Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy ellátogathattam felmenőim szerinti szülőföldemre, a Rábaközbe, és egy olyan kivételes állományt nézhettem meg, ami visszaadja a hitét bárkinek, aki a galambok minőségét tartja a lényegnek, minden más előtt.

Németh Károly 59 éves mérnökember, aki a 11. tagszövetség szokásaihoz képest kicsi, elit minőségű állományt tart fenn. A versenyzés maximálisan 30 özvegy hímmel történik, de ha a szezon kezdésekor 27, vagy 25 van a dúcban, annak csak örül, mivel a galambok élete így komfortosabb. Az utánpótlást 10 tenyészpár biztosítja. 40 éve versenyez, amiből az elmúlt 20 év a győzelmek hangulatában telt. A közelmúlt kerületi eredményei:   

2022

rövidtáv: 3.

szuperrövidtáv 3.

középtáv: 1.

extra középtáv: 1.

2021

rövidtáv: 3.

szuperrövidtáv: 1.

extra középtáv – 2.

2020

szuperrövidtáv: 3.

középtáv: 2.

extra középtáv: 2.

A romániai olimpiára négy galambja került ki, ami megdöbbentően ritka esemény! A Németh állomány minőségéről és a tenyésztő hozzáállásáról sokat elmond az az epizód, hogy a négy közül az egyiket versenyzésben tartja továbbra is, mert úgy érzi, valami akadályozta ezt a galambot, nem mutatta meg még, hogy mire képes igazán!

Korábban jó eredményeket ért el hosszútávon is, de úgy érezte, hogy ezzel szétforgácsolja az erőket, hiszen nem volt elkerülhető a legjobb galambjai megosztása a versenyutak között. Ezért úgy döntött, hogy specializálódik, a rövid és középtávon versenyez, ami a győri kerületben így is 14 utat jelent.

Mint említettem, özvegy hímekkel versenyez, aminek az a magyarázata, hogy úgy gondolja, munkahelyi leterheltsége folytán nem volna képes a totál özvegységet ugyanilyen színvonalon művelni. Így nem kell a figyelmet megosztani, nem kell a nemeket külön kiengedni hét közben, és egy csomó egyéb gondot megtakarít magának. Szilárd meggyőződése, hogy csakis abba kell belevágni, amit jól tudunk csinálni, mert a nagy tervek nem sokat érnek, ha csak félig visszük őket végig.

Felkészítési módszere sok év alatt érlelődött, és vált igazán végiggondolttá, ami ilyen eredmények mellett persze amúgy nem is meglepetés. Az ellátás magas szintű. Alacsony borsótartalmú versenytakarmányt használ, melyet bélflóra javítóval, többféle gyógynövénykészítménnyel és sörélesztővel komplettál. Vedlési időben a napraforgó, utána pedig az árpa kap kiemelt szerepet. Az etetés logikája két verseny között a szikár visszafogottságtól a nagyobb adag irányába mutat. Az egészségvédelemre nagy figyelmet fordít, hetente pörzsöléssel fertőtlenít, a takarítás naponta kétszer esedékes, de szezonon kívül sem elhanyagolt. A versenyről érkező hímek fogadása elektrolitos vízre történik, amit további aminosavakkal egészít ki. Általában két napig kapnak egy antibiotikum keveréket, a harmadik napon már csak akkor, ha arra valamiért szükség mutatkozna.

Azt tartja, hogy nem is érdemes megtartani azokat a galambokat, amik csak csúcsforma idején teljesítenek jól. A visszaeső forma tehát nem mentség a galambnak, ha eredménytelen. Ettől válik érthetővé, hogy a kiváló szereplés ellenére miért nem kerül mindig 30 hím a versenydúcba. Az egyévesektől is minimum elvárás a nyolc helyezés, amiben kettőnek élben kell lennie, mivel egyszer bármelyik galambnak kijöhet a lépés. Ha már látszik, hogy egyik-másiknak nem lesz meg a limit, év közben is selejtezi azokat. Egyáltalán, az eredményesség alapjának a szigorú szelekciót határozza meg. Könnyű neki, mondhatnánk, van sok jó nála, marad elegendő. Erre azt feleli, hogy ha egy erős selejtezés után csak pár darab galambunk maradna, akkor ez egyértelmű jele annak, hogy ideje jobbakat beszerezni!   

Károlynak korábban egy igen jól bevált Gyerkó típusú állománya volt, melynek alapítóit a kapuvári Göndöcs Györgytől szerezte be.  Ahogy feltámadt benne az igény a rövidebb távokon való vitézkedésre, és főképp, miután a specializálódási tervet tettek követték, a tenyésztést más irányba vitte.  A német Martin Stiens lett az a forrás, ahonnan gyakorlatilag nem tudott olyan galambot behozni, ami ne vált volna be. Stiens abszolút élgalambász, és módjában áll az Eijerkamp dúc legjobbjaiból beszerezni, és folyamatosan ezt is teszi, ami azért lássuk be, hogy nem ugyanaz, mint az eladó fiatalok közül hazavinni valamit. Károly erre még rátett egy lapáttal, elszántan csakis Stiens legjobbjaiból akart vásárolni, magyarul olimpiás galambok utódait. Az volt a terv, hogy ha csakis ilyeneket visz be, akkor az ő dúcában is megjelenik az olimpiás szintű eredményesség. Mit ad isten, pontosan így is történt!

A behozatal évente ismétlődni szokott, tehát nem egy nagyléptékű, hanem folyamatos beszerzésről van szó. Az import elsődlegesen a Heremans vért szállította a rábapatonai dúcba, ami a galambok megjelenésén szembe is tűnik. Akad benne Koopman, vagy Vandenabeele szál is, mivel nem a származás tisztasága volt a lényeg, hanem csakis az eredményesség! A régebbi vérvonal is megkapta az esélyt, és a folyamatos szigorú szelekciós nyomás hatására egyre kiválóbb egyedek, természetesen egyre kisebb számban továbbra is versenyeztek a dúcban. Keresztezésük révén a jelen fiatal nemzedékhez is hozzájárulnak, de a vérhányaduk csökkenőben van, míg a Stiens eredetű genetika uralkodni kezd. Az állattenyésztési szaknyelv ezt a folyamatot fajta-átalakító keresztezésnek nevezi. Megtartjuk az eredmények folytonosságát, de a céljainknak jobban megfelelő új gének felitatják a régit, mint az itatós papír. Némi sajnálattal veszi ezt tudomásul, hiszen a gyerkóknak sokat köszönhet, de az eredmények magukért beszélnek, és e madarak igazi vadászterülete a győzelmekre 500km-nél kezdődne el, ahol ő már abbahagyta a versenyzést.  A 2023-as szezonban már nem lesz olyan versenyző, ami legalább felerészben ne a Stiens eredet reprezentánsa lenne. Néhány csodálatos gyerkó-hátterű galamb az aukcióra is felkerül, versenyzők a pályafutásuk végén. Igazán érdemes ránézni az eredményességükre, mert igen komoly erősítést jelenthetnek azok számára, akik a hosszabb középtávtól felfele akarnak győzni. Ilyen minőségű, csillogóan versenyképes gyerkókat már bajosan lehetne beszerezni bárhonnan, talán ez az utolsó lehetőség. Ugyanilyen érdemes a fiatalokat megnézni, amik minden emberi számítás szerint a hazai dúcokban szokatlan gyorsaság ígéretét hordozzák.