A 2022-ben 180 tagot számláló B-1 Szilasmenti Versenykerület Elnöke,   mely 140 aktív küldő taggal a második legnagyobbá nőtte ki magát az Országban. Budapest 14. 15. 16. 17. 18. kerületei, valamint Gyál, Maglód, Gyömrő, Isaszeg, Pécel, Veresegyház, Fót, Tóalmás települések alkotják.

               Rengeteg kiváló sporttárs állt a rajthoz, néhány kiemelt az élmezőnyből: Tasi Árpád, Kóczián Team, Dr. Gotthárd László, Márkus István, Czecző Sándor, Ducza Lajos, Nagypál László, Barát László, Daróczi Csaba, Orosz László és további jó galambászok akik útról-útra okoztak meglepetést a felsorolt „nagyoknak”. Ezt az alapfelállást tetézték a négy kerület által rendezett -KMB- közös megmérettetések. Kolumbia Versenykerület, Villám klub, Esztergom Versenykerület és a B-1. Tavaly két közép és négy hosszútávú versenyen indultak együtt, az idén ha a fiatalokat is beleszámoljuk ez a szám húszra gyarapodott! Húsz rendkívül nívós verseny, hatalmas induló létszámmal! Nagy sikernek éli meg Attila és büszke, hogy a szervezésbe oroszlánrészt vállalhatott valamint a csapatra akikkel együtt dolgozhatott, hogy a Közép Magyar Bajnokság ebben a formában megvalósulhasson. Hétről-hétre színvonalas, rangos, izgalmas, nagy létszámú, fantasztikus versenyeken vehettek részt. Olyan nagy nevekkel szerepeltek egy listán, mint  Pintér Ferenc, Pintér Zsolt, Kozek Norbert, Tajti Tibor, Tüzes Mátyás, Konrád János és még sokan akik jelen pillanatban kimagaslanak a tömegből. Aki egy ilyen közegbe eredményesen tud szerepelni, netán díjat nyerni, azonnali képet kap munkásságáról. A koalícióval reményt teremtettek, a jövőkép valószínűleg hasonlóképpen fog alakulni szerte az Országban.

Harmadik éve követhetik a sporttársak írásaim által a www.galambaukcio.hu-n Attila pályafutását. Aki olvasta a bemutatkozókat abban kialakulhatott egy kép a Szalma névről és galambjai minőségéről! Az állomány továbbra is  rendkívüli szelekciós nyomás alatt tartva alakul folyamatosan. Évek óta szigorúan veszi a fiatalok versenyét, 400-500 km-ig keményen repteti őket. Szezon végeztével kiveszi azokat amik nem felelnek meg elképzeléseinek. Évesen teljesíteniük kell 700 km-ig a programot! Szereti, ha egyévesen nyer egy galamb -Ki nem?- de mind nem győzhet. Aki nem képest díjat szállni, de látszólag nagy küzdő és felveszi a ritmust a legjobbakkal, plusz egy évet maradhat. 300-700 km közötti kiválóan leadott teljesítmény egy olyan kategória amiben már évesen sztárnak kell lennie az általa preferált madárnak, máskülönben a közös munka megszakad! Ebben hisz, ez a szelekciós alap! Így vált hírhedté a „Halle 1”, „Kis Bambi”, „Viktória”, „Jihlava 1”, ”Forradalmár 156”, „Erős Pista”, „Pille”, hogy csak az elmúlt három év csúcsgalambjait említsem dúcából. Nevéhez szám szerint TÍZ első díj köthető ez idő alatt, nem akármekkora létszámokból….

Fotó: A fenomén, „Kis Bambi”

Szokásához híven minden szezon elején gondosan  megtervezi az azévi taktikáit. Felméri az utakat, a konkurenciát, oszt-szoroz a 20-24 versenymadárra. Beállítja az özvegységet, kalibrálja a formaidőzítést és igyekszik versenyről-versenyre legjobb tudását beletenni felkészítésükbe. A szezon eleje nagyon rosszul sikerült. Eleve ki lett véve az egyik nagyágyú, a „Kis Bambi” aki qvalifikálta magát a nagyváradi Olimpiára. Ezek után jött két baleset melyben megsérült az „52”-es és a „156”-os. Három szuper galamb kimaradása az egyébként is kis versenyző létszámból igen rosszul érintette, a munka azonban folytatódott….

Elérkezett a második hosszú távú verseny Radeburg. A legtöbb  galambász díjról álmodik hasonló körülmények között. Távolság 595 km, nyár eleje, meleg, évek óta szembeszél nehezíti. 8,5 óra intenzív repülés, amit teljes erőbedobással kell lenyomnia a győztesnek, gyorsaságnak kitartással kell párosulnia!

Ezen a távon minden galambjának részt kell vennie, az egyik kedvenc útjáról beszélünk. 2020-ban 19-R-156190 „Kis Bambi” 1. Díj 1148 méterperccel, 2021-ben 19-R-156116 „Balu” 3. Díj 1156 méterperccel repülte.

Start 5:30, távolság 595 km. 13:56 perckor érkezett a fantasztikus egyéves „Pille” névre keresztelt vörös tojó 21-01-97014. Újabb 1. Díj 1173 méterperccel!

Fotó: Radeburg győztese, „Pille”  VörT

Apja egy saját tenyésztésű hím Nyitrai Ferenc -Janssen- keresztezve egy Soontjens tojóval. Nem mellékesen, ő „Halle 1” féltestvére. Anyja a „76-Elza”, eredeti Bacskai Sándor galamb. Különleges örökítőképességű tenyész,  testvérével  „98-Anna”-val együtt. „Anna” keltette „Erős Pista”-t.

Az ezt követő első díjra két héttel „Pille” győzelme után a nagy Halle-i versenyről került sor. Távolság ezúttal 695 km, meleg, szembe szél! Attila újból reményekkel teli várta az érkezést. Halle címvédésre készült, 2021-ben „Kis Bambi” óriási bravúrral nyerte ezt az utat. 

Start 5:30, távolság 695 km, érkezés 15:04-kor 9,5 óra repülés után „Erős Pista” 1211 m/p sebességgel landolt. – Sikerült! Kerületi 1. Díj, KMB 2./4080 galamb ellenében. Megszerezte pályafutása második kerületi 1. díját, 2020-ban Velka Bitest nyerte a Derby klubba 4417 galamb közül! Apja egy saját tenyésztésű madár a régi Schellens vonalból. Anyja a „98-as Anna” tojó,  eredeti Bacskai Sándor galamb. „Elza” és „Anna” két szuper genetikával megáldott testvér tojó, igazi fenomén örökítők! Nem csak „Pille” vagy „Erős Pista” írható a nevükhöz, további fantasztikus versenyzőkért felelnek. Az idén már unokák is bontogatták szárnyaikat. Az „Erős Pista” X „Viktória” páros fia a „97062”-es 12 helyezést repült évesen.

Fiatalok versenyére két részben készült. A Szilveszteri szériát megreptette az öregek sprint programján. 8 útra kosarazta őket plusz 10 db 100 km-es tréningre. A 36 fiatalból 10 állt be a sorba és repülték végig a kötelezőt. Egészség szempontjából sokkal jobbnak tartja a fiatal madarak nyár eleji röptetését, mivel nem egy éppen a vedléstől legyengült szervezetet terhelünk meg. – Már most készül a 2023-as szezonra és szeretné az első szériákat küldeni főszezonban. – Az őszi versenyekre a második és harmadik szériával készült, a versenyzők gyerekeivel kiegészülve. Fiataljai nagyon jó formát mutattak. „Semmi extra” felkészítéssel hozták a jobbnál jobb eredményeket. A 06118-as „Bagira” nyerte Hustopecét 1191 m/p sebességgel. Apja a „Pöttyös” aki édes testvére „Kis Bambi” apjának. Anyja a „Dupla Argenton 59”,  „Viktória” nagymamája. A Johny Jonckers vérvonalú „Viktória” 3,3 km előnnyel nyerte a 356 km-ről 3368 galambbal rendezett Polna-t!

Fotó: Hustopec győztese, „Bagira”

A végig szenzációsan teljesítő madarakkal sikerült megnyerni a B-1 Szilasmenti Versenykerület 6 útból kiírt fiatalok bajnokságát!

Az idén elérte tenyészdúca az álom létszámot ami 14 párat jelent. Ezek egy része Nyitrai Ferenc Vörös Janssen hímjének gyerekei, a többiek Bácskai Sándor madarak, Jos Soontjens, Johnny Jonkers, Motton Frederick, Roger Verecke vérvonalúak.

Frissítésnek két nem akármilyen pár érkezett, de tudja a magas szintről való továbbfejlődés reményében a világ jelenlegi legjobbjaiból szükséges meríteni. Megvásárolta Nagypál László két idősebb eredeti Vandenhee-de tojóját, amik Freddy és Jacquez testvérek galambjai. Az egyikük Proos Rossen híres „Blue Prins” galambjának unokája. Közvetlen fia lett a B-1 kerület Általános 1. Chamipionja 2022-ben! A másik Nagypál László egyik legkiválóbb versenyzőjét keltette a „Fredy 52”-t. Első díjas 8215 galamb közül, számos élhelyezéssel bír  200-800 km között. E két tojó mellé érkezett Tasi Árpádtól egy hím, igazi különlegesség. „Új Freddy” lánya X „88-as Új Freddy” unoka! Tasi Árpád legjobb tenyészeinek gyereke.

A legfrissebb bizalmi befektetés pedig a Roger Debusschere aukció legdrágábban elkelt madara, a BE 2022-4057983-as  „Porsche 911” unoka.

A „Walco Freddy” KH X „Lieve” KtarT csodapár két csúcsmadárral ajándékozta meg a világot, a „Porsche 911”-el és testvérével „Boxter”-el! „Boxster”-t négy egymást követő héten tették hosszútávokra, Szerdán kosarazták  Szombaton 600-700 km-t kimagaslóan teljesített. Alig észrevehető fáradtsággal érkezett haza, ahogy bátyja a „Porsche 911” is. Ők azok a versenymadarak akik heti rendszerességgel változatos időjárási körülmények között küzdve a győzelemért kimeríthetetlen energiatartalékokkal bírnak. Kérdés nem volt, hogy ez a madár Attila jövőképébe nagyszerűen illeszkedik!

– „Köszönettel tartozom a Galambaukció.hu csapatának, főként a tulajdonos Viglidán Péternek, hogy 5 éve töretlenül ilyen színvonalon, ennyire komolyan veszi az itt látható aukciókat! Lenyűgöz a felkerült galambok minősége! Bátran kijelenthető, Magyarországon messze magasan élen jártok!”

Köszönettel: Szalma Attila

Az aukcióra felkerült 16 fiatal madár mindegyike a fent kiemelt kiválóságok közvetlen gyereke, vagy nagyon közeli rokonságban áll valamelyikükkel.

– Nem hinném, hogy mellényúl aki közülük erősít!

Üdvözlettel: Szalai Gábor