A főszereplő a 24 éves Nagy Sámuel Sárközújlakról, Szatmár megye Románia. Galambászata itt kezdődött. Első madarait 2008-ban tíz évesen kapta. Több fajtával kezdett, a postagalambok mellett pávagalambot és sirálykákat tartott. Kisgyerek korától szerette az állatokat, de a madarak iránti érdeklődése kiemelt volt. Otthonától távol a nagyvárosban végezte tanulmányait ezért csak hétvégente járt haza. Hétköznap a szülei gondozták madarait, Sami hétvégi hazaértekor takarított. Gyerekekre jellemzően tanulmányozta merre-hogyan repülnek, milyen színű utódaik születnek, ki a „fönök” a dúcban, hogy hordják a fészket, miként nevelik fiataljaikat. Egész nap kint lehettek, szabadon jöttek-mentek télen-nyáron. Később az érdeklődés egyre fokozódott, már kimondottan csak a Postagalambok és versenyeztetésük foglalkoztatták, „beiratkozott a galambász iskolába”…..

               Az alapokat Robas Mircea barátjától tanulta akit 2016 óta ismer, ekkora tehető első önálló versenyszezonja. Barátjával járt gyűjtésekre, bontásokra. Segítette mindenben, egyre többet beszélgettek, tapasztalatokat cseréltek. 2017 ben Mircea a Maratonon kívül az összes kiírt Bajnokságot megnyerte a megyében ahol az évben 60 tenyésztő 4000, rá következőben már 100 tenyésztő 6500-7000 galambos kezdőlétszámmal versenyzett. Rendkívül motivált volt, keményen edzette sportolóit. Egészségben és topp formában tartás, ez az amit kevesen tudnak! Sami próbált mindent elsajátítani, majd a megszerzett alaptudást fejleszteni kezdte. A számára legjobbnak gondolt tenyésztőket bekövette, internetes barátságok kötődtek. 2015-ben ismerte meg egy galambos-internetes csoportban Dabis Ottó Attilát aki megajándékozta Pintér és fiai vonalú galambokkal. Egyből felismerte a lehetőséget bennük, ezen madarak vitalitása és alkati adottságai amit keresett! Ettől kezdve figyelme a Pintér testvérek eredményeire és galambjaira szegeződött. Napi szinten nézegette Zsolti weboldalát, egy idő után kívülről fújta a származásokat, mi minek rokona, ki-kitől származik stb. Felvette velük a kapcsolatot, rengeteg beszélgetés után példaképpé nőttek szemében. – Rendkívül segítőkészek és vér profik, mondja! Mai napig bármilyen kérdéssel fordulhat hozzájuk, próbálják legjobb tudásuk szerint segíteni. Sok apróságot tanult tőlük amik ugyan nüansznyinak tűnnek, de ezekre figyelve nagyon sokat lehet fejlődni, elkerülhetőek olyan problémák amivel sokan küzdenek szezon közben. Tőlük tanulta többek között a teljesítmény alapú szelekciót, melyet innentől kezdve még szigorúbban vesz! Csak a legkiválóbbak maradhatnak a dúcban! 

Az idei éve minden tekintetben más mint az eddigiek. Sikerült végre versenyezni a galambokkal úgy, hogy egyetem után otthon van általában.  Egy nehéz év után  a fiatalokkal megyei 3. lett csapatban. Országukra jellemző a rendkívül kemény bajnoksági formák kiírása. Kilenc verseny lett megtartva a fiatalokkal, 9-1 út alapján hirdették a Bajnokot 10/3-as befutós rendszerben. Sajnos a csapatos reménységek sorra vesztek egyesével úgy magántréningekről, mint versenyek alatt a rendkívüli ragadozómadár jelenlétnek köszönhetően. 16 pár tenyészmadártól 50-60 fiatallal vág neki a szezonnak, ezt a létszámot hétről-hétre ritkítják a ragadozók. Élgalambot fogni a dúc területi elhelyezkedése miatt szinte lehetetlen, inkább csak álló levegőnél, vagy gyengébb szélmozgásnál, amiből idén kevés jutott. Ennek ellenére a rendszeres edzések és a kitartás meghozta gyümölcsét és sikerült a dobogó 3. lépcsőfokára állni! A dobogó legfelső fokára Haidu B. + Robas M. versenyzőpáros került.

– A hosszú felvezető után innen kezdődik az a rész, mely miatt megíródott e cikk  a www.galambaukcio.hu oldalra!

A fent említett fiatal szezongyőztes Haidu B. + Robas M. soporttársaknál versenyzett a két eddigi legjobb, Sami által tenyésztett galamb. A testvérpár a „HAROLD” X „BOSS GIRL” párjából kelt.

Fotó: A „757” KH

Egyikük a „014757”-es, aki 2021-ben legjobb fiataljuk volt. 10 versenyből 9 X listára került, a legrosszabb útja 6 %-os volt. A „757” édes testvére a 0147784-es, Nemzeti 3. Rövidtávú Ász Egyéves! (8/8 rövidtáv) Fiatalon ő is 10 útból 9 X helyezte magát akárcsak a testvére.

Fotó: A „784”-es kiválóság.

– !FIGYELEM!

Egy hónappal a versenyek kezdete előtt lett leválasztva. Egy hónapja volt tehát, hogy megtanuljon önállóan enni-inni, repülni, edzeni, aztán jött is élete első versenye! A „757” és „784” fiatalon önhibájukon kívül egy-egy balul sikerült út miatt nem lehettek tele utasok.

A „784”-nek idén egyévesen 14 útból 13 helyezése lett,  amiből a legrosszabb egy 5%-os! Számszerűsítve 8×1%,2×2%,2×4%,1x 5% a mérlege!

Országos 3. Rövidtávú Ász Egyéves kategóriában, 9. Rövidtávú Ász az össz. indított létszámból.

Megyei 1. Rövidtávú Ász Egyéves kategória.

A bázis tenyész hím „HAROLD” 2018-D-404608-as, a „757”-es és „784”-es kiválóságok apja. Ezt a páratlan genetikájú hímet Pintér Ferenc első aukciójáról sikerült megvásárolnia 2019-ben. Annak a licitnek a legdrágább galambja volt, de az örökítő képességéhez képest „apró pénz”.

Fotó: Harold aukciós képe

„Harold” apja a kiváló versenyző, Olimpikon és később extra tenyészmadár „Harvard”, aki a szintén csúcs tenyészpár „Piet” és „Réka” fia.

„Harold” anyja a „Lady Olympiade”, egy szintén világhírű Olimpikon „Nieuwe Olympiade” közvetlen lánya. „Nieuwe Olympiade”-t az Eijerkamp család vásárolta meg Leo Heremanstól nem kevesebb mint 210.000 euróért! Amikor „Harold”-ot meglátta a liciten már tudta neki ő kell. Mindig szeretett volna „Piet” és „Réka” párból gyereket vagy unokát, de ugyanígy a „Nieuwe Olympiade”-ból is.

Fotó: A szigorú tekintettel megáldott „Harold” KH napjainkban….

„Harold” már 4 különböző tojóval adott élversenyző utódot, próbálják a legjobb tojókkal párba tenni. A megyei legjobb rövidtávú  fiatal 2022-ben a „414”-es gyűrűszámot viselő tojó az ő dédunokája szintén Haidu B + Robas M. versenyző párosnál remekelt.

„Harold” legjobb párjának eddig minden kétséget kizárólag, a „Boss Girl” bizonyult, ami szintén Pintér Ferenc árverésen lett vásárolva 2020 novemberében.  „BOSS GIRL”  a „757”-es és „784”-es kiválóságok anyja.

„Boss Girl” apja az Audi TT, Huub Hermans teletext párjának direkt fia.

Anyja a „Gold Spot”, a kétszeres Országos Bajnok „Big Boss” anyja. Neki idén is két egyéves gyereke van Magyarország TOP 10-es listáján G. Kategóriában!

A „Boss Girl” vásárlását nem ekkora tervezte de olyan meglepően alacsony árat kínáltak ezért a kiválóságért, hogy nem hagyhatta ott másnak……

Az állományt nagy részben „Harold” és leszármazottjai alkotják, hozzá csatlakozik még három direkt „Lisa” gyerek Pintér Zsolt tisza Leo Heremans galambjából. 2022-ben „Lisa” unoka fiatalok versenyén két kategóriában is megyei harmadik lett Haidu B +Robas M-nél. A fent kiemelt Pintér galambokon felül Robas Mircea és Haidu Balázs legjobb verseny és tenyészgalambjaival egészül ki a tenyészállomány. Például egy 2015-ös Robas Mircea tojó ami 55 útból 53 helyezést produkált és megyei rövidtávú bajnok volt 2017-ben. E tojó egyik unokája lett Sami legjobb fiatalja idén, a „319”-es egyben a „Harold” KH unokája is!

Ezúton szeretné megköszönni a Pintér testvéreknek e kiváló alapanyagot, tanácsokat és mindenféle önzetlen segítséget. Úgy gondolja, hogy az Elit versenyzőknek egyedülálló állományuk van Magyarországon. Sok sikert kíván elkövetkező aukcióikhoz és a további versenyzésükhöz. Biztos benne saját példájára tekintve, hogy megéri galambjaikba fektetni a bizalmat. Romániában számtalan tenyésztőnél bizonyították már páratlan képességeiket.

A Galambaukcio csapata nevében köszönjük szépen a rendkívüli visszajelzést Nagy Sámuel, kívánunk további sok sikert fiatal Sporttársunk! A legjobb utat választottad a siker felé, ne térj róla le soha!

Üdvözlettel: Szalai Gábor