Hétszeres mesterversenyző

Többszörös nemzeti bajnok

Földing Norbert a magyar postagalambsport közismert alakja, a bajnokságok állandó esélyese, gyakori megnyerője. A népes és erős 11-es versenykerületben röptet, annak délkeleti sarkában, ahol a tömegvonzás már nem segítheti őt. Jóindulatú és az észszerűség keretei között segítőkész galambász. Gondolatai egyenesek és világosak, nem tartogat titkokat és nem burkolja tudományát misztikus ködbe.

Állományának szerkezete is jól ismert. 4 Pintér származású galambbal kezdte meg az építkezést, de ez már inkább csak érdekesség, mert alapos és eredményes munkája eredményeként galambjaira már az ő neve üti rá a márkajelet. A Finucci x Kabala igazi aranypár, a mindenkori versenycsapat korábban csodás fiaikat, mostanában kiváló unokáikat sorakoztatja fel. Norbi minden korszakára jellemző, hogy a hozzá került galambok tenyészértékét igen jó érzékkel és alapos munkával pontosan felméri és ezeket kiválóan hasznosítja. Közelgő árverése kapcsán beszélgettem vele.

Az elmúlt évek csodás eredményeit úgy gondolom, talán nem is szükséges emlegetnünk, kérlek beszélj a 2021-es év sikereiről!

A legfrissebb élményem a napokban lezajlott országos kiállítás, ahol az életteljesítmény kategória második helyét értem el. HU19-D-470001 számú hímem, H kategóriában országos 4. lett. Egy Csernák keresztezésből származó szintén jelölt volt, de szerencsétlen módon elpusztult, így a kiállításra már nem jutott el.  

Nagyon örülök a nemzeti bajnoki címnek is rövidtávon.  

A tagszövetségi eredményekből a rövidtávot emelném ki, ahol második lettem, és a champion első is a dúcom lakója. A fiatalok bajnokságát a Földing Márton néven indított csapatom nyerte, a saját nevem alatt futó negyedik lett.

A legjobb versenyút Bernartice volt, ami egyébként a legnehezebb is volt a fiatalok számára, hiszen a kezdő métersebesség 1059 volt. 6237 galamb vágott bele a hazaútba, közülük az első három Földing galamb!   

Mi jellemezte a versenyévet, volt valami különleges kihívás?

Szerencsére a legtöbb dolog a terveknek megfelelően alakult. A 7-8 út körül azonban kiváló galambokat vesztettem el. Azt hiszem, ennek a hirtelen felmelegedés az oka. Ilyenkor pontosan a csúcsformába kerülő, nagyon felpörgő galambok a legérzékenyebbek, a szokásosnál többször kellene vizet kapniuk a szállítás során. 

A megszokott tradicionális özvegységi módszerben, vagy más egyébben a felkészítésben történt valamilyen változás?

Az eddigiekben nem voltam teljesen elégedett a szezonkezdő utak eredményességével. Ezért azt gondoltam, hogy változtatok a versenyzők téli takarmányozásán, mert a saját keverésű egyszerűbb takarmány fogyasztásától nem voltak elég jó erőben tavaszra. Így a télen a hímek végig kiváló minőségű keveréket kaptak, és az eredmények úgy tűnik, igazolják is döntésem helyességét. Jövőre azt tervezem, hogy változtatok a teljes rendszeren és tojókkal is versenyzek. Minden évben kiváló fiatal tojók mutatkoznak meg, és bűn ezeket nem használni a továbbiakban.   

Számos tenyésztő van már Magyarországon, akik a tőled származó galamboknak sokat köszönhet. A László-Molnár dúc is egy ebben a sorban. Említenél friss referenciákat?

Rédecsi Tibornál egy 50%-os Földing nyert kerületi 1. díjat 8116 galambból. Szintén félig Földing Balog Norbi hosszútávos díjasa. Kókai Csabánál a kerület első és második legjobb egyévese 50%-ban Földing. A 04 tagszövetségben Böde Zsolt tagszövetségi első díjat röptetett egy fiatallal, melynek szüleit én tenyésztettem.

A tenyésztés területén merre haladsz?

Idén a szokásosnál több idegen galambot teszteltem, ami csak megerősített abban, hogy az Aranypár utódai szerencsére remekül kombinálódnak. Horváth Vince Bosua galambjai és Csernák Józseftől egy Karolus utód is kiemelkedő utódokat hozott. Ezekből kerül aukcióra is.

Az Aranypár genetikáját nem akarom elveszíteni, ezért odafigyelek a szükséges rokontenyésztésre, de annak szoros formáját nem kedvelem és ritkán végzem, inkább a távolabbi rokonok párosításának terveit favorizálom.

Mit mondanál a kollekcióról?

Szokásos módon csak fiatalokat bocsátok aukcióra. Ez a 16 galamb azt hiszem méltó módon fog képviselni, és remélem, fiaikkal elégedettségre adnak majd okot új tulajdonosuknak.