Egészen fiatalon,  6 éves korában találkozott először galambokkal. Az akkor még Albániában élő Laro család szomszédai postagalambászok voltak, első madarait tőlük kapta. A nagy becsben tartott madárpár elindított egy kötődést, mely a későbbiekben szenvedéllyé alakult….

               Felnőttként a versenyezés mellett döntött,  Olasz színekben vágott neki az ismeretlennek. Olyan egyedeket keresett tenyészállományába melyek kimagasló eredményeket értek el 200-800 km-es távokon minél nehezebb körülmények között. A későbbi szelekcióban segítette az Országra jellemző meleg mediterrán éghajlat és az Adria szele, ami estében állandó szembe szelet jelent. Erre alkalmas galambok -akik feltűnnek a származási lapokon- lettek például Van Dyck, Pros Rosen, Andre Verbeselt, Gaby Vandenabeele, Eijerkamp, A. und H. Reynart, Robert Venus, Marcel Sangers, Hok Jos Vercamen, Heremans-Ceusters, A. Drapa, Vanhee madarai csak, hogy a legnagyobbakat említsem. Közülük ismét  kiemelnék és bemutatnék egyet, Hok Jos Verkammen szenzációs „ELEKTRO”-ját. ….

Hok Jos Verkammen-ék BE 08-6174630 „ELEKTRO” madara, számtalan Nemzeti és Nemzetközi győztes utódot adott szerte a Világon. Hazai példaként a Kóczián Team „ELEKTRO” vonalú tenyészmadara is szenzációs örökítőnek bizonyult. Ottjártamkor a legfeltűnőbb jelenség volt a telephelyen lévő összes madár közül, elképesztő alkattal és vitalitással megáldott madár! Tenyésztői Jos és Lars Verkammen 2022-ben Belgium Nemzeti Középtávú Bajnokai. Elismerték, hogy az elmúlt szuperszezon részben a kedvező időjárási viszonyok miatt lett ilyen sikeres. “Galambjaink a legnagyobb teljesítményt meleg időben és szembeszélben, vagy leginkább álló levegőnél adják le. Több versenyt is lebonyolítottak idén ilyen körülmények között, ezért tudtunk Nemzeti Bajnokok lenni!” A két férfi nem tervez előre, és nem érzi kötelességének, hogy bizonyos (nemzeti) versenyeken részt vegyen. Nem félnek kihagyni utakat a galambjaik javára, az aktuális formától és az időjárási viszonyoktól függően. Stratégiájukkal kevesebb kiválóságot veszítenek mégis tudnak diadalmaskodni, valamint kevesebb stressz éri tenyésztőként őket. Milyen igazuk van….. A régmúlt egyik kiemelkedő versenygalambja amely hasonló körülmények között verhetetlen volt elsősorban a nehéz középtávokon, az „Iron Man”. Ez a csúcsmadár képes volt percekkel előrébb repülni ellenfeleinél meleg időben és ellenszélben. Manapság az „Iron Man” utódok felbecsülhetetlen értékkel bírnak. Számos nagyon tehetséges versenyző édesapja, és számos egyed Ikon sorba került ebből a kolóniából pld. a „Mustang és a fent látható „Elektro” . Apjukat az „Iron Man”-t a „Bruce Lee”-ből tenyésztették ki, egy Gerard & Bas Verkerk hímből, és az „Aladdin” édes testvéréből aki a Nemzet leggyorsabb galambja volt Bourges-ból !!!64.621!!! galamb ellenében. Tiszta vérben továbbtenyésztett „Aladdin” vonalú madár gyereke a saját dúcomban már bemutatkozott……

„A Bajnokok, Bajnokokat szülnek!”

Az „elkalandozás” után térjünk vissza Ervin Laro nagyszerű madaraihoz.  Nemzetközi szinten elismert fent felsorolt tenyésztők legjobbjaiból továbbtenyésztettek közül is csak a legstrapabíróbbak maradhattak. A későbbiekben elvárásait megugró vagy épp felülmúló versenymadarakból építette fel rendkívüli tenyészállományát.  Galambjai eredményesen szerepelnek úgy az Olasz bajnokságban, mint a Világ számos teszttelepén, valamint sporttársainál továbbtenyésztve. Évtizedek alatti kitartó munkájával elérte, hogy nevére felfigyelnek Európa szerte. 2017-ben Rimini-ben saját, világszínvonalú teszttelepet hozott létre, melyet azóta a nagy sikerre való tekintettel bővített.

Napjainkban egyre nagyobb érdeklődéssel nyitnak a galambászok teszttelepek felé, mely számos lehetőséget rejt a tenyésztők számára az óriási pénznyeremények mellett. Ugyanarra a helyre érkezve sok ezer madár közül kell lenni a legkitartóbbnak, leggyorsabbnak. Ervin hosszú évek alatt elért eredményei a Világ teszttelepein szinte megszámlálhatatlanok. Tapasztalatból tudja milyen kritériumoknak kell megfelelnie azoknak az egyedeknek melyeknek érdemes bekerülnie egy telepre. A kisebbektől a legnagyobbakig a részvétel anyagi vonzata jelentős, ezért sem mindegy milyen minőségű befizetett madarunk. A tenyésztési cél olyan állomány létrehozása, melyből az utódok a kiírt utakat nehézségtől függetlenül lehetőség szerint élmezőnyben tudják megrepülni. A kerületi programok nehezebb útjain jól szereplő madarak kiváló támpontot adhatnak, ezek utódai általában teszttelepeken is működnek, mégsem keverendő bizonyos értelemben a két műfaj…… Teszttelepekre főleg, – a Kerületi programokkal ellentétben- az un. korán érő fiatalok a legkiválóbbak, akik egyéves koruk előtt már le tudják adni a maximális teljesítményüket. Ehhez a kiváló alapképzés mellé az immunrendszerük jól felépítése elengedhetetlen.

A Világ több teszttelepén kiválóan működő oltási programot követve a legvalószínűbb a különféle vírusokkal való találkozást követő megfelelő immunválasz. A fiatalok beérkezésekor rögtön az első a Circovírus. Ezt követően kéthetes ciklusokkal PHA (Paramixo-Herpes-Adeno), 3. a Paratyphus, 4. a Himlő, 5. az RP (Rota és Paramixovírus) ellenni védőoltások.

Fotó: RIMINI újabb dúccal bővült….

A sok napfény, rengeteg friss levegő, rácsos padozat, kiváló minőségű takarmány mellé rendkívül fontos az elektrolitokkal és vitaminokkal való  feltöltése a fiatal szervezetnek. Ervin Laro RIMINI-ben a Cest Pharma cég gyógyszereit és kiegészítő termékeit választotta. Ezeket 2022-ben jómagam is teszteltem,  igazolni tudom a választás remek!

Fotón: RIMINI telepre gyógyszer és kiegészítő szállítmány érkezett

A Világ számos teszttelepén sikerrel szereplő galambok vérvonalát kutatva sok helyen tűnik fel Ervin Laro neve származási lapokon. Tőle származó galambok  díjnyerő fiai által nagyszerű képet kap sikeres tenyésztési munkájáról, állománya ütőképességéről. Ismerve a tényeket, ezekkel a galambokkal nagy eséllyel úgy teszttelepi, mint nehezebb kerületi versenyeken átlagon felüli eredményeket tudhat magukénak a vásárló. Nem beszélve arról a tényről, hogy  esetleges díjak által szerzett hírnév futótűzként terjed a Világban…..

A minőséget, egészséget, fittséget, kiváló fizikális adottságokat fel kell tudni ismerni annak aki sportunkban sikeres szeretne lenni!

Ahogy szoktam írni:

– Csak rá kell nézni ezekre a kiváló madarakra!

Üdvözlettel: Szalai Gábor