Országos Rövidtávú Bajnokság I.

Országos Szuperkupa Csapatbajnokság I.

Közép-Magyarország Bajnokság I.

Tavalyi, megdöbbentő sikerességű éve során nemzeti bajnok lett rövid- és középtávon, és ezzel nem maradt olyan kiírás, ahol ne érte volna már el ezt a címet. Akkor azt írtam róla, hogy el sem tudom képzelni, milyen cél lebeghet még előtte. Szerencsére neki nagyobb a fantáziája, és rendkívüli motiváltsággal vágott bele a 2020-as versenyszezonba, ahol végül is tagszövetségi rövid- és hosszútávú bajnokság mellett a fenti eredményeket érte el. Azonban ez nem ment simán, a legkevésbé sem.

Lelkesedésének alapja az volt, hogy úgy érezte, sosem volt még ilyen erős versenyző gárda a kezében. Három galamb olimpiai szereplése is reális célnak tűnt. A rövidtávú sikert megcélozva korábban párosított, és mindent elkövetett, hogy már az első versenyeken „robbantsa” a listát. Aztán jött a vírushelyzet, a zárlat. Ferenc érzelmi hullámvasútra ült, és amilyen lelkes volt korábban, oly annyira magára hagyta eztán a kedvenceit.  Nagynéha repülhettek a ház körül, és két kör fiatalt neveltek fel, amikor kiderült, hogy mégiscsak lesz versenyzés! Két hét alatt kellett a semmiből formát kovácsolni, és a szakmai hozzáértés fényes bizonyítéka, hogy ez sikerült! Megismételni a győzelmet a nemzeti bajnokságban? Ez olyasmi, amire még vágyni sem biztos, hogy sokan mernek, nemhogy megcsinálni!

Ajánlom olvasásra a tavaly írt „Karrier Grand Slam” című cikket, melyet megtalálnak a galambaukció.hu oldalon, ott bővebben esik szó Pintér Ferenc tenyésztési elveiről. E tárgyban említette meg, hogy mekkora kihívás egy végletekig díjrepülésre specializált állományban a fájó veszteségek elkerülése. Versenyek közben már csak kétféleképpen lehet ehhez hozzáállni. Az első lehetőség erre a kockázatvállalás. Ennek egyik lehetséges kimenetele, hogy jó eredményt látunk a listán, de húsbavágó veszteség is keletkezik, többszörösen díjnyerő galambok elhagyása. A másik lehetőség a verseny kihagyása, leginkább abban a formában, hogy csak nem féltett galambokat küldünk el, és ezzel az eredményességről, legalább az adott távkategóriában azonnal le is iratkozhatunk. Ebben az évben Ferenc minkét kártyát kijátszotta. Bizonytalan időjárási előrejelzés mellett, vezető helyről lemondott a középtávú győzelem lehetőségéről, hogy az év legfontosabb versenyére, Lipcsére tartalékoljon. A pihentetés azonban nem várt mértékben beindította a vedlést. Ha már a formakontroll nem sikerült, nem volt más választása, mint a galambok nyers képességeire hagyatkozni. Aminek meglétét azok fényesen be is bizonyították! A befutója így alakult: 3. 5. 12. és 40. hely, 3071 galamb közül. Ez abszolút domináns eredmény!

Két kiemelkedő versenyző is volt 2020-ban, amiket nem szabad említés nélkül hagyni. Hybrid Diesel megismételve 2017-es teljesítményét ahol évesen Magdeburgból 16 perc előnnyel győzött, most 8842 galambból szerezte meg az első díjat! Ez a négyéves hím minden évében repült díjat hosszútávról. A másik remek példány Nitro, országos első lett a D kategóriában, miután tavaly a legjobb általános távú galamb lett a mellékesen számomra érthetetlenül fellengzősen elnevezett „világ legjobb galambja” címért összevetésben. Az elnevezésről nem Nitro tehet, a győzelemről annál inkább.

A tavalyi cikk érzékelteti azt is, hogy milyen nagy a nyomás a gyáli tenyészdúcon, még a kimondottan jó örökítők sem biztos, hogy 1-2 év múlva megőrizhetik a fészküket. Az előrehaladás, a gyors generációváltás szorgalmazása hamar körön kívül helyez bevált tenyészgalambokat is. Különösen, ha a dúc létszámának csökkentése is cél. Ennélfogva a kollekcióba három kipróbált tenyész is kerül. Az egyik a Derby, a dúc első számú tenyésztojójának testvére. Olyan galambok nagybátyja, mint a Hybrid Diesel, Nitro, Texas. Kedvencem a nagyon jól örökítő Vídia (Frederick Philippe). Több dúcban vannak már jó utódjai. Annyi vele a gond, hogy rendszeresen hoz nagytestű fiatalt. Ferenc ezeket nem szereti. Ha azonban valakit nem zavar ez a jellegzetesség, nagyon jól járhat vele.

A fiatal kollekcióról pedig azt kell tudni, hogy talán nincs is köztük olyan, aminek apja, testvére, féltestvére ne repült volna országos díjat, vagy ne lenne champion hasonló léptékben. Ami esetleg mégsem ilyen, az nagy értékű import galamb fia. Ferenc  körülbelül kétszer annyi fiatalból választotta ki a jobbakat, figyelt arra, hogy ne legyenek későiek, tehát tavasszal párosíthatók legyenek. A fotó nem mondhatja el, de kézből kiváló társaság! Valamennyi fiatal kombinált vakcinával le van oltva és teljesen egészségesek. Ahogy tőle megszokhattuk, 1000Ft-ról indítja a licitet, és ki tudja, hátha némelyik nem emelkedik kiugróan magas árra a végén, szóval a kevésbé tehetős sporttársaknak is érdemes próbálkozniuk a Black Friday hangulatában.