Sokorai Csaba +36 70 336 2439
1999-ben kezdett a versenyszerű postagalambászatba az F16 Lébény Egyesületben. Az ottani rendkívüli közösségnek hála, mindenki önzetlenül segítette. Kezdetben Adrián Arnoldnál figyelt és tanult, később gyakori vendég volt hajdani Czank Sándor és Nádas Pál sporttársaknál. 2003-ban az F16-os egyesület történetében először, az Adrián Arnoldtól kapott Hu 1999-25-12577 KH-je kijutott az Olimpiára, Lievin-be!

A balatonkenesei Tóth Imrét 2001-ben ismerte meg, tőle kiváló minőségű galambok kerültek a Tulipán utcába. A Tóth, Czank, Adrián galamboknak köszönhetően 2004-re a 11.-es Tagszövetség élversenyzője lett. 2008-ban ért fel a „csúcsra“, Általános Bajnoki címet szerzett. A rendkívüli aktívitást mutató, egyre minőségibb galambászatnak köszönhetően 2003-2008 között Lébényben rekord mennyiségű galambház épült (Takács, Kiss, Adrián, Dr. Rum, Czank, Csepi, Unger, Papp, Sokorai). Az F16-os egyesület az Ország egyik legerősebb egyesületévé nőtte ki magát. Ehhez tudni illik, mindig voltak olyan úttörő tagok, aki keresték a minőségibb madarakat. A 80-as 90-es években Dr. Rum János ✝, később Czank Sándor ✝, aztán Adrián Arnold. A 2000-es évektől pedig Takács Gábor, és a főhős Sokorai Csaba. Az aktív egyesületi létszám jelenleg 18 fő, képzelhetik milyen élet volt régebben stabilan 25-30 fővel!

– Fantasztikus volt! Idézi fel emlékeit Csaba…..

2010-től Németországban dolgozik, 2015-ig semmilyen kapcsolata nem volt a galambsporttal, egy-két sporttárssal néha beszélt, semmi több. Majd egyre gyakrabban járt a gondolat újra  fejében, elkezdett német sporttársakat felkeresni, barátkozni. Megismerkedtem Willi Ammannal (Joris) és pár környékbeli galambásszal, figyelt és képezte magát. Megismerkedett Otto Stach-al és Richard Groß-al ✝ (DVB elnök), általuk pedig egyre több eredményes sporttárssal a környéken. H. Kipp, M Ernst, L. Lessmeister igazi nagyágyúk aznapos hosszútávon! Egyre több Német tenyésztő tér át aznapos hosszútávra -Europamarathon-, a színvonalas szállítás, sok tenyésztő, nagy induló létszám, médiafelület, pazar díjátadó, és nem mellékesen a hírnévvel járó anyagi vonzat miatt. A Német galambászok között rendkívül népszerű a teszttelepek által nyújtott megmérettetés, ahol évről-évre nagy létszámokból való megmérettetés mellé minőségi szolgáltatás valamint elképesztő nyeremények társulnak!!! SG Steffl például 2022-ben a Golden Race Algarve záró versenyén 200.000 Eurót nyert, majd novemberben az Ászgalambját 162.000 euróért értékesítették a PIPA-án! Persze, aki „megteheti” ezt az utat választja a siker-pénz-csillogás reményében…… Megváltozott a világ. Régen zömében munkás rétegből versenyeztek legtöbben, ma ez már nem így van, ami persze nem baj. A folyamatot nem lehet megállítani, ki kell használni az „egyszerűbb embereknek, mert ki lehet! Le lehet győzni a „nagyokat”! Minőségre törekvés mindenek felett! Alacsony dúclétszám, hogy mindent meg tudjunk adni a madaraknak! Lehetőség szerint a vezetőknek törekedni kellene a minőségibb Postagalambászat biztosítására, amely leginkább nagy létszámú, jól szervezett, nívós versenyeken való megmérettetést jelent. Törökszentmiklós, Győr, és utóbbi évben már a B-1-en is látszik, ezirányú törekvés. Ha van mennyiség előbb utóbb lesz minőség is, erre kellene elsősorban koncentrálni! Megfelelő tag és induló létszámok esetén előbb utóbb akarva-akaratlan kialakul egy élboly, melyben csak kiváló állománnyal lehet bennmaradni.

Talán az sem véletlen, hogy a Galambaukció is Győrből indult, amit kimondottan jó ötletnek tart, végre innováció a Magyar galambsportban! Sokat kell tanulni főként az előttünk járó Nyugattól, hogyan használjuk ki egy ilyen oldal adta lehetőségeket mind az eladónak mind a vevőnek! Nem tehetünk ki selejtezésre szánt madarakat, egyszerűen ezt nem tehetjük meg a vásárlókkal, akik bizalommal fordulnak irányunkba! Straubinger Sporttárs mondta: – „Még szerencse, hogy nem lovakat tenyésztünk! A postagalambnál ugyanis 1-2év és lehull a lepel!”

Visszatérünk Sokorai Csaba jelen állományának bemutatásához az elkalandozás után….

Joris barátja említette, hogy Peter und Christel Grupp felszámolja az állományát. Ezzel egyidőben beugrott emléke, Scheily Gábor Hu 2002-11-63132 KH „132”-es galambja ereiben ez a „Grupp vér” csörgedez.

A „132” KH a maga idejében szinte legyőzhetetlen volt! 2x Olimpiai résztvevő 2005. Porto, 2007. Oostende. Másnap délután már Ottenbachban, a Grupp birtokon voltak…. A madarak eladásában (származásilap, galambászok fogadása, galambok bemutatása, megfogása… stb) a család barátja, Dr. Heinz-Eckhard Schwidde segédkezett. Dr. Schwidde a régió sokszoros Bajnoka, állományának bázis galambja a 8222 KT (Moschtäubin) Peter Grupptól származott. Grupp Úr évtizedekig a DV Deutscher Verband TOP versenyzője volt. 2016-ban 85 évesen még versenyzett, a kerületi bajnokságban, ahol 2. lett, 5x 1.díjat reptetett!  6X-os Német és nagyon sokszoros Regionális Bajnok. 2019-ben elhunyt. Grupp Úr jó kapcsolatot ápolt Peter Trosttal ✝ a Cserépgyárossal. Trost amilyen jó galambász volt, olyan kőgazdag. Legjobb galambász barátja Michel Vanlint. Trost és Vanlint együtt keresték-kutatták Belgium legjobb galambjait. Egyikük választott, a másik pedig fizetett. Peter Trost ✝ egy vagyont költött galambokra, fáradhatatlan volt az  EXTRA galambok üldözésében! “Patrick vonal“ Gerard Vanhee-től, a  B-02-6256252 „Shon Kannibaal“ Van Dyck-tól ✝ a „De Kannibaal“, B-07-4281999 „Tochter Zwarte“, Gilbert Meier-töl ✝ „De Zwarte“ 2003-ban KDBD Asduif 1. National!!! 3×1.díj 700km feletti versenyekről!!! B-02-3003628 „Shon Bliksem“ Gaby Vandenabeele-től „Bliksem“..stb., stb., stb…!!!

Csak a legjobb galambokat és gyerekeit vitte haza Essingenbe!!! Grupp Úr 30km-re lakott onnan, gyakori vendég volt Trostnál és fordítva.

„Trost és Grupp galambjai hihetetlen sebességgel rendelkeznek. Az alap madarak elkeresztezve gyorsak és ellenálóak maradnak! Óvatos, jól megfontolt, következetes válogatással képesek leszünk olyan egyedeket alkotni, amely a sebességtől és a repülési iránytól függetlenül képesek lehetnek extra teljesítményre!” ….. (Die Brieftaube-n íródott 2014-ben).

– Iránytól függetlenül!?

Scheily Gábor „132-es” KH-je -Grupp vér- képes volt Kerületi 1.díj Nyugatról, és Keletről 2005-ben! Már kilenc évvel a Die Brieftaube-n íródott cikk megjelenésénél korábban! Ez a következetes válogatás eredménye, meg ugye némi genetika!

Vásárolt 9db évest -elfogatható áron-, és a DV-09815-2014-21 Kk „ExtraKlasse“ hímet, mely mellé Dr. Schwidde ajánlotta a DV-04274-2015-10Kk „DasWunder“ tojót.

A gondolat, mely szerint rakja őket párba a „dokié” volt. Szerencsésnek mondhatja magát, hisz minden galambász álma egy „Szuperpár”. Mindkét galamb bizonyította, hogy kivételes tenyésztési tulajdonsággal rendelkezik! 2017-2019-ig voltak párban, 17-ben hajdani Czank Sándor elvitt 5 fiatalt belőlük, 2018-ban Kiss Károlynál voltak „lízingen“. 2019-ben a Karcsibát Általános Bajnokág előkelő 9. helyéhez segítette 4db egyéves a fent említett Gruppokból. 2019-töl 2020-ig már a Czank dúcban voltak párban a Gaby Vandenabeele vérű „Goliath“ gyerekeivel. Két év alatt 36 fiatalt gyűrűzött a direkt párosításokból. Sajnos kipróbálni már nem tudta őket, 2020 tavaszán elhunyt.

„ExtraKlasse” és „DasWunder” nagymamája „Tochter Zwarte“ Gilbert Meier legendás „De Zwarte“ lánya. Származásukat áttekintve mindkét galamb extra felmenőkkel rendelkezik!

– Gyerekeik, Unokáik, Dédunokáik eredményi is rendkívüliek, a cikk végén a referenciák között részletes felsorolásból tájékozódhat a publikum! –

Hat hím, 5 tojó + Jakab András Hu 16-D-156128 KT „Jaki Tojó“, az évesek közül három testvér, (106Kh,178Kkt,104Kh) a DV-09815-14-21KKh x DV -01181-15-733Kt „Tochter 14/14 Dr. Wilhelm Saur-tól, kerültek tenyésztésbe.

 Az első szezonban Váradi Aladár és Czank Sándor foglalkozott a fiatalokkal Ker. 15. valamint az F16 harmadik helyén végeztek. 2018-ban nem tudtak részt venni a főszezonban, egész évben be voltak zárva a galambok! Augusztusban segítségére sietett Unger László aki régebben az egyesület oszlopos tagja volt édesapjával (10éves kihagyás után tért vissza). Fiatalokon már együtt indultak Sokorai-Unger SGM néven. Ker. 13. / F16 2.-ak lettek. A dúc átalakításra került, több levegő lett biztosítva, 4-5 verseny nagyon szépen sikerült.

Jött a 2020-as főszezon…. Általános Bajnokság 3., Rövidtáv 5., Középtáv 5., Szuper-rövidtáv 2., Extraközép 2.-ak lettek!  Tojó Bajnokság 2., Champion Tojó 1., 2., 3., 4., 5, Champion Hím 2. stb..! F16-Lébény a legtöbb egyéni díjat a Sokorai-Unger SGM szerezte, szám szerint 4x 1.díj , 5x 2.díj , 6x 3.díj ! 54x repültek a madarak 1%-ban! 2020 őszén Unger László kilépett a csapatból. 2021-ben csak két-három versenyre küldött. A szezon kezdete előtt egy héttel tért haza, tojók-hímek külön voltak. Kiengedte a galambokat, kitakarította a galambházat. Takács Gábor rábeszélte, küldjön! Második versenyre már napi tréninggel készült, akiket még nem érzett késznek, otthon maradtak. Az eredmény, legalább 50%-os helyezési arány, de volt mikor 65%. Az élsportolóknak viszont edzésben kell lenniük, nincs mese! Lettek fájó veszteségek, nem kérdés! Az utolsó rövidtávra már nem küldött, vissza kellett utaznia dolgozni. A dúcot bezárta, a galambokat párban hagyta. Hat hét múlva ismét hazajött, kidobálta a tojásokat, kisgalambokat. Kosarazott a hétvégén Lounyba, 26/16 helyezett madár! Ezt követő héten Prága, majd Magdeburg Szuper Kupa. Amit kellett mindent megrepültek madarai!

2022-es új év, új ötletként galambházat épített-bővített Váradi Aladárnál. Sokorai+Váradi+Ledó SG néven indultak. Sajnos Ledó Gábor nem segített. Elvesztett a galambsport még egy jó galambászt…. Korán párosítottak, tele lett a galambház fiatalokkal. 5-6 hetente átválogatták őket, 135db-ot neveztek és megnyertek minden kiírást a Kisalföld Versenykerületben + Neumarkt Régios versenyen (476km,1100m/min) is kimagaslóan jól szerepeltek!

II. zóna, egyéni: 1.-3.-7.-14.-17.-20. Csapat: 1..

135 db fiatalt neveztek, 108 teljesítette a programot! Úgymond „csont nélkül” nyerték a bajnokságot, az Ország legnagyobb és talán legerősebb Kerületében. 165 tag közül nekik volt csak 35 / 35 helyezésük! Minden versenyen 10 %-ban lett a 7-es befutójuk, 58 x repültek 1%-ban a galambjaik!!!

Sokorai Csaba rengeteg energiát és pénzt ölt ezekbe a projektekbe. Iszonyat értéket képviselő madarak kerültek tenyésztésbe. Náluk volt pld. Rongits Tivadar „730-as” csodagalambjának édestestvére!

2021-2022-ben kilenc újat vásárolt a Pipa-n és az EpW-n. 7db Willy van Thillo-t, és 2db BDS Team Belgium-tól, de érkeztek még SG Feldotto (Anton) és Appelmans Franky-k is. Sokat ki sem próbáltak az idő hiányában….. A „De Super 181“ és a „Frau Chicharito“-t 2020-ban vásárolta-kapta Emil Schwick barátjától.

Az aukcióra felkerült a 2022-es Kisalföld Versenykerület Fiatal Bajnok győztes dúcának 108 fiatal madárból a 40 legjobb! Nem feltétlenül egyazegyben teljesítményük alapján választódtak ki, – természetesen a legjobbak nem hiányoznak közülük -, van közöttük 10-12db, akik legalább egyszer-kétszer oda-oda tette magát, emellett származásuk alapján pláne itt a helyük!

1000km-ről ezeket az eredményeket ilyen körülmények között nem hiszem, hogy sokan el tudták volna érni, igazából Csaba sem tudta. A GALAMBOK érték el, mert jók és pont! -Mondja-…..

Úgymond nem saját akaratából aukciózik, az élet hozta ismét, sajnos. A 2017-es „újrakezdés“ óta ez a harmadik csapás galambászatában, amit nehezen, de el kell fogadnia. Ezer kilométerről nehéz folytatni, ráadásul mi sporttársak igen hálátlan teremtmények vagyunk. Abba meg bele se mer gondolni, ha ezekkel a galambokkal normál körülmények között tudtak volna rajthoz állni, mire lettek volna képesek. A legjobbak kényszerből 2-3 éves korukban lettek leállítva, ki tudja mit mutattak volna a legjobb versenykorban….

Amire kimondottan büszke, hogy 2018-ban Szentesi Endre barátja elvitt tíz fiatalt, bevetésük 2019-ben történt meg. Három tojó és egy hím nagyon eredményesen repülte végig a szezont (zóna díjak, élhelyezések). Jött az Országos Egyéves Prága, 1250m/min az élgalambok sebességé, reális verseny. Országos 1. díjas a „23544” KkT 5perces előnnyel!!! Országos 2. 23571KT, Országos 4. 23568VT, Országos Csapat 1.!!! 264tenyésztő,1781galambjából! Mind a három a Sokorai dúcban született!!! A Magyar Postagalambászat 140 éves történetében talán egyedülálló story! Országos versenyen, kapott galambokkal, 1.2.4 díjat szerezni, elképesztő siker!

Végezetül szeretne még köszönetet mondani Thomas Plonowski-nak (Team Schlief-Stiens ) és Emil Schwick jr.(Hagedom-Becker-Schwick)-nak mindenért!

Üdvözlettel: Szalai Gábor

Referenciák:

Hu 2021-11-64757KH, 2022-ben 9helyezés. Sk National  Sport G 7.