Horvátországnak körülbelül 500 postagalamb tenyésztője van. Nem mindegyikük versenyez madaraival, de mindannyian tagjai annak a 34 klub -egyesület- valamelyikének, melyek szétszóródtak az országban. Három kiemelt szintet, értékelési formát definiálhatunk:

– zónában való versenyzés /néhány klub -egyesület- együttes listája/

– regionális versenyzés /2 vagy több zóna együttes listája/

– országos versenyzés /zóna+régió összevont listái/

Horvátország öt különböző régióra tagolódik. A versenyek nívóssága az induló galamblétszámok tekintetében nem nevezhető világszínvonalúnak, viszont léteznek ezeken belül is sorozatos, kiugró eredményeket magukénak tudható mesterek, melyeknek egyike a riportalany Goran Grafina sporttárs. Az általános bevett módszer országszerte a totál özvegység,  néhány tenyésztő versenyez csak klasszikus özvegy módszerben hímekkel. A versenyek távja 100-800 km között változik. A horvátországi galambászok többsége Zágráb környékén és a szlavóniai régióban, Eszék és Vinkovci városok környékén található. Szintén a nyugat-szlavóniai régióban, Lipik és Pakrac körül, valamint Dalmácia központjában található Sinj városban sűrűbb a sporttársakkal lakott terület. A legnépszerűbbek postagalamb törzsek néhány régi vonal ismeretében a Willequet, Delbar (Ratkajec úrtól), Staf van Reet, valamint Karel Schellens galambok. Az elmúlt években egyre több a Heremans-Ceusters, Eijerkamp és Janssen/Van Loon véralappal rendelkező galamb száma.

Az Országos Bajnokságon értékeléséhez minden a Horvát Szövetség által rendezett versenyen részt kell venni rövid, közép és hosszútávon. Öt galamb van kiemelve tenyésztőnként, amelyek eredményei megfelelnek a szabályoknak, FCI-s elvárásoknak.

Horváth felfogás szerint: – Lehetsz bajnok bármely kategóriában, de az Általános Bajnoksághoz minden táv minden útján versenyezned kell!

Itt is vannak maratoni versenyek, de ez a táv nem szerepel az Általános Bajnokság értékelésében.

Goran sporttársunk számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy Horvátország olimpiai csapatában minden Olimpiai évben jól szerepeljen, valamint az Európa Kupán is részt vehessen egy-egy galambjával.

A 2001-es Dél-Afrikai Olimpia óta minden Olimpián és Európa kiállításon volt galambja Horvátország nemzeti csapatában! Természetesen ezért a regionális és országos versenyeken igyekszik a legjobb eredményeket elérni, kétszer nemzeti első díjat reptetett 780 km-ről 2010 és 2019-ben! Téli létszáma 250 db, ebből 120 versenygalamb, a többi tenyész. Minden évben szorgosan versenyzik a fiatal galambokkal, fontosnak tartja a későbbi kiváló versenygalambbá válás végett az őszi versenyeztetést. Állománya alapjátaŽegarac családtól -Horvátország egyik legeredményesebb galambász családja már 3 generáció óta- és Vlado Pavišićtől kapta, majd Németországból Winkler úrtól érkeztek további madarak. 1997-ben az Eijerkamp családtól három Janssen galamb került be, amiből kettő a „Ponderosa UK Stud” nevű madár ajándéka volt. A régi Janssen vonal a mai napig megvan tenyésztésben, amihez többek között az alábbiak érkeztek időközben: Frans Josef Iremertől a „Klamper“ vonal, ami Gaby Vandenabeele és Casaert madarakra épül. Eredeti galambok Gino Clique-től, pld. a „Golden Prince” fia , Roger Debusschere madarak, valamint a PIPA Elit Centerből a „Porsche911” és a „Gladiátor” galambokkal szoros rokonságban állók.

Az aukcióra felkerült 13 db fiatal madár természetesen a legeredményesebbek közvetlen leszármazottai!

Goran Grafina kiemelt eredményei:

2020-ban Horvátország rövidtávú bajnoka 6.

2020-ban nemzeti 2. rövidtávú sampion (CRO 09119-18 )

2019-ben nemzeti 1. díj. Poznan 780 km

2018-ban nemzeti 9. díj Leipzig 750 km
2018-ban nemzeti 14. díj. Brno 420 km

2018-ben nemzeti 7. középtávú sampion (CRO 06997-16)

2017-ben nemzeti 9. díj Berlin 800 km.

2013-ben Horvátország hosszútávú bajnoka 3.

2012-ben Horvátország általános bajnoka 3.
2012-ben Horvátország középtávú bajnoka 3.

2011-ben Horvátország hosszútávú bajnoka 3.

2011-ben nemzeti 3. díj Berlin 800 km.

2010-ben Horvátország hosszútávú bajnoka 2.

2010-ben Horvátország általános bajnoka 4.

2010-ben nemzeti 1. díj Pleszew 780 km.

Üdvözlettel: Szalai Gábor