Első meghatározó galambász emlékei sok-sok évtizeddel ezelőttre tehetőek. Az 1975 Budapest Galamb Olimpia, következő évben az Anker dúc látogatása. Rá tíz évre, 1987.-ben Kottek Karcsi bácsi, majd a Janssen testvérek -Arendok- látogatása. Egy hetes tartózkodás W. Bangertnál a Német Galambszövetség elnökének (H.Kohaus) helyettesénél. Kotymán Imre, Elefánti György, Tantó Gusztáv, Steinmann István, Gyerkó dúc, Nagy Lehel és Róbert, Gyurovszky Béla no meg a környékbeliek, megannyi nagy név és kerületi bajnok megismerése akik meghatározó egyéniségei sportunknak. – Természetesen a felsorolás a teljesség igénye nélkül történt. –  Gábor ez idő alatt fantasztikus élményekkel gazdagodott, tartós barátságok köttettek…..

A galambászat legfontosabb láncszeme számára édesapja. Általa beleszületett a postagalambászatba, az alapokat tőle szerezte.

Sokat látott külföldön és idehaza. Sokat tanult azoktól is, akik nem az élmezőnyben végeznek…

– „A tapasztalás nagy úr, még ha nem is veled, hanem sporttársaddal történik!” –

A lébényi F16 PGSE 1973-ban alakult édesapja vezetésével. Összetartó, remek közösséget alkotnak, motiválják egymást. Rendszeressé váló országos díjak, rangos bajnokságok, Olimpikon galambok, és egy újabb Olimpia győztes galamb mutatja a társulat erejét. – Félelmetes! A 80-as években fél tucat magasan jegyzett német postagalambász tette tiszteletét a „kéttornyú” -Templom- tövében, hogy megrajzolja a jó alapokkal induló egyesületnek pályaívét. A magyaros virtus aztán az egyesületi díjkiosztókra visszacsábította őket. Itt kezdődhetett minden amit most 40 év múltán a Takács, Unger, ifj. Adrián, Mitring, Rum mint galambászutódok és az örökifjú nyugdíjasok, nyugdíj-közeliek, visszatérők alkotnak! Az F16-ban az is előfordul hogy valaki 1000 km-ről galambászik, pld. Sokorai Csaba. Vérbeli, őszinte, kritikus, jó értelemben vett „őrült galambász”!  

Néha elcsodálkozik milyen mértékben formálta a galambról alkotott képét az idő. Célja, hogy sikerüljön megtámogatni madarait oly mértékben, hogy ezáltal hozzá tudja segíteni a legjobb eredmények eléréséhez amire képesek lehetnek! Rengeteg emlékezetes díjat nyertek az elmúlt évtizedek alatt. Számtalan közülük mélyen bevésődött emlékezetébe. Ilyen volt 8 éves korában, a gumigyűrűvel érkező, legfelső fakkba tartozó versenyző landolása. Izgalmában ledöntötte az itatót a sámliról, majd arról emelte le az engedelmeskedő állatot. Első díj lett a jutalom! Nagyon fontos szempont, hogy a madár szeresse mindazt ami körül veszi! Ez akkor is adott lehet, ha puritán a környezet, de tiszta. A dúcvezetés nincs túlbonyolítva. Higienia, kötelező és + oltások, a szükséges mennyiségű gyógyszer, utóbbi lehetőség szerint minél kevesebb!  Az elmúlt évben kifejezetten törekedett a kombinált készítmények mellőzésére, célzott kezeléseket végzett! Takarmányozás a táv és időjárás függvényében. A rendszertelenség kudarcot hoz, mindig volt és valószínűleg lesz is hiányérzete. Munkája mellett -Főorvosi teendők- nem tud mindent egyedül megvalósítani ezért a dúcvezetésben nagy segítségére van ifj. Mitring Imre. Ereiben szintén galambász vér csörgedez!

2016-tól édesapja két évvel ezelőtti haláláig a meglévő tenyészállomány pontosabb kiismerésével telt. 25 pár tenyészgalamb volt a mindenkori cél. Az idei kiemelten eredményes versenymadarai zöme tőlük származik.

Bázis galambjai a 65413, 65401, D267621, 75536, DV816, 920, D877770, 82845 és szoros rokonaik. Janssen, Cattryse, Dirck van Dyck alapok, ezekhez keresztező partnerként Földing-„Darius”, „Paritás” utódok, valamint egy Szakács Miklóstól származó Deres tojó (55689) leszármazottai érkeztek.

2021-ben és az idei évben nagyobb vérfrissítésbe kezdett, de megpróbálja ésszerűsíteni beszerzéseit. Helyi illetve országos éldúcok, valamint M. Stiens, Eijerkamp, Dyck, Bulck (OL 008, Rossi, Olympic Rosita, Kittel, Jan, Jackpot, Bariender, Anieka, Kannibaal, Rambo) vonalakból vásárolt galambokat. Az állomány megújul, általuk bővül. – Nem rizikómentes! Hozzáteszem…..  Az elmúlt 5-6 év alatt kialakult eredményes utódokban gazdag bázis természetesen marad. Tervei szerint pár év múlva maximum 20 pár tenyésze lesz, a törzsgenetikát az özvegy tojókban rögzíti. Ezekhez ha később szükséges vissza tud nyúlni.

– „Egy jó stratéga mindig előre tervez!”

Az elmúlt 3-5 évben rendszerint jól teljesítettek galambjai az Országos Hosszútávú megmérettetéseken és Régiós versenyeken. Kisalföld Versenykerület Fertetics Kupát, Szuepr-rövidtávú Csapatbajnokságot nyert. Versenykerületi legjobb 1 éves, Szuperrövidtávú és Extra-középtávú Championok jelzték-jelezik a dúc potenciált. A 2022-es év egyfajta áttörést jelentett! Nagy büszkeség, hogy az Általános Champion lista első 10 galambja közül négy a Rum Dúc lakója! A főcsapattal 10 versenyen 50 helyezést ért el, végig versenyben volt a Hosszútávú és Általánostávú bajnoki címért! Továbbá az un. „Roxy Derby” és „MesterKupa” kiírás küzdelmeiben is jeleskedtek madarai.

Hátborzongató élményként élte meg a Magdeburgi győztes galamb (50333KcsapH) érkezését, aki úgy nyert első díjat, hogy a stoppolásakor a nála 25km-rel előrébb fekvő dúcokban sem volt még galamb 1000m/p alatti versenyen! Hab a tortán a következő, „Magdeburg Szuperkupa”-n elért Országos Csapat III. hely.

S végül az ősz folyamán a friss behozatalok utódai is dobogóra repítették a dúcot! A kezdő 165 tenyésztő 8000 indult fiatal galambja közül! Ráadásul az utolsó három, keményen szelektáló, igazán mértékadó versenyen nagyon meggyőző teljesítményt nyújtottak, 4., 3., 3., csapatokat sikerült rögzíteni!

A fent említett új beszerzésű galambjai jelentős része a Galambaukció.hu-ról származik.

– „A www.galambaukcio.hu oldal kiváló lehetőséget biztosít különböző sikeres állományok feltérképezése, összefésülése, kifejezetten izgalmas sakkjátszma a téli időszakban!”

Dr. Rum Gábor

Dr. Rum Gábor az aukcióra kínált galambok származási lapjának alapos tanulmányozását javasolja annak, aki érdeklődik irántuk! Legjobb korábbi és legígéretesebb újonnan beszerzett tenyészek, számos magasan jegyzett származású madár utódai is felkerültek!

– És, hogy mennyire gondolja komolyan az első árverését?

Feltette az 55 helyezett „4410”-es KH-t, aki közel a 20.000 díjkilométerhez a Kisalföld Postagalamb Versenykerület Életteljesítmény kategória II. helyezettje 2022-ben, Országos 7.!

-Fantasztikus tehetség, intelligens élrepülő! –

Több extra galamb szerepel a kínálatban, jó böngészést kívánok!

Üdvözlettel: Szalai Gábor