Egy éve egy áttekintő jellegű írás jelent meg Takács Gáborról „Gladiátorok a Római úton” címmel. Annak, aki nem olvasta, ajánlom megtekintésre, annál is inkább mert felerészben Adrián Arnoldról szól, akinek az érverése szintén ezen a héten esedékes. A távolság és a járványhelyzet miatt ezúttal telefonon beszélgettünk.

Először is, méltó volna megemlékezni. Úgy tudom nagy veszteség érte úgy a lébényi, mint az országos galambászközösséget…

Szomorú hír, hogy tavasszal elvesztettük Czank Sándort, nemrégen pedig Dr. Rum János eltávozásáról kaptuk a szörnyű hírt. Pont, amikor fiával, Gáborral megnyerték a szuperrövidtávú bajnokságot. Számomra ezek nagyon nehéz pillanatok, hiszen az egész galambász pályafutásom velük kezdődött. Rengeteg emlék köt hozzájuk.

Hadd gratuláljak a bajnoki címedhez. Előfordult már, hogy valaki 500 pontos előnnyel nyerje meg a 11-es tagszövetség általános bajnokságát?

Senki sem emlékszik ekkora győzelemre.  A lehetséges 48 helyezésből 47-et értem el. Több kimagasló galambom is volt. Az általános championok között: 1, 2, 3, 7. Rövidtávon: 3, 5, 6. Az én galambom lett a totál,  és a középtávú első is!

Az egyik sztárgalambodat Kim Dzsongun-nak nevezted el. Eddig sem megszokott stílusban nevezted el a kedvenceidet, de mégis, ez a név hogyan jutott eszedbe?

Ez a kék hím Magyarország legnagyobb teljesítményű galambja lett 2020-ban, 5664 díjkilométerrel. Azért lett ez a neve, mert egy diktátor. Két dúcrészben is foglalt fészket, hol az egyikben éjszakázott, hol a másikban, állandóan megfegyelmezve azon társait, akik azt hitték, hogy az üres fészek gazdátlan.

A szezonkezdés nehézségeit hogyan oldottátok meg?

Sajnos a kezdést beárnyékolta a vírus. A szabályok nem voltak egyértelműek. A tréningeket belföldről kezdtük el, több irányba is, felkészülve rá, hogy netán belföldön kell versenyezni. Voltak, akik távol maradtak, de érthető ez is, ha valaki a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik. Amikor a megyét feloldották a madárinfluenzás tiltás alól, egyből a külföldi irányba fordítottuk autónkat. A szövetség nem értékelte önálló kezdeményezésünket, és ez első versenyutat nem tette hivatalossá. Nehezményezem ezt a lépést, mert ha a szövetség nem segít, legalább ne büntetne.  A járványhelyzet ellenére 13 utat tartottunk meg.

Az elképesztő mértékű fölény mellett mi jellemezte számodra ezt a versenyévet?

Nem voltak katasztrófautak, mégis túl sok volt a veszteség. Az egyévesek temetője volt a szezon, én is sokat vesztettem el. Kíváncsiságból a középtávú galambjaimat is küldtem a hosszú utakra, és kiderült, hogy ott is bámulatos teljesítményre képesek. A mi versenyprogramunkról tudni kell, hogy komolyan gondoljuk a hosszútávú versenyzést, minden évben öt ilyen utat rendezünk. Nálunk emiatt valóban lehet komoly, hosszútávra alkalmas galambokat tenyészteni.

A versenyzésben, felkészítésben történt valamilyen változtatás?

Egyre inkább a visszafogott gyógyszerezés híve lettem. Szezonon kívül csupán féreghajtásra kerül sor, és egy kokcidiózis elleni kezelésre. A versenyutak alatt mindössze három alkalommal itattam gyógyszert. A harmadik út után és a szezon utolsó harmadánál egy gyógyszermixet, és a kettő között egy alkalommal tricho ellen. A sokszor gyógyszerezett galambok ellenállóképessége nagyon lecsökken. Ugyanígy a fiataloknál sem esem túlzásba. Azt figyeltem meg, hogy a hányás és a káosz azután következik be, hogy a tenyésztő már a gyógyszerhez nyúlt. Máskülönben azóta sem favorizálom a fiatalok versenyét. Nem is bánom, ha később ér haza, úgy többet tanul.

A tenyésztéssel kapcsolatban mivel egészíthetjük ki a tavaly megfogalmazott dolgokat?  Egyetértesz azzal, hogy az általad győzelemre vitt galambok egy különleges típust mutatnak, mely elsősorban fizikailag hordoz többletet a megszokott minőséghez képest?  

Az állományom értéke erősen visszavezethető Czank Sándor 002-es tojójára. Másoknál is sok jót adott ez a vérvonal. Eddig is tudtam, hogy ez a helyzet, de ahogy az idei legjobb versenyzőim származását elemeztem, erről méginkább meggyőződtem. Az egyik lánya 7 éves, egészen idáig özvegy tojó volt, és tavasszal szoktam gyűrűzni tőle, éppen amelyik versenyző hímmel volt párban, attól. Most tudatosult, hogy ezekből több jó és két ászgalamb is lett. Nagy örömömre tehát találtam egy klasszis tenyészt az özvegy hímek párjai között. Nagyon jól beváltak a Ji Jie galambok, valamint az ökrös-féle Góliát leszármazottak is kiválóan illenek az enyémekhez. Az a tervem, hogy 2025-re a nálam levő kiváló tenyészanyagot olyan egységgé gyúrom, ami már igazi Takács galamb lesz. Néhány nagyon fontos galambra alapozok, például a három olimpiás hímemre, melyek már mind bizonyítottak a tenyészdúcban is. Többféle típusú galamb van nálam. Valóban van egy ideálom, ami sok jó galambom küllemén visszaköszön.

Mutasd be kérlek az aukcióra küldött társaságot!

Két jó versenyzőm is lesz köztük. Az egyik igazán jó hosszútávú galamb, a másikról pedig a 44 nem akármilyen helyezés beszél, amit elért.  Özvegy tojók is kerülnek fel, melyek championjaim testvérei. A fiatalok a legjobban versenyző hímjeim fiai. Úgy gondolom, jó kollekció kerül árverésre, ami miatt ezúttal sem kell szégyenkeznem.