Pintér Ferenc

Tisztelt Sporttársak!

2018-ban egy új lehetőség nyílt meg a magyar postagalambászok előtt azzal, hogy az ország néhány élversenyzőjének kiemelkedő állományából erősítéshez, vérfrissítéshez (kinek mire van szüksége) jusson erről a magyar fejlesztésű árverési oldalról. Többek között engem is az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehetek ebben az úttörő kezdeményezésben, éppen ezért fogadjátok szeretettel ezt a rövid kis bemutatkozót.

1991-óta foglalkozom postagalambokkal, mikor édesapámhoz csatlakoztam, mint szárnysegéd. Először Pintér és Fia később öcsém csatlakozásával Pintér és Fiai néven értük el kezdeti eredményeinket. 2008-ban váltunk szét öcsém elköltözésével, majd a halásztelki állományt  Gyálra költöztettük. Én versenyző mentalitású vagyok éppen ezért tetszett meg ez a sport is, ahol a rengeteg tudás elsajátítása és az egyre jobb tenyészanyag beszerzése eredményeképpen folyamatosan szinte ugrásszerűen javultak az eredmények. Az állomány gerincét a Dik v.d. Berg galambok alkotják, ami nagyon erősen, eredményre szelektált kis létszámú szinte 100 %-ban Janssen vérű állomány volt. Maximálisan lehetett építeni ezekre a galambokra, hiszen 870 km-ig mindent meg tudtak csinálni, a győzelemért pedig a végsőkig képesek voltak küzdeni. Ehhez az alaphoz kerültek be a Koopman, Peter v.d. Merwe, Jan v.d. Pasch galambok, akik kifejezetten a közép-hosszútávú eredmények erősítésére lettek behozva. Az ezekből a galambokból összegyúrt, minden távon győzni képes alap állományhoz aztán idővel néha érkeznek kipróbálásra, frissítésre a nyugati elit dúcok legjobbjaiból fiatalok, ezért a fejlődés és az egyre gyorsabb galambok kitenyésztése éppen ezért tudott töretlen maradni az elmúlt években. Folyamatosan a legjobbakból beszerezni persze nem kis anyagi áldozattal jár számomra sem, éppen ezért aki tőlem szeretett volna erősíteni az pontosan tudja, hogy nem olcsók a fiatalok. Cserébe én mindent megteszek azért, hogy a legjobb tudásomhoz mérten csak és kizárólag olyan galambot adjak el, amire méltán lehetek büszke, hogy az én dúcomból származik.

Bár túl vagyok már az 50 Nemzeti, vagy zóna győzelmen az elmúlt 18 évben, most már egyre nagyobb örömet okoz az a tudat, hogy szinte exponenciálisan növekszik azok száma (és ez már szintén több, mint 50) akiknél az általam tenyésztett galambok utódai kiemelkedő eredményt nyújtottak. Az egyik legkiemelkedőbb referenciának (a többieket természetesen nem megbántva) öcsém után természetesen talán Eros Carbonit mondanám, akinél a Kopi olyan szintű eredmény növekedést okozott (a 4 közvetlen sportos olimpiás gyerekével)  , hogy a kulcstartóján ma már egy magyar galamb emlékét őrizvén a Kopi gyűrűje díszeleg.

Büszkén írom, hogy az idei év fiataljai egy olyan kombinációja az alap állománynak és az új beszerzéseknek, hogy az országos bajnokság megnyerése mellett nagyon sok örömet okoztak azzal, hogy olyan meggyőző fölénnyel nyertek meg minden versenyt, amin elindultak, amire példa még nem volt a kerület történelmében. Csapatostul érkeztek (sokszor 14-17 galamb egyszerre, ami az elküldöttek közel fele) és csak azon múlt melyiknek lesz első díja, hogy ki ugrik be először. 11 olyan fiatalom van akinek 4 út alapján meglehetne a 3 első díja, ha a saját „dúctársai” nem előzik meg, de 6 fiatalnak még így is lett 2 első díja.

Amit most kínálok Nektek, az 30 db a legjobb tudásom szerint tenyésztett és kiválogatott galamb ebből a kiemelkedő generációból, amiben van 3 egyéves is, akikről annyit kell tudni, hogy 2017 késői kelésűek és a versenyző galambok párjai voltak csak, tehát nem kipróbált galambok. Egy galamb (egy deres) versenyzett csak az itt lévők közül, aki a régiós 2. díja és egy kisebb sérülés után a második utat ugyan kihagyta, de az utolsó kettőn még így is helyezte magát. Egy kivételével (fiatal a pár) olyan fiatalokat, vagy éves galambokat kínálok csak aminek a testvérei, féltestvérei kerületi díjas galambok. A legjobb tenyészgalambjaim alól is itt vannak a fiatalok, mint a Harvard, Oxana, Kis Csapos, Armani, White Derby, Olympic 365, VAPE, Pitbull, amiknek a közvetlen gyerekeiért mélyen a zsebébe kellene nyúlni annak, aki el szeretné vinni tőlem, most mégis úgy döntöttem, hogy 1000 Ft-os kikiáltási árra fogom kirakni az összes galambot az ünnepekre való tekintettel.

Az idei legnagyobb büszkeséget okozó eredményeim:

 

1. hely Fiatal Nemzeti Bajnokság

1. hely Közép Magyarország Bajnokság

1. hely Hosszútáv Kerületi bajnokság

1. hely Fiatal Kerületi Bajnokság

1. hely Hosszútávú kerületi sampion hím

1. hely Hosszútávú kerületi sampion tojó

1. hely Nonstop kerületi sampion hím

1. hely Nonstop kerületi sampion tojó

1., 2., 5., 8. hely Országos Sport F kategória

1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. fiatal kerületi sampion

Kiemelkedő kerületi egyéni eredményeim 2018-ban:

Rajka 165 km, első 19 galamb, 1perc 07mp előnnyel,

Kuty 217 km, első 17galamb, 2perc 24mp előnnyel,

Holic 222 km, első 20 galamb, 11perc 54mp előnnyel,

Velka Bites 309 km, első 14 galamb, 1 perc 27mp előnnyel öcsém 4 galambja és kerek 8 perc előnnyel a következő kerületi tenyésztő galambja előtt.

Lipcse 659 km, első 2 galamb 5 perc 37 mp előnnyel. Ugyanez a galambom az előző évi Magdeburgból 770 km-ről 16 perc 12 mp előnnyel érkezett a Budapest környéki galambokhoz képest.

3 általam tenyésztett galamb kvalifikálta magát a 2019-es Olimipiára sport kategóriában.

 Minden Sporttársnak sikeres új évet és eredményes licitálást kívánok!

Pintér Ferenc

2018. December