Pintér Ferenc

(Gyál)

Tel.: +36 30 340 5464

Pintér Ferencről nehéz eredeti gondolatot írni, mivel sportmúltja a postagalambászatban részleteiben is közismert. Ha valaki mégis információhiánnyal küzd, akkor a galambaukció oldalon korábban megjelent írásokból képet kaphat módszereiről és sikereiről.

Ferencről tudott, hogy rendkívül alapos, a fanatizmusba hajlóan képes a galambjaival a precíz munkára. A 2023-as év azonban nem erről szólt, azt láthatjuk, hogy ő sem gép, hanem nagyon is ember.

A kerületi elnöki teendők nagyon leterhelték, még a versenyek megkezdése is veszélyben forgott a rossz szállítójármű miatt, aminek a megoldása hallatlan sok teendővel és bonyodalommal járt. Amúgy is megeshet az életben, hogy valakinek egyszer csak nem jut ideje a galambokra, de Ferenc egyszer csak azon kapta magát, hogy most azonnal párosítania kellene, közben még a dúc takarítása sem történt meg. Ezt azon okból nem lehetett elhalasztani, mert tojások kerültek be a Flanders Collection-tól, ami egy elit tenyészcentrum, és ahhoz kell igazítani a letojás várható időpontját. A tenyésztő nem találta az időt arra, hogy megtervezze és végrehajtsa a párosítást, és gyakorlatilag előkészületek nélkül összeengedte a versenyzőket, szabad párbaállást engedélyezve. A káosz elszabadult, a domináns öregebb hímek elfoglaltak több fészket, a tojók közül voltak, amik egymással összeálltak és nem kellett nekik a hím, több egyéves hímnek nem sikerült párt találnia. Voltak, amik hirtelen párt váltottak, rögtönzött fészkek és tojások voltak összevissza a földön, eleinte azt sem lehetett tudni, hogy ki kivel van. Röviden a régi idők „módszerének” minden lehetséges hátránya bekövetkezett a Pintér dúcban.   

Az egyik korai úton aztán elveszett  a Wonder Boss, ami korábban sosem hibázott. Ez Ferenc minden maradék motivációját megsemmisítette, hiszen e galamb teljesítményéhez fűzte legfőbb reményeit a versenyévben.  A kiábrándultság odáig fajult, hogy reggel fel sem kelt a galambokhoz, naponta csak egyszer etette őket, ugyanazzal az általános keverékkel, amiből ha a galamboknak szerencséje volt, akkor sokat ehettek, ha meg nem volt szerencséjük akkor keveset, nem volt benne semmi tudatosság, legalábbis az első 5 út idején. Nem akarom a kedélyeket borzolni, de olyan is volt, hogy a tenyésztő nem csak napközben, hanem már reggel a tetőn találta a galambokat, mivel este elfelejtette őket becsukni. Az özvegyítés később sem történt meg, a versenyek természetes módszerben, két fiatalt nevelve kerültek teljesítésre. Ház körüli kötelező repülés nem volt, magántréning is minimális. Ez a felállás az egyéveseket megviselte, mert az ő fizikumuk még nem teljesen állt készen a versenyekre, azt ebben az időszakban kellett volna megalapozni. Röviden, a gyáli bajnokdúcba visszatért a hatvanas évek galambászata.

Joggal kérdezheti bárki, hogy ez a módszer miféle eredményre lehet elegendő 2023-ban?

Hát kérem, Pintér Ferenc a hat kiírt tagszövetségi bajnokságból ötöt megnyert, az általánost, a rövid-, közép-, sprint- és nonstop bajnokságot, valamint a Zempléni kupát. Minden távon övé a champion első, és jelenleg úgy tűnik, hogy három galambja lesz ott az olimpián (Nitrite, Lucky Boss, Dallas). Hogy el ne felejtsem, rövidtávon országos harmadik, és megnyerte a középtávú országos bajnokságot!

Idézem őt:

„A Liberty párja elveszett, de ő tovább nevelte a fiatalt és remekül jött, az első hat úton egyszámjegyű helyezéseket hozott. Úgy próbáltam menedzselni a helyzetet, hogy a nagy fiatal ne zsarolja le, hogy mindig kisebbre cseréltem. Egyszer azonban rájött erre. Előttem van a pillanat, amikor megáll a fészek szélén, és látszik rajta, hogy tudja, valami nem stimmel. Ímmel-ámmal nevelte a fiatalt, de a kötődése elveszett. Csak egyetlen jó helyezés kellett volna, hogy biztosan kijusson az olimpiára, de arra hiába vártam. Így is országos negyedik lett. Egy új pár talán segített volna, de párba állni sem volt hajlandó egészen a szezon végéig.”     

„ Ebben az évben tulajdonképpen nem galambásztam. A galamboknak semmit sem adtam. Amit adtam, azt bárki meg tudja adni. Hiába állítottam, hogy tévedés, sokan azt hitték rólam, hogy valami olyan pluszot adok a galamboknak, amitől nyerek. Aki kevesebbet ad, mint amit én adtam, az már tényleg ne tartson galambot! A galambok viszont sokat adtak, elsősorban az öregebb versenyzők. Az eredményt nem én csináltam, hanem ők.”      

Az árverésre 21 tétel kerül. 20 fiatalt Ferenc 40-ből választott ki olyan igénnyel, hogy biztosan semmi kifogás ne érhesse őket, és tartsa az eddig megszokott magas szintet, amelyet az eddigi években megszokhattunk.

Különleges ajánlat a „belga testvérek”. Ez a két hím a szupertenyész White Derby testvérei. Mindkettő csodás, díjnyerő utódokat felmutató. A gyöngyszemű sokat ígérő, intelligens tekintete megragadja a figyelmet, míg a sárga szemű többlete a fizikumában van. Ferenc választást enged a kettőből, mivel mindkettőt egyformán értékes tenyészgalambnak tartja. A nála maradó meg fog felelni neki.

Pintér Ferenc galambjai jó arányban válnak be másoknál, ez eddig is ismert volt, de a 2023-as szezon történeténél semmi sem világíthatja meg jobban genetikai értéküket.