Ezúttal is „jó szokásomhoz híven” nehezen indultam el uticélom felé,   végül nem bántam meg és életre szóló élményekkel gazdagodtam…..

A reggeli hírek Országos ónos esőről szóltak, kétszer is meggondoltam autóba üljek-e, de a telefonhívásomra válaszoló vidám, barátságos hang miatt ez kérdés nem lett végül.

Pilisvörösvárra érve  nagy családi ház, előtte pedig Fetter István Mesterversenyző, Esztergom Kerület immáron 10X-es Általános Bajnoka fogadott.

A 2000-es évek elején kezdett el komolyabban foglalkozni állomány építéssel mikor hozzá került a „Samu”-ra keresztelt KH Kiss Sándor  pillisvörösvári galambásztól /Marcel Desmet véralap/  egy zsák morzsolt kukoricáért! „Samu”-t és leszármazottait szó szerint bármivel, például Varga Károlytól hozott Verstraete Tojóval, egy Németországból importált Hermes Tojóval, Tournier-el, vagy Stichelbaut-al  összehozva számtalan kimagaslóan jól repülő utódot adott a Mesternek, „Samu” az állományalapító Hím lett! Sok helyen megfordultam az utóbbi években cikkírás és miegymás célból, de Én még ilyen egyforma galambokat ekkora számban sehol az Országban nem láttam, állítom! István nem a nagy behozatalok híve így finoman fogalmazva,  ez látszik leginkább egyöntetű állományán. Akkor hoz új vért, ha az övéiből valahol keresztezve mással kimagasló versenyzőket fognak. Nemrégiben eképpen jött egy Bosua, előtte egy tiszta vérű Gaby Vandenabeele KH ami abszolút nem tetszett Istvánnak, de gyerekei 9/8 és 9/9 helyezést repültek 2019-ben, így kénytelen az ember fejet hajtani, a korábban már kiadott KH visszakerült a tenyészetbe.

Mikor meghallottam, hogy asztalosként dolgozik már láttam lelki szemeimmel a kacsalábon forgó dúcot,  gyalult deszkás fészkeket, trükkös megoldásokkal kialakított cellákat, ide-oda csukogatós folyosós dúcrészeket, de ez a gondolat ahogy jött úgy is maradt…..

Kiértünk a telekre és érdekes nosztalgikus hangulat kerített hatalmába. Ott álltam a padlás előtt, – régi hegesztett volierek, kijárók –  és nem hittem a szememnek……

– Innen ekkora eredmények?

Na jó majd bentebb,  a belső berendezés biztos olyan lesz amire gondoltam. Nem lett! A padozat fa rácsosra alakítva, takarítva jó pár napja talán hete nem lehetett , de a magasság valamint a kijárók Északi fekvése miatt a folyamatos friss levegőcsere biztosított tán némi huzat is érezhető volt. Pompás friss hegyi levegő a légutak jó barátja, meg is jegyeztem, a  mesternek Ő meg csak mosolygott…. A nyári nagy melegekbe itt lehet 40-50 fok is, az itt lakók a szó legszorosabb értelmében izzadnak, de ez jót tesz nekik, az eredmények is ezt igazolják!

Szintén jó vagy két évtizedes fészeksorok, kissé rogyadoznak,  megkoptak már az elmúlt évek nagy csatáiban, felnevelt több generációs bajnokokat és bajnokjelöltek kiszolgálásában. A bennük pörgő-forgó csodálatos nagyorrú kék vagy majdnem kék galambok -potykás-,  egy két fekete kivételével viszont minden esztétikai hibát feledtetnek…..!

Hihetetlen, szenzációsak!

Repkedtek a gyűrűszámok a rengeteg díj – kilométer, adalék információ, Én meg csak hallgattam hallgattam és bólogattam mintha meg tudnám jegyezi legalább a felét, de áááá dehogy tudtam. Nem is törekedtem rá, arra áhítoztam minél többet kézbe vehessek közülük. Jöttek a galambok sorba és fogásra is pont annyira voltak egyformák mint küllemre „levegő és izom” és újra „levegő és izom” ahogy a gazdájuk mondaná.

Semmi súllyal széles mellkassal, hatalmas  és laza szárny, sűrű egymást fedő széles tollakkal vannak megáldva.

– Fantasztikusak! Ezek a Fetter galambok!

A fekete szín egy Szauervein fekete Hímből és egy Németországi Leus-ös Tojóból  érkezett a csodás kékek közé, majd beépült az állományba.

Az „51384”-es FH Herczbergből repült 1. díjat, Stendal-ból 4.-et , Brandenburgból 6.-at .

Látok egy, a nyakán erősen sérült fekete hímet aki mint kiderült  Aschafennburgból és Amstettenből is repült egy-egy első díjat, kitértünk hát külön rá…..

Az „5078”-as fekete hímet egy héjatámadás után találta tátongó nyaki sebbel fészkében. Azonnal állatorvoshoz sietett vele aki nem nagy jövőt jósolt a galambnak de azért összevarrta. Ő sajnos nem valószínű, hogy megéli a reggelt, – mondta a Doki. Megélte! István jó pár napig szívószállal nyomkodta le a takarmányt begyébe, nem volt képes önmagától nyelni… Életben maradt és nem csak, hogy életben maradt, maradandót alkotott a tenyésztésben is, néhány díjrepülő vagy Sampion gyermek írható fel a száma mellé ezzel meghálálva a nem mindennapos törődést.

Főként ha kéket örökített abból nagy valószínűséggel csodálatos versenygalamb lett később, még a fekete gyerekek inkább a tenyészetbe valók lettek.

Példaként hozom a „141′-es KH Fiát, kinek 3 első díja mellett van egy 2. és kettő 3. díja 1000-4000 galambból, valamint 12X repült az 1%-ban.

De sorolhatnám…. nem teszem!

Keresgéljetek Sporttársak a mellékelt lapok között, érdemes!

!!! FIGYELEM! Gyerekei és Apáról féltestvérei az aukción elérhetőek !!!

Kemény a 20 éve működő szelekció, de kemények a galambok ahogy a gazdájuk is!

A következőképpen szelektálja a fiatalokat:

Az 5. tollat mikor eldobják indul a tréningezésük 90+ km-ről, egy jó meleg napot kiválaszt, ezt kell elsőre teljesíteniük. Nagy átlagban összesen 1300 km az elvárása tőlük, a Kerülettel nem küldi őket csak magántréningeken vesznek részt. Kapott egyszer 12 db eredeti Günter Prange- t melyeket szintén ezzel a  módszerrel megreptetett. Az első útról 4 jött meg igaz, de ebből a 4-ből  kettő a mai napig ontja a Sampionokat és díjrepülőket bármivel teszi őket. Ez a másik idegen vér ami működik a „Samu”-kkal és a másik amit érdemes keresni a lapokon!

Teljesítmény alapján évi 30 idősebb és 30 egyéves galamb kerül át végül a versenydúcba.

A versenygalambok amíg fittnek és arra alkalmasnak látja őket , akár 7 éves korukig is repülhetnek aztán bekerülnek a tenyészetbe!

Van  galambja ami élete 7. évben 4100 díjkm-ert teljesített!

– Azért ez elárul valamit a genetikáról meg az alkalmazott „terápiákról” –

Mostanra a felgyorsult versenyzési forma miatt az egyéves galambokra is ugyanúgy kell számítani a főcsapatban mint a biztos öregekre, volt verseny mikor a főcsapatot 8 egyéves és mindössze 2 db öregebb versenygalamb alkotta. -Mondanom sem kell, megnyerte azt az utat is..-

Különlegesség még nála, hogy a tenyészmadarak is kijárnak mivel nagyrészt egykori versenygalambjai alkotják ezt a gárdát.

Hiszi, hogy ez is nagyban hozzátesz a fiatalok elvárható fejlődéséhez.

Régebben a téli időszakban is kijárt minden galambja, de az egyre gyakoribb ragadozó támadások ezt mára már nem engedik meg. Visszaesést nem tapasztalt, első kiengedésüket Nőnapkor -Márc. 8.- ejti meg. Általában 10 hetet visszaszámol az első versenytől és ekkor párosít. A jobb versenygalambok alól eltesz egy pár tojást amit később a tenyészekkel neveltet fel, majd minden versenygalamb 1-1 fiatalt nevel és csak ezután özvegyít. Kapnak egy 5-6 napos teljes tisztító kúrát aztán kezdődhet a szezon.

Az elmúlt évek során sokféleképpen próbálták az ellenfelek számoltatni az Általános Bajnokságot hátha könnyebb lesz Istvánt majd  matematikával megverni mint galambbal, írnám, hogy több, de leginkább kevesebb sikerrel jártak.

2019-ben már bejött egy 10/10 befutós számolási forma is amit végül szintén Ő nyert!

Esztergom és környéke „10/10 befutós Mestere” cím birtokosa lett!

Ott díszeleg neve az első helyen a nyomtatott, a Kerülete által kiadott szerintem Országosan egyedinek mondható és a mostani internetes világban furcsa de létező, kézzel fogható évkönyben!

Az egyéni díjakhoz jó galamb, ráérzés, és egy csipet szerencse kell! A csapatbajnoksághoz meg mesteri tudás aminek igazoltan a birtokában van.

Ritkán nyúl gyógyszerekhez az immunrendszerre alapoz, ám ha mégis akkor De Weerd, DAC és Röhnfried termékekhez.

A takarmányt Berki Lászlótól szerzi be, a kész versenykeverékhez amikor szükséges pluszt ad vagy higítja azt. Versenyidőszakon kívül maga keveri a takarmányt gondosan, évtizedes receptúrája alapján.

Kérdeztem a nagy titokról mitől tud hosszú évek óta mások fölé emelkedni?

– Semmi más nem kell , csak jó genetikával megáldott galamb, aminek van akarata, kitartása, van izomzata, és soha el nem fogyó energiája!

„Semmi más, csak „levegő és izom” , csak „levegő és izom”! „ …….

By.: Fetter István

Fetter István Mesterversenyző,

A 16. Kerület 2019-ben 10/10 befutós Általános bajnoka!

10x Kerületi Általános Bajnok
8 x Kerületi Hosszútávú Bajnok

6X Kerületi Középtávú Bajnok

5X Kerületi Rövidtávú Bajnok

  1. helyezettnél rosszabbul a 20 éve alatt összetettben egyszer sem teljesített!

2017 -ben Közép Magyarországi Bajnokság III. helyezettje!

3X-os  Jubileumi Kupa győztes!

Egyéni, kiemelkedő díjai a számos tagszövetségi díjon felül:

– Sczecin Országos 1.díj
– Stendal zóna 1.díj
– Passau zóna 1.díj
– Amstetten 8138 galambból zóna 1.díj
– Straubing 6432 galambból 1-2 díj
– Döbeln zóna 1.díj
– Brandenburg zóna 2.díj
– Drezda 10726 galambból zóna 2.díj

Sporttársi üdvözlettel: Szalai Gábor