Kolozsváron indult az életpálya nagyapja padlásán ahova nagybátyja Szalma Sándor vitte fel először és mutatta meg galambjait. Visszaemlékezve  páratlan élmény volt, az üvegcserepeken beszűrődő napsugarakba gyönyörűen csillogott a lillás-zöld nyakuk, a látvány rabul ejtette. A hatalmas padlástér egyik sarkában volt lekerítve dróthálóval a madarak helye. Ott állt a közepén, röpködtek fel-le a padlóról a gerendákra, alig várta akár egy is keze ügyébe kerülhessen. Fészkekbe ültek a párok hol kicsiken, hol tojáson. Egy vörös Tojó alá késztetést érzett, hogy benyúljon tojásért amit persze hamar össze is tört, viszont arra a kis időre még kezében tartotta, már galambásznak érezhette magát. Hogyan fog kikelni? Hol fogja majd tartani az elsőket? Micsoda fantasztikus versenyző lesz majd vajon belőlük?  Néhány alapvető kérdés, mely jobban belegondolva mind a mai napig foglalkoztatja.

Be és kilépéskor a dúcból az alacsony ajtófélfa alatt mélyen le kellett hajtani a fejét. Ez a mozdulat már akkor az alapvető tiszteletre tanította!

– „Ha bevered a fejed magasan hordod az orrod” ! , okították az idősebbek.

A tömör fenyő lépcső ropogó hangja szinte még most is olykor-olykor fülébe cseng. Ő érezte már belőle igazi galambász lesz, de még várnia kellett erre pár évet…..

Sajátjai csak 12 éves korára lettek, ekkor már önállóan építette meg helyüket. Egy jó galambász mindig szomjazik a tudásra, sok Sporttárs volt akitől tanulhatott. Az elsők közt Kerekes Mihály Kolozsvári barátja, később a gyömrői   Pap László tanai voltak rá leginkább hatással. Mindig figyelte az idősebb dúcait, galambjait, fortélyait, általános szemléletüket, napi rutinjukat. Több tucat jó embert ismert meg ezáltal, említhetem Kis Kálmánt vagy éppen Horváth Károlyt aki egyszer azt mondta neki:

– „Mindig tanulj és soha ne gondold azt, hogy mindent tudsz” !

Néha elég egy-egy ilyen meghatározó mondat is az „élet nagy kereszteződéseiben”,  hogy a jobbik irányt válassza az ember és arra haladjon tovább…..

1997-ben lettek társak Butyka Gergelyel, ekkor hoztak be az elsők között az Országba Karel Schellens és Grondelaers galambokat amik elképesztően gyorsak voltak. Genetikai fölényük messze kimagasló volt az akkori Magyar galambokhoz képest! 17 első díjat valamint 7 Bajnoki címet szereztek! Ezek mellé 20 első Championjuk lett, C kategóriában pedig kijutottak az Olimpiára, ez volt talán a legrangosabb eredményük! Tíz évig versenyeztek együtt, szép emlékekkel, nagyszerű eredményekkel búcsúztak egymástól.

2012-ben elkezdi a maga útját járni, szeret kísérletezni felkészítésben, motiválásban, tenyésztésben, nagyon sok tapasztalatot szerzett galambjaitól, melyeket a későbbiekben kamatoztatott. Egy a Főprogramba és Teszttelepre egyaránt alkalmas állomány kitenyésztését tűzte ki célul, a nagyvilágba már jelen lévő kategória egyre jobban elkezdte érdekelni.  Óriási kihívásnak tűnt és tűnik számára a mai napig megfejteni a Teszttelepi galambok rátermettségének titkát. Borzasztó nehéz szakma ez, állandósult izgalmakkal és nyomással, a hatalmas pénznyereményekről nem is beszélve! A Világ  legnagyobb erre  a célra készült létesítményeiben akár 1 millió dolláros összdíjazások is összejönnek. A záró versenyen 50, 80, 100 millió forintnak megfelelő fődíjak is lehetnek, ez óriási motiváció tud lenni, nem beszélve -ha létezik ilyen-  egy, a kimondottan erre kitenyésztett törzs számokban nem mérhető értékéről….

Mivel valószínűsíti, hogy eltérő típusú galambokra van szükség mint a sima főprogramban, ezért a szelektálási kritériumai sokkal magasabbak. Ez irányba se szakkönyvek se tanítók egyenlőre nincsenek. Kialakított egy saját rendszert és stratégiát  majd belefogott a munkába. Célja egy gyorsan érő, fiatalon majd 1 évesen 400-600 km-en díjképes galambtörzs létrehozása a lehető legkevesebb gyógyszer, kegyszer használata mellett! Sokan őrültnek tartják amiért ekkora szelekciós nyomás alatt tartja az állományt de munka és áldozatok nélkül -mint mondja-, nincs siker!  Rengetegen abban a tévhitben élnek, hogy befizetnek pár galambot egy teszttelepre és már nyernek. Noha a vak szerencse néha nekik kedvez elenyésző százalékban vannak jelen. Olyanok is akadnak akik évek óta nem röptetik a fiataljaikat csak maximum tréningeken pakolják be őket, ennek ellenére teszttelepi első díjat szeretnének nyerni, nem a legjárhatóbb út a sikerhez. Ismervén a körülményeket és sok versenyeredményt elemezve írom nagy nyugalommal, a legtöbb teszttelepen mára már a Specialisták között dől el az első díj is.

Régebbi galambjai remekül helyt álltak itt-ott, többen nyertek velük kerületi bajnokságokat, hatalmas díjakat! A teljesség igénye nélkül:  Molnos János, Szalma Sándor, Varga Péter, Kerekes Mihály, Juhász Ernő. Még Olimpiára is jutottak ki velük! Ezen állománya max. 1-2 %-a volt viszont alkalmas a mostani elvárásaihoz, úgy fogytak a galambok, vonalak, családok, hogy fájdalmas volt nézni.

A fiatal galambspecialista jelző és az Ő elvárásainak megfelelő, mielőtt valaki azt hinné a kettő egy és ugyanaz, hát nagyon nem ugyan az! Egy-két mondat erejéig egy kis nem mindenki számára ismert, nevezhetjük így „szakmai kiegészítés” erejéig. A fiatal specialisták az elsötétítéssel majd rávilágítással a megemelkedett dopamin szintet használják ki, ezért képesek akár fél órás előnyökkel versenyt nyerni! Itt nem elsősorban a galambminőség hanem a technika és a rendszer adhat elképesztő előnyt. Ezért írják-mondják jelen nagyjaink is, hogy a természetes fiatal versenyeztetés valamint a Profi szintű fiatal versenyeztetés, aztán az ezek valamelyike által jól szereplő fiatalok között a folytatást nézve inkább az elsőből jöhet ki nagy valószínűséggel klasszis versenygalamb. Attila elvárásai ezáltal a genetikailag kódolt magas minőség, nyers erő és tartós szívósság! Ezekre van szükség ahhoz, hogy adott fiatal  később  egyévesen sőt tovább is brillírozzon. Ha csak az idei évet nézzük mit művelt a felállított mércét megugró, alaposan kiszelektált ősöktől származó egyéves gladiátorokkal írhatom, minden elképzelése ütemterv szerint halad.

A Nyitrai Ferenctől származó „22422”-es Vörös Janssen Hím nagyon jól bevált egy rokonított Molnos János Tojóval. A „61-es” lányuk nyerte 2017-ben az Országos Hallét 10.150 galambból.

Másik lánya egyévesen 3 első díjat nyert és G. Kategóriában kijutott a Belgiumi Olimpiára Tóth Attila Sporttársnál. A „170561”, Halle győztes Tojó 2 gyereke volt a váci teszttelepen 2018-2019-ben mindkettő 3.-3. Champion lett.

Az elmúlt 4 évben zsinórban nyertek Díjakat vagy különféle kategóriákat Attila galambjai úgy a Teszttelepeken mint a Kerületi programban egyaránt, ezen eredmények azt sugallják, munkájával a kitűzött céljához egyre közelebb ért.

Folyamatosan keresgélt, hogy a már elkapott fonalat még tovább tudja tartani. Halott róla, hogy Bacskai Sándornál kiváló galambok vannak, nem volt rest és elment megnézni őket. Olyan madarakat talált amelyek kimondottan az általa elképzelt „klasszis galambképbe” illenek, egy számára „aranybánya kollekció” a nem messzi Vácon…..

Denis Sapin, Pros Rossen, Johny Jonckers, Roger Vereecke, Motton Frederik, Herbots, Deno-Herbots, Baleau, Jos Joosen, Janssen, Engels, Gaston van De Wouwer stb…. Eredeti galambok vagy tiszta vérben tenyésztettek…..

Sándor adott neki 15 pár tenyész és 9 db versenyző galambot valamint legalább 100 tojást a versenyzői alól!

– Eredményeit velük az előző főként az Ő jóvoltából készült 3 cikk végén,  részletesen megtaláljátok az alábbi linkekre kattintva – :

https://galambaukcio.hu/9877-2/

https://galambaukcio.hu/a-verhetetlen-demon-a-jos-soontjens-kolonia-ii-resz/

https://galambaukcio.hu/a-kozeptav-koronazatlan-kiralya-johny-jonckers/

Versenydúca nagyon egyszerű, totál özvegységre van kialakítva. Két részből áll, a  Tojók helyéből valamint a 18 fészekfülkével rendelkező Hímek dúcából. Új építésű, a régi kerti dúcot nem találta jónak, nagyon hidegnek ítélte, épített egy egyszerűbb padlásdúcot. Sok mindent figyelembe vett mivel az egyik legfontosabb tényező a sikerhez a jó galamb mellett a jó galambház, ebből is a fő szempont, hogy a galambok szeressék, jól érezzék magukat benne. Igyekezett zegzugosra kialakítani. A levegő jól járja de ügyelt arra, hogy kerülje benne a huzatot! Száraz és meleg, ez nagyon fontos két fő szempont. Ha esik az eső vagy lehűl az idő a páramentesítésre az infrapanelek kapnak szerepet. Lényeges továbbá az a tény, hogy 9 perc alatt a rutinhoz hozzátartozó takarítást el lehet végezni mielőtt reggel dolgozni megy, este szintén ugyanez a helyzet. Hétvégén amikor a galambok úton vannak porszívóz majd átmossa, fertőtleníti az egészet!  Mivel reggel korán indul, a Tojók nem repülnek csak a Hímek, délután viszont mindkét nem tréningezik annyit amennyit akarnak, nem kényszeri őket erőn felüli repülésre. Ha jól végzed a dolgod akkor napi szinten megrepülik a maguk szükséges idejét. Ha nem repülnek örömmel akkor valamit nem csináltál jól, szükséges azonnali beavatkozás, változtatás! Heti 2-3 magántréninget kapnak, ebből az egyik 100 km fölötti!

2020-ban a legeredményesebb galambja a „Kis Bambi” névre keresztelt 19-R-156190 KKH.

Azt gondolom a Sporttársak többsége a következő mondatokra lesz a legkíváncsibb….

Nyilván nagyon fontos dolog és elengedhetetlen feltétel az egészség, ezért Januárban megkapják a kötelező Paramixo oltást. Trichora 1-2 havonta itat. Szalmonellára, Ornira felkészítések előtt kapnak egy-egy 5-7 napos kúrát. Versenyek alatt nem alkalmaz semmilyen gyógyszeres kezelést!!! Megfigyelte, hogy bármilyen antibiotikum használat kiveszi a galambot a formából amit utána több hét visszahozni, ezt a luxust nem engedheti meg magának, ezért inkább nem kezel! Sok fehérjét és szőlőcukrot ad nekik, Kerepesen vásárolt kész takarmánykeveréket etet. Fázisosan építi fel a hetet, igyekszik a hétvégére időzíteni a szükséges készletek maximumra töltését. Nagy trükkök nincsenek, próbálja minél egyszerűbben és ésszerűbben felkészíteni őket, gondosan kielemezve a hétvége várható időjárását! Az időjárás az egyetlen olyan tényező a galambsportban melyet nem mi irányítunk!

Amire a legbüszkébb azok a referenciái közül kiemelten, Viglidàn Péter Riminibe elért eredménye mivel az Apját közvetlen Ő gyűrűzte. Csak néhány galambot vitt el Péter és rögtön díjat hozott haza egy, a Világon is kiemelkedően nehéz programot reptető Teszttelepről.

Végezetül néhány gondolat Attilától:

– „A jelen Magyar postagalambsportba véleményem szerint lassan el lehetne kezdeni a változtatásokat, talán még éppen nem késő! A galambászok létszáma rohamosan fogy, az utánpótlás meg egyre nehezebben érkezik…. A Szövetség dolga az lenne, hogy megtalálja azt a közös irányt és egyensúlyt, amivel legalább a meglévő tagokat rá lehetne venni, ne hagyják abba és ne lépjenek ki ebből a gyönyörű ámbár nagyon összetett Sportból. Gondolok pl. arra, hogy egy kezdő galambásznak de nyugodtan ide sorolhatjuk a kis létszámmal dolgozókat is, nekik majdnem lehetetlen felvenniük a harcot vagy egyáltalán partiban maradniuk az igazi profikkal szemben 10-ből 5-ös csapatfelállásba. Beszéljünk arról is, hogy  kitermelünk egy halom bár stabil, de úgymond „értéktelen” galambot, ez senkinek sem lehet jó! Első hallásra sokan biztosan megbotránkoznak most, elnézést is kérek ezen gondolataimért. Kérdezem Én, ha ez olyan jó lenne és ez a rendszer ontaná a jobbnál-jobb galambokat akkor miért nem tőlünk vásárolnak a Kínaiak meg a Németek, akár a Belgák?

– A válasz egyszerű, NEM ELÉG GYORSAK a galambjaink.

Kétszer annyit tartunk mint kellene és sajnos töredékét sem éri a zöme egy Belga vagy Holland galambnak. Első lépésben Én mindenképpen változtatnék a csapat összeállításon 10-ből 3-as befutóra, illetve 1 előnevezett és mellé a 2 leggyorsabb galamb eredménye a csapatba. A csapatjáték egy nagyon jó dolog, véleményem szerint ez tartja még valamennyire össze Sportunkat, de egyszerűsíteni és gyorsítani kellene!

Mi történne? Talán a Magyar Postagalambászat elmozdulna egy kis létszámú de magas minőségű irányába……..

Az elmúlt pár évben Viglidán Péter és csapata rengeteg időt és energiát fordított arra, hogy a Magyar galambok valódi értékét megfelelő szintre emeljék.  E páratlan Aukciós oldal az eredményes úgy a hazai mint külföldi tenyésztőkkel való kapcsolatkereséstől kezdve a cikkíráson át melyben aztán bemutatásra kerülnek, vagy épp a fotózás és fotókidolgozás, átfogó és rendíthetetlen munka gyümölcse. Óriási köszönet és hála jár érte, a szándékot meg kell tudni látni , és legalább egy „köszönöm”-el elismerni azt!

Nagy öröm számomra Kedves Sporttársak, hogy megtiszteltek bizalmatokkal. Aukciómon a legjobb galambjaim közvetlen gyerekei érhetőek el, egytől egyig olyanok, akiket jómagam is tenyészetbe tennék!

Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet Kívánok! „

Szalma Attila

 

És, hogy „Miért éppen a Szalmagalamb?

– Attila elképzeléseit, megfontolt tenyésztői munkáját a négy cikkben hosszasan taglaltuk…. Eredményes licitálást kívánok!

 

Sporttársi Üdvözlettel: Szalai Gábor