Szeretném bemutatni az aukciós oldal közönségének az Orosz & Orosz versenyző párost! Annyiszor találkozhattunk már velük az évkönyvben, hogy az alapján a puszta figyelemfelkeltés szükségességén régen túl vagyunk. Másfelől a galambászok megbecsültségében, nimbuszában van egy területi egyenlőtlenség, aminek talán több köze van a megszokáshoz, mint az érdemhez. Néhány más tagszövetséghez hasonlóan az Észak II. is olyan, hogy az ország másik végében maximum konstatáljuk, hogy ki lett a bajnok, máskülönben keveset hallunk róla. Pedig Anker szófordulatával élve „nem akadhat komoly ember”, aki azt állítaná, hogy egy sokszoros bajnok ne lenne ugyanolyan erős versenyző más országrészben is. A Galambaukció portál szándékosan nem csak a frekventált területek bajnokaival állapodik meg árverésről, részben, hogy orvosoljon valamit a kisebb ismertség hátrányából, részben pedig, hogy egyes eltérő kihívások által szelektált tulajdonságokhoz adjon hozzáférést. Miklóssal, majd Rolanddal telefonon beszéltünk, és kérdéseimre, felvetéseimre, az alábbiak szerint válaszoltak:

A 2020-as versenyévről

Nehezen indult az év, mivel a koronavírus minden tervünket felborított, így újra kellett terveznünk mindent. Szárazözvegyen szerettünk volna versenyezni 2020-ban, de a szezon kezdete csúszott, így neveltek galambjaink, nehezen is lendültek formába a szezon elején. Összességében a nehézségek ellenére nem zártunk rossz évet, sikerült megnyernünk a Dúcbajnokságot (Szabó Géza emlékversenyt) a Tagszövetségben.

A 2020-as eredményekről

2020-ban is sikerült két bajnoksági formában első díjat nyernünk a Tagszövetségben, illetve több kategóriában is felállhattunk a dobogóra. Fontos számunkra, hogy Szabó Géza barátunk emlékére létrehozott bajnokságot meg tudtuk nyerni, a szezon végén már csak ez motivált minket, erre összpontosítottunk!

2020-ban a következő eredményeket értük el:

1. Dúcbajnokság (Szabó Géza emlékverseny)

1. Sprintbajnokság

2. Észak II. Nagydíj

3. Rövidtávú bajnokság

4. Középtávú bajnokság

Általában az eredményességről

Az elmúlt 10-12 évben sok bajnokságot nyertünk már, lehetetlen pontosan felidézni, voltunk bajnokok a 08-as és a 24-es Tagszövetségben, nyertünk Zóna középtávú bajnokságot, amikor még öt Észak Magyarországi Tagszövetség együtt röptetett. Első és dobogós díjjal is büszkélkedünk bőven, ha most fel kellene sorolni, akkor egy darabig biztosan itt ülnénk. Amire még büszkék lehetünk, hogy a „621823” tojó galambunk 2015-ben „H” kategóriában országos 3. helyezést ért el, illetve a „258061” galambunk „F” kategóriában Nemzeti 2. helyezést ért el 2017-ben.

Az elmúlt években többször szerepeltünk a Nemzeti Bajnokság élmezőnyében és kétszer sikerült Országos Mesterversenyzői címet elnyernünk.

2015 Nemzeti középtávú bajnokság 4. hely,

2017 Nemzeti rövidtávú bajnokság 5. hely,

2018 Nemzeti rövidtávú bajnokság 6. hely,

2019 Nemzeti rövidtávú bajnokság 6. hely.

Az állomány bemutatása

Jelenlegi állományunkat a 2000-es évek közepétől formáljuk, főleg Németországból és Hollandiából behozott galambokra építve. Az ehhez szükséges kapcsolatokhoz a kaput Reni lányom nyitotta meg, aki Németországban dolgozott, tanulás mellett. A többszörös RV és bajor bajnok Hans Hirn barátunk galambjai alkotják dúcunk alapját. Hans az állományát Roodhoft, Schellens és C & G Koopman vérvonalakból alkotta meg. A hollandiai Huub Hermanstól, Limburg tartomány bajnokától megvásárolt galambok is rendkívül eredményesek dúcunkban, modern, gyors, allround típusú galambok, melyek nagyhatással voltak dúcunk fejlődésére. Az első behozatalból 13 út 13 helyezésű galamb született, természetesen Hirn keresztezéssel.  Három tenyészgalambot külön ki kell, hogy emeljünk, „Mister Kannibaal”-t (Dirk van Dyck híres „Kannibaal” galambjának unokája), a „Cornelissen” száli tojót és a „DV-385” száli hímet! A három galamb gyerekei és unokái rengeteg örömöt okoztak nekünk! Természetesen, ahogy a mondás tartja, nem lehet megállni és tovább szeretnénk fejlődni, ezért mindig szerzünk be újabb és újabb galambokat, keresztező partnereket a jelenlegi állományunkhoz. Olyan galambászoktól tesszük ezt, ahol kiemelkedőek az eredmények. Így esett a választás a Kóczián Team és a Pintér testvérek galambjaira.

A kollekció bemutatása

Az árverésen való részvétel nem volt előre eltervezve. Az utóbbi időszakban általánosan jellemzővé vált nagy fiatal-veszteséggel kalkulálva a szükségesnél több fiatalt gyűrűztünk, hogy legyen pótlási lehetőség. Az idei fiatal szezon azonban remekül sikerült, így a „tartalék sor” kiadó lett.  Az árverésre küldött galambok szülei versenyzésben és a tenyésztésben is kimagaslóan teljesítenek, illetve az alap tenyészpárokból származnak. Amit külön kiemelnénk a „Magic 36” x „Szuper 23” pár gyerekei, úgy nézzük, hogy igaz lesz rájuk a mondás: „jó versenyző, jó tenyész”.  A pár gyerekei az idei fiatalok versenyén a következő eredményt érték el: Tagszövetségi. F kategória 1. és 3. helyezett. 

Lokálpatriótaként élni

Családunk már lassan egy negyedévszázada a faluszolgálatában áll. Sok mindent sikerült megvalósítani a településen,  felségemmel közösen mivel Ő a település polgármestere. Nagy álmunk vált valóra, hogy a Székelykapu után  2018-ban egy Turul madár szobrot adományoztunk a falunknak. Jó érzés minden nap elmenni előtte.

Az abaúji Kiskinizs a tagszövetség keleti részében fekszik, és az Orosz család erős lokálpatrióta érzelmekkel viseltetik a kis település iránt. Mivel sosem volt szó költözésről, a nagy dúctávolság és a hegyek mögötti fekvés hátrányát el kellett fogadni, és a nehézségek leküzdésére alkalmas galambokat tenyészteni. Az egyik probléma a fekvés miatt nehezített díjrepülés, a másik a hegyek ragadozóbősége. Ha ezek leküzdésében bármilyen kicsi előrelépést sikerül megtenni a tenyésztés által, az komoly teljesítmény, és alkalmas arra, hogy mások is profitáljanak belőle.