A szerző előszava:

Nagy megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, Péter hívott a következő riportalanyom ha elvállalom Kócsó János lenne. Nevét nem egyszer hallottam már akár Nagy-Varga Viktor által, de fogalmam sem volt arról a hihetetlen galambász életpályáról, amit találkozásunkkor csongrádi házában mutatott be. Már az időpont egyeztetés ügyében megejtett telefonbeszélgetéskor kiderült számomra, egy Úriemberrel lesz dolgom, nem is kellett csalódnom. A tiszteletét mely sem életkoromból, sem -hozzá képest- eredményeimből alapvetően még talán feleennyire sem járna minden percben éreztette János. Anélkül, hogy repülőre kellett volna ülnöm kaptam „egy csipet Belgiumot” vendégszeretetből és Sporttársiasságból, amit ezúton is köszönök és jó egészséget kívánok!

Kócsó János 1954. január 1.-jén lépett be a Magyar Postagalamb Sportszövetség kötelékébe, tizenhárom évesen. Szerette az állatokat, az anyai nagymamánál találkozott már galambokkal bár azok házigalambok voltak. Akkori időkben még rendőrségi engedély kellett, hogy valaki postagalambokkal foglalkozzon mert hírközlésre, üzenetküldésre is használták őket. Édesapja elkísérte, kikérték a tartáshoz szükséges iratokat. Hamarosan megkapta a hatósági engedélyt,  elkezdődött immár hivatalos postagalambász pályafutása. 114 Sporttárs volt Csongrádon, János a rajztanárától László Kókai Antaltól, aki az ottani egyesület elnöke volt, kapott egy kiváló versenymadarat mellyel első év őszén a fiatalok versenyén első díjat nyert! Az idősebb sporttársaktól továbbiakat, és máris egy fantasztikus gárda állt rendelkezésére.

1959-63-ig Budapesten majd Szegeden tartózkodott, ez idő alatt nem volt alkalma reptetni. 63-tól aztán újra régi galambjaival kezdett versenyzésbe kisebb-nagyobb sikerekkel. A küllemet előtérbe helyezve inkább csalódások érték, elmaradtak az átütő sikerek ezért elhatározta a mindenkori genetikára alapozva olyan versenygalambok beszerzésébe kezd amik főleg a hosszabb távokon nyújthatnak majd számára kimagasló eredményeket. Újházy Pétertől vásárolt egy pár fiatalt, tiszta vérű Fabry-t melyek későbbi lekeresztezésével valamint gondos tenyésztői munkája gyümölcseként Első Osztályú versenyzővé vált a Dél-Duna és Dél-Tisza Versenykerületekben. Azonban ennél is többre vágyott, 1974-ben elhatározta kimegy Belgiumba és az ottani „Nagymenők” állományának legjobbjaiból szerez be közvetlen gyereket, vagy ha van rá mód magát a klasszist, példának okáért egy Barcelona National 4. helyezettet megvásárolt, melynek vételi ára az akkori értékrendhez mérten két kiváló ló árával vetekedett. Egy 1977-es fotón az Eijerkamp család galambszakértőivel látható, a kezében lévő galambbal tért haza innen.

1980-ban a 999 km-ről Rostockból rendezett Pénzdíjas meghívásos versenyről érkező első 25 galambból 4 db az övé lett. 7. 8. 19. 23. helyezést értek el, más tenyésztőnek innen még 2. galambja se volt az első 25-ben!

1981-ben két Hosszútávú út lett kiírva ugyanazon hétvégére. Egyik Délről Gefgelia 650 km-ről került megrendezésre ide ment három Tojó. A másik Északi irányból 900 km fölötti út, ide 3-3 Kócsó Hím utazott -2 csapat- Kottek Károly kíséretével egyben Startfelelőseként. A kiírt Rostock helyett rossz idő végett másik helyszínről Gargelagen Városból 930 km-ről megtörtént a Start! 10 méteres gerenda volt elfektetve udvarán melyet két akkori NDK-s, egy nagymegyeri Sporttárson kívül Magyar galambászok ülték végig a versenyekről landoló galambokra várva. A hosszabb útról este elsőként érkezőt követő 59. percben meglett a befutója, ezzel Nemzeti Első csapatot fogott!  A bekosarazott 9-ből végül 8-at helyezett…..

1982 Februárjában Díját a Gundel Étteremben a Magyar Szövetség által rendezett Gálán vehette át, ahova a Belga Sporttársak saját buszukkal és családjaikkal érkeztek üdvözölni a Nemzeti Csapat Bajnokot a Belga Szövetség által felajánlott Díjjal!

1985-ben elmondása szerint 16 olyan Első Osztályú Állományról tudott az Országban melyeket tiszta vérben az Ő galambjaiból tenyésztettek.

1990-ben 867 km-ről Magdeburg-ból 3 perc alatt 4 galambja érkezett. Akkortájt is elképzelhetetlennek számított, de manapság sem látni listán vagy hallani hasonlót. Ez évben lett harmadszorra Országos Hosszútávú Bajnok, mellette gyönyörű egyéni és csapatgyőzelmekkel büszkélkedhetett.

1990 őszén Robert Desmeth Mathijs sürgette, öltözzön szép ruhába mert mennek az esti minden évben Pervíjze-ben megrendezésre kerülő Belga Díjátadóra és Gálaestre. Nem értette a dolgot hiszen csak meghívóval lehetett részt venni az eseményen, ezt azonban tudta kívül a Belga barátok már előzőleg kérelmezték számára. Megérkezvén a helyszínre az épületen a Belga és Holland zászló között a Magyar zászló lobogott…. Meghatódva vehette át a 60. Születésnapjára kapott Emlékszobrot és a 24 karátos aranygalambokkal díszített Díját melyeket addig csak Belga Ászok kaphattak!

Az idő múlásával valamint a szoros barátságok megköttetésével tiszteletbeli Belga klub taggá választották, mellyel immár 20 éve a 6640 Csongrád, Bajza utca 10.-es szám alá alanyi jogon jár a De Duif című Belga Szaklap……

1990-2000-ig kint élt Belgiumban, Kelet és Nyugat-Flandriában ahol szobafestő mázolóként megismerkedett a Világ Elit galambászaival többnyire munkái során. Néhány név a teljesség igénye nélkül akik dúcában járt és Naplóbejegyzés készült róluk közös fotóval, dedikálva és baráti jókívánságokkal teleírva, melyek a cikk végén megtekinthetőek lesznek. A piros bőrkötéses szenzációs életút naplót fellapozva egy-egy nagy név mellé jönnek a jobbnál jobb színes történetek, átadni ezt az élményt írásban nincs még talán megfelelő képességem, úgy gondolom a beszédes fotók megteszik ezt helyettem….

Verstrate, Tournier, Cattryss-Beuselinck, Chris Heberrecht, Toye Silver, Andre Litaer, Norbert Normann, Steenbergen, Jozeph Hendrickx, Julien Vaneenoo, Simon Callens, Vanhoucke, Vanhee, Van der Wegen, A. Vermote, Van Den Broucke, Frans Wein, Anton Ligtenberg, Jos Thone, Roger Vereecke, stb stb……

Etein Devos, kinek kapcsán érdekességképpen említem a 90-es évek elején eladott „Kleine Didi” nevű galambot, melyet még a mostani viszonylatba nézve is elképesztő 35 Millió Forintnak megfelelő Márkáért vásárolta meg Heinz Zegmüller tüzépes vállalkozó. – Természetesen Jánosnál volt közeli rokon belőle – …….

Robert Venus-tól Peppermansokat hozott elsőként az Országba. Venus-t a egyik legnagyobb galamb szaktekintélyének tartja azóta is, Ő hajtott végre elsőként a Világon mesterséges megtermékenyítést Postagalambokon!

A számtalan kiválóság között kikkel megismerkedett, rengeteg igaz barátság köttetett a kint töltött egy évtized alatt, életre szóló is akadt Roger Desmeth Mattijs-sal aki a mellékelt fotón köszöni meg Barátságát, és a naplóba írt sorokkal üzeni,  „Még élnek ez tartani is fog !”  Barátja halála mai napig tartó fájó pont János életében……, az értesítő elvesztéséről csatolva van naplóban. Közös fényképeiket gyakran nézegeti, kedves emlékét örökké őrzi. Négyszer járt R. Desmeth Mattijs Úr a csongrádi galambdúcban.

Közel 400 db galamb van az emeletes kerti dúcokban, melyeket így 80. életévéhez közel is egyedül lát el. Amikor világosodik már megy ki közéjük takarítani, mikor sötétedik pedig elköszön tőlük aznapra. Napközben telefonon sem lehet elérni, minden szabadidő a galambokra van szánva. Tenyészete 50 pár eredeti Holland, Belga és ezek közvetlen leszármazottaiból áll. Engem leginkább a Cattrysse-ok fogtak meg közülük. Fantasztikus galambok, csodálkozva nézem ezeket a hatalmas szárnyakat, óriási testet és hátat, a nagyon vastag tömött tollazatot, de az utóbbi évtizedben 2 szomszédos Országban elért eredmények azt mutatják ha más kép van a fejemben az igazi Hosszútávú galambokról, hát nagyban tévedek!

2010-ben a Lengyel Olimpián Fiatal Világbajnok 3. lett egy általa gyűrűzött Taiwanra importált fiatal. Gazdájának magas pénznyeremény, Jánosnak egy szép kupa és páratlan emlék jutott. Fantasztikus érzés más Kontinensen sikeresen versenyző galamb tenyésztőjének lenni! -mondja-

Szlovákiában Kocsis Lajossal társult és „Kocsis-Kócsó” néven 12 évig területi Bajnokok és 4X -es Régiós Bajnokok lettek! A közelmúltban rendezett Nyitrai Olimpián közölték velük, mivel nincs Jánosnak állandó Szlovák lakcíme így elmarasztalják a Díjátvevésektől. Úriember lévén ehhez egyebet nem kívánt hozzáfűzni…..

Szerbiában Asztalos József Barátjával „Asztalos-Kócsó” néven társultak. János tenyészt 40-50 fiatalt majd kiviszik őket, Asztalos Sporttárs pedig versenyezik velük. Az elmúlt 10 évben 54 galambjuk szerepelt Szerb Országos Sport Kategóriák első 3 helyezett valamelyikében! A legutóbbi Poznań Olimpiára 4 galambjuk jutott ki,  ahonnan kimagasló teljesítményükért C és E kategóriából Érmet is hoztak melyeket nagy büszkeséggel mutat….

 

2019-ben rábeszélte magát, három hosszú útra küldjön a Derby Klubba amolyan bizonyítás gyanánt a Sporttársaknak cseppet sem kopott sem galambjai, sem az Ő tudása a hosszú évtizedek alatt. 5-5-5 galambot kosarazott kéthetente.

Az első út Halle volt 791 km, innen 3. csapatot stoppolt 275 Tenyésztőből! Az első galambja 1021 mp-el érkezett, rá bő egy órára pedig már meglett az 5 / 3-as befutója!

A második nagyon kemény Kriwitz-Salzeweld 928 km, ahonnan az 5-ből 5-öt helyezett még másnap reggeli érkezésekkel is!

A harmadik egyben a szezonzáró egy szintén nehézre sikerült versenyen,  neki 1000 mp alatti 761 km-es Lipcséből 2  galambja érkezett még aznap este!

Azt gondolom egyik verseny nehézségét a dúctávolság miatt sem kell külön magyaráznom senkinek, elképesztő Sportteljesítmények állnak ezen galambok mögött!

Jelen referenciái között: Nagy-Varga Viktor, Bodzán Sándor, Hindulák Antal, Keller Sándor és Nyakas Ferenc akiket említene, ők tiszta vérben tenyésztett Kócsó galambokkal értek el kimagasló sikereket. Ha kihagyott valakit ezúton elnézést kér érte!

Aukcióján 65 évnyi galambász múlt kemény, kitartó munkájának gyümölcseit tárja elénk. Azt gondolom nem lehet kérdőjeles a fent írottak alapján egyik madár sem! Kívánom, olyan helyre kerüljenek ahol kiváló génjeik, páratlan teljesítő képességük,  küzdeni tudásuk, akaratuk maximális kihasználásra kerül.

 

Sporttársi Üdvözlettel: Szalai Gábor