Ezen aukcióra azért kerül sor, mert egy korszak lezárul Szilveszter életében…. Kitartóan galambászott a szülői háznál, elköltözött, most építkezik így be kellett látnia, hogy ide-oda rohangálva egyedül nagyon nehéz megoldani ezt a sportot eredményesen. Tervben egy új dúc építése az új otthonnál de számos egyéb, a mindennapi élethez elengedhetetlen teendő van még, egyenlőre csak terv marad….

A 2021 évben gyűrűzött összes versenyzésre szánt fiatalja felkerült licitre! Nem titok nagy szívfájdalma ez a döntés, komoly gardának tűnnek…. Ezenfelül pár egyéves továbbtenyésztésre szintén alkalmas galamb, melyek mindegyike megrepülte az utolsó „katasztrófa” maratoni utat.

A galambok nagyon egységesek kizárólag olyan lehet a dúcában ami már bizonyított vagy a felmenői között megtalálható jó, főként maratonos vagy egynapos hosszú távú, extrém hosszútávú kimagasló eredmény.

Az elmúlt években több díjas és Champion galambja lett, ezeket próbálta tenyészteni és olyanokkal párosítani melyek szintén kiemelkedő eredményeket értek el más tenyésztőknél. Így épített egy sajátnak mondható stabil, erős, kitartó,  strapabíró állományt.

Az Aukciós fiatalok nagy részében megtalálható szinte az összes Championja többnek közülük mind a négy nagyszülője Champion 1. volt!

A fő véralap ahogy már régebbi cikkekben is íródott, Füzfa László, Szauervin József valamint Szabó Attila által tenyésztett madarakból áll, melyekből tiszta vérben tenyésztett is van az aukciósok között.

Az idei év egy kicsit megint nehézre sikeredett, nyolc öreggel és húsz egyévessel kezdett neki a maratonnak. Mivel kevés versenygalambja volt ezért kizárólag a 3 maratoni útra készítette őket. Kevés indulólétszám is jött össze Országosan, valamint az időjárások sem voltak a legkedvezőbbek, de minden úton sikerült helytállni !

A tavaly Champion 1. hímjét “Jonny”-t idén 2 útra küldte, mind a kettőt remekül teljesítette, így „Jonny” már egy 8 út 8 maraton helyezett fenomén! Fia “Barnika” szintén 8 maraton út 8 helyezéses, idéntől már kétszeres Maraton Champion 2., 2021 Országos E kategória 5. ! Büszkeséggel tölti el hogy a dédszülei is már nála versenyeztek, rendkívül stabil vonala….

A csapat bajnokságokban sikerült az első  tízben végeznie,  az úgymond „Nevezett galambok bajnoksága”-ban 2. lett.

Kiemelnék egy igazi ritkaságot, egy gyöngyszemet, aki páratlan teljesítményével megérdemel néhány sort e cikkben!

A „Matuzsálem” névre keresztelt HU-2011-D358211 KH igazi egyéniség, pont úgy mint az összes maraton Champion galambja, annyi különbséggel, hogy neki a dúcban való viselkedéséről sok jó nem mondható el. 🙂 Még 10 évesen is nagyon melós volt bekosarazni elég fitt volt ehhez. Tíz éven keresztül uralta a bal felső fakkot, folyamatosan pörögve mindig valamit intézkedve, nyugodt sosem volt ahogy a közvetlen környezete sem lehetett, talán ez motiválta ennyire…. Téli kiengedéseknél egy évtized alatt nyilván élég sok ragadozó támadást túlélt,  ennek ellenére mindig ő volt az utolsó aki a dúcba érkezett. Háromévesen sajnos a szezon elején, a 4. útnál komoly sérülést szerzett, összevarrta majd abban az évben már nem utazott. Életteljesítményben így is 57 helyezést és 26 000 díjkilométert tudhat magáénak  jobbára hosszútávon, volt olyan év is ahol 12 helyezést hozott, érdekesség „Matuzsálem” 2 X repült 1%-on belüli versenykerületi helyezést rövidtávról….

FIGYELEM! Kilenc és tízévesen még maraton helyezéseket repült! Nyilván nem szívtelenségből lett kosarazva, ennyi idősen még rendkívüli fizikai állapota megengedte, hogy merje versenyeztetni, olyan testi adottságaivoltak mint egy 3-4 éves galambnak, valamint sajnos 3 éve nem volt fias tojása, ezért döntött úgy hogy még 10 évesen is utazni fog. – Miazhogy! 2021-ben 2 Maraton helyezést hozott!

Összességében elégedett, galambjai idén is megmutatták küzdeni tudásukat, még az évesek is bizonyítottak az utolsó útról. Szilveszter állomány a kifejezetten a hosszútáv és a maraton utakra szelektálódott. Az aukcióra felkerült galambok utódaiban biztosak lehetünk, hogy Magyarország bármely kerületében kimagaslóan tudnak teljesíteni. Néhány dúctávolság, hogy szemléltesse a Szilveszter galambok teljesítményét: Aachen 887 km, Liege 923 km, Kiel 897 km, Heide 931 km, Bremenhaven 908 km, Bad Bentheim 904 km, Rendsburg 916 km,

Néhány gondolat következzen most Szilvesztertől:

„ – Lezárult egy korszak, de jó visszagondolni arra a tényre, sikerült ez idő alatt több “klasszis” rendkívül kitartó galambot kitenyésztenem: „USA” ,”ROZI” , „JOKER” , „JONNY” , „BARNIKA” . Ezek bármelyikét ha megtaláljátok a származási lapokon, ne habozzatok vásárolni belőlük, gondos tenyésztői és több kemény maratonos év megfeszített munkája van bennük!

Köszönöm a rengeteg gratulációt és biztatást amit az elmúlt évek során a Sporttársaimtól kaptam, ha valamiért ezért érdemes lesz majd újra kezdenem!

Hasonló szép sikereket és jó egészséget kívánok!

Sporttársi üdvözlettel: Élő Szilveszter

Megköszönve a riportot, szeretettel várunk vissza közénk, ha végeztél a kötelező dolgokkal a nagybetűs életben és egy kis -nyugodtnak nem mondható- hobbyra vágysz! 🙂

Üdvözöl: Szalai Gábor