Lényegesebb változás nem történt, ugyanazokból a csúcskategóriás madarakból tenyészt Árpi, Sinka Zoltán pedig nagy szerepet tölt be a versenygalambok hétről-hétre való felkészítésében! Kimagasló eredmény idén sem kerülte el a dúcot. 2022-ben a 140 aktív tagot számláló B-1 Szilasmenti Versenykerület Középtávú Bajnokság 1., Rövidtávú Bajnokság 2., Sprint Bajnokság 5. Hosszútávú Bajnokság 3., Általános Bajnokság 2. lett!

Tasi Árpád azon tenyésztők közé tartozik ellentétben sok más galambásszal, aki egy erős mezőnyt kihívásnak tart és nem ijed meg az esetleges konkurenciától! Az Országos versenyeken való megmérettetés még inkább tükrözik egy állomány értékét.

Liberec-ből az Egyéves Galambok Nemzeti versenyén 270 tenyésztő 2072 galambjából 481 km dúctávval 2., 7., 8., 10., 11., 13., 18., …. eredményt ért el! A II. Zónában 112 tenyésztő 872 galambjából 1., 4., 5., 7., 8., 10., 11., 15., stb. stb. stb….

A tavalyi Tasi Árpád aukció az egyik legkeresettebb, legsikeresebb aukciók közé

tartozott! A lehetőség újra adott a világ legkiválóbb madaraiból -akiknek ráadásul

eredményekben gazdag utódai vannak hazai „vizeken” erősödni!

– Kitől vásároljunk galambot?

Pár lényeges tényező, mely hozzásegít a szintlépéshez:

-Kimagasló, stabil eredmény.

-Tisztán -teljes mértékben- átlátható tenyésztés a származási lapokon!

-Erős mezőnyben való versenyzés!

-Régiós, Országos versenyeken nyújtott kimagasló teljesítmény.

( Ezen versenyeken még a részvételtől is több „állszent profi” visszariad)

Tasi Árpád az egyik, aki e fő kritériumoknak maximálisan megfelel!

Hajrá Sporttársak! A lehetőség adott!

Üdvözlettel: Szalai Gábor

A tenyészállomány gerincének bemutatása a tavalyi cikkben:

            2009-ben kezdődött galambászata az egykori b03-ban, majd a Kolumbiában folytatódott, az utóbbi években pedig a Derby Klub élversenyzői közé tartozik. Totál özvegy módszerrel versenyeznek, Árpinak elsősorban a vállalkozásra kell koncentrálnia így a galambokat egész évben Sinka Zoltán sporttárs látja el mesterien. A Beyers verseny és Zoontjens diétás prémium minőségű takarmányt etetnek. De Weerd és  Chevita gyógyszereket részesítik előnyben, a kiegészítőket a GHC-ban szerzik be. Heti több tréninget végeznek a versenyzőkkel időjárás függvényében. Háromszáz darab körül áll meg a téli létszám, melyből 140 versenygalamb, a többi nyilván tenyész. A forgatásos módszer szerintük a tojóknak jobban kedvez, ezt bizonyítja a tény, hogy legnagyobb díjaikat, Országos eredményeket, Olimpiai kvalifikációt is tojókkal érték el. A fiatalokkal nem versenyeznek, 20 magántréning és 1-2 közös út bőven elég nekik, vallják…..

            Első galambjait Horváth Károlytól szerezte be, ahogy az alap tanokat is általa ismerte meg melyekkel szép kezdeti sikereket ért el kerületi szinten. Szeretett volna tovább fejlődni, viszonylag korán jött  a felismerés, hogy ezt leginkább galambba lehet, így elkezdett szétnézni a Világ aukciós oldalain a legkeresettebb galambok közvetlen utódainak eredményeit és örökítőképességét tanulmányozta. Számos nagy név és világszinten elismert galambnév került látószögbe majd kipróbálásra. Nagy pénzekért vásároltak ha rövid időn belül nem hoztak klasszis utódokat, elajándékozta vagy selejtezte őket. Jelen állományának fő gerincét Geerinckx „New Freddy”, Van den Bulck „New Kittel”, Hooymans „Harry”, Gaby Vandenabeele -Ökrös Kálmán- „Góliát”-ja- vonalak alkotják!

A HU-2017-R-127200 tojója Derby Klub 2., az Ország 4. legjobb Hosszútávú madara, a Világ legjobb Hosszútávú galambja kategória Országos 5.-je! Apja a „888” „New Freddy” vonalból származó, a Pipa Elit Centerből vásárolt testvérpár egyike. Konkrétabban, a BE-15-4268887 tojó és BE-15-4268888 hím anyai nagyapja a „New Freddy”.  A „200”-as anyja pedig tiszta vérű Gaby Vandenabeele tojó Ökrös Kálmántól.

A „200”-as Édes testvére elérhető az aukción!

Apáról féltestvérei, a „138” és „168” is kiváló versenygalambjai.

Szűkszavúra fogta a bemutatkozást, szeretné ha olyan galambokhoz jutnának általa a Sporttársak amelyekkel szintet tudnak lépni eredményekben. A legkiválóbb tenyészgalambjai alól került fel 10 db fiatal, a szülők többsége a Világ legnagyobb tenyészcentrumához, és más ELIT aukciós oldalhoz kapcsolhatóak!

Sok sikert kíván a továbbtenyésztéshez, én pedig folytatom az alap részletesebb bemutatásával……

„New Freddy” vonal:

Pierre Mathijs BE09-5052387 „New Freddy”-je Rauw-Sablon X Vandenheede kiváló tenyészpárjától származik. Egyéves korára világszinten elismert versenymadár lett, nagyon nehéz utakon óriási díjakat szállt. Számos csúcsot állított be,  végül a Nemzeti Középtávú ászgalamb címe után 2011. Olimpia G. kategória 1. helyezettje lett majd tenyésztésbe került. Hat évvel nemzeti ászgalamb címe után nyilvánvalóvá vált, hogy „New Freddy” újra és újra képes rendkívül tehetséges fiatalokat adni, azonban Európában körülbelül húsz dúcban létezhet az a kiváltság, ahol „New Freddy” közvetlen gyerekei vannak. Mindössze 6 édestestvére született, ez azt jelenti, hogy a rá vonatkozó hivatkozások száma meglehetősen korlátozott! A kis számú referencia leginkább a minőségről szól, leszármazottai számtalan tartományi, régiós és országos díjat nyertek!

Unokájából a „Wacko Freddy” KH-ből és egy Geerinckx „Lieve” KtarT-ból két fenomenális testvér született, a „Porsche 911” és a „Boxster”!

A „Posche 911” 5. , míg a „Boxster” 8. hosszútávú Ászgalamb 2015-ben!

Boxstert 4 egymást követő héten tették hosszútávokra!  Szerdán kosarazták és szombaton 600-700 km-t teljesített, általában alig észrevehető fáradtsággal érkezett haza! Ugyanez vonatkozik bátyjára Porschére is, aki versenyekről hazaérve szinte ugyanúgy nézett ki, mint mielőtt betették. Ők azok a versenymadarak akiket heti rendszerességgel változatos időjárási körülmények között küzdhetnek a győzelemért! Kimeríthetetlen energiatartalékokkal bírnak!

„Kittel” vonal:

„Kittel”, 1. Nemzeti Ász a fiatal madarak között 2013-ban. Számos, az ő vonalára épülő dúc referenciáinak hosszú listája mellett a Flanders Collection rengeteg díjat nyert az utódokkal. 2015-ben például lenyűgöző 37 első díjat szálltak idősebb madaraik, éveseik és fiataljaik együtt. Az évesek és öregebb madarak sprintben hat, középtávon nyolc, (rövidebb) hosszútávon tizenkét díjat szálltak. További érdekesség, hogy ezek mindegyike tojó volt! Szinte nyomonkövethetetlen a „Kittel” KcsH-hez köthető kiváló utód szerte a világon.

Heremans x Van den Bulck kombinációból is szenzációs galambok keltek. Talán az „Olimpic Rosita” a legismertebb ezen keresztezésből született versenymadár. „Olimpic Rozita” apja „Kittel” anyai oldalról két ikonikus Heremans galambra vezethető vissza,  „Nieuwe Olympiade” és „De Safier” 2012-ben tarolt, kiemelkedő eredményei a képen olvashatóak…..

„New Kittel” pedig 5X 1. díjas klasszis 2015 Budapest Olimpia 1. „Kittel” Édes Testvére!

Számtalan szupersztár utód köthető a „Kittel” nevű kiválósághoz, Árpinál a Fakó vonal működni látszik, 1 db az aukcióra is felkerült belőle!

„Harry” vonal:

Jan Hooymans klasszis verseny, később tenyészmadara „Harry” lehetővé tette, hogy nemzetközileg is elismert tenyésztővé váljon! „Harry” a legendás Jonge Bliksem x Dirkje pár leszármazottja. A NL07-2007621 KKH egymaga új fejezettel bővítette Jan Hooymans sikertörténetét, köszönhetően a Blois és Chateauroux versenyeken elért 37.728 galamb és 22.340 galambbal szembeni fantasztikus győzelmeinek! 2009-ben elnyerte a Nemzeti Hosszútávú Ászgalamb 1. címet! Utódai lenyűgöző szárnyalásairól annyit, hogy  2017-ig „Harry” fiai és unokái 27 első díjat nyertek!

Fia a NL2016-1663140 „Harry Junior” a fenomén „Harry” leszármazottainak legújabb generációjából született. Ez a galamb remekül tükrözi Jan Hooymans tenyésztési kompetenciáját. Az első tenyészévében (2017) nem kevesebb mint négy olyan fiatalt adott, akik rendkívül sikeres versenyzői karriert futottak be. Ami nagyon lényeges, ezek a fiatalok különböző dúcokban versenyeztek, többször repültek 6-8000-es létszámokból egyszámjegyű helyezéseket ami sokat elárul bennük rejlő lehetőségekről. Jan Hooymans Sporttárs mellett, Christian van de Wetering és Ad Fortuin /PIPA-ügynök/ vizsgálta kézben„ Harry Juniort”, és a következőket mondták el róla: – Biztosíthatjuk Önöket, hogy ez a kék tenyészhím egy rendkívül jó képességű galambnak tűnik, puha tollakkal, erős farokcsonttal, kiváló izomzattal! Jan Hooymans szerint  ennek a galambnak a számára jól ismert jellegzetes „Harry” alakja van, széles mellkassal, extra izomzattal. A találkozó során észrevehető volt, hogy egy ekkora név is mint Jan Hooymans még mindig elérzékenyül, ha olyan galambot  tart kézben mint „Harry Junior”….

Tasi Árpád 2020 Derby Klub I. Zóna Budapest Általános távú Bajnoka! Középtávú Bajnokság 1., R300 Bajnokság 1., Rövidtávú Bajnokság 2.! Nem lehet kérdéses tehát ezen mesés eredményekkel büszkélkedő, a Világ elitjébe tartozó szenzációs madarak örökítő képessége!

Végül a közhely, mely szerint „a származási lap nem tud repülni!” ….

Részemről ha a lap nem is, de mindenképp könnyebb a biztos utat választani és maximális bizalommal fordulni a kiválasztott tenyésztő irányába, majd vásárolni a legjobbjaiból, mint „belenyúlni” az ismeretlenbe……

Szalai Gábor