Az elmúlt szezon többek között az Orosz & Orosz versenyző párost bemutatkozását hozta el az aukciós oldal közönségének. Az Orosz & Orosz dúc máskülönben is jelentős ismertséggel bír, hiszen kétszeres országos mesterversenyzők. Hogy miért nem még nagyobbal, az inkább a területi alapú megszokással magyarázható, hogy valamiért csak néhány frekventált tagszövetség bajnokait tartjuk számon. Pedig sportunk legnagyobb értékei azok az állományok, amik régóta kiszámíthatóan az élmezőnyben szerepelnek. Lehet tudni, hogy ott olyan elkötelezettség és hozzáértés van, ami lehetővé teszi a galambok képességeinek megmutatását, ennélfogva a szelekciónak van értelme és eredménye. Ilyen állományokban mindig előkerülnek kiváló tenyészgalambok is, amik utódaikkal bizonyítják, hogy őket lehetséges a fejlődés szolgálatába állítani, úgy saját, mint mások részére. Véleményem szerint a postagalambtenyésztés egyik sarokköve az, hogy a bizonyított tenyészgalambok utódai által kapott esélyeket tartsuk többre, mint a több nemzedékkel ezelőtti világsztárokat felmutató tetszetős pedigrékből szőtt álmokat. Az Orosz & Orosz dúc évtizedek óta az élvonalban van, két tagszövetségben elért bajnokságaik számait nehéz volna pontosan összeszámolni, tehát rájuk feltétlen igaz, hogy munkájukat az idő stabilan jó eredményekkel visszaigazolta. Röviden szólva, amikor ők valamiről azt mondják, hogy jó galamb, akkor az jó galamb, annak komolyan vehető alapja van.   

A 2021-es versenyévről

Nagy nehézséggel indult a tavasz, mert Rolandot kórházba juttatta a Covid. Ilyen esetben átértékeli a terveit az ember, és a motivációja sem feltétlen tér vissza rögtön a gyógyulással, ezt magamról is tudom. A két főre kitalált technológia felborult. Szerencsére Miklós főnökének embersége segített, aki 20 év jó munka elismeréseként, röviddel a nyugdíjazás előtt biztosította kellő szabadidőt. Így kisebb módosításokkal, de sikerült fenntartani a rendet, ami a galambok formába kerüléséhez szükséges. Az eredmények tekintetében különösen a 300-600 km közötti utakkal voltak elégedettek, mivel a rövidtávos siker megszokottnak mondható.

Az eredményekről

Az elmúlt időszak az alábbiakat hozta a nemzeti élmezőnybe kerülés tekintetében:

2015: Nemzeti középtávú bajnokság 4. hely,

          Országos tojó H kategória 3 hely,

2017: Nemzeti rövidtávú bajnokság 5. hely,

          Országos F kategória 2. hely,

2018  Nemzeti rövidtávú bajnokság 6. hely,

2019  Nemzeti rövidtávú bajnokság 6. hely.

A 2021-es év legszebb sikere a szuper középtávú bajnokság megnyerése, ami 4 középtávú és 2 hosszútávú útból került kiszámításra. Minden más kategóriában is a tagszövetségi dobogón végeztek. Az év legszebb díja egy zóna 3. hely.

Szuper Középtáv 300-600 km 1. hely (2021)

Rövidtávú Bajnokság 3. hely (2021)

Középtávú Bajnokság 3. hely (2021)

Hosszútávú Bajnokság 3. hely (2021)

Sprint Bajnokság 3. hely (2021)

Az állományról

A jelenlegi állomány a 2000-es évek közepétől formálódik, főleg Németországból és Hollandiából behozott galambokra építve. A máig ható jól sikerült bázis beszerzés a többszörös RV és bajor bajnok Hans Hirn-től (Roodhoft, Schellens és Koopman véralap) történt.Nagy hatású volt későbba vásárlás Huub Hermans-tól is. Tovább emelték az eredményességet, és egy modern, gyors, tág távolsági tartományban eredményes típust sikerült meghonosítani általuk. Volt vérfrissítés Pintér Zsolt és Kóczián Team forrásból. Ideáltípusuk a 100-700 km között egyaránt eredményes galamb, ami egyaránt gyors és szívós. Az elmúlt 3-4 év ambíciója az, hogy állományszinten legyen megközelíthető ez az elvárás, ami igazából a 700 km-hez közeledve van próbára téve. Ehhez Peter vd. Merwe nemzeti  díjat repülő galambjaiból vásároltak utódot, de a továbbiakban is ennek a célnak rendelik alá a beszerzéseket.

Roland a tenyészgalambok közül két hímet emelt ki, az idei év eredményei alapján: a DV-04-08015-385 szálit és a DV-09-02887-2131 kékkovácsoltat, melyek gyerekei és unokái is kimagasló eredményt értek el, országos szinten.

HU-07-24-24821 KKH Országos H kategória 4. helyezett,

HU-11-24-42998 SKH Országos Teljesítmény kategóriában 6. helyezett,

HU-11-24-42959 KKT Országos Rövidtávú Tojó 6. helyezett,

HU-17-D-258061 KKT Országos F kategória 2. helyezett,

HU-17-D-338236 KKH Magyarország Bajnokgalamb 7. helyezett

Azért, ha a származásokban feltűnik a Magic 36, vagy a  Szuper23, abban is vegyük észre a lehetőséget.

Az Orosz állományt olyan fekvés formálta, ahol sok a ragadozó, és a hegyet kerülgető galambok nehezebben szállnak díjat. Ha hasonló kihívásokkal küzdünk, nagy a dúctávunk, előttünk van a Balaton, vagy bármi, amit kerülni kell, akkor ilyen helyről érdemes nemesítő anyagot beszereznünk. Ha például olyan nyugati sztártól vásárolnánk (még ha képesek is lennénk kifizetni a hallatlan árakat), aki stabil széljárás mellett rövidtávot röptet a Németalföldön, akkor előfordulhat, hogy csalódni fogunk. Szép dolog pár díj Noyon-ból, de nem biztos, hogy rajtunk ez a képesség segít. Meggyőződésem, hogy az orosz-galambok vásárlását érdemes komolyan fontolóra venni, mert a sporttársak nagy többségének esélyt adnak a versenyképesség javítására, hogy a helyi bajnokot próbára tehessük. Elsősorban azok érdeklődésére számíthat ez a 16 fiatalból álló kollekció (mely a legjobb tenyészekből lett gyűrűzve), akik főleg a középtávon szeretnének jobbak lenni, főképp olyan földrajzi adottságok mellett, ami nem ideális, ami a galamboknak plusz kihívásokat tartogat.

Miklós olyan ember, akit nem lehet csak a jó eredményekkel jellemezni. Nem nélkülözi a lelki szempontokat és a becsületesség a vezérelve. Aggodalommal figyeli sportunk alakulását, hogy túl hamar születnek a konfliktusok és megoldásukban sokszor nem a hozzáértés, hanem a nagyobb hangerő játssza a főszerepet. Az is baj, hogy nincsenek igazi példaképek. Úgy gondolom, hogy az ilyen sporttársak, akárcsak az általuk tenyésztett galambok nagy megbecsülést érdemelnek.