Volt szerencsém Istvánnal tavaly riportot készíteni „Mint a villám” címmel amit az alábbi linkre kattintva olvashattok:

https://galambaukcio.hu/mint-a-villam-grampsch-istvan/

István számtalan bemutatkozón túl van, eredményei 2008 tól-2020-ig mindenki számára akár a Facebook-on is elérhetőek. Megpróbáltam ezúttal kimondottan a tenyésztésre fordítani ezen cikk mondandóját. Kérdéseimre, ő hogy tenyészt, mit tart fontosnak, mi az a mérce ami alapján egy galamb megkaphatja a “tenyészgalamb” titulust dúcában? Lényegretörően válaszolt, hivatkozott a napokban megjelent e témával foglalkozó írására. Ennek témája a most árverésre kerülő 4 éves galambok melyek gondolatokat ébresztettek benne, így cikkírásra szánta el magát. Mindig megfontolt munka előzi meg egy-egy ilyen iromány megjelenését, ez alkalommal sem véletlenül választotta címének:  “Amikor a hülyeség szembe megy az ésszerűséggel”-t.

Lássuk ebből a kérdéseimre vonatkozó részeket:

„Szűk családi, baráti körökben, örökzöld téma galambjaink létszámcsökkentése. Mindig igyekeztem őszintének, egyenes embernek maradni, azonban be kell vallanom, ennél a kérdésnél mindig elbukok a 100 db-os összlétszám kérdése végett, ami továbbra is álomhatárnak tűnik. Minden évben kitűzött szelekciós rostán kell versenyzőinknek átmenni a bennmaradás feltételeként, ez már egy bizonyos létszám stophoz ad támpontot.

Ha az 1 éves teljesíti a tenyészdúcba jutás feltételeit – melyek alább felsorolásra kerülnek – , a magas létszám ellenére bekerül tenyésztésre. Itt kiválóságát már ismerve bizonyíthatja a jó tenyészgalamb elvárásainak feltételeit is, ha ez nem jön össze versenyteljesítményétől függetlenül a bizalmat nem élvezheti tovább! Három évesen 1 év kihagyással lehetőséget kap újból a versenydúcban.

Gyakorlatban azt látom, hogy többségében 500 km-ig rövid és közép távon 3 éves korukra, – a folyamatos terhelés végett ezidáig jól teljesítő –  versenyzőink teljesítménye, motiváltságuk arányosan csökken. Bizalmat, lehetőséget már inkább fiatalabb generáció tagjainak biztosítok, itt jön a képbe eszmefuttatásom címe.

Meggyőződésem, hogy többségében az 1-2 %-on belül teljesítők közül kerülnek ki a legjobb tenyészgalamb várományosok. A magas létszám végett, és mert még nincs meg a bejutási limit, a tenyésztésre egyenlőre nem kaphatnak lehetőséget. Amikor 4 évesen a versenypályafutásuk végén, életpályájukról összképet készítünk, a sok élhelyezés mellett a Top 10-et kiemelve meglepetéssel vesszük tudomásul, hogy teljesítményük a szigorú szelekció által többségében 3 %-on belül maradt. Ekkor jön el számomra az a lelki megpróbáltatás amit nagyon nehezen viselek. Meg kell váljak azoktól a kedvenceimtől, akiket nem mellesleg eddig családtagként szerettem,  akik mindent megtettek azért, hogy ebben a sportban együtt sikeresek lehessünk, el kell engednem mert az általam felállított mércét pld. a 3 db kerületi első díjat még nem tudták teljesíteni.

Számtalan esetben saját dúcombeli társaik előzik meg őket. Szövetségünk által hozott határozat amivel egyet érteni nem tudok, melyet 2 éve egyedüliként Európában  kizárólag Magyarországon vezettek be, az azonos időben együtt érkező galambok rangsorolása a listákon. Ha 3-5 galamb egyszerre, azonos időben érkezik Uraim, akkor azok mindenkori helyezési száma is azonos kell legyen! Ha 5 db elsőnek akkor az 5X 1. Díj! Egy „tollvonással” elvesszük a galamboktól ezeket a fantasztikus helyezéseket, újra kell gondolni ezt…..

A tenyészdúcba kerülés három alapfeltétele:

  1. Mivel galambjaink jó minősége a biztosíték arra, hogy eredményes tenyésztők maradhassunk, a tenyészdúcba jutáshoz a versenydúcból 3 db Kerületi Első Díj szabadkártyát ad.
  2. Mivel függőségi viszonyban vagyok galambjaimmal, nem tudom megállni, ha igazi bajnokjelöltet sejtek mozgási környezetemben, és lehetőségem van rá, igyekszem megszerezni azt vagy annak közvetlen gyerekét! A lehetőségért köszönettel tartozom a 90-es évek végén Steven van Breemen-nek majd a mai napig jó baráti kapcsolatot tartó Ad Schaerleckens-nek és Peter Theunis-nak. A tőlük származó minden igényt kielégítő, kiváló minőségű, fantasztikus galambokért.
  3. Már idősödő de sok örömet szerző tenyészgalambjaimat próbálom még időben rögzíteni, akár a legszorosabb rokoni kötelékig. Ezekből a legjobb vitalitással bírókat hagyom meg tenyésztésre, többnyire nem is csalódom értékükben. Őket távoli rokonnal, vagy 100%-ban idegen, de már bizonyítottan tenyésztésben bevált galambbal kombinálom, általában nagy sikerrel.

A szelekció hobbink legalább olyan fontos része, mint a jó galambok jelenléte dúcunkban.

– Mit értek a szelekció fogalma alatt?

Az általam meghatározott, kitűzött cél elérését, annak szinten tartását ami ezáltal egyensúlyban marad. Írok pár sort az Általános Bajnokság híveiről. Itt a jobb tenyésztők szelekciós szintje, ha jól akarnak szerepelni a Bajnokságban, akkor az ötös befutónál 3-at az első 80-ba, a fennmaradó kettővel pedig 150-en belül csapatot kell fogniuk, ehhez szelektálják galambjaikat, ők vannak többségben. A kisebb csoport 5 %-on belüli helyezési szintet tűz ki éves viszonylatban versenyzői részére. Tenyészgalambnak gyakran az 1 %-ban szállók közül választanak. Ezekből sokkal nagyobb eséllyel születnek jobb utódok, bajnokok, mint az előző csoportból. A bajnokságokat is többnyire már ők nyerik és a motiváltságukat ha szinten tartják vagy még fokozni tudják, a díjkiosztók sokáig róluk fognak szólni!

A versenydúcban a teljesítmény utáni szelekció jelenlétét legalább olyan fontosnak tartom mint a jó galambok meglétét vagy kitenyésztését. Szembe találom magam akarva akaratlanul a 3. generációs bajnok galambokkal a tenyésztésben. Fontos egyben elvi kérdés, hogy ők soha nem kerülhetnek eladásra! Az ő feladatuk a 4. Bajnok generáció jelenlétét biztosítani. Ha a szelekció fontosságát a tudatosságot mindig szem előtt tartjuk a verseny és tenyészdúcban egyaránt, a várva várt siker, már nem is tűnik olyan távolinak…..

Nem panaszkodhatom, hiszen galambjaim általában kitesznek magukért. Mégis örökké foglalkoztat a gondolata még jobb, minőségi galamb beszerzése vagy kitenyésztése körül, ez egy egészséges gondolat még azok körében is, akik már bizonyítottan sok szép díjjal rendelkeznek. A szinten tartáshoz, valamint a még magasabb célok eléréséhez, motiváltságunk megerősítéséhez mindezekre szükségünk van. Igaz annak ténye is,  egy jó minőséggel bíró dúcnál jobb galambok beszerzése egyre nehezebb feladatnak tűnik.

Aki figyelmesen elolvasta e sorokat láthatja, hogy első díjas 1%-ban repülő galambokról beszélek. Ahhoz, hogy bajnok legyél, Te magadnak kell egy mércét felállítani. Sohase arra figyelj, hogy környezetedben mi a szokás. Természetesen a mérce csúcsát fokozatosan kell elérni. Ne kapkodj, keress magadnak egy megbízható tenyésztőt ahol a galambok gyakran repülnek az 1 %- ban. Az sem baj ha nem csapatbajnok az illető. Arra is figyelj, hogy milyen időben szállták ezeket élhelyezéseket. Az igazi értéke az első Díjnak, szélcsendbe, vagy szembeszélnél mutatkozik. Csak ilyen galambokból szerezzél be! Ezeket ne röptesd el, tenyésszél belőlük! Szakosodjál arra a távra, ahonnan jól szálltak a behozott madaraid! Találj ki magadnak egy rendszert amit a munkád mellett rendszerességgel el tudsz végezni. Ahogy a munkádba úgy a galambászatodba is legyen tudatosság, mindig tudjad mit miért csinálsz, és ha már nálad is jönnek az első díjak, meglátod a környezeted a Te szokásaidat akarja felvenni.

Számtalan alkalommal próbáltam igazamat érvekkel alátámasztani, hogy hobbink egy gyorsasági verseny, ezért az egyéni díjak, 1 %-on belüli helyezések jelentik az igazi értékét, súlyát ennek a műfajnak. Ilyen irányú erőfeszítéseim általában süket fülekre találnak, nah de ez nem az én bajom. Tevékenységünket versenyzés és tenyésztés terén gyors, bajnok galambok köré kell összpontosítani! Csak ezekből vásároljunk, hisz nagy eséllyel belőlük tudunk ismételten bajnokokat nevelni! Beszerzéseinket tudatosan, kellő körültekintéssel tegyük. Csak a szemünknek higgyünk, ahhoz meg egy hivatalos lista áll mindenkor segítségünkre. Figyeljünk erre, kevesebb csalódás fog érni bennünket….. „

Az Árverésre felkerülő 20 db többségében 2017-ben született versenyző három versenyéve alatt legalább 500 helyezést hozott. Ebből sokat az 5-6%on belül, tehát igen kedvesek István számára. A magas tenyészdúc létszám végett, nem került rá sor, hogy bármelyikből tenyésszen. Nagy esélye azonban annak, hogy sikeres tenyészgalambok legyenek, hiszen a genetikai alapok és a teljesítményük erre utalnak! Remélem minél többen szerencsésnek mondhatják majd magukat a születendő fiatalokkal.

A későbbiekben a vásárlók által felmerült kérdések megválaszolásában segítség képen, sok évtizednyi tapasztalatával készséggel áll rendelkezésre!

Sportbaráti Üdvözlettel: Szalai Gábor