Csóri Csabával együtt versenyeztünk a 13. tagszövetségben, mielőtt a 04.-be átigazolt volna. Tisztességes, egyenes gerincű ember, abból a fajtából, aki szavának súlya van. A régi ismeretség ellenére először láttam állományát a hangzatos elnevezésű Vetus Salina utcában, melyet a helység római kori neve után (Sóelosztó) hívnak így.  

Hosszú ideje élversenyző, volt általános bajnok tagszövetségben és röpcsoportban, számos esetben résztávon. Kétszeres nemzeti bajnok is, de a legbüszkébb a Nyitrai Ferenc Élversenyzők Bajnoksága” 2. helyére, ugyanis 2016-ban Csóri Antal győzőtt a senior kategóriában, Csóri Lilla pedig a 2. helyezett volt a juniorok között, tehát a család együtt vehette át a díjakat.

A 04-es tagszövetségről tudni kell, hogy kb. 110 aktív versenyző rendkívül nagy területen oszlik meg, ezért valójában csak röpcsoporti bajnokságért megy a versengés. A 2022-es a sprint győzelmet hozta el Csabának, ami négy rövidtávú és négy kiegészítő útból tevődött össze.  Az egyéni díjak száma feltűnően nagy, ami mégiscsak a versenyzés sava-borsa.

Az egyéves gárda különösen erősre sikerült, közülük kettő is 11 helyezést szerzett 2022-ben. Az egyévesek két úton is kiemelkedően szerepeltek.

Cihovice II. (400 km) 1-2-9-10

Liberec (510km) 1-2

Csóri Csaba galambászkarrierjére három személy is döntő hatást gyakorolt. Az első édesapja volt, akin rengeteg minden múlott, hogy fia ismert galambásszá válhasson. Csóri Antal kiváló galambász és bajnok volt, akinek fantasztikus keze volt ahhoz, hogy a galambok közül kivegye a legjobbat. Ezért nem is kellett sokat vásárlásra költenie. Tóth Imre meghatározó hatást gyakorolt Csaba szemléletére, a galambok ellátása és tenyésztése tekintetében is. Velenczei Bélával baráti kapcsolatot alakított ki, és tenyésztési meglátásai szintén hatottak rá, de még inkább az emberi példa, ahogy minden nehezítő körülmény ellenére is eredményesen küzd a céljaiért.

Csóri Csaba özvegy hímekkel versenyez. Azokat az egyéveseket, melyeknek nem jutott fészek, ülőkéről, pár nélkül küldi, nagyon eredményesen. Korábbi munkájával kapcsolatosan mély szakértelmet épített fel a takarmányokkal kapcsolatban, amivel kapcsolatban értékes előadását is volt szerencsém hallani egy rendezvényen.

A jelenkori állományban a Gaby Vandenabeele bázis erősen képviselteti magát, ami a galambokat nézve is szembetűnő. Több forrásból kerültek hozzá, mégis meglehetősen egységes típust és képességeket képviselnek. Az állománynak genetikai stabilitást kölcsönöz, hogy legjobb tenyészeit életük végéig megbecsüli. Azok a beszerzések bizonyultak a legeredményesebbnek, melyek maguk is tartalmaznak bizonyos Gaby vérhányadot. A Velenczei Bélától és Tóth Imrétől hozott ilyen típusú behozatalok gyakran eredményeztek átütő sikert.

Csaba nem éppen derűlátó a magyar postagalambsport jövőjével kapcsolatban. A taglétszám további csökkenése borítékolható, és egyes szabályváltoztatások sem tesznek jót, mint például a szuper kupához szükséges 2000-es galamblétszám. Ez évi négy úton csak két területen lesz meg, és bár a győztes gratulációt érdemel, hamis az a látszat, hogy ő az országos legjobb. Éppen az aktív tagok számának csökkenése miatt gondolja, hogy a hosszútávú versenyek jelentősége nő. Ezért viszonylag új törekvés, hogy a hosszútávú képességek irányába fejleszti az állományát, amihez célzott beszerzéseket hajtott végre, részben a Galambaukció oldalon (Joosen, Hebberecht).    

8 fiatal kerül árverésre, amiből egy későbbi kelésű, két értékes öreg tenyész utolsó fia. A többi 7 teljesítette a fiatalok versenyét, és legalább 4 helyezést szereztek, mely tény azt hiszem igencsak vonzóvá teszi őket, remek származásukon felül is.