Tisztelettel köszöntök minden Sporttársat!

Bemutatkozásom már több alkalommal megtörtént, így kérem most engedjétek meg, hogy egy kicsit sajátos módon írjam le a gondolataim egy részét.

Egy részét csak, hiszen a galambokról, galambászatról napokig tudnék beszélni. Az életem része, imádom őket. Utólag egy beszélgetés alkalmával jöttem rá, hogy az idei év a 30. évem a postagalambsportban. Szinte hihetetlen, még csak most kezdtem. A 30 év alatt szerencsémre édespámmal, testvéremmel és barátaimmal nagyon-nagyon sok helyre eljutottam és rengeteg barátot szereztem, szenzációs eredményű galambot fogtam a kezembe. Őszintén szólva nagyon sok olyan galamb volt, ami világsztár eredményekkel bírt, kézből vizslatva vagy akár a magyar bibliát a Repülő Keresztrejtvényt felidézve egy fabatkát sem ért, mégis a világ egyik legjobbja volt. Az egyik legrosszabb galamb, amit kézbe fogtam ezek közül a Kleine Dirk volt…. érdekes, ugye? Ez csak nekünk érdekes. Kedvenc történetem, amikor jóbarátomnál Peter van de Merwenél voltunk látogatóban: „magyar vendégei” forgatták húzogatták, masszírozták a galambokat. Peter odahajolt hozzám és azt kérdezte, őt nem zavarja, de ez mire jó, miért kell ezt csinálni? Utána elővette a származási lapot és mutatta rajta az eredményeket. Csak ez számít semmi más…..ééééésssss igaza volt és van!

Nagyon sokan még mindig abban a tévhitben vannak, hogy bizonyos ideológiák alapján próbálnak értékelni egy olyan sport tevékenységet végző állatot, aminek a leglényegesebb tulajdonságait nem látjuk, bármennyire is nézegetjük!

A leglényegesebb tulajdonságok egy része, amiket nem látunk:

  • akarat-küzdeni tudás
  • tájékozódóképesség
  • regenerációs képesség
  • fáradékonyság, savasodás
  • örökítő képesség, stb…

Azok az emberek, akik technológiával, meg általam csak kegyszer-vegyszernek hívott sok-sok feleslegesen alkalmazott termék töménytelen alkalmazásával akarnak nyerni, csalódni fognak.

Nagy vonalakban mi kell a győzelemhez?

Kifogástalan egészségi állapot, jó takarmány, jó dúc, motiváció, fizikai kondíció és mindenekelőtt kiemelkedő galamb! A postagalambászat nem egy bonyolult sport, csak sokan nagyon azzá teszik. Az idei évben két műszakban dolgoztam, ami azt jelentette, hogy egy hétig 04:30-kor indultam otthonról és 15 órára értem haza. A másik héten 12:20-kor indultam és 23:00-kor értem haza. Egy nap egyszer repültek és egyszer adtam nekik enni. A másik etetés a feleségemmé volt, akit imádok szeretek, de annyira érdeklik a galambok, hogy majdnem másfél évtized eltelével még mindig megkérdezi, hogy melyik a tojó, meg a fiatal dúc, stb…. Arra már meg sem kértem, hogy engedje ki őket, örültem és ezúton is köszönöm neki, hogy nagyon tiszteségesen, alaposan ellátta őket minden alkalommal! Imádlak Drágám!

Mindezen bevezető után egy-két út az idei versenyévemből:

335 km 1293 galamb

1, 2, 3, 4, 5, 6…

444 km 1253 galamb

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 14, 20, 29, 44, 55, 59… 23/33

604 km 943 galamb

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 23, 36, 59… 13/17 minden galamb matricázva volt…

237 km 2227 galamb

1, 2, 4, 14…

703 km Halle 669 g.

2, 3, 4, 5, 6, 7, 13, 18, 20, 38, 44, 45, 72, 87…. 13/16

362 km

2, 3, 8, 9, 10, 11, 31, 57, 82, 98…. 10/15

életem eddigi legszebb versenyei közé tartozik, hanem a legszebbek a 444 km-es benesovi, ahol a kerületi első 9 (5 db egyszerre jött és nemsokára jött még 4 egyszerre) az én galambom, illetve a 603 km-es radeburgi, ahol az első hét galamb az enyém a kerületbe.

Mindezekbe az eredményekbe az a legszebb, hogy ezekből a galambokból, amik a díjakat repülték talán egy kivételével mindegyiknek van valamilyen rokoni szála az olimpiás galambjaimhoz! Szóval kezdő gondolat menetemet folytatva a végső konklúziónak a meghozatalát rábízom a sporttársaimra.

Ebben az évben eldöntöttem, hogy még jobban egységesíteni fogom az állományom és csináltam több rokontenyésztést is, amiből több utód is visszakerül tenyésztésbe és természetesen, az árverésen is megtalálhatóak lesznek a legjobb galambok gyerekei. Lesz egy-két „idegen” galamb, ami nem azért kerül ki mert szelektálni szeretném őket, hanem pontosan azért, mert helyet kell csinálnom a saját elképzelésem általi jövőt formáló csapatnak.

Az idei évben leállítottam a 2021-2022-es év csúcs galambját, amivel az idei évben megnyertem az Európa Kupát is a Rihanna Jr.-t. Ez a szenzációs galamb 5 kategóriában is győzni tudott Országos kiírásban. Sajnos pont nem olimpiai év volt, mert az előző évi eredményeket vizslatva, ott is élben végzett volna, bár az Európa Kupa győzelem is gyönyörű, úgyhogy én csak úgy hívom a kis tojót, hogy Gold Medal Winner… Ami még jobb hír, hogy Rihanna Jr. lánya a 460-as tojóm volt a legjobb egyéves galambom 2023-ban! Végig harcban volt az olimpiai helyért, de sajnos jelenleg „csak” Országos 4. a listán. Több kiemelkedő egyéves galambom is volt, a korábbi olimpikonokból, ami nagyon-nagyon jó jel a jövőre nézve. Az egyik legjobb galambom a Lili nevezetű tojó a Deres Bulcknak lánya megörvendeztetett azzal, hogy ismét lesz olimpián galambom, hiszen rövidtávú sport kategóriában képviseli Magyarországot 2024-ben. Ezzel a Deres Bulcknak már 3 közvetlen Sport kategóriás Olimpiai résztvevő gyereke van és egy negyedik gyereke pedig Országos 2. ász és Európa Kupa 4. helyezett…..

Mérhetetlenül nagy örömmel tölt el az az érzés, hogy az elmúlt években 13 galambom is olimpiára jutott ki!

Nem szaporítanám tovább a szót, mert akkor soha nem lenne vége 😊

Most már hagyományosnak mondható Karácsonyi aukciómhoz sok sikert kívánok mindenkinek és Egészségben, Boldogságban Sikerekben Gazdag Boldog Új Szezont!

Üdvözlettel:

Pintér Zsolt