Földing Norbert tartós eredményessége okán méltán közismert magyar galambász. Aki mégsem tartozna ismerői körébe, annak figyelmébe ajánlom a tavaly készült „Tűzijáték Töltéstaván” című átfogóbb szemléletű bemutatást, melyet itt talál, a galambaukció oldalon.

Az elmúlt három évben a legfontosabb eredményei:

2018 Általános Bajnok

2018 Fiatalok Bajnoka

2019 Fiatalok Bajnoka

2019 Fiatalok Nemzeti Bajnokság 2.

2020 Középtáv Bajnoka

2020 Extra Középtáv Bajnoka

2020 Középtáv Nemzeti Bajnoka

Norbi, hogyan jellemeznéd a 2020-as versenyévet?

Már a szezon előtt eldöntöttem, hogy a középtávon célzom meg a lehető legjobb eredményt, arra összpontosítok. Ez remekül sikerült is. Az év eleje bizonytalanságban, nehezen indult. Száraz özvegységgel terveztem kezdeni, de máshogy alakult, 7 napos fiatalokról történt a leválasztás. Az időzítés sem volt az igazi, ezért a rövidtávon nem jöttek úgy a galambok, ahogy reméltem, és ahogy arra képesek is. A hosszútávra már nem is fordítottam különösebb figyelmet, de összességében az általános bajnokságban elért negyedik helyezés azt jelzi, hogy a versenyév egészére sem kell panaszkodnom. A középtávon elért országos győzelem pedig nagy öröm.

Az állományod összetételében történt jelentős változás?

Az elmúlt kilenc év tenyésztői munkájának bázisa négy Pintér galamb. Mindegyik igen jó galambnak bizonyult, de egymás közti párosításukból három olyan kiemelkedő tenyészgalamb született, melyek utódai több kerületi bajnokságot, díjat, championságot, élhelyezéseket, országos kiállítási eredményeket szállítottak nekem.

FINUCCI = (Bukta x Paloma) x (Bukta x Olympia)

KABALA = (Kis Tüske x Alien) x (Pápaszem x Ellen Replay)

DÁRIUSZ pedig KABALA fészektestvére.

Nem volt okom arra, hogy jelentős változtatásba fogjak, a cél a meglévő értékek fokozása. Legjobb galambjaimat rokontenyésztem, különösképp az Aranypár (Finucci x Kabala) unokáit, és keresztezésben tesztelem őket. A szoros rokontenyésztésben több veszélyt látok, de a kissé távolibb formáival jól lehet dolgozni.

Milyen keresztezési partnerek váltak be?

Az évek során erről sok tapasztalat gyűlt össze, a jók közül a teljesség igénye nélkül azokat említeném, melyek utódai az aukción is részt vesznek.

  • Takács Gábortól két tojó került hozzám kölcsönbe. Felmenőikben kiemelkedő versenygalambok, díjrepülők, olimpiás galambok találhatóak. Takács Gábor a kerületünk többszörös kerületi bajnoka. 2020-ban Hosszútávú és Általános Bajnok. Középtávú Nemzeti Bajnokság 8. helyezettje, Magdeburg győztese. A győztes 4510-est pattogós tojásban én adtam Gábornak.
  • Németh Károlytól két hím került hozzám, melyek felmenőiben olyan olimpiás Heremans galambok vannak, melyek bárhol megállják a helyüket. Közvetlenül Németországból a Schlief-Stiens párostól származnak, akik a sok díjrepülő mellett kitenyésztettek két olyan galambot, ami szerepelt az olimpián. Két hím a főcsapat állandó tagja volt az idei évben is. Díjakat tudnak repülni, miközben stabil champion galambok. Karcsi 2020-ban a középtávú bajnokság 2. helyezettje, valamint a nemzeti bajnokság középtáv 2. helyezettje, de az elmúlt években volt a fiatal galambok kerületi bajnoka is.
  • Zsíros Istvántól 1 hím kerület hozzám. Felmenőiben Jan van de Pasch, Dick van den Berg, és szintén Heremans galambok szerepelnek. Nálam Sport „F” kategória országos 6. helyezett született belőle, valamint az idei évben 3 hím is a bajnokcsapatom tagja volt. Ő a Kolumbia versenykerület fiatal galambok bajnoka 2020-ban.
  • Scheily Gábortól egy tojó került hozzám 4 éve. A 473443-as (91 helyezés, 30.940 díjkilométer, olimpiai résztvevő) fészektestvérének lánya. Felmenőiben Houben, Hermes, Gaby Vandenabeele és Bosua galambok találhatóak. Több 1. díjas gyereke és unokája született nálam. Scheily Gábor többszörös kerületi bajnok, 2020-ban a fiatal galambok bajnokságának 2. helyezettje.
  • Tavalyi évben Csernák Józseftől került hozzám három galamb. Idén a Karolus fakójának leszármazottja 5 út 5 helyezett volt. A Karolus leszármazottak, mint ahogy a Csernák Bosuák általában is, több dúcban is jól szerepelnek.
  • Aukción vásárolt Diósi Norbert Wolfgang Roeper galambjából is nagyon ígéretes fiatalok vannak a versenydúcban.

Említenél néhány referencia-példát a tőled kikerült sikeres galambokra? 

Számos ilyen van, sok jó visszajelzést kapok azokról, amik az elmúlt két év aukcióinak köszönhetően találtak új tenyésztőre.

Hadd említsem Cseh Bálintot, akihez a Dakar x Merwe párból került egy fiatal. Ennek gyerekei kiemelkedően szerepeltek az amúgy is kiváló sajátjai között. Egyikük Sport „F” kategória országos negyedik!

Rum Gábornál pedig a kerület legjobb egyévese kelt az általam gyűrűzött galambból!

Balog Norbert idén is kiváló eredményeket ért el, amiben szerepet játszott a beszerzés tőlem.

Hogy mutatnád be az aukcióra bocsátott fiatalokat?

Igyekeztem a legjobb párok jól sikerült fiataljait kiválogatni. Nincs köztük resztli galamb, meg akarom tartani a tőlem származó galambokról kialakult jó véleményt. A maratonosok kedvéért van köztük egy fiatal a Bors 600-asból, de ezt leszámítva a teljes társaság az Aranypár és a Dáriusz utódja, melyeket az előbb megbeszéltek szerint tenyésztettem.

Körülnézve galambházadban, és átnézve a származásokat, az az érzésem alakult ki, hogy kár volna, ha ezek a fiatalok egyenként más-más helyre kerülnének. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy valaki megteremtse új állománya bázisát. Egy jól működő állományban is élénken el tudom képzelni, három-négy Földing galambbal sorozat-keresztezést lehetne csinálni, a sikerbe vetett, alapos, jó bizalommal.