Limburg háromszoros általános bajnoka (1250 tenyésztő)

háromszoros olimpikon

A kezdetek és az állomány formálása

Huub Hermans már nagyon fiatalon megismerkedett a postagalambászattal. Már ötévesen a szomszédban, Pierre de Bruijn galambjait várta az udvari padon ülve. Az idős úr elhunytával Huub folytatta a versenyzést 1977-től, a helyi P.D.V. de Adelaar klubban. 1982-ben,ismerkedett meg Thei Bours-szal (Elsloo), amikor egy kiállításon két fiatalt nyert tőle. Bours igazi nagymester volt, a Limburg körzet sokszoros bajnoka, aki jellemzően van Loon galambokat tartott. Limburg Királyának is nevezték. Szoros kapcsolat alakult ki közöttük, amiből az következett, hogy minden évben hozott új galambokat, néha tojásokat tőle. Végül is mind a 25 tartományi első díjasából került hozzá fiatal. Ma is ezek adják állományának alapját.

Hermans az 1997-es baseli olimpián felfigyelt egy Natascha nevű galambra (Jo van Deurzen), ami Hollandia legjobb középtávú galambja volt. Több testvérét is beszerezte, és sikeresen használta fel őket keresztezésre.
2007 és 2008-ban, több galambot vett Pieter Veenstra-tól. Többek között a Mr. Blue 3 közvetlen utódját, kettőt a Prima Donna-ból, és a híres Kleine Dirk 7 unokáját (Gerard Koopman). Dirk van Dyck-tól 7 unokát vásárolt a Kannibaal-ból. Ez a genetika naggyá tette őt.

A körülményekről.

Huub egész eddigi életét Born-ban élte le, ahol feleségével családot is alapított. Mivel egy önkormányzatnál dolgozik, és munka mellett lehetetlen volna a galambászatot ilyen intenzíven csinálni, a munkát meg kellett osztani, tehát itt családi vállalkozásról beszélünk. Családja nőtagjai nélkül nem boldogulna. 

Őt nem lehet a kistenyésztők közé sorolni. Minden útra küld, ami az általános bajnokságba beszámít. A hosszútávú utak pedig igénylik a többletlétszámot. 18 özvegy hímet kimondottan erre készít fel. A versenyzői létszám az idők során nem volt állandó, de körülbelül 70 versenyzőt tekinthetünk jellemzőnek. 30 tenyészpárral dolgozik.

Technológiáról.

A galambokat lépcsőzetesen párosítja, december végén a tenyészekkel kezdi. A versenyzőkkel folytatja januárban, ahol az a módszere, hogy 14 napos fiataloknál újra szétválasztja őket. A fiatalok egy része a tojókkal külön dúcba kerül, a többi pedig az apjukkal marad a fészekben, hogy a hím kötődése a fészekhez fokozódjon. A versenyzők az első verseny előtt találkoznak újra, majd 6-8 napos tojásról indul az özvegység. A hosszútávra szánt hímek párosítása március elején történik. Minden párból csak az egyik galamb versenyez.

A fiatalok felkészítése a sötétítésre épül, de a nemeket nem választja el egymástól. Heti egy 40km-es edzés szolgálja a versenyképesség kialakulását. Az egyenkénti felengedés híve, ha van rá lehetőség. A fiatal versenyzők kétharmada első kelésű.

Az állatorvosi támogatás magas szintű, ami azt jelenti, hogy dr Peter Boskamp 3-4 hetente vizitál a dúcban, és az immunizálás, csakúgy, mint a gyógyszerelés az ő útmutatása szerint történik. Ennek az alapja az ürülék és a torokkenet rendszeres laboratóriumi vizsgálata. Automatikusan csak a tricho elleni kezelés történik, versenyszezonban kéthetente, illetve a torok tisztántartására használ egy megelőző készítményt.

Kiemelt tenyészgalambokról

A származásokat nézve a jelenlegi díjak jó arányban köthetők egy saját tenyésztésű galambhoz. Ez a Blue Magic, mely maga is 5 első díjat szállt. Ennek lánya az 544-es tojó, mely az Inbred Kannibaal-lal együtt adja a világhírű Teletext Couple-t (máshol TT pár), aminek megtalálása új szintre emelte az eredményességet és a hírnevet.

Érdemes azokra a galambokra is odafigyelni, melyek a következő nemzedékből váltak a tenyésztés oszlopaivá, mint a Magic Surprise és a Magic Kratos (4×1 díj).

A kiválogatásról

A szelekció elsősorban az eredmények és a származás alapján történik. A fiataloknak szükséges 2 helyezést elérniük olyan versenyeken, ahol éjjel szállították őket. Ezekből nagyon jó versenygalamb lehet. A tavalyi szezonban nem lehetett eléggé az eredményekre alapozni a szelekciót a koronajárvány miatt. A származás mellett a testalkat minősítése vált olyan szemponttá, ami alapján a szükséges kiválasztást meg lehetett tenni. Huub fontosnak tartja a szemet is, mint a minőségre utaló tényezőt. Külső galambminősítőt alkalmaz arra (Jos Evers), hogy a szemeket ellenőrizze. Itt hadd tegyek egy szubjektív megjegyzést. A László-Molnár dúc is hozatott Born-ból két fiatalt, sikerült egyiket a Magic Kratosból. Mindkét galamb típusa észrevehetően eltér az általunk megszokottól, rendkívül erős, atletikus és nagyon könnyű felépítésükkel, valamint gyönyörűen telt gyöngyszemükkel. Reménykedve várjuk a 2022-es fiatalok versenyét! 

2021-es eredményekről

Minimális utánjárással is olyan eredményekbe lehet belefutni, mint a tartományi győzelem Argentonból, 4. díj Melun-ból, 5. és 6. Orleans-ból, vagy éppen a tartományi 1. fiatal ászgalamb. Helyi szinten pedig olyan stílusban versenyez, hogy pl. Melun-ból az első 16 galamb az övé volt! Nem kétséges, hogy Huub Hermans nem a múlt embere, hanem nagyon is a jelené!

Referenciákról

Huub sok galambot ad el. A kedvező visszajelzések megengedik számára, hogy erre egyfajta segítő tevékenységként tekintsen. Három olyan olimpiai résztvevőről is tudunk, csak a Poznan-i olimpián, amihez kellett, hogy valaki tőle vásároljon tenyésztési céllal. Az egyik ilyen a mi Pintér Ferencünk, aki a Teletext párból vásárolta meg az Audi TT nevű galambot és delegálhatta az unokáját az olimpiára.

Végeláthatatlan sora van az elmúlt 10 évben az országos ászoknak, országos és tartományi díjasoknak, és teszttelepi pénznyerőknek, melyek a dorni bajnokállomány minőségéből profitáltak. Számos köszönő visszajelzés van Európából, Kínából és Indonéziából. Ha mégis ki kellene egyet emelni, az legyen az A Bauer – J. Hofman páros Németországból, akikről elmondható, hogy állományuk 50%-a Hermanstól származik.

Ha az a kérdés, hogy Magyarországon mit csinált az eddig bekerült néhány Huub Hermans galamb, akkor meg lehet kérdezni Pintér Zsoltot, az Orosz & Orosz párost, vagy a már említett Pintér Ferencet, akinél az Audi TT egy közvetlen fia a nemzeti 1. díjat nyerte idén Liberecből!

Huub nem galambgyűjteményt tart, hanem egy felismerhető típusú, originális és mindenekelőtt igen eredményes törzset, élvonalbeli eredettel és fenntartott, sőt egyre fokozott minőséggel, amiben sok év munkája van. Tapintható nála a törekvés arra, hogy galambjai a gyorsaságot minden egynapos távon meg tudják mutatni (noha kétnaposon is voltak eredményei). Nem kell attól sem tartani, hogy az ellátás precizitása és netán a luxus körülmények tekintetében a galambjai teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak. Úgy vélem, ezek elég erős érvek arra nézve, hogy valaki tőle a vásárlást indokoltnak lássa.