Létezik az a pont, ahol a galambász személyéről már nem kell írni. Fölösleges volna elmerülni a sokszor leírt karriertörténetben, és már az eredménysorok taglalása sem tartogathat semmi igazán meglepőt. Amikor valakinél a kiemelkedő eredmény megszokottá válik, legfeljebb visszaesésével okozhatna szenzációt, akkor már teljesen fölösleges bizonygatni, hogy az újra és újra elért győzelmek mennyire jók, vagy jelentősek. Ha valaki mégis tegnap kezdte el sportunk művelését, és nem tudná ki kicsoda a sportban, javaslom elolvasni az oldalon a „Legendák hullámhosszán” című írást. Itt akár le is tehetném a tollat, de ha már belevágtam, megosztom a Galambaukció tisztelt közönségével Pintér Zsolttal történt beszélgetésemet.

Gratulálok az elért eredményekhez, mindenekfölött ahhoz, hogy két egymást követő évben megnyerted az országos hosszútávot. Nincs tudomásom hasonlóról, te vagy első, aki ezzel büszkélkedhet?

Utána kellene néznem, de azt hiszem, másnak ez még nem sikerült. 2020 eredményeivel elégedett vagyok, hiszen az országos hosszútávú bajnoki cím mellett megnyertem a kerületi sprint és a hosszú távú bajnokságot is. Ha nem maradt volna el a 2021-es olimpia, akkor korábbi 6 olimpiás galambom mellé újabb három olimpiás galamb büszke tulajdonosa lennék, hiszen Sport G. kategóriában 1. és 2. Sport C. kategóriában 2. helyet értem el. Nagyon nagy sikerként könyvelem el, hogy sport C. kategóriában 2 év alapján Magyarország legjobb 8 galambja közül 4 kiválóság az én galambom: országos 2., 5., 6., 8. helyekkel!

Minden jó, ha vége jó, de mit mondanál az idei versenyévről és annak nehézségeiről?

Szerencsémre a 2020-as szezont a szokásos március közepére tervezett párosítással kezdtem meg, így a később kezdődő versenyszezon nem jelentett problémát a galambok tollazata szempontjából. Érezhetően nagyon hiányzott az egyéves galambjaimnak, hogy a tavalyi fiatalok versenyén nem röptettem, ezért megfogadtam, hogy többet nem hagyom ki a fiatal versenyeket. (Bár szeretem ezeket a versenyeket, a fiatalok eredményességét nem tartom valami sokra, mert számtalan szuper galambomnak nem volt egy helyezése sem fiatalon.) A COVID által keltett bizonytalanság miatt minimális energiával készültem a versenyszezonra, így amikor startengedélyt kaptunk, igencsak bele kellett húznom.

Tavaly elmondtad, hogy a hosszútávot tartod az igazi versenynek. Mi támasztja alá ezt?

Nem vagyok profi galambász, hiszen rendes munka és család mellett egyedül csinálom, ezért is preferálom a hosszútávot. A hosszún nincs mese, a galamb csütörtökön kosárba kerül és szombaton indul haza. Ha nincs meg a galambban a megfelelő genetikai alap, akkor bármit lehet csinálni vele, nem fog hosszútávon jól jönni! Ebben a „műfajban” az alapok mellett a genetika a legfontosabb.

Más távokon miért volna kevésbé fontos a galambok képessége?

Arról van szó, hogy azoknál sok olyan hozzáadott technológiai részlet van, aminek a megléte, vagy hiánya döntő jelentőségű az eredményben. Különösen igaz ez a fiatal galambokra.

Ha a galambász kimondottan az egynapos hosszútávon akar sikert elérni, mire kell figyelnie, vagy mit kell a szokásoshoz képest megváltoztatnia? 

A kiegészítő készítmények szerepe a hosszú távú versenyeknél szinte egyenlő a nullával! Tasi Pali mondta mindig régen: a „fekáliát” hiába cukrozod, az nem lesz finomabb… A párosítás ideje a vedlés miatt fontos csak. Ha túl korán párosítunk, nyilván hamarabb indul el a vedlés. A takarmányozás: jó minőségű magok ad libitum… Újra csak azt mondom, a GENETIKA a legfontosabb!

Mely versenyzőid teljesítményét emelnéd ki az idei versenyek alapján?

A 2020-as év legjobb galambjai nem mondom, hogy hatalmas meglepetésként értek, mert javarész számítottam rájuk.  Magyarország és életem egyik legjobb tojója hosszú távon a 357729-es „Surprise”, aki 11 helyezésével már egyévesen is Magyarország legjobb hosszú távú galambjai között szerepelt. Kétévesen pedig Magyarország 2. legjobb Sport C. kategóriás galambja! Mindemellett egy és kétévesen is kerületi hosszú távú 1. champion lett!

Országos z. 4. hely 602 km  5487g

Országos z. 5. hely 703 km 4693 g.

Országos 9. hely 673 km 11504 g.
1. hely 335 km 911 g.
4. hely 703 km  712 g.
6. 362 km 1040 g.
7. 237 km 2860 g.
Következő galamb a fenti párja. A 357765 „Megérzés” nevű hímem, ami nem csak rövidtávon volt képes élhelyezést hozni, hanem kerületi első champion lett hosszú távon.

Csapatom egyik nagyon fontos tagja volt a testvérem által gyűrűzött Mr. Lipcse, aki egy-kettő és háromévesen is díjat repült Lipcséből, amellett Országos z. 3. díj  602 km 7639 galambból és még számtalan élhelyezése van. Nem beszélve arról, hogy 2019-ben Országos 4. ász volt, 2020.-ban C. kategória országos 8. helyezett! Több galambot is ki tudnék még emelni, de az öregek közül ez a három volt a legjobb.

Folytatódik a tendencia, hogy az egyévesek adják a versenyzők zömét? Hozzátettek a hosszútávos sikerhez?

Az idei évben a leggyorsabb egyévesek közül nem tettem a hosszúra, úgyhogy most egy kicsit óvatosabban bántam velük. Ennek ellenére Halle-ből az első két galambom egyszerre jött és mind a kettő egyéves madár volt. Kerületi 1. és 2. díj …

Mik voltak a legjobb egyévesek idén?

Magyarország legjobb egyéves galambja a „Silver Wing” nevű deres hímem, akit több alkalommal is saját galambjaim előztek meg, így magasabb koefficienssel nyert, de sikerült neki! Igazán különleges, hogy ennek a gyönyörű deres hímnek a fészektestvére a Ms. Prága Országos 1. díjat repült Prágából (482 km) egy elég nehéz versenyen és több mint 8 perccel előzte meg az országos 2. helyezett galambot!

Magyarország 2. legjobb galambja az „Amanda” nevű gyönyörű tojóm, aki az egyik legjobb tenyésztojóm (Lisa) lánya! Persze Lisa nem mással volt párban, mint Al Capone gyerekével a szuper tenyész Pengével. Pengének már másik tojóval is volt Országos 1. ász galamb gyereke, szóval a vér nem válik vízzé….

Még egy tojót szeretnék kiemelni a rövidtávú csapatból, aki nem más, mint a „Lotte” névre hallgató 357420-as tojóm. Ennek a galambnak (ami szintén testvéremtől érkezett) az apja a Harvard, aki maga is Országos 1. ász volt és szenzációs tenyészgalamb. Az anyja pedig a világhírű New Olimpiade (Leo Heremans) lánya. Ragyogó galambommá vált, és ami még fontosabb, a gyereke édesapámnál Országos 2. díjat repült idén Lipcséből!

Történt-e a tenyésztésben valamilyen változás?

Már tavaly is majdnem biztos volt, de idén egyértelművé vált, hogy a Bulck galambok passzolni fognak az állományomba! Régi nagy vágyam vált valóra, miszerint szeretnék egy igazi jó deres vonalat, ami felveszi a versenyt a saját galambjaimmal és még javít is rajtuk!

Úgy gondolom, hogy óriási megtiszteltetés ért, hogy a Harvard Junior nevű olimpiás galambom 2020-ban közös párosításon volt Hollandiában Peter van de Merwe barátomnál és két röptetésre hagyott gyereke közül az egyik olyannyira meggyőzte teljesítményével Pétert, hogy a galamb végleg hozzá „került”. Peter 2. legjobb fiatalja lett. A legjobb helyezései:

Országos 8. díj 18.889g.

Országos 56.díj 20.199 g.

4. díj 2156 g.

8.díj 1727 g.

Mondanál valamit az árverésre kerülő kollekcióról?

December 21-én kezdődő és 27.-én záródó aukciómra úgy gondolom, nagyon szuper galambokkal készültem. Közöttük olyan galambokkal, mint Deres Bulck-om fia, Országos első ász deres hímem deres fia, Van den Bulck legjobb galambjaira rokontenyésztett madarak. Lisa, Penge, Surprise, Csavargó és még sok más kiváló galamb közvetlen gyerekei is ott lesznek. Remélem, mindenki megtalálja majd a neki szimpatikus madarat és megfelelő erősítésre tehet szert.

Pintér Zsolt a postagalambászok legszűkebb elitjéhez tartozik. Ahová egyébként bátyja is. Meg vagyok róla győződve, hogy nincs olyan ország, és nincs olyan mezőny, ahol ő ne lenne ugyanilyen kiszámíthatóan az élmezőny tagja. Egy átlag fölötti, de nem tüntetően luxusdúcból, nem feltűnően nagy létszámmal, nem alkalmazottakkal és munkaszervezési protokollokkal, nem egzotikus technológiával és különféle sejtetett titkokkal akar a köztudatban sztárként megragadni. Nem tesz mást, mint hogy olyan megbízhatósággal tenyészt kivételes galambokat, mint ahogy reggel a nap felkel. Ez a képesség elszakítja őt a mindenkori mezőnytől. Ennek a tudásnak a gyümölcséből mások is szüretelhetnek az árverésen.