A szerző előszava:

Csongrád felé haladva azon tűnődtem vajon mi tarthatja a lelket ennyi évtizeden keresztül az emberben? 1954. Január 1.-e, a Szövetségi kötelékébe lépés óta soha nem múló munkakedvvel dolgozni az állománnyal, hajnali fél 5-től szolgálni, minden nap takarítani akár estébe nyúló etetéssel végezni mostanra 81 évesen. Arra jutottam, hogy az igaz galambász szív ehhez már kevés, életforma megnevezés talán-talán szóba jöhet, de leginkább a madarak családtagként való kezelése lehet ami fenntarthatja a rendszert. Kócsó Úr -János- , az élet adta nehézségek ellenére is ugyanazzal a mosolygós, szeretetteli arccal nyitotta a kaput ahogy tőle már megszoktam. Kaptunk kisfiammal ízelítőt a 10 év kint töltött idő alatt elsajátított Belga vendégszeretetből, amit ezúton is hálásan köszönök!

A Kócsó Jánosról készült előző két írásom az alábbi linkeken érhető el:

               János elmondta, a fogyó időt és energiát érzékelve arra a következtetésre jutott nem tudja folytatni az eddigi megfeszített munkát a galambokkal. Idén még letenyésztette a szokásos 40-50 fiatalt Szlovákiába és Szerbiába társainak, de az idei esztendő lesz az utolsó amiben erre sor kerülhetett ebben a formában. Aukcióra kínált 3-6 éves szám szerint 35 db tenyészmadár mindegyikének gyereke 2022-ben ismét abszolút sikeresen szerepelt a két ország ranglistáin.

Szlovák társa megnyerte a Komárno Versenykerület Maraton Bajnokságot, Hosszútávú Bajnokság 2. helyezett lett, Hosszútávú és Szuper Hosszútávú Ászgalambjai szintén előkelő helyen végeztek.

Szerb társa újra Nemzeti Hosszútávú Bajnok lett. Egy Pepermans véralapú madaruk a „Figo” vonalból Általános távon Nemzeti 2. Ász galamb 14 út 14 helyezéssel a szárnyaiban. Az elmúlt hét Olimpiára összesen 22 db madaruk jutott ki Szerb színekben!

A Jánosnál lévő Pepermans törzs kiindulási alapja a 10X 1. díjas „De Goen”  nevű csúcsmadár!  A „De Goen” 33077-63-88-as Sk hímet Antoon Reynaert fiatalként vásárolta Andre Dierick-től. „De Goen” a „ De Sultan” névre keresztelt a Dierick dúcban 9X1. Díjat repülő madár fia, a „De Zorro” unokája, aki eredeti Louis Pepermans galamb volt.  A “De Goen”-ről és leszármazottainak fantasztikus szárnyalásairól a folytatásban kicsit bővebben.

A 2000-es évek elején a világ számos országában a tenyésztők a Reynaerték által tenyésztett, birtokolt bámulatos verseny és tenyészgalambról, a „Figo”-ról beszéltek. „Figo” nem csak arról lett hírhedt, hogy 12.266 galambból nyerte meg az 1. National Bourges-t, hanem leszármazottai is felelősek lettek hasonló nagy győzelmekért. Csaknem 100.000 madár versenyezett ebben az időben a nyugat-flandriai tartományban. Számos szakértő egyetértett abban, hogy 2001-ben a „Figo” volt a legjobb középtávú galamb Belgiumban.

A ‘Figo’ csodálatos madár, sasra emlékeztető merev, szigorú pillantással megáldva! Évesként 7, 5 és 2 perces előnnyel háromszor szerezte meg Chartres-ból az 1. díjat. Aztán 2001-ben kétévesen még lenyűgözőbben versenyzett. Május 6-án 1. díjat nyert a 176 km-es Clermontból, június 23-án pedig 1. díjat Chartesból 296 km-t 4 perces előnnyel. Június 30-án Tours 1. díja 426 km 593 galamb ellen ismét 8 perces előnnyel. Július 21-én az 1. díj Bloisból, 388km. Hamarosan jött a National Bourges, ezúttal 425 km-en 15 perces előnnyel szerezte meg az I. díjat. Az egész Nyugat-Flandria tartomány 1. díját 4 perces előnnyel 1213 galamb ellen, egyúttal a Nemzeti I. díjat 12.666 galamb ellenében. Összességében 2 év alatt kilenc 1. helyezést ért el, gyakran több percnyi előnnyel!  Ezen díjakon kívül még több szenzációs élrepülést hajtott végre a lenyűgőző „Figo”. Ő volt az a galamb, melyet Antoon és Hilde soha nem adtak el a világ összes pénzéért sem!

Antoon és Hilde Reynaert évek óta a sikeresek voltak Nyugat-Flandriában, ami a tartományi Ászgalamb és a Top eredményeket illeti. Antoon Reynaert a 65 éves asztalos akkortájt már több mint 50 éve galambászott. Lánya, Hilde gyerekkora óta a galambsporttal együtt nevelkedett. 1988-ig nem voltak nagy eredmények, mivel nem volt elég ideje hobbijára. 1990-től aztán „De Goen” által a dolgok megváltoztak, és elkezdődött a Reynaerts-ék sikertörténete.

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején a ‘Goen’ (The Good One) -A legjobb!- látványos Top Ász madár lett. Összesen csak két évig versenyzett, de ezalatt a rövid idő alatt tíz 1. díjat és öt 2. díjat nyert sok más fődíj mellett. Míg ‘Goen’ nagyban versenyzett, már neveltettek vele fiatalokat, akik kezdettől fogva első osztályúak voltak. Hamar rájöttek, hogy nem csak kiváló versenymadár, hanem kiváló tenyész is egyben. Értékét hatványozta, hogy fiai és lányai jó versenygalambok, kiváló tenyészmadarak lettek. Számos versenydúcban nagyon hamar felismerték a „Goen” utódok minőségét. Aztán a ‘Goen’ 1992-ben egy ‘647’-es gyűrűszámú fiatalt is felnevelt, melyet „Schicht”-nek neveztek el. Éves korában egyetlen díjat sem repült, majd mikor a kétéves kort elérte hirtelen bajnok lett! Három évig versenyeztették, ezalatt hat 1. díjat, hat 2. díjat, két 4. és három 5. díjat, emellett jópár fődíjat elnyert.

!FIGYLEM!

A  „Schicht” B 3138647-92 fiatal madárként nem ért el semmit, ahogy évesen sem!

1996-ban tenyésztettek belőle néhány fiatalt. Az első a ‘De Favori’ volt B 3198825-96, mely 1997-ben évesen figyelemreméltó eredményeket ért el. Szám szerint tíz 1. díjjal egy évesen ő lett az 1. Ász galamb Nyugat-Flandriában, erre addig nem volt igazán volt példa!

A „Super Crack” B 3263118-95 ugyanezt a címet nyerte el. A „Super Crack” szintén a „Goen” unokája volt,  tíz 1. díjat, hat 2. díjat, két 3. díjat, valamint az 5., 6. és 10. díjat nyert. Egy évvel később a „Schicht”-ből kitenyésztettek egy tojót, a “Crissie”-t.

„Crissie” fia „De Keizer” B 3221723-97. A ‘De Keizer”’ 1998-ban megnyerte a Nyugat-Flandria 1. Ászgalamb címét szintén egyévesen. Évesként hét 1. díjat, három 2. díjat, valamint 3. és 4. díjat repült. 

Mindhárom kiemelt galamb a ‘Goen’ unokája!!

A „Figo” apja szintén a „Schicht” B 3138647-92 volt, a híres „Goen” unokája. Közvetlen testvére a „De Keizer”-nek. ‘Figo’ és a ‘De Kiezer’ anyja a ‘Crissie’ tojó!  „Figo”, nevéhez megszámlálhatatlan számú kimagasló, klasszis madár köthető! Antoon és Hilde Reynaert neve világszerte ismertté vált, mert továbbtenyésztett madaraik kivételes tehetséggel lettek megáldva, rengeteg örömet okozva a vásárlóknak. Kees Bosua figyelmét sem kerülte el a lenyűgöző díjak hada, bevitte a „Figo” vért kolóniájába, a hatás lenyűgöző lett, rengeteg kimagasló eredmény született:

2003 1. Országos Középtávú Bajnok 

2004 1. Országos Középtávú Bajnok 

         1. nemzeti „Ász” fiatal galamb

2005-ben négy Olimpikon madár Porto-ban!

        1. és 2. díj  Le Mans- ból 99.104 tartományi, az összetett listán 120.936 madárból!!!!

Kees Bosua rekordnak számító NÉGY alkalommal nyerte el a Holland Aranygalamb-díjat!

A közelmúltba tekintve kiemelkedő galambeladás köthető a „Figo” madárhoz. Gino Clicque 360.000 Euróért a Pipa árverési oldalon elkelt „Golden Prince” nevű madara apai oldalán fellelhető a csodás „Figo”.

Kócsó János jó barátja Robert Venus, akitől nem csak nagyszerű madarakat hozott. Az öröklés törvényszerűségének felfedezéseiben fényévekkel kortársai előtt jàró baráttól rengeteget tanulhatott a tovább tenyésztés fortélyairól. Vizsgálhatta a Nemzeti díjasok szüleit, Robert minden felmerülő kérdésre készséggel válaszolt, szívesen tanította, osztotta meg feljegyzéseit, tapasztalatait, hogy a tőle elkerült madarakból minél hamarabb klasszis utód születhessen. Robert Venus vásárolta meg többek között a „Crissie” testvérét „Sissie”-t, mely tojó utódaihoz összesen 14 Nemzeti első díj köthető! Venus Állategészségügyi szakon végzett, inszeminátorként tevékenykedett, Ő volt az első a világon aki galambspermát vételezett és szintén elsőként mesterségesen termékenyített meg postagalambot. Louis Pepermans szomszédjaként nőtt fel, megtörtént esetként írja az egyik Belga könyvben, hogy kétéves korában az egész falu őt kereste mert eltűnt. Az egyik Pepermans fészekben találták meg ahol napközbeni sziesztáját töltötte éppen. 🙂 Mestere, Louis halála után a galambjait elárverezték, Robert Venus nyomon követte a legjobbak hová kerültek, később ahogy módja engedte visszavásárolta őket vagy közvetlen leszármazottaikat.

Fotó: Robert Venus és Kócsó János

Fotó: Etien Callens, Kócsó János, Robert Venus

A Robert Venustól hozott galambok utódai az aukcióra felkerült madarak közel egyharmadát képzik! Keressétek bátran közöttük a fent emlegetett csodamadár nevét! 🙂

Hosszútávra a Coppenolle, Van der Wagen, Etein Devos, Tournier madarak ajánlottak. Középtávra és erős középtávra főként a fent említett Venus -Pepermans- madarak leszármazottai. János említi, nem elhanyagolható adalékként, hogy az állományban nélkülözhetetlen Tournier törzs leszármazottaival szerte a világon 35 db személygépkocsit nyertek.

Dúclátogatásai során megfordult Verstrate, Tournier, Cattryss-Beuselinck, Chris Heberrecht, Toye Silver, Andre Litaer, Norbert Normann, Steenbergen, Jozeph Hendrickx, Julien Vaneenoo, Simon Callens, Vanhoucke, Vanhee, Van der Wegen, A. Vermote, Van Den Broucke, Frans Wein, Anton Ligtenberg, Jos Thone, Roger Vereecke sportbarátainál.

A hazai szakirodalmakat említve nyílott a szekrény, büszkén mutatta a hét kötetből álló könyvsorozatát, a Belga bajnokokról készült riportokkal 1816-1985-ig bezárólag! Szerző: Jules Gales, mindegyik példány dedikált a szerző által „Kócsó János barátomnak” címezve!

Minden látogatásom egyúttal utazás a múltba. Rengeteg élménnyel, fantasztikus történettel, emlékkel gazdagodom. Kiváló galambokkal találkozom, egy remek ember vendégszeretetét élvezem!

– Kell ennél több? Nem hiszem……

Szeretnék jövőre is menni, szeretnék dicsekedve beszámolni az általa tenyésztett csodák utódainak jó szerepléséről akár a dúcomból, akár a vásárlók visszajelzéséből!

– Köszönök mindent Tisztelt Kócsó Úr, Kedves János!

Üdvözöletttel: Szalai Gábor