A szerző előszava:

Jos Joosen egy jól csengő név sportbaráti körökben. A főként hosszútávban gondolkodó állománytulajdonosok számára nem ismeretlen véralap, jómagam 3-4 éve találkoztam vele Kis László barátom által, később kiderült több hazai tenyészdúcban fellelhetőek eredeti madarak. Elkezdtem keresgélni a név iránt, jó pár remek írást találtam. Nagy Nemzeti és Nemzetközi győzelmekkor jegyzetteket, mint a 2006-os perpignani 14.900 madárral szemben, vagy a 2010-es éjjel 23:15-kor érkező Nemzetközi Maseille győztes 10.333 madárral szemben, illetve a 2012-es Montelimar dicsőséges Nemzeti győzelem 6713 galamb ellenében! Utolsót ezek közül részletezem a Pipa.be oldalon található cikk segítségével. A nemrégiben megjelent Chris Hebberecht írásomban említettem, hogy közös tenyésztésbe kezdtek Jos-sal. A koalíció eredménye többek között Hebberecht „Ike” nevű sztárgalambjának apai féltestvére a remek „Falco” melynek anyja egy Jos Joosen madár a „Bonga” vonalból. „Falco” gyűrűszáma dicsőn tündököl a Belga Nemzeti Hosszútávú Ászgalambok előkelő rangsorán.

            Jos Joosen, a nemzetközi galambversenyek nagy neve, 2012-ben az első Rhône-völgyi klasszikus futam győztese, a montélimari nemzeti versenyé. A sporttársak ezt az utat gyakran „a kis Barcelonának” nevezik, utalva a hazaút közbeni nehéz körülményekre. Tekintettel az előre jelzett szélirányra és a kelet-franciaországi Montélimarban található feleresztés helyére, sokan országos győzelmet jósoltak a limburgi és luiki tenyésztők számára. Eleinte úgy tűnt, hogy ez a jóslat bevált, de hirtelen két antwerpeni galamb került előtérbe, és felforgatta az egészet. Jos Joosen (Brecht) szerezte meg az országos győzelmet, közvetlenül az esseni Matthieu Jacobs előtt. Jos győztes galambja 17 óra 4 perc 44 másodperc-kor ért célba egy 757,634 kilométeres szárnyalást követően. Ez országos szinten a legnagyobb sebességet eredményezte erről az útról 1252,83 m/perccel. Micsoda különbség az aznapi közép- és nagy-középtávú versenyekhez képest, ahol a galambok megközelítőleg 1700 m/perc sebességet értek el. Ezeknek a madaraknak vigyázniuk kellett, hogy ne repüljenek el a saját dúcuk mellett….. Jól szemlélteti a sebességkülönbség a nemzeti verseny nehézségeit Montélimarból. A futam első felében erős ellenszél fújt a Rhône völgyében. Ezeknek a galamboknak csak az utolsó kilométereken volt hátszelük, miután elhagyták a völgyet. Ez megmagyarázza röviden a tényt, hogy rövidebb távokról hogyan regisztrálhattak ennyivel magas sebességeket.

Jos Joosen eredményeinek listája már ekkor is lenyűgöző volt, most egy újabb nemzeti győzelmet ad hozzá Montélimarból.

1° nemzeti Montelimar 6.713 galambból 2012

1° nemzetközi Marseille 10 333  galambból 2010

1° nemzetközi Perpignan 14.812 galambból 2006

1° nemzeti Perpignan

1° nemzeti bordeaux-i egyévesek 2009

2° országos Perpignan

2° nemzeti Dax

2° nemzeti Orange

3° nemzeti Marseille

3° országos Pau

3° nemzeti Bordeaux

3° nemzetközi Perpignan

3° nemzetközi Marseille

4° nemzetközi Bordeaux

5° nemzetközi Bordeaux

6° nemzeti Bordeaux

7° nemzeti Dax

7° nemzeti Limoges

7° nemzeti La Souterrain stb stb stb…..

Ezekkel az eredményekkel Jos Joosen egyértelműen hazája egyik legjobb közép-hosszútávú versenyzője lett, a legjobbak közé rangsorolódott. Számtalan tartományi győzelme volt mindemellett, többek között Argenton, Cahors, Marseille, Pau, Perpignan, Dax, Beziers, Bordeaux, Orange, Gueret…. Valamint a fent már említett „Falco” madáron kívül, az 1. nemzeti Ászgalamb középtávú KBDB „Magic Ike” Chris Hebberecht-nél szintén egy közvetlen Jos Joosen tojótól származik, az 1. nemzeti Perpignan nővérétől! Jos Joosen egyedülálló állományának kiváló névjegyeként.

2008-ban Jos (68) nyugdíjba vonult kétszeres karrier győzelme után, és ettől kezdve életét szenvedélyének szentelte, az országos nagy-középtávú versenyeknek és különösképp a hosszútávúaknak. Némely szezonban elért eredménye több beszámoló tárgyává tette őt, versenyzési és tenyésztési módszereit kiemelve, Jos Joosen-t oktalan fanatikusként ábrázolva. A fenomenális „Bonga” vonal fontos szerepet játszik ebben a sikertörténetben, ez a kiváló madár képezi az állományépítés alapját.

Amikor édesanyja 1976-ban meghalt, került kapcsolatba a galambversenyekkel. Apja egyedül volt és megkérte Jos-t szerezzen neki galambokat, hogy egy kicsit elfoglalja magát és megnyugodjon. Egy idő után apja már nem törődött a galambjaival, új szerelmet talált aminek következményeképp Hollandiába költözött. Jos úgy döntött átveszi a madarakat, majd röviddel ezután vásárolt néhányat melléjük Albert Frenckentől a Huyskens-Van Riel, Van Rhijn-Kloeck és Roest vonalakból. Ezek segítségével hamar bajnok lett sprintversenyeken, de ennél nagyobb ambíciói voltak. Hamarosan rátalált első osztályú tenyészpárjára amely hosszú-hosszú évekig, mai napig tartó kulcsszerepet tölt be tenyészetében. A hím „Oude Bonga” BE75-6166530 Huyskens-Van Riel x Van Rhijn-Kloeck leszármazottja,  a tojó szintén Huyskens-Van Riel vonal! Ezen pár egy kivételes versenyzőt nevelt középtávra a híres „Jonge Bongát”. Ez a galamb később az egyik alapgalamb lett dúcában, átneveződött „Bonga”-vá. A 2010-es 1. nemzetközi Marseille-győztes és a 2012-es Montélimar győztes pedigréjében is vastagon szerepel.

Egy időben Jos-nak körülbelül 50 közvetlen leszármazottja volt ezeknek a galamboknak dúcában, amit tudott „Bonga”-ra tenyésztett. Ez képet ad arról, milyen fontosak voltak ezek a galambok számára, de akár napjainkban is ha gondosan ellenőrizzük a származási lapokat, fellelhetjük, hogy galambjainak körülbelül 80-85%-a ezen vonal leszármazottja! Azokról a galambokról van szó, amelyek sprintben és középtávon rendkívül jól szerepeltek, később az országos középtávon és a nemzetközi hosszútávú versenyeken kimagaslóan jeleskedtek. Egy látogatás során egyik vendégül látott sporttárs írta  a következő sorokat:

– „ Joosen rövidtávon indult és bajnok lett. Középtávra váltott és bajnok lett. Hosszútávra váltott, hogy Belgium egyik legjobb hosszú távú dúca legyen, és az lett! A Joosen galambok elképesztő tulajdonsága, hogy ugyanazzal az alap galambcsaláddal minden távon eredményesen szerepelnek. A kemény versenyek hőséggel és szembeszéllel párosulva, növelik a Joosen galambok igazi értékét, megvillan páratlan tehetségük, küzdeni tudásuk. Jos kiemelkedik Orange-ból, Montilimarból és Marseille-ből, mely utak mindegyikéből a Rhöne-völgyön keresztül kell érkezniük. A Rhöne-völgyi verseny a legnehezebb terep amit Belgium kínálhat! Joosen nem használ gyógyszert, vagy ritkán, ha egyáltalán használ. Azt mondta, az állatorvos 37 éve egyszer sem járt dúcában. Nevetett, majd azt mondta, hogy a híres állatorvosok folyamatosan jönnek a dúcába, de csak vásárlás céljából, hogy megvegyék a galambjait!”

A Jos Joosen galambdinasztia nagyon sokoldalú versenyzőkből épül fel. Időnként keresztezett hozzájuk idegen vonalat, csak a legjobbaktól!  Az évek során kiemelten említhető Gaby Vandenabeele, Jac van der Wegen, L. Van Mengsel, Luc Van Coppenolle, Roger Desmet-Matthijs, Stefaan Meremans, Jan Theelen, Hubert De Baene, Marcel Aelbrecht, Van Ouwerkerk-Dekkers galambjai  és végül de nem utolsósorban a már említett nemrégiben riportalanyomként az oldalon fantasztikus madaraival tündöklő Chris Hebberecht.

Visszatérve az eredeti témához, a képen látható Nemzeti Montelimar győztesre.

A nyertes egy kétéves hím, BE10-6217260 amelyet hatodikként kosaraztak be Montélimar-ra. Fiatalként számos fantasztikus szárnyalásért felet, köztük egy argentoni nemzeti első díj! Évesként már Bourges-ból is sikeres volt, de legjobb eredménye a montélimari 1. díj !!!

Apa: a BE07-6140215, Testvére az 1. Nemzetközi Perpignan-nak 2006, egyben a „Bonga” szupertenyész unokája. Bonga Fia X Bonga lánya törzsalapjától származik. Minden ebbe a családba tartozó galambnak számtalan további tehetséges utóda született.

Anyja: a BE09-6240841, lánya az „Orange 161” 28. National Orange 4587 galamb ellenében,  26. Nemzetközi Orange 6035 galamb ellenében.

!!!FIGYELEM!!! Az aukción fellelhető a Montélimar győztes BE10-6217260 SkcsapH unokája !!!!

Jos Joosen összesen tíz galambot nevezett be Montélimarba, melyek a következőképpen teljesítettek:

Helyi szinten, 144 öreg madár ellenében: 1-3-4-10-14-20… (8/10)

Tartományi szinten 699 öreg madár ellenében: 1-38-48-72-101-125-157-231 (8/10)

Nemzetközi 6713 öreg madár ellenében  1.! ésatöbbi ésatöbbi!

Közvetlen ezelőtt a verseny előtt chateauroux-i éves győztes csapata bebizonyította, hogy a fiatalabb Jos Joosen galambok olyan erősek, mint napjaink legjobb nagy-középtávú versenyzői!

Jos nem igazán törődik a galambok törzskönyveivel vagy a galamb kinézetével.

– „A dúcban mindig az eredmények alapján válogassunk – mondja. Sőt azt mondanám, hogy a galambjaim mindig szabadon szaporodhattak, amikor összeraktam őket. Be kell vallanom, nagy szerencsém volt a „Bonga” család kivételes tulajdonságaival, erejével és teljesítményével. Nyilvánvalóan ez az első osztályú vonalam és az egész állományom alapja. Nemzetközi sikerekhez vezettek, és lehetővé tették számomra, hogy Belgium egyik vezető dúcává váljak!”

Konklúzió:

– Mint az már oly sokszor kiemelten, vagy burkoltan közölve lett a www.galambaukcio.hu oldalon, egyetlen galamb megváltoztathatja a jövőnket ha éppen a mi dúcunkba kerül. Ha utódai számára éppen a mi módszerünk felel meg a legjobban, ha épp tudatosan, vagy némi szerencse folytán eltaláljuk párját! Sok összetevős a képlet, a cél mindig ugyanaz. A továbbfejlődés reményében vásárolunk, keressük a még jobbat! Nem tudom, hogy kit mi „mozgat meg” a galambsportban akár új beszerzés ügyében, de engem kijelenthetem a fantasztikus testi adottságokkal megáldott értelmes tekintetű galambok mellé az ilyen Belga stílusú kézzel írott származási lapok minden bizonnyal! 🙂

– Elképesztő értéket képvisel ez az 5 madár!

Sporttársi Üdvözlettel: Szalai Gábor