A szerző előszava:

Kedves Sporttársak!

Ezennel elérkeztünk a 2020-2021 aukciós szezon záráshoz, amely azt gondolom összességében ismét sikeresnek mondható. Több mint kettőezer-ötszáz galamb talált immár új gazdára a 3. árveréses év elteltével. Biztos többeknek elképzelhetetlennek tűnt ez a szám anno a kezdetek kezdetén, nem tagadom nekem is. Rendkívül boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek a sikersorozatnak, látom a célt melyet a www.galambaukcio.hu oldal képvisel. A Magyar galambok valódi értéke e három esztendő alatt megtöbbszöröződött.

Az alkalmat megragadva köszönetet szeretnék mondani a lehetőségnek riportok készítésére, a kollégák áldozatos munkájának, valamint a számos pozitív visszajelzést küldő olvasónak, vásárlónak úgy a cikkeimmel mint az „ELKELT” galambokkal kapcsolatosan.

– Köszönöm Sporttársak!

A céltudatosság jegyében azt gondolom Február hónappal be kell záródnia az új behozatalok hol szélesre tárt, hol résnyire nyitva hagyott kapujának. Innentől a tenyész illetve a majdani versenyszezonra kell energiáinkat fordítanunk. A téli keveréket váltsa fel lassan minőségi tenyész illetve versenytakarmány. Március elejével nyíljanak a kijárók, szárnyaljanak kedvenceink. Készüljenek nagy erőkkel ők is a megmérettetésekre, hiszen irántuk érzett rajongásunk mellett ezért is tarjuk őket….

Bernd Röhlig Úr galambjai a kötelező Paramixo oltást és szükséges téli kezeléseket hátuk mögött tudják, úgymond „sterilen” várják nagy reményekkel teli az új otthonba jutás lehetőségét. Engedjétek meg, hogy olyan barátsággal mutassam be Őt és galambászatát, amilyen barátsággal nyit a Magyar Postagalambsport felé. Balatonboglárra épülő új dúcának híre ihlette meg az Aukciós oldal csapatát, örömmel fogadtuk kiváló galambjait, nagy kedvvel készült vele az interjú.

Bernd Röhlig

 

Édesapja gazdálkodó ember volt, természetközeli környezetben nőtt fel. Pályaválasztása eltérítette ez irányú érdeklődése mellől, gépészmérnök lett. Úgy látszik a feltétel nélküli állatszeret kódolva volt benne, amint fő foglalkozása megengedte, kapott a lehetőségen és közel húsz éve postagalambásszá vált. Örömmel mesél hobbijáról, a sok évre visszatekintő galambászat messze több mint valami átlagos hobbi, inkább életformának nevezné. Azon túl, hogy szinte családtagként szereti madarait, általuk szélesedett ki a Világ előtte.  Mint az élet bármely területe, ezen tevékenység is az emberi kapcsolatokról szól és azok tartósságának ápolásáról. Az évek során számtalan jó baráti viszonyt épített ki, melyek által galambjai nemzetközi hírűvé tették.

Fotón a káprázatos panoráma dúcára:

Németországban él, ahol egy porcelánokat forgalmazó családi vállalkozást működtet. Főként olyan egyesületeknek gyártanak díjakat, kiegészítőket, emléktárgyakat, akik háziállatokat vagy épp galambokat tenyésztenek, nem mellesleg több csodás alkotását vehették át hazai Teszttelepi győztesek. Munkáiból kifolyólag havi rendszerességgel utazik külföldre, így jutott el Magyarországra, ahol többek között a Postagalamb Olimpián is részt vett standjával. Több mint 45 éve hűséges társa Országunknak, Balatonboglárt már két évtizede második otthonának tudja.

Vogtland-ban van egy ma is aktívan működő egyesület. Az ottani Sporttársaktól, barátoktól leste el a galambtenyésztés csínját-bínját. Kezdetben számos kihívással kellett szembenéznie, hiszen a postagalambok egy igen különös fajt alkotnak. Nem elég csupán jól etetni őket valamint egészséges környezetet biztosítani számukra, ennél sokkal többről van szó, összetettebb dolog: – Már-már szakma ez! -mondja- Jelenleg 25 pár tenyészgalamb áll rendelkezésére, ezek közül a legsikeresebbek melyeket nemzetközi versenyeken is szerepeltet, főként Schellens, Bosua, Dirk van Dyck vonalakból származnak. Utazásai alkalmával tenyésztőiket személyesen is megismerhette, ma is jó barátságot tart velük. A Postagalamb tenyésztése számára nagyon kellemes időtöltés. Természetesen van egy hangulata annak, mikor különösen jól sikerül egy-egy verseny, de leginkább annak örül ha az összes útnak indítottja gond és sérülés nélkül hazaér. Kampol és Agrolens cégektől vásárol takarmányt, a kiegészítőket Rhönfried és Teekontor-tól szerzi be. Évente két alkalommal oltat Paramixora, és szintén kétszer bélsármintát vetet, melyet gondosan elemezve végez -ha szükséges- kezeléseket Állomány szinten. A versenyekre való felkészítésnél fontosnak tartja, hogy madarai minden nap ugyanabban az időpontban kapjanak reggel-este takarmányt. A szabad repülésen kívül heti rendszerességgel egy rövidebb 20-50 km-es tréninget iktat be programjába. Ahhoz, hogy megfelelő kondícióban legyenek keményen kell edzetni őket! Természetesen ezt a tevékenységet sem érdemes egyedül űzni,  szerencséjére felesége Doris mindenben támogatja, bátorítja és persze segíti. Doris Asszony is sportember, Németországban sikeres távgyaloglóként volt regisztrálva, még az 1980-as Moszkvában rendezett Olimpiára is kvalifikálta magát, melyet végül egy sajnálatos betegség végett ki kellett hagynia…….

A kisebb-nagyobb sikerekből hamar világossá vált számára, hogy galambjai kiváló utódokat nemzenek, így a Világ szinte minden Országába küldött a hosszú évek alatt Teszttelepekre, köztük Magyarországra ahol nagyon jól ismerjük nevét. A jól csengő Bernd Röhlig & Luise Bukowski párost, szeretett unokájával Luise-al alkotják.

Számára legkedvesebb emlékek főként Teszttelepi eredményekhez köthetőek, kiemelten pld. 2019/20-as Derby „Riachis Yaerlings Cup-hoz” 3. ÁSZ lett, Beute/Prange vonalról származó galambja.

FCI Grand Prix Vác 2017-ben záróverseny 7. helyezett.

2020-ban borzalmas katasztrófa záróverseny 59. helyezett, egy fantasztikus Bosua véralapú Fakó Hímjével.

 

 

Ami az elmúlt évekből kimagasló eredmény eszébe jut:

Finale Derby Brod 2017-ben 4. hely

Talent Quattro 2018-ban 8. Ász galamb

2020 Finale IAPC –Algarve 5. helyezett a záróversenyről 480 km-ről, ahonnan aznap mindössze 9 galamb érkezett……. !

 

Ha valaki új kedvtelést, hobbit, akár életformát keres, csak ajánlani tudja a galambászatot. Különösen kezdetben azonban  ehhez nagy szükség lesz türelemre, később pedig kellő kitartásra a kitűzött célok eléréséhez. A sikerek, győzelmek csak úgy nem jönnek maguktól! El kell sajátítani a takarmányozás fortélyát, nem szabad a szükséges alapvető higiéniai feltételekről soha megfeledkezni. E két fő tényező figyelembe vételével és csipetnyi szerencsével nagyszerű galambász válhat bárkiből!

Igyekezett a legkiválóbb tenyészpárjaitól választani fiatalokat külön erre az aukcióra, mindegyiküknek fantasztikus felmenői vannak. A Magyar vásárlók számára szívből kívánja azt a plusz kis szerencsét, ami elengedhetetlen a sikerhez a jó galamb mellett úgy tenyésztés mint versenyzés terén.

Mottója szerint, mely szintén a Német-Magyar barátságról árulkodik:

„A csóri csukának mája nincs, a Röhlig galambnak Világon párja nincs!”

Sporttársi Üdvözlettel: Szalai Gábor