén következett be, ahová 20 éves fiatalemberként tojást vásárolni ment. Felkészülten érkezett, szám szerint jelölte meg azokat a kiváló versenyzőket, melyek alól tojást szeretett volna. Grampsch István a 6 áráért 12 tojást adott neki, melyből 10 fiatal kelt ki. Ezekből 5 galamb is fényesen bevált a tenyésztésben! Megérzése alapján szerzett be még egy hímet, a Horváth Károly galambjaira visszavezethető Absolont, ami extra tenyész lett. Bálint nem kapkodott, 7-8 éves időszakon át csak ezekkel tenyésztett, és a képességszint az állományban egyre emelkedett. 2016-ban négy országos ászgalambját emelte ki, melyek a tenyésztés második hullámát jelentik. Erősen bízik benne, hogy a 2020-ban tenyésztésbe vont ász fiatalok alkotják majd a harmadik hullámot. Tavaly három idegen galambot vitt be, Takács Gábor és Pintér Zsolt, valamint Földing Norbert tenyésztette madarak mindegyike jó választás volt. Különösen az utóbbi, mely sport F kategóriában országos 5. helyezett fiatalt adott! Bálint értékes tapasztalatot szerzett arról, hogy galambjai mennyire viselik el a rokontenyésztést. Két testvért állított párba (az országos nyolcadikat az országos másodikkal), hogy utódjaikat versenyen is kipróbálja. Úgy volt vele, ha valamelyik nem veszne el és némi mérsékelt teljesítményt is fel tudna mutatni, abból jó tenyész lehetne. Nos, az eredmény 3 olyan testvér lett, melyek 5 úton 14 helyezést szereztek, egyikük országos első, a másik országos tizedik!

Referenciák: Számos jó sporttársi-baráti kapcsolat alakult ki az aukciós ügyletek miatt. Rau Sándor és Gergő tenyésztette 2020-ban a Dél-Tisza tagszövetség legjobb fiatalját, egy derest, melynek szülei Cseh Bálintól származnak.  Büszke arra is, hogy a tavalyi aukción Szabó Attila is bizalmat szavazott egy Independence utódnak, és kifejezetten elégedett az utódokkal az erős győri programban. Farkas Csaba egyik legjobb fiataljának apja is Cseh galamb. Egyesületi társai, Tari István és Henrietta erősen versenyeznek röpcsoporti szinten a fiatalokkal, állományukra jelentős hatást gyakorolnak Bálint galambjai.

Paradigmaváltás: A sötétítés módszerére legtöbben úgy gondolnak, hogy ez egy eszköz arra, hogy nyerjünk a fiatalokkal. Bálint rámutatott arra, hogy egy serlegnél sokkal fontosabbat is lehet nyerni általa. Az utóbbi időszakban a fiatalokat óriási veszteségek mellett röptetjük. Ilyen körülmények között a tenyésztő nagyon lassan és nehezen alkothat képet a tenyészgalambjai valós értékéről. Az állomány nem lép előre, mivel jövőre abból lesz egyéves versenyző, ami éppen megmarad. Így nem lehet szelektálni. Az nem állományformálás, hogy azzal galambászunk, amit a dúcban ősszel találunk. A sötétített fiatalok azonban ellenállóbbak, immunrendszerük érettebb, ennélfogva a veszteségek jóval kisebbek. A versenyeken sorrendjüket nem a szerencse dönti el, hanem módjukban áll a képességeiket megmutatni. Így sokkal gyorsabban kiderül, hogy mi a jó, és általuk valós építkezés valósulhat meg. Véleménye szerint a sötétítés általános módszerré fog válni emiatt.

Koncepció: Bálint erősen motivált, és még nagyobb célokra tör. Minden évben le akarja győzni a tavalyi önmagát. Az ő esetében ez nem jámbor vágyakozás, biztosak lehetünk benne, hogy mindent meg is tesz ezért. Úgy döntött, hogy végképp felhagy az öreg versenyekkel. Eddig sem fektetett rá hangsúlyt, mégis ért el szép, helyi eredményeket. Nem akar új dúcot, vagy több galambot. Emelni kívánja a fiatal versenyzők létszámát, úgy, hogy a jelenlegi özvegydúcot is felhasználja az elhelyezésükre. Ezen felül menedzseri szerepet vállal egy újonnan induló borsodi klubban, mely teszttelep jelleggel, de nem FCI keretek között fog működni.

Kollekció: Éppen, mert jövőre Bálint nem nevez öreg versenyzőt, néhány jövőbeli tenyészgalamb kiemelése után a teljes nemzeti bajnokcsapat árverésre kerülhet. 32 fiatalból 30 végig versenyezte ezt a nem éppen könnyű szezont. A gyengébbek selejtezésre kerültek. Ez a 30 kivétel nélkül eredményes volt. Eredmény alatt ne azt értsék, hogy felfértek itt-ott a listára, hanem legrosszabb esetben is 6-10%-on belüli helyezést, helyezéseket. Köztük lesz a nemzeti, 14., 15., 17. fiatal. Nem kevesebb, mint nyolc galamb 5-5 helyezéssel az 5 úton, 1-2%-os helyezésekkel, 10 db 4 helyezéssel, és így tovább.

Specialista: Cseh Bálint egy jelenség a magyar postagalambsport egén. Nemcsak személyisége miatt, ami sikerre ítéli őt, és nem csupán amiatt, hogy 30 évesen már háromszoros nemzeti bajnok, aki már 22 évesen önállóan nyert kerületi bajnokságot, és 24 évesen olimpiai résztvevő galamb büszke tenyésztője volt, hanem mert amit csinál az innováció. Voltak előtte mások Magyarországon, akik alkalmazták a fiatalok sötétítéssel való felkészítését, és voltak-vannak köztük, akik komoly sikereket értek el, de nincs olyan esetről tudomásom, ahol egy teljes galambász-karriert a módszer tartós és következetes alkalmazására építettek volna fel. Belgiumban létezik a fiatal-specialisták népes kategóriája, de nálunk ritka kivétel, ha valakinek a fiatal a legfontosabb. Pedig ez az irány nagyon is előremutató volna. Ha kialakulna a fiatalversenyzés kultúrája, többen helyeznének rá hangsúlyt, akkor a megbecsültsége is nagyobb volna. Ennek megtartó ereje volna olyan sporttársak lelkesítése révén, akiknek nem fekszik a teljes versenyszezon hosszas elfoglaltsága.

2020.08.30. 133 km érkezés

2020.09.06. 155 km, érkezés

2020.09.13. 225 km, érkezés